μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και ισορροπημένη διατροφή

μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki

οδηγίες για την διδασκαλία

Οι διδασκόμενοι δουλεύουν σε ομάδες (τριών, τεσσάρων ή πέντε ατόμων – ανάλογα με των αριθμό των παιδιών) κατασκευάζοντας αφίσες με την τεχνική του κολάζ. Στην κάθε ομάδα μοιράζονται: ένα χρωματιστό χαρτόνι, μαρκαδόρους χρωματιστούς, ψαλίδια, κόλλες, το φύλλο εργασίας (θα υπάρχουν δύο διαφορετικά, το ένα θα έχει θέμα την ισορροπημένη διατροφή και το άλλο τη διαδικασία της πέψης) καθώς και εικόνες φωτοτυπημένες και κείμενα από βιβλία και από το διαδίκτυο γύρω από το θέμα της πέψης και των διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, έχουμε ενημερώσει την τάξη μερικές ημέρες πριν για το θέμα του κολάζ, ώστε να ψάξουν και να φέρουν εικόνες και περιοδικά που πιστεύουν ότι μπορούν να τους φανούν χρήσιμα. Οι μαθητές/ριες στα περιοδικά βρίσκουν εικόνες σχετικές με το θέμα τους ή και διάφορες άλλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως φόντο (ή ό,τι άλλο θέλουν). Οι μαθητές/ριες θα πρέπει να μελετήσουν το θέμα και να το συζητήσουν μεταξύ τους, γιατί μετά θα ακολουθήσει παρουσίαση των αφισών από τους/τις ίδιους/ες στην τάξη ( θα πρέπει να κατασκευάζουν τις αφίσες και ετοιμάζουν ένα κείμενο για αυτό το σκοπό). Κατά την παρουσίαση των αφισών – όπου θα γίνει μέσα στην τάξη – οι μαθητές/ριες δέχονται ερωτήσεις στις οποίες απαντούν και στο τέλος ακολουθεί συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις ομάδες.


διδακτικό υλικό

Πεπτικό σύστημα

μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki
μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki

Για να θραφεί το σώμα, το πεπτικό σύστημα διασπά τις τροφές σε μικρότερα συστατικά, τους δίνει τη δυνατότητα να απορροφηθούν από τα κύτταρα του σώματος και αποβάλλει τα περιττά συστατικά που απομένουν.
Η τροφή προωθείται με μυϊκές συσπάσεις από το στόμα, περνάει μέσα από τον οισοφάγο και φθάνει στο στομάχι. Εδώ, η τροφή αναμυγνείεται με τους πεπτικούς χυμούς (ένζυμα και υδροχλωρικό οξύ) για να σχηματίσει ένα μείγμα ημιυγρής τροφής.
Έπειτα το υγρό εισάγεται στο λεπτό έντερο. Εδώ, οι θρεπτικές ουσίες όπως οι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και μερικά λίπη, διασπώνται σε μικροσκοπικά μόρια.
Μαζί με τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα, εγκαταλείπουν το έντερο μέσω των μικροσκοπικών πόρων, που καλούνται λάχνες, τις προεκτάσεις δηλαδή που ξεκινούν από το εντερικό τοίχωμα. Το αίμα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο ήπαρ και κατόπιν στα κύτταρα του σώματος.
Υλικά που δεν μπορούν να υποστούν τη διαδικασία της πέψης περνούν μέσα στο παχύ έντερο, όπου οι ουσίες απορρίπτονται από τον πρωκτό με τη μορφή των κοπράνων.

Η πεπτική οδός είναι μία σειρά από ποικίλα όργανα: το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο και ο πρωκτός, που είναι συνδεδεμένα έτσι ώστε, να σχηματίζουν ένα μακρύ σωλήνα.
Όλες οι τροφές προωθούνται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι, όπου διασπώνται σε μικρότερα μέρη και αναδεικνύονται απ’ αυτές τα θρεπτικά μόρια.
Αυτές οι θρεπτικές ουσίες κινούνται έπειτα προς το λεπτό έντερο και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία από τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι.
Υλικά που δεν μπορούν να υποστούν τη διαδικασία της πέψης περνούν μέσα απ’ το παχύ έντερο και απορρίπτονται τελικά από τον πρωκτό.

Το στομάχι είναι ένας σάκος που μοιάζει με το αγγλικό γράμμα j, ο οποίος εκκρίνει 3 λίτρα γαστρικό υγρό κάθε μέρα.
Η τροφή από το στόμα προωθείται στο στομάχι μέσω του οισοφάγου.
Στο στομάχι η στερεά τροφή μένει για πέντε περίπου ώρες όπου αναταράσσεται μέχρι να πάρει τη μορφή χυλού, ο οποίος αναμειγνύεται με γαστρικούς χυμούς για να δημιουργήσει μια πηκτωματώδη μάζα, που κατόπιν προωθείται στο λεπτό έντερο.

Το ήπαρ ή συκώτι είναι το χημικό εργοστάσιο του σώματος που μετατρέπει τα μόρια σε απλούστερες ή πιο σύνθετες μορφές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σώματος.
Για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά διαφοροποιούνται στο συκώτι και κατόπιν αποθηκεύονται ή κατανέμονται στο υπόλοιπο σώμα. Τοξίνες, όπως το αλκοόλ, διασπώνται σε λιγότερο βλαβερές ουσίες.
Το συκώτι παράγει επίσης, τον πεπτικό χυμό, πράσινου χρώματος, που ονομάζεται χολή και η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν η τροφή εισέρχεται στο δωδεκαδάκτυλο από το στομάχι το εσωτερικό του δωδεκαδάκτυλου απελευθερώνει ορμόνες που ερεθίζουν τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, για ν’ απελευθερώσουν τους χυμούς τους.
Τα έντερα μήκους περίπου 6,5 μέτρων (22 ποδιών) απαρτίζουν το τμήμα της πεπτικής οδού με το μεγαλύτερο μήκος.
Στο λεπτό έντερο, είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 5 μέτρων(17 πόδια), συνδέει το στομάχι με το παχύ έντερο και αποτελείται από τον δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα, και τον ειλεό.
Μέχρι να φθάσει η τροφή στο τέλος του λεπτού εντέρου, όντας αναμεμειγμένη με πεπτικούς χυμούς, τα μεγάλα θρεπτικά μόρια (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) έχουν διασπαστεί σε μικρότερα. Αυτά, όπως και το νερό, απορροφώνται μέσα στο αίμα από τις λάχνες, προεκτάσεις του εντερικού τοιχώματος και κατόπιν από τα κύτταρα του σώματος.
Το παχύ έντερο διαιρείται στο τυφλό, στο κόλον και το ορθό. Υλικά που δεν μπορούν να υποστούν τη διαδικασία της πέψης περνούν μέσα από το παχύ έντερο, πριν απορριφθούν με τη μορφή κοπράνων από τον πρωκτό.
Το τυφλό, συνίσταται σε μία μικρού μήκους θήκη, με μία βαλβίδα που ανοίγει για να υποδεχθεί το χυλό από τον ειλεό του λεπτού εντέρου. Τα τοιχώματα που υπάρχουν στο κόλον απορροφούν νερό από τα κόπρανα και διάφορα βακτηρίδια και μειώνουν έτσι τον όγκο των ινών που περιέχουν. Όταν τα κόπρανα φθάνουν στο ορθό προκαλούν την παρόρμηση της αφόδευσης, η οποία ελέγχεται από τη βούληση.

τα δόντια
Τα δόντια στους ενήλικες είναι 32 (...ή πολύ λιγότερα έως καθόλου). Διακρίνονται στα δόντια της άνω και της κάτω γνάθου, όπως επίσης σε μπροστινά και οπίσθια. Επιπλέον, ανάλογα με τη θέση τους στο στόμα, το σχήμα τους και την λειτουργία που επιτελούν τα διακρίνουμε σε:

μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki
μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki
τομείς (1): τα 4 μπροστινά, άνω και κάτω, σχεδιασμένα για την κατάτμηση (κόψιμο) της τροφής σε κομμάτια
κυνόδοντες (2): μυτερά δόντια με την ισχυρότερη ρίζα στο στόμα
προγόμφιους (3): 2 αριστερά και 2 δεξιά, άνω και κάτω
γομφίους (4) ή τραπεζίτες: αποπλατυσμένα, ογκώδη δόντια, άριστα σχεδιασμένα για την μάσηση. Οι γομφίοι είναι 3 αριστερά και δεξιά. Ο 3ος γομφίος λέγεται φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας.

Το ορατό τμήμα του δοντιού, αυτό που προβάλει πάνω από τα ούλα λέγεται μύλη. Το τμήμα του που υποβαστάζεται από τις γνάθους λέγεται ρίζα. Τα μπροστινά δόντια (τομείς και κυνόδοντες) έχουν 1 ρίζα. Οι προγόμφιοι έχουν 1-2 ρίζες ανάλογα με τη θέση τους (κάτω ή πάνω). Οι γομφίοι της κάτω γνάθου έχουν 2 ρίζες, ενώ οι γομφίοι της άνω γνάθου έχουν 3 ρίζες.

Η μύλη (το ορατό τμήμα του δοντιού) αποτελείται εξωτερικά από αδαμαντίνη (το σμάλτο των δοντιών) κι εσωτερικά από οδοντίνη. Η ρίζα αποτελείται από οστεϊνη.
Στο εσωτερικό του δοντιού υπάρχει ο πολφός, τα νεύρα και τα αγγεία του δοντιού. Ο αφόρητος πόνος που κάποιοι από εσας θα έχουν βιώσει (στους υπόλοιπους δεν το εύχομαι), είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής του πολφού σε κάποιο πολύ χαλασμένο (τερηδονισμένο) δόντι.


Ισορροπημένη διατροφή
ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ

Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων σε μικρές ποσότητες για να παίρνουμε ποικιλία θρεπτικών συστατικών διότι ο οργανισμός χρειάζεται τα εξής: Πρωτεΐνες Αποτελούν τα υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας. Ίσως η πιο σημαντική τροφή για τη δημιουργία νέων ιστών και την αντικατάσταση των κυττάρων που φθείρονται. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αλλά και τη διατήρηση και εξέλιξη του οργανισμού. Ο ρόλος τους δεν είναι να παρέχουν ενέργεια παρά μόνον σε συνθήκες έλλειψης υδατανθράκων. Βασική πηγή των πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί. Υδατάνθρακες Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του.Είναι η μεγάλη αγάπη των μυών μας, καθώς η διάσπαση των υδατανθράκων προσφέρει την ενέργεια που απαιτείται για τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι πολύ σημαντικοί γιατί αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Βασική πηγή υδατανθράκων είναι τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, ρύζι κ.α). Υδατάνθρακες μας παρέχουν επίσης και τα φρού
τα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50-55% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες αλλά η λήψη τους μέσω των τροφών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Οι βιταμίνες πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή μας για τρεις κύριους λόγους:
Α. Eπειδή μερικές από αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για τη μετατροπή συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.
Β. Eπειδή έχουν και σημαντικές αντιοξειδ
ωτικές ιδιότητες, δηλαδή ασκούν προστατευτική δράση.
Γ. Γιατί συντελούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου.
OI AΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΒΙΤΑΜ
ΙΝΕΣ:
Βιταμίνη C: Η ασπίδα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση των τραυμάτων και την καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο (αιμορραγία των ούλων). Πού θα βρούμε βιταμίνη C; Στο μαρούλι, στην πατάτα, στο γάλα, στα εσπεριδοειδή, στην ντομάτα, στο κρεμμύδι, στο κρέας.
Βιταμίνη Ε: Βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ημερήσιες απαιτήσεις είναι 10 mgr για τους άνδρ
ες και 8 mgr για τις γυναίκες. Την βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο κρέας, στα δημητριακά και στο πιτυρούχο ψωμί.
Βιταμίνη A ή Ρετινόλη: Βοηθάει στην ανάπτυξη, στην όραση, την υγεία του δέρματος, ενώ έχει αντικαρκινική δράση. Την βρίσκουμε στα αυγά, στο μαρούλι, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά, στα καρότα, στο σπανάκι. Όταν δεν την λαμβάνει επαρκώς ο οργανισμός έχει ως επακόλουθο δερματικές παθήσεις και διαταραχές στην όραση.
Βιταμίνη Β1: Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία. Συναντάται στα αυγά, στο γάλα, στα όσπρια, στο μαύρο ψωμί και στα δημητριακά.
Βιταμίνη Β2: Την βρίσκουμε στο συκώτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στα όσπρια, στα αυγά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια στον οργανισμό δεν έχουμε καλή λειτουργία στα νεύρα, έχουμε αδυναμία και παρατηρούνται διάφορες δερματικές παθήσεις.
Βιταμίνη D: Βοηθάει στον σχηματισμό των οστών και δοντιών. Όταν δεν υπάρχει επάρκεια στον οργανισμό προκαλούνται ραχίτιδα και διαταραχές στον μεταβολισμό. Την βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στο συκώτι.
Βιταμίνη Κ: Πηγή της βιταμίνης Κ είναι τα φρούτα, τα δημητριακά, το σπανάκι. Βοηθάει στην πήξη του αίματος και στην επούλωση τραυμάτων.

μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki

Λιπίδια

Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
To λίπος της τροφής
Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν τρία είδη λίπους. Μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα. Όλα τα λίπη περιέχουν το ίδιο ποσό θερμίδων και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του βάρους, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.
Μονοακόρεστα λίπη : Ελαιόλαδο, μαργαρίνη, φυστίκια, αβοκάντο, αμύγδαλα, φουντούκια, σογιέλαιο και λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός. Όταν χρησιμοποιείτε λίπη, έλαια, προσπαθήστε να επιλέξετε αυτόν τον τύπο, όμως περιορίστε τη χρήση τους, καθώς εξακολουθούν να περιέχουν πολλές θερμίδες.
Πολυακόρεστα
λίπη: Ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, πολυακόρεστη μαργαρίνη, κολοκυθόσποροι και σουσάμι. Χρησιμοποιήστε τα με μέτρο.
Κορεσμένα λίπη: Κυρίως από ζωϊκές τροφές, συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Βούτυρο, κρέμα, λίπος κρέατος, πέτσα πουλερικών, σκληρά τυριά κρέμα τυριού, παγωτό, πίττες, τάρτες, μπισκότα, σαλάμι, λουκάνικα. Μειώστε ή αποφύγετε αυτόν τον τύπο λίπους. Η αύξηση της περιεκτικότητας λίπους της τροφής, συνδέεται άμεσα με την αύξηση της παχυσαρκίας

Μέταλλα

Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία:
Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι ανόργανα στοιχεία, πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας καθώς ο ρόλος τους είναι τριπλός:
Α) Συντελούν στο χτίσιμο δοντιών και οστών
Β) Ρυθμίζουν την κυτταρική δραστηριότητα
Γ) Ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό
Τα βρίσκουμε ελεύθερα στη φύση, κυρίως στο νερό των ποταμών, των λιμνών και των ωκεανών καθώς και στα προϊόντα των ζώων.
Τα ιχνοστοιχεία είναι:
1. κάλιο -απαραίτητο για το μυϊκό σύστημα- (σε λαχανικά, πατάτες),
2. νάτριο -για το αίμα και την υδατική ισορροπία- ( σε θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά, αλάτι)
3. φώσφορος -για καλή όραση, σχηματισμό οστών και δοντιών- (σε γάλα, δημητριακά, κρέας, συκώτι, ψάρια, αυγά),
4. ασβέστιο -για κόκκαλα, δόντια-(σε γάλα, τυρί, γιαούρτι),
5. μαγνήσιο - για την καταπολέμηση της κόπωσης -(σε δημητριακά, όσπρια, γάλα)
6. σίδηρος -για το αίμα, κατά της αναιμίας-
(σε συκώτι, κρέας, όσπρια, σπανάκι),
7. ψευδάργυρος -για την σωστή σωματική ανάπτυξη- (σε όσπρια, θαλασσινά, συκώτι, κρέας),
8. ιώδιο -για την σωστή λειτουργία του μεταβολισμού- (σε θαλασσινά, ιωδιούχο αλάτι)
9. σελήνιο - για τον μεταβολισμό. Αντικαρκινικές ιδιότητες- (σε όσπρια, θαλασσινά)
10. χαλκός -κατά της αναιμίας- (σε κρέας)

μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswikiμια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki

ΔΙΑΤΡΟ
ΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για σωστή διατροφή.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιγράφει σήμερα ένα υπόδειγμα διατροφής που φημίζεται για την νοστιμιά του και τα οφέλη του στην υγεία.

Ο διαχωρισμός των τροφών γίνεται σε 6 κατηγορίες, με διαφορετική συχνότητα κατανάλωσης η κάθε μία. Οι ποσότητες των τροφών και η συχνότητα κατανάλωσής τους μειώνονται καθώς ανεβαίνουμε προς την κορυφή της πυραμίδας, στην οποία βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Καθώς κατεβαίνουμε προς τη βάση, οι προτεινόμενες ποσότητες αυξάνονται.


μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki


Οι διαφορετικές τροφές των 5 κατηγοριών που βρίσκονται χαμηλότερα, έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό θα πρέπει να τρώμε συνδυασμούς αυτών σε διαφορετικές ποσότητες ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Το ψωμί, τα δημητριακά, το ρύζι και τα μακαρόνια βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, γιατί αυτά προμηθεύουν τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται κάθε μέρα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που είναι το καύσιμο του οργανισμού μας. Μετά την πέψη, οι υδατάνθρακε
ς κυκλοφορούν στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Το συκώτι και οι μύες αποθηκεύουν γλυκόζη και τη χρησιμοποιούν όταν αθλούμαστε.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το μοντέλο πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά εποχής , δημητριακά και προϊόντα αυτών, ενώ ψάρι και πουλερικά πρέπει να καταναλώνονται 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα τα αβγά πρέπει να τρώγονται πιο αραιά στη διάρκεια κάθε εβδομάδας, ενώ μερικές φορές τον μήνα μπορούμε να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας.

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
HΙατρική Κοινότητα παγκοσμίως έχει διαπιστώσει ότι η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόσληψης τροφής και συμμετέχει σημαντικά στην πρόληψη παθήσεων όπως η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, διάφοροι καρκ
ίνοι κλπ.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ
Ή ΛΙΓΟ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Κόκκινο κρέας, Γλυκά ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Αβγά, Πουλερικά, Ψάρια
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Γάλα, Τυριά και Γιαούρτι, Ελαιόλαδο και Ελιές, Φρούτα, Όσπρια, Λαχανικά, Ψωμί, Ζυμαρικά, Ρύζι, Πατάτες και άλλα Δημητριακά

Η δίαιτα του μαθητή

Οι μαθητές διαβάζουν, κουράζονται, τρέχουν, παίζουν, διασκεδάζουν, μαθαίνουν, γυμνάζονται, ζουν έντονα, μεγαλώνουν, αναπτύσσονται. Αρα, έχουν ανάγκη από ενέργεια, ενώ δεν χρειάζονται κορεσμένα λίπη. Και ποια πρέπει να είναι η διατροφή τους;
Α. Μικρά και συχνά γεύματα. Γερό πρωινό, μέτριο μεσημεριανό και ελαφρύ δείπνο.
Β. Απαραίτητο το πρωινό: χυμός, γάλα-γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, μία μερίδα μαύρο ψωμί.
Γ. Στο σχολείο αντί για τυποποιημένα τρόφιμα από την καντίνα, ένα μήλο, ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα, ένα τοστ χωρίς βούτυρο με λίγο κίτρινο τυρί και γαλοπούλα και ντομάτα.
Δ. ΝΑΙ στα λαχανικά και φρούτα, ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά, κρέας δύο φορές την εβδομάδα, μία τουλάχιστον φορά όσπρια, ένα αυγό μέρα παρά μέρα.
Ε. ΟΧΙ στη ζάχαρη, στα τηγανητά, στο αλκοόλ, στις σάλτσες τύπου μπεσαμέλ
Ζ. Γλυκά; ΝΑΙ, τα παιδιά χρειάζονται μία μερίδα γλυκού την εβδομάδα. Η σοκολάτα π.χ εκτός της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει, αιματώνει τον εγκέφαλο και φτιάχνει την διάθεση.
Η. Ενα λίτρο νερό την ημέρα πρέπει να καταναλώνει ένας μαθητής καθώς αποβάλλει μεγάλη ποσότητα υγρών με τον ιδρώτα καθημερινά.
Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών; Με τις τρεις λέξεις: Ποικιλία, αναλογία, μέτρο!


μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και την ισσοροπημένη διατροφή - atlaswiki μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και ισορροπημένη διατροφή - atlaswiki μια αφίσα για πεπτικό σύστημα και ισορροπημένη διατροφή - atlaswiki


φύλλο εργασίας

1) Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με την τεχνική του κολάζ μια αφίσα με θέμα το ταξίδι της τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό από την αρχή μέχρι το τέλος (διαδικασία πέψης)

2) Ετοιμάστε γραπτά ή προφορικά μια παρουσίαση της αφίσας σας.
3) Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους/ις συμμαθητές/ριες σας – απαντήστε στις πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν.


χ
ρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια για την κατασκευή των αφισών υπολογίζεται σε μια διδακτική ώρα (40’-45’) και η παρουσίαση τους άλλη μια περίπου


στάσεις και δεξιότητες

Οι μαθητές/ριες μέσα απ’ τη δημιουργία των αφισών έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την δημιουργικότητα τους καθώς και τον προβληματισμό τους πάνω στον τρόπο που τα θέματα αυτά (πέψη, διατροφικές συνήθειες) στο πλαίσιο της κοινωνικής μας ζωής επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, την ηθική, τον πολιτισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο τον τρόπο που η επιστήμη και κοινωνία αλληλεπιδρούν. Καλλιεργείται, επομένως, η ικανότητα της παρατήρησης, σύγκρισης και σχολιασμού των διαφόρων πεδίων, καταστάσεων και διαδικασιών, όπου η επιστήμη και η κοινωνία αλληλεπιδρούν και αλληλοδιαμορφώνονται (μεταγνωστική δεξιότητα).
Έχουμε, επίσης, καλλιέργεια και γνωστικών δεξιοτήτων καθώς οι μαθητές/ριες αναγνωρίζουν το πρόβλημα – θέμα εργασίας, προχωρούν στη εύρεση ιδεών και στη συνέχεια στη λύση του προβλήματος – ολοκλήρωση εργασίας ακολουθώντας μια συγκεκριμένη μεθοδολογία δημιουργίας της αφίσας και χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο (εικόνες και κείμενο) που αυτοί/ες επιλέγουν.
Επιπλέον, με τη μέθοδο του κολάζ το μάθημα γίνεται περισσότερο κατανοητό και ευχάριστο (πρόκληση ενδιαφέροντος των μαθητών/ριων) και αυτό φέρει περισσότερες πιθανότητες για την επιτυχή εκμάθηση του. Η διδασκαλία του κεφαλαίου μέσα απ’ τη δραστηριότητα του κολάζ μπορεί να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους τρόπους διδασκαλίας του, αφού οι μαθητές/ριες πυροδοτούνται από κίνητρα (ανάπτυξη κινήτρων) τα οποία καθοδηγούν τις πράξεις τους και προκαλούν να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή και μαθητές/ριες που μέχρι τότε μπορεί να ήταν αδιάφοροι για τα θέματα των φυσικών επιστημών.
Τέλος, οι μαθητές/ριες εκπαιδεύονται στον ομαδικό σχεδιασμό και παρουσίαση (ομαδική εργασία) ενός σύντομου οπτικού και προφορικού μηνύματος (αφίσα και προφορική παρουσίαση) ,μια δεξιότητα θα φανεί χρήσιμη στους μαθητές/ριες για τη μελλοντική τους ζωή (και ίσως στον επαγγελματικό τομέα που θα ακολουθήσουν).


μια διδακτική πρόταση από
τη Μπακαλίδου Άννα

More pages