μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές

μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Η δραστηριότητα ξεκινά µε ένα άρθρο που σχετίζεται µε τη µεσογειακή διατροφή . Συγκεκριµένα , αναφέρεται στον ορισµό της µεσογειακής διατροφής , στις τροφές που αυτή περιλαµβάνει και στα οφέλη της
για τον οργανισµό µας . Το άρθρο διαβάζεται από την τάξη και στη συνέχεια επισηµαίνονται τα κυριότερα σηµεία γύρω από τα οποία θα γίνει συζήτηση . Ο/ η εκπαιδευτικός σε µια προσπάθεια να εκµαιεύσει προηγούµενες γνώσεις των παιδιών ρωτά κατά πόσο γνωρίζουν τις βασικές αρχές της µεσογειακής διατροφής , σε ποιες χώρες τη συναντούµε και αν οι ίδιοι συµπεριλαµβάνουν τις τροφές που συνιστά η µεσογειακή δίαιτα στη δική τους διατροφή . Ακόµη ,οι µαθητές και οι µαθήτριες γνωρίζοντας πλέον τα διατροφικά στοιχεία που
εµπεριέχονται στις τροφές , είναι σε θέση να αντιληφθούν τους λόγους για τους οποίους η µεσογειακή διατροφή είναι τόσο διαδεδοµένη .
Στην πορεία τα παιδιά , χωρισµένα σε οµάδες , κατασκευάζουν την πυραµίδα της µεσογειακής διατροφής µε την τεχνική του κολλάζ . Αφού τους δοθούν τα απαραίτητα υλικά όπως περιοδικά , χαρτόνια , ψαλίδια και εικόνες τα παιδιά συνεργάζονται για να φτιάξουν την πυραµίδα των τροφών . Τέλος , πραγµατοποιείται δραστηριότητα στην οποία τα παιδιά αρχικά καλούνται να εντοπίσουν στο χάρτη τις χώρες που ακολουθούν τη µεσογειακή διατροφή . Έπειτα ψάχνουν συνταγές από τις χώρες αυτές καθώς και εικόνες / φωτογραφίες τυπικών φαγητών της µεσογείου . Το οπτικό υλικό αλλά και οι συνταγές τοποθετούνται πάνω στο χάρτη συνθέτοντας έτσι τις « Γεύσεις της Μεσογείου ».

διδακτικό υλικό

χαρτόνια
ψαλίδια,κόλλες
εικόνες, περιοδικά


Άρθρο από ηλεκτρονική πηγή

Μεσογειακή διατροφή από το περιοδικό «Kουζινοµαγειρέµατα» 30/6/2008
μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki

Έκφραση πολιτισµού, ιστορίας και τρόπου ζωής, η Μεσογειακή δίαιτα κατάφερε περίτρανα να αποδείξει ότι το συγκεκριµένο µοντέλο διατροφής προάγει την καλή υγεία, δηλαδή τη µακροζωία! Τι είναι όµως η Μεσογειακή διατροφή, ποια είναι τα οφέλη της και πώς µπορούµε να την ακολουθήσουµε; Ας πάρουµε λοιπόν τα πράγµατα από την αρχή!

Αν και η πιστή διατήρηση του µεσογειακού µοντέλου διατροφής στις µέρες µας µάλλον είναι αρκετά δύσκολη, εξαιτίας της διεθνοποίησης και των έτοιµων ταχυγευµάτων, παρ όλα αυτά µπορούµε µε µικρές και έξυπνες µετατροπές να προσαρµόσουµε τον σύγχρονο τρόπο διατροφής µας στις αρχές της µεσογειακής δίαιτας και να µετατρέψουµε το φαγητό µας σε υγεία! Και αν αυτό σας φαίνεται απίστευτο, εµείς σας λέµε ότι χρειάζεται απλώς τρόπο και καλή διάθεση!

Τι είναι η Μεσογειακή διατροφή;
Ο όρος Μεσογειακή διατροφή εκφράζει τη διατροφή των λαών της λεκάνης της Μεσογείου και είναι συνώνυµος µε την υγιεινή διατροφή και τη µακροζωία. Η Μεσογειακή διατροφή περιλαµβάνει απλές και εύγευστες συνταγές οι οποίες βασίζονται σε αγνά προϊόντα, ενώ η ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής διατροφής αποτελείται από προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ελλάδα και διαµόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων από τα αρχαία χρόνια µέχρι και σήµερα.

Η έρευνα και η απόδειξη!
Ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας, µε στόχο τη µελέτη των διατροφικών συνηθειών των ανθρώπων από 7 διαφορετικές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ξεκίνησε στις αρχές τις δεκαετίας του 60 µια έρευνα, η οποία διήρκεσε για 30 ολόκληρα χρόνια. Σύµφωνα λοιπόν µε αυτή την έρευνα, οι άνθρωποι που ζούσαν στις µεσογειακές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, εµφάνιζαν τα µικρότερα ποσοστά θνησιµότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο και είχαν και το µεγαλύτερο µέσο όρο ζωής, σε σχέση µε τους κατοίκους των υπολοίπων χωρών. Όσον αφορά τώρα την εξήγηση, οι επιστήµονες κατέληξαν στο συµπέρασµα ότι τόσο η απλή και λιτή διατροφή του, όσο και η εργασία στην ύπαιθρο καθώς και η αυξηµένη φυσική δραστηριότητα αποτελούσαν αυτό το µεγάλο µυστικό της µακροζωίας και της υγείας, το οποίο και ονόµασαν Μεσογειακή διατροφή!

Παγκόσµια αποδεκτή!
Η Μεσογειακή διατροφή δεν αποτελεί ένα απλό καύχηµα των Ελλήνων, αλλά απόφαση µιας οµόφωνης διεθνούς επιστηµονικής άποψης, η οποία υποστηρίζει ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιεινή από όλες τις δυτικές δίαιτες.

Τι περιλαµβάνει η Μεσογειακή διατροφή;
Η Μεσογειακή διατροφή περιλαµβάνει ψωµί, δηµητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκοµικά, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο, αβγά, ελαιόλαδο και ελάχιστο κρέας, ενώ αποδίδεται σχηµατικά µε τη µορφή πυραµίδας για να αποδώσει την καθηµερινή, εβδοµαδιαία και µηνιαία απαιτούµενη ποσότητα των ειδών διατροφής.

∆ηµητριακά.
Η συγκεκριµένη οµάδα περιλαµβάνει το ψωµί ολικής αλέσεως, τα ζυµαρικά ολικής αλέσεως, το αποφλοιωµένο ρύζι, τις πατάτες και τα δηµητριακά ολικής αλέσεως και όχι επεξεργασµένων και επειδή αποτελεί τη βασική οµάδα τροφίµων, σχηµατικά, βρίσκεται στη βάση της πυραµίδας. Ακόµη, σε αυτή την οµάδα σηµαντικό ρόλο παίζουν οι φυτικές ίνες, αφού έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισµό. Συγκεκριµένα, βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθµιση του σακχαρώδους διαβήτη, καταπολεµούν τη δυσκοιλιότητα και µειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και των υδατανθράκων στα τρόφιµα. Ακόµη, περιέχοντας ελάχιστες θερµίδες ενδείκνυνται για όσους κάνουν δίαιτα, αφού προκαλούν µακροχρόνιο κορεσµό.

Λαχανικά και φρούτα - όσπρια και ξηροί καρποί.
Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταµινών και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα όσπρια, πάλι, συνδυασµένα µε το ελαιόλαδο δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη και ενισχύουν το καρδιαγγειακό µας σύστηµα, ενώ οι ξηροί καρποί, µε την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν αλάτι και συντηρητικά, εξουδετερώνουν τα κεκορεσµένα λίπη των άλλων τροφίµων. Βέβαια, πρέπει να είµαστε συγκρατηµένοι σχετικά µε την κατανάλωσή τους, γιατί περιέχουν πολλές θερµίδες.

Ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο, προϊόν απολύτως φυσικό, αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή διατροφή και έχει αποδειχτεί άκρως ευεργετικό για την υγεία µας.

Γαλακτοκοµικά.
Τα γαλακτοκοµικά είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, αλλά εάν τα καταναλώνουµε σε πλήρη µορφή, περιέχουν αρκετές θερµίδες, χοληστερίνη και κεκορεσµένα λιπαρά οξέα. Παρ όλα αυτά όµως οι λιποδιαλυτές βιταµίνες που βρίσκονται στα συστατικά του γάλακτος βοηθούν στην ανάπτυξη του σκελετού, καθώς και στην υγεία του δέρµατος.

Ψάρια.
Άκρως θρεπτικά και υγιεινά, περιέχουν πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προστατεύουν από αρτηριοσκλήρυνση και καρδιολογικά προβλήµατα, ενώ αποτελούν την υγιεινότερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης.

Πουλερικά.
Προτείνονται για συχνότερη κατανάλωση από ό,τι το κόκκινο κρέας, αφού περιέχουν λιγότερη ποσότητα σε κεκορεσµένα λίπη και χοληστερίνη.

Αβγά.
Μπορεί να είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά εξαιτίας της υψηλής χοληστερίνης που περιέρχεται στον κρόκο τους, πρέπει να καταναλώνονται µε µέτρο.

Γλυκαντικές ουσίες.
Ζάχαρη, µέλι και γλυκά αποτελούν µία προαιρετική επιλογή, αφού είναι πλούσια σε θερµίδες. Όσο για την κατανάλωσή τους, αυτή πρέπει να γίνεται σπάνια και σε ελάχιστες ποσότητες.

Κρέας.
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταµίνη Β12 και αποτελεί άριστη πηγή ζωικής πρωτεΐνης, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε µικρές ποσότητες και σε µεγάλα διαστήµατα, εξαιτίας της υψηλής χοληστερίνης και των κεκορεσµένων λιπών που περιέχει.

Μεσογειακή διατροφή και υγεία
Σύµφωνα µε πρόσφατη µεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και της Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η µεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, αφού το λίπος που περιλαµβάνει προέρχεται κυρίως από το ελαιόλαδο και το ψάρι. Ακόµη, µειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, αφού ελαττώνει την κακή χοληστερόλη, προστατεύει από την απώλεια µνήµης καθώς και από ασθένειες που σχετίζονται µε το γήρας, µειώνει την αρτηριακή πίεση, τονώνει τον οργανισµό, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, είναι φτωχή σε θερµίδες κ.ά.

Ποιο είναι το µυστικό της;
Σύµφωνα µε τους ειδικούς τα οφέλη της Μεσογειακής ∆ιατροφής δεν προέρχονται από ένα µεµονωµένο συστατικό της, αλλά από το µεσογειακό διαιτολόγιο ως σύνολο. Αυτό µάλιστα που καθιστά το µεσογειακό διαιτολόγιο τόσο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισµό είναι ο συνδυασµός των τροφών και πιθανότατα οι χηµικές αλληλεπιδράσεις των συστατικών τους.

Ένα κρασάκι την ηµέρα
Σύµφωνα µε τη Μεσογειακή διατροφή το κόκκινο κρασί σε καθηµερινή συχνότητα µειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσηµάτων και ελαττώνει τη γενική θνησιµότητα.

Η συχνότητα των τροφών:

• Το κοτόπουλο και το ψάρι πρέπει να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδοµάδα.

• Το κόκκινο κρέας καλό είναι να καταναλώνεται σε µικρές ποσότητες και µόνο λίγες φορές το µήνα.

• Η κατανάλωση των γαλακτοκοµικών προϊόντων όπως γάλα, τυρί ή γιαουρτιού πρέπει να γίνεται σε καθηµερινή βάση.

• Όσο για τα γλυκά, αυτά πρέπει να καταναλώνονται ελάχιστες φορές την εβδοµάδα, ενώ καλό είναι να αντικαθιστούµε τη ζάχαρη µε το µέλι.

Η σωµατική άσκηση κάνει καλό Η γυµναστική παίζει σηµαντικό ρόλο στο µεσογειακό µοντέλο διατροφής, αφού συντελεί στη διατήρηση του ιδανικού βάρους και κατ επέκταση στην καλή υγεία.Δραστηριότητα: Γεύσεις της Μεσογείου

Σκεφτείτε φαγητά της Μεσογείου που έχετε δοκιμάσει ή που θα θέλατε να δοκιμάσετε. Βρείτε τις συνταγές τους και τις χώρες από όπου προέρχονται και τοποθετείστε τις στο χάρτη.

μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki


χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια της παραπάνω δραστηριότητας υπολογίζεται στις δύο διδακτικές ώρες .δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται


-Να κατανοήσουν τις ευεργετικές συνέπειες της Μεσογειακής ∆ιατροφής στον ανθρώπινο οργανισµό .

−Να γνωρίσουν την πυραµίδα της διατροφής και να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελεί πρότυπο µιας ισορροπηµένης διατροφής .

−Να αναζητήσουν και να συλλέξουν υλικό αναφορικό µε το διαπολιτισµικό άξονα της διατροφής και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν προηγούµενες γεωγραφικές γνώσεις .

−Να διαπιστώσουν ότι το φαγητό συνιστά µια κουλτούρα η οποία διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο .

−Να καλλιεργήσουν την ικανότητα συλλογής , επεξεργασίας και χρήσης του κατάλληλου υλικού για την κατασκευή κολλάζ .

−Να αναπτύξουν την οµαδικότητα και τη συνεργατικότητα τους µέσα από τη συλλογική εργασία .


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Η δραστηριότητα αυτή σχετίζεται µε θέµατα που εµπεριέχονται στο µάθηµα της Φυσικής , της Αγωγής Υγείας , της Γλώσσας και της Γεωγραφίας .


χάρτης εννοιών

μεσογειακή διατροφή: πυραμίδα τροφών και συνταγές - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από τις Γαζάνη Μαρία και Πεταχτή Άρτεμις

More pages