μια αφίσα για την έννοια του χρόνου

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Αφορμή για τη δραστηριότητα αυτή θα αποτελέσει ένα άρθρο, το οποίο και θα μοιράσουμε φωτοτυπημένο στις ομάδες των παιδιών. Στη συνέχεια μπορούμε να δώσουμε ένα ακόμα κείμενο το οποίο και συμπληρώνει το θέμα του άρθρου έτσι ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές τις διαφορετικές θεματικές που εμπλέκει η έννοια του χρόνου.
Αρχικά γίνεται η ανάλυση και προβολή του περιεχομένου το οποίο ασφαλώς δε μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό και δεν υπάρχει η απαίτηση να αφομοιωθεί πλήρως. Βασικός στόχος στη δεδομένη δραστηριότητα είναι να γίνει κατανοητή οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εύρεση ερωτημάτων και τη χρήση τρόπων επίλυσης αυτών.Στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που αποκτήσανε για την δημιουργία μίας αφίσας και να ψάξουν υλικό (φωτογραφίες, χρυσόσκονη, μπογιές κ.τ.λ.) και να τα χρησιμοποιήσουν με όποιο τρόπο μπορούν καλύτερα.


διδακτικό υλικό


Άρθρο

Η ώρα είναι... ακριβώς

Δημιουργήθηκε το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο
Το πιο ακριβές ρολόι στον κόσμο δημιουργήθηκε από αμερικανικό ινστιτούτο, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, αφού “χάνει” μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα οπτικό ατομικό ρολόι που αν είχε αρχίσει να χτυπάει αμέσως μετά το «Μπινγκ Μπανγκ», δηλαδή κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Το ρολόι, που είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο. Αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια.

Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Δεν αποκλείεται τελικά το νέο ρολόι, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια ως τους επίσημους «φύλακες» του γήινου χρόνου.

Πάντως ο ίδιος ο Τσου παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να υιοθετηθεί ένα τέτοιο οπτικό ρολόι ως το επόμενο πρότυπο για την διεθνή ώρα.

Άλλες επιστημονικές ομάδες μελετούν εναλλακτικά οπτικά ρολόγια με την χρήση πιο «εξωτικών» ιόντων, όπως του υττερβίου και του ινδίου.

Παραμένει ακόμα ασαφές ποιο από όλα αυτά τα ρολόγια τελικά θα επικρατήσει για το επόμενο πρότυπο μέτρησης του χρόνου, αντικαθιστώντας τα ατομικά ρολόγια.

Το πρώτο ατομικό ρολόι δημιουργήθηκε το 1955. Έκτοτε η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τα πρότυπα μέτρησης του εθνικού χρόνου ανά τον κόσμο.

Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια έχουν όμως προσφάτως ξεπεραστεί από τα οπτικά ρολόγια, τα οποία είναι πάνω από 100 φορές πιο ακριβή.

Τα οπτικά ρολόγια χρησιμοποιούν το φως αντί για μικροκύματα όπως τα ατομικά.

Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής “Physical Review Letters”, σύμφωνα με το Physics World και τη βρετανική «Τέλεγκραφ».


Συμπληρωματικό κείμενο


Ο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ… ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ

Ο χρόνος είναι ένα φυσικό μέγεθος το οποίο δεν ήταν πάντα μετρήσιμο με τον τρόπο που το μετράμε σήμερα δηλ. με τα ρολόγια και τα ημερολόγια.

Παλιά οι άνθρωποι, στην αρχαιότητα παρακολουθούσαν τα περιοδικά φαινόμενα όπως είναι η φαινόμενη ημερησία και ετήσια τροχιά του ήλιου γύρω από τη γη και τα χρησιμοποίησαν για να δώσουν μονάδες μέτρησης του χρόνου όπως είναι το έτος, οι μήνες, οι ώρες κ.τ.λ. Έτσι για τη μέτρηση των ωρών π.χ. χρησιμοποιούσαν το λιώσιμο κεριών και τη κλεψύδρα ενώ για τα έτη και τις ισημερίες οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν χτίσει τις πυραμίδες και άλλοι λαοί τους οβελίσκους.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι για τη μέτρηση του χρόνου μπορούσαν να χρησιμοποιούν το ζωοδότη ήλιο που εκτός από την ενέργεια που τους παρείχε ως θεός- ήλιος μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν και σαν ένα αλάνθαστο ηλιακό ρολόι.

Σύμφωνα με το μύθο ο ήλιος στην αρχαία Αίγυπτο εμφανίζεται ως ο θεός Ρα και ήταν ο πρώτος θεός-βασιλιάς των Αιγυπτίων και ο δημιουργός των πάντων. Στην πιο αρχαία του μορφή παρουσιάζεται σε ένα ψηλό λόφο να δημιουργεί τους θεούς που ήταν οι ακολουθία του. Και ο μύθος λέει πως όταν ο θεός Ρα γέρασε τα οστά του έγιναν αργυρά, η σάρκα του χρυσή και η κόμη του πύρινη. Αποχώρησε έτσι από την Αίγυπτο και ανέβηκε στον ουρανό.

Και στην αρχαία Ελλάδα όμως ο ήλιος ως θεός είχε μία ιδιαίτερη θέση στο δωδεκάθεο με το θεό Απώλλονα γιος του θεού Δία και της θεάς Λητώς.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι ο ήλιος για όλους τους λαούς είχε μία ξεχωριστή θέση είτε ως πηγή ενέργειας, φωτός αλλά και ως θεός.

Πρώτοι λοιπόν οι Χαλδαίοι 9ος και 8ος αιώνας π.Χ. ήταν αυτοί που διαίρεσαν τη μέρα σε 24 ώρες χρησιμοποιώντας ως έναρξη της την ανατολή του ηλίου ως το τέλος της την επόμενη ανατολή. Έπειτα χώρισαν την κάθε ώρα σε 60΄ λεπτά και το κάθε λεπτό σε 60΄΄ δευτερόλεπτα. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Εβραίοι δε διαίρεσαν τη μέρα σε 24 ίσα τμήματα αλλά διαίρεσαν σε 12 ίσα μέρη τη διάρκεια της νύχτας (από τη δύση του ηλίου μέχρι την ανατολή ) και σε άλλα 12 ίσα τμήματα τη μέρα (από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου).

Αυτό όμως δε σημαίνει πως η ισότητα μεταξύ νύχτας και μέρας είναι πάντα ίδιες για όλη τη διάρκεια του έτους αλλά μόνο κατά τις μέρες των φθινοπωρινών και εαρινών ισημεριών.

Μετά από αυτό δημιουργήθηκε και μια ακόμα μονάδα μέτρησης του χρόνου που είναι το έτος και οι μήνες. Οι γεωργικές εργασίες ήταν αυτές που ανάγκασαν τους ανθρώπους να δουν μέσα από τα περιοδικά φαινόμενα των εποχών την έννοια του χρόνου ήταν δηλ. η ανάγκη για την εξασφάλιση της τροφής και της επιβίωσης τους.

Ωστόσο οι εποχές ποσοτικά και ποιοτικά δεν ήταν ίδιες για όλους τους λαούς και αλλάζουν ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου που ζούνε δηλ. ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται.

Γι’ αυτόν τον λόγω δημιουργήθηκαν τα πρώτα ηλιακά ρολόγια. Το πρώτο και πιο απλό αστρονομικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της διάρκειας του έτους ήταν ο γνώμονας.

Εικάζεται ότι ο Θαλής χρησιμοποίησε τις σκιές του γνώμονα [ηλιακό ρολόι] για να προσδιορίσει τα σημεία των ηλιοστασίων στον ορίζοντα.

Αυτό το όργανο λοιπόν αποτελείται από μία ράβδο που είναι τοποθετημένη σε ένα οριζόντιο επίπεδο. Η παρακολούθηση του μήκους και της διεύθυνσης της σκιάς που ρίχνει ο γνώμονας πάνω στο επίπεδο αυτό μας δείχνει την κίνηση του ήλιου. Έτσι η σκιά το πρωί μας δείχνει την δύση, το μεσημέρι το βορρά και το απόγευμα την ανατολή.

Γνώμονες με τη μορφή οβελίσκου υπάρχουν και σήμερα και διακοσμούν πολλές πλατείες διάφορων χωρών. Ακόμα και οι πυραμίδες όπως είπαμε πιο πάνω είναι χτισμένες σε αποστάσεις τέτοιες μεταξύ τους ώστε να είναι σε τέλεια ορθογώνια πυθαγόρεια τρίγωνα και παρατηρείται ότι οι σκιές τους μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα πελώριο ηλιακό ρολόι: η διεύθυνση των σκιών τους δείχνουν την εποχή και την ημέρα του χρόνου.

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ

Το πυθαγόρειο θεώρημα μας λέει ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας δηλ. της μεγαλύτερης πλευράς ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών του.

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki
μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

Το ηλιακό ρολόι είναι μία κατασκευή για να μετράμε το χρόνο με τη βοήθεια της σκιάς ενός δείκτη
που ονομάζεται «γνώμονας»

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

Ο γνώμονας σε κάθε ηλιακό ρολόι είναι παράλληλος στον άξονα περιστροφής της Γης.
Επομένως σχηματίζει με το οριζόντιο επίπεδο γωνία ίση με
το γεωγραφικό πλάτος (φ) του τόπου που βρίσκεται το ρολόι.
Αυτό κάνει το ηλιακό ρολόι ξεχωριστό για κάθε τόπο.

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

Ο γνώμονας προσανατολίζεται έτσι ώστε να βρίσκεται στο μεσημβρινό επίπεδο του τόπου, δηλαδή στο κατακόρυφο επίπεδο που διέρχεται από τη γραμμή Βορρά-Νότου.

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki


Έτσι παρατηρώντας ένα ηλιακό ρολόι μπορούμε εύκολα να προσανατολιστούμε ως προς τα σημεία του Ορίζοντα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τους τόπους του Νότιου ημισφαιρίου ο γνώμονας «στοχεύει» το Νότο.


ΣΧΕΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ

Ο χρόνος όπως αναφέραμε είναι ένα φυσικό μέγεθος σε αντίθεση με την ταχύτητα που είναι διανυσματικό μέγεθος δηλ. θα πρέπει να γνωρίζουμε τη κατεύθυνση και τη φορά της. Η ταχύτητα είναι ίση με το πηλίκο της απόστασης που διανύει ένα σώμα προς τον χρόνο που χρειάστηκε για την κίνηση του αυτή u= d/t. Δε μπορούμε δηλ. να γνωρίζουμε την ταχύτητα ενός σώματος το πόσο αργά ή γρήγορα αυτό κινείται αν δε γνωρίζουμε αρχικά τα δύο αυτά μεγέθη. Πρέπει να ξέρουμε το μέτρο του διανύσματος πάνω στο οποίο έχει κινηθεί το σώμα αλλά και το χρόνο μέσα στον οποίο πραγματοποιήθηκε η κίνηση αυτή αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε τη φορά και τη κατεύθυνση πάνω στην οποία κινείται.

Ο χρόνος μα την ταχύτητα είναι αντιστρόφως ανάλογα μεγέθη που σημαίνει πως όσο μεγαλώνει το ένα μέγεθος τόσο μικραίνει το άλλο.

Οι μονάδες μέτρησης στο διεθνές σύστημα μετρήσεων S.I. είναι : την απόσταση που είναι το (d) τη μετράμε σεà (m) μέτρα, τον χρόνο (t) σε à(sec) δηλ. σε δευτερόλεπτα και την ταχύτητα (u) σεà(m/sec) σύμφωνα με τον τύπο: μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki


Ο χρόνος δεν υπάρχει είναι ανθρώπινη ανακάλυψη κι εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες: Αλβέρτος Αϊνστάιν Γερμανοεβραίος Φυσικός(1879-1955)Φύλλο εργασίας


Ομάδα συνεργασίας:

Υλικά που θα χρειαστείτε :χαρτόνι, ψαλίδι, περιοδικά με φωτογραφίες ανάλογα με το θέμα της εργασίας, μαρκαδόρους, χρυσόσκονη, κόλλα.

1.Αφού διαβάσετε το διδακτικό υλικό επιλέξτε τις φωτογραφίες με τις οποίες θα φτιάξετε μία αφίσα με τη τεχνική του κολλάζ και θέμα ποιες ανάγκες του ανθρώπου πιστεύετε ότι κάλυψε η ανακάλυψη της έννοιας του χρόνου;

2.Κολλήστε τις φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο που θα σας βοηθήσει κατά την παρουσίαση της αφίσας.

3.Μπορείτε να έχετε ετοιμάσει γραπτό κείμενο από το σπίτι για τη παρουσίαση της αφίσας με πληροφορίες σχετικές με το θέμα.

4.Στη συνέχεια παρουσιάζετε την εργασία σας και απαντάται σε απορίες που θα έχουν οι συμμαθητές σας σχετικά με το θέμα.

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswikiμια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswikiμια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswikiμια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswikiμια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswiki

μια αφίσα για την έννοια του χρόνου - atlaswikiχρονική διάρκεια

1η Ώρα Παρουσίαση και συζήτηση πάνω στο διδακτικό υλικό
2η Ώρα Προετοιμασία της δραστηριότητας και απορίες-απαντήσεις
3η Ώρα Παρουσίαση και συζήτηση της δραστηριότητας


στάσεις και δεξιότητες που καλλιεργούνται

Ο συνδυασμός των Φυσικών Επιστημών με τη δραστηριότητα των εικαστικών βοηθάει τα παιδιά να αποδεχτούν πιο εύκολα ένα μάθημα που θεωρείται από τη φύση του δύσκολο. Η αφομοίωση του περιεχομένου είναι καλύτερη αποδεδειγμένα όταν γίνεται η έρευνα του υλικού για την δραστηριότητα από τους ίδιους τους μαθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί θα πρέπει αρχικά να ανακαλύψουν μόνοι τους πιο είναι το σωστό υλικό για να καλύψουν την εργασία τους και έτσι θα διαβάσουν με περισσότερο ενδιαφέρον το διδακτικό περιεχόμενο τους. Έτσι η ενασχόληση αυτή θα γίνει με ευχάριστο τρόπο και ενθουσιασμό κάτι που βοηθάει σημαντικά στο να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις γνώσεις που ανακάλυψαν . Ακόμα η δραστηριότητα εικαστικού περιεχομένου καλλιεργεί την αισθητική αγωγή τους και αναδεικνύει το ταλέντο τους αλλά και την αυτοπεποίθηση τους αφού είναι ικανοποιημένα με το αποτέλεσμα της δραστηριότητας τους εφόσον θεωρήσουν ότι έχει ολοκληρωθεί. Επίσης σέβονται τις αισθητικές απόψεις των συμμαθητών τους ή τις απορρίπτουν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα αφού αυτό είναι απαραίτητο στη διάρκεια μιας ομαδικής εργασίας.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Ιστορία-Αστρονομία-μαθηματικά-Εικαστικά-Φυσική-Γεωγραφία-Αγωγή του πολίτη

μια διδακτική πρόταση από την Ουζούνη Αυγούστα
More pages