μελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς

μελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς - atlaswikiμελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς - atlaswikiμελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς - atlaswiki


οδηγίες για τη διδασκαλία

Μοιράζουμε σε κάθε ομάδα των 4 ή 5 ατόμων μερικά κείμενα από αρχαίους ή και νεότερους Έλληνες ή ξένους φιλοσόφους και ζητάμε από τα παιδιά να προχωρήσουν σε μια προσεκτική ανάγνωση. Ύστερα μπορούμε να τους καθοδηγήσουμε με φύλλα εργασίας για να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την κατανόηση αυτών που διάβασαν προηγουμένως. Η εργασία μπορεί να γίνει και με κείμενα λογοτεχνίας ή και ποίηση ανάλογα με το τι θεωρεί καλύτερο ο δάσκαλος. Το διδακτικό υλικό μπορούμε να το βρούμε από διάφορα βιβλία που περιέχουν κείμενα από αρχαίους φιλοσόφους.


διδακτικό υλικό

-κείμενα και αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων
-κείμενα αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων ιστορικών και γεωγράφων όπως Ηρόδοτος, Ξενοφώντας, Πολύβιος, Κικέρων και Στράβωνας
-φύλλο εργασίας


Περιγραφή από το 3ο βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη

«τον χειμώνα του 427 π.Χ., όταν η Αθήνα μαστιζόταν από τον λοιμό, έγιναν πολλοί σεισμοί στην Αθήνα, στην Εύβοια και στη Βοιωτία και πιο δυνατοί στον βοιωτικό Ορχομενό. Το επόμενο θέρος, ενώ οι Πελοποννήσιοι είχαν προχωρήσει ως τον Ισθμό για να εισβάλουν στην Αττική, ισχυροί σεισμοί τούς ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω. Τότε οι Οροβιές, στο ΒΔ άκρο της Εύβοιας, κατά την εξιστόρηση του Θουκυδίδη, κατακλύσθηκαν από τεράστιο κύμα και όσοι δεν πρόφθασαν να καταφύγουν στα υψώματα σκοτώθηκαν, ενώ τμήμα της ξηράς καταποντίστηκε. Το κύμα παρέσυρε και τμήμα του αθηναϊκού τείχους στο νησάκι Αταλάντη της Λοκρίδος, όπου κομμάτιασε μία από τις δύο αθηναϊκές τριήρεις που ήταν τραβηγμένες στην ξηρά. Στην αντικρινή Πεπάρηθο (Σκόπελο) ‘εγένετο κύματος επαναχώρησις’ και καταστράφηκε τμήμα του τείχους, το πρυτανείο και οικίες.»

μελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς - atlaswiki

Αναφορές από αρχαία κείμενα Ελλήνων φιλοσόφων

«Ο Αρχέλαος πίστευε ότι ο αέρας (ή οι ατμοί) προκαλεί τους σεισμούς. Αυτός διατύπωσε την άποψη ότι αέρας μπαίνει απ έξω μέσα στη Γη και γεμίζει τα κοιλώματα.Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι το "κεντρικό πυρ", δηλαδή, η θερμότητα του εσωτερικού της Γης προκαλεί τους σεισμούς. Ο Αριστοτέλης απέδιδε τόσο τους σεισμούς όσο και τα θαλάσσια κύματα που προκαλούνται απ' αυτούς στον άνεμο. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι όταν επικρατεί άπνοια και ο άνεμος φυσάει προς το εσωτερικό της Γης, προκαλείται συγχρόνως το θαλάσσιο κύμα και ο σεισμός».


Φύλλο Εργασίας


Με αφορμή τα παραπάνω κείμενα που διαβάσατε απαντήστε σύντομα στις παρακάτω ερωτήσεις:

-Πως βλέπουμε ότι συνδέει ο Θουκυδίδης το σεισμό με το θαλάσσιο κύμα. Που πιστεύετε ότι αποδίδει ο ιστορικός την εκδήλωση του φαινομένου;
-Που αποδίδουν οι τρεις φιλόσοφοι το φαινόμενο του σεισμού; Ποια θεωρία πιστεύετε ότι έχει περισσότερη λογική;
-Από επιστημονικής οπτικής θεωρείτε ότι οι ιδέες τους έχουν κάποια βάση; Πως κρίνετε τις απόψεις τους για την εποχή που ζούσαν;


χρονική διάρκεια

1 διδακτική ώρα


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Μέσα λοιπόν από τη συγκεκριμένη ενότητα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν τι πίστευαν αρχαιότεροι λαοί για ένα πολύ σημαντικό και διαδεδομένο φυσικό φαινόμενο όπως είναι οι σεισμοί, να συγκρίνουν τις απόψεις τους με τα σημερινά δεδομένα και να εκτιμήσουν τη κατάσταση και τη πρόοδο της επιστήμης σήμερα. Επίσης το παιδί μπορεί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα να καταλάβει τη διαφορά στα μέσα και στους τρόπους προφύλαξης από τους σεισμούς μεταξύ του παρελθόντος μακρινού ή σχετικά πρόσφατου και τους παρόντος. Αυτό θα τα βοηθήσει να εκτιμήσουν περισσότερο τη μέχρι τώρα πορεία της επιστήμης και να οργανώσουν προσωπικές τακτικές και μεθόδους για τη παραπέρα εξέλιξη της είτε ως πολίτες ή ως αυριανοί ειδικοί.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα βλέπουμε ότι εμπλέκονται διάφορες θεματικές περιοχές περισσότερες ίσως από ότι στις προηγούμενες όπως είναι η ιστορία, η φιλοσοφία καθώς και η λογοτεχνία με τη παράθεση κειμένων από αυτές τις περιοχές.


χάρτης εννοιών

μελέτη και ανάλυση αρχαίων κειμένων για τους σεισμούς - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από την Παπαγερίδου Παρθένα

More pages