μια αφίσα για τη μέτρηση του χρόνου

περιγραφή της δραστηριότητας

Για να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια του χρόνου θα ασχοληθούν με μία δραστηριότητα, που θα έχει ως θέμα τη μέτρηση του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι μαθητές δουλεύουν σε ομάδες και κατασκευάζουν μια αφίσα με την τεχνική του κολάζ για την πορεία της εξέλιξης της μέτρησης του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στη δραστηριότητα αυτή, έχουμε μια συνάντηση των φυσικών επιστημών, με την αισθητική αγωγή, τον οπτικό αλφαβητισμό και τη γλώσσα.στάσεις και δεξιότητες

Στόχοι της δραστηριότητας είναι να μάθουν οι μαθητές τα όργανα μέτρησης του χρόνου, συνδυάζοντας την εκμάθηση με την δημιουργία, τον αυτοσχεδιασμό και την επιχειρηματολογία. Παράλληλα, άλλος βασικός στόχος είναι να προβληματιστούν οι μαθητές σε κοινωνικό επίπεδο για την επίδραση της επιστήμης στην καθημερινή τους ζωή.
Μέσα από τη δημιουργία της αφίσας, οι μαθητές πέρα από την εκμάθηση των οργάνων μέτρησης του χρόνου, εκφράζουν τον προβληματισμό τους πάνω στον τρόπο που αυτό το ζήτημα επηρεάζει στο πλαίσιο της κοινωνικής ζωής την ποιότητα ζωής, την ηθική και τον πολιτισμό, φέρνοντας τον τρόπο που επιστήμη και κοινωνία αλληλεπιδρούν. Συγκεκριμένα, ασχολούνται με θέματα, όπως τον τρόπο που οι κοινωνικές ανάγκες επιζητούν και προκαλούν τις επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και από το ποιες κοινωνικές ανάγκες προκαλούνται από αυτές. Επίσης, οι μαθητές εκπαιδεύονται στο σχεδιασμό και παρουσίαση ενός σύντομου οπτικού και προφορικού μηνύματος, μια δεξιότητα χρήσιμη σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν, να συνδυάσουν χρώματα και σχέδια και γενικά να διασκεδάσουν μαθαίνοντας. Εκτός όμως από το στάδιο της διασκέδασης, το ενδιαφέρον των μαθητών οξύνεται, γιατί οι περισσότερες σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η συμμετοχή τους σε συζητήσεις, όπου παρουσιάζουν τις ιδέες τους δημόσια σε ακροατήριο, ξεπερνώντας συναισθήματα φοβίας, άγχους ή ντροπής. Με αυτό τον τρόπο, οξύνεται και η κριτική τους ικανότητα απέναντι σε προτάσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.


οργάνωση της δραστηριότητας

Στους μαθητές δίνονται χρωματιστά χαρτόνια, περιοδικά, κόλλες, ψαλίδια και φυσικά εικόνες και κείμενα με τους διάφορους τρόπους και μέσα για τη μέτρηση του χρόνου. Επιπλέον, έχει γνωστοποιηθεί το θέμα στα παιδιά σε προηγούμενη διδακτική ώρα και τους έχει ζητηθεί να ψάξουν και να φέρουν και εκείνα με τη σειρά τους στοιχεία και εικόνες σχετικές με το θέμα. Μέσα από τα κόμικς και τις εικόνες, οι μαθητές μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες, με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, για το χρόνο και τη μέτρησή του. Οι εικόνες παρουσιάζουν ηλιακά ρολόγια, κλεψύδρες, εκκρεμή μηχανικά ρολόγια, σύγχρονα ατομικά ρολόγιατα κ.α. Τα κόμικς με τη σειρά τους δείχνουν μία άλλη εκδοχή για τον τρόπο μέτρησης του χρόνου, που ωθεί τα παιδιά να σκεφτούν και να συζητήσουν για αυτόν και για τα όργανα μέτρησής του.
Οι μαθητές μελετούν το υλικό και αρχίζουν να συζητούν για την αφίσα που πρόκειται να κάνουν. Επιλέγουν έναν πρωτότυπο τίτλο για την αφίσα τους, ο οποίος θα πρέπει να εκφράζει το μήνυμα που θέλουν να εκφράζει η αφίσα τους. Στη συνέχεια, κατασκευάζουν την αφίσα τους με τη μέθοδο του κολάζ, κολλώντας ή ζωγραφίζοντας εικόνες, γράφοντας πρωτότυπες ή προσθέτοντας έτοιμες λεζάντες στις εικόνες αυτές. Με τον τρόπο αυτό, κατασκευάζουν ένα οπτικό μήνυμα, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τον τρόπο που θα παρουσιάσουν προφορικά την αφίσα τους, αργότερα στην τάξη, δηλαδή συνθέτουν ένα λεκτικό μήνυμα που θα συνοδεύει το οπτικό της αφίσας.
Στη συνέχεια, οι αφίσες αναρτούνται στην τάξη, κάθε ομάδα υποστηρίζει δημόσια την αφίσα της και απαντά σε ερωτήσεις. Η συζήτηση εξελίσσεται γύρω από τον τρόπο που η εξέλιξη της μέτρησης του χρόνου και ειδικότερα η εξέλιξη των ρολογιών έχει επηρεάσει τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.


χρονική διάρκεια


1 Διδακτική ώρα


φύλλο Εργασίας


Ομάδα Συνεργασίας:
1. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε, συνδυάστε γράμματα, χρώματα και εικόνες, και κατασκευάστε με την μέθοδο του κολάζ μια αφίσα με θέμα την εξέλιξη της μέτρησης του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

2. Ετοιμάστε μια παρουσίαση (γραπτή ή προφορική) της αφίσας σας. Δηλαδή, περιγράψτε την αφίσα σας και φροντίστε να γίνει κατανοητή στους συμμαθητές σας η εξέλιξη της μέτρησης του χρόνου και η επίδραση της στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

3. Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια απαντήστε στις πιθανές ερωτήσεις τους.


υλικό για την αφίσαThis is a featured page


Το ρολόι των λουλουδιών

Το ρολόι των λουλουδιών. Κάθε ένα λουλούδι έχει διαφορετικό ωράριο.
Ανοίγει και κλείνει σε διαφορετικές ώρες του εικοσιτετραώρου.


Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Κατακόρυφο ηλιακό ρολόι.


Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Οριζόντιο ηλιακό ρολόι.


[Untitled]
Βυζαντινό ναυτικό ηλιακό ρολόι.


????????????
Αμμοκλεψύδρα.[Untitled]
Σχέδιο εκκρεμμούς του Γαλιλαίου.Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Το ηλιακο ρολοι με το κανονι στο μουσειο του Μεϊντστόουν στο Σάρρρεϊ.250px-nama_machine_danticythere_1.jpg
Ο αστρολάβος των Αντικυθήρων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Ο μηχανισμός του αστρολάβου των Αντικυθήρων.
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Η διόπτρα του Ιππάρχου χρησίμευε στη μέτρηση της φαινόμενης
διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης.Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Το τεράστιο ηλιακό ρολόι του Αστεροσκοπείου της Τζαϊπούρ στις Ινδίες.
Cesium atomic clock. [Credits : Encyclopædia Britannica, Inc.]
Ατομικό ρολόι Καισίου.Μεσαιωνική κλεψύδρα και υλοποίησή της
Αρχή λειτουργίας κλεψύδρας και υλοποίηση σε πύργο ναού.Σύστημα ταλαντευόμενης ράβδου
Μηχανισμός σταθερής κίνησης.
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Αστρονομικός πύργος Su Seng, περίπου το 1090 μ.Χ.arx12.jpg
Ηλιακό ρολόι των Φιλίππων.arx09.jpg
Υδραυλικό ρολόι Κτησίβιου, "Υδραυλίδα".Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών
Το πρώτο μηχανικό ρολόι, το οποίο κατασκέυασε ο Giacomo Dondi.


Μία άλλη εκδοχή της εξέλιξης του χρόνου από τα κόμικςΞαφνικά δημιουργήθηκε ο κόσμος...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...και, δυστυχώς για κάποιους, πρώτα οι κόκορες κατάλαβαν το χρόνο.
[Untitled]


Κάποια στιγμή, όμως και ο άνθρωπος άρχισε να κάνει κάποια αργά βήματα, για τη μέτρηση του χρόνου...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...και συνεχώς προόδευε...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


ώσπου κάποια στιγμή τελειοποίησε τα ηλιακά ρολόγια και άρχισε να οραματίζεται κάτι καινούργιο...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...κάτι πιο ακριβές, όπως είναι η κλεψύδρα.
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


Ακολούθησαν πολλοί τρόποι μέτρησης του χρόνου, μέχρι τη στιγμή που φτιάχτηκε το πρώτο μηχανικό ρολόι...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...και ενώ τα ηλιακά ρολόγια συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται, κυρίως για διακοσμητικούς λόγους...Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...η τεχνολογία των μηχανικών ρολογιών συνεχώς βελτιωνόταν...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα ξυπνητήρια και άρχισαν να γίνονται φανερές οι συνέπειες της ακριβής μέτρησης του χρόνου...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...που δεν άργησαν να εμφανιστούν και στα σχολεία...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...μέχρι που φτάσαμε στο σημείο ο χρόνος να καθορίζει τη ζωή μας...
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


...έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα για να απαλλαγούμε από αυτόν είναι τα μαγικά!
Υλικό για την αφίσα - ο χώρος εργασιών


μια διδακτική πρόταση από
τον Τσομπανίδη Γρηγόρη και τη Χαλβατζή Αλεξάνδρα

More pages