μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα

μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki

οδηγίες για την διδασκαλία

Στην δραστηριότητα αυτή θα εστιάσουμε στη ρύπανση του αέρα, δηλαδή της ατμόσφαιρας, μέσα από τη μελέτη της εξέλιξης των μέσων μεταφοράς με την πάροδο των χρόνων και την αντίστοιχη πρόοδο της επιστήμης.
Γίνονται κατανοητές οι διευκολύνσεις και τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέλιξης αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται κ τα μειονεκτήματα κ τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες 4 ατόμων και σε κάθε ομάδα μοιράζονται τα παρακάτω κείμενα με τις πληροφορίες για τα μέσα μεταφοράς και οι αντίστοιχες εικόνες. Αφιερώνουμε μια διδακτική ώρα για να αναλύσουμε αυτές τις πληροφορίες και τις εικόνες με τα παιδιά για την εξέλιξη των μέσων μεταφοράς και ζητάμε για την επόμενη φορά να ψάξουν και να φέρουν περιοδικά, εικόνες και κείμενα σχετικά με το θέμα, καθώς και χαρτόνια κόλλες και ψαλίδια. Στο επόμενο μάθημα τα παιδιά έχοντας το υλικό που τους δώσαμε και αυτό που έχει φέρει ο καθένας από το σπίτι του συνεργάζονται και έχοντας για οδηγό το φύλλο εργασίας διαμορφώνουν την αφίσα.


διδακτικό υλικό

εικόνες και κείμενα
Ο άνθρωπος από την αρχαία εποχή είχε την ανάγκη να μετακινηθεί από μέρος σε μέρος και να μεταφέρει εμπορεύματα. Αυτές οι μεταφορές ταξινομούνται σε ομάδες :
Στις χερσαίες μεταφορές
, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα ζώα, μετά τα κάρα και τις άμαξες.

μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki
μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki
Ο τροχός που χρησιμοποιούνταν στις άμαξες είχε μηδενική κατανάλωση ενεργειακών πόρων. Πριν δυο αιώνες
κατασκευάστηκε το ποδήλατο (μηδέν κατανάλωση ενεργειακών πόρων).

Σήμερα χρησιμοποιούμε τα μηχανάκια, τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία με αμύθητα ποσά κατανάλωσης ενεργειακών πόρων και με τεράστιες οικολογικές καταστροφές. Τα πρώτα αυτοκίνητα κινούνταν με ατμό και όταν εξελίχθηκαν οι κινητήρες τους χρειάζονταν τη βενζίνη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, κοιτάζοντας πίσω, ότι το ποδήλατο ήταν μία ευλογημένη εφεύρεση. Αν η ανθρωπότητα παρέμενε στο ποδήλατο, σήμερα ο πλανήτης μας θα ήταν καθαρός, οι άνθρωποι πιο υγιείς, γιατί θ’ ασκούνταν και τα ενεργειακά αποθέματα θα παρέμεναν σχεδόν ανέπαφα.


μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki


Εκτός από τα αυτοκίνητα, και τα λεωφορεία ως μέσα μεταφοράς υπάρχει και το τρένο. Τα πρώτα τρένα λειτούργησαν με ατμομηχανή. Στη συνέχεια τα σιδηροδρομικά δίκτυα απορρόφησαν τεράστιες ποσότητες σιδήρου ξύλου και κάρβουνου. Η εξέλιξη συνεχίστηκε με τρένα που είχαν μηχανή ντίζελ. Το πρώτο σιδηροδρομικό όχημα που κινούνταν με ηλεκτρισμό κατασκευάστηκε το 1834 αλλά τα παλιά αυτά ηλεκτρικά οχήματα τροφοδοτούνταν από μπαταρίες οι οποίες ήταν βαριές και απαιτούσαν συχνή φόρτιση. Σήμερα οι ηλεκτρικές αμαξοστοιχίες δεν έχουν σύστημα τροφοδοσίας πάνω σ’αυτές αλλά παίρνουν την ισχύ που χρειάζονται από καλώδια που βρίσκονται ψηλά πάνω από τις γραμμές.

Στις θαλάσσιες μεταφορές τα πρώτα πλωτά την σχεδίες και ξύλινες βάρκες που κινούνταν με κουπιά.
Ακολούθησαν τα ιστιοφόρα τα οποία κινούνταν με κουπιά ή με τον άνεμο.

μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki
μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki

Στην συνέχεια κατασκευάστηκαν τα πλοία που για να κινηθούν χρησιμοποιούσαν αρχικά ατμομηχανές. Με την εξέλιξη της επιστήμης η μηχανή αυτή έγινε πετρελαιοκίνητη, βενζινοκίνητη και ηλεκτροκίνητη.


Η ρύπανση που προκαλούν τα όλοι δεν προέρχεται τόσο από την καύση του πετρελαίου όσο από τις διαρροές που υπάρχουν κατά την κίνηση τους ή από τα ναυτικά ατυχήματα που αφήνουν τις γνωστές πετρελαιοκηλίδες μέσα στη θάλασσα.

Οι εναέριες μεταφορές
εφευρέθηκαν τον τελευταίο αιώνα, πρώτα εφευρέθηκε το αερόστατο το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Επίσης τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα τα οποία συνεχώς εκσυγχρονίζονται. H γραμμή που βλέπουμε στον ουρανό πίσω από τα αεροπλάνα λέγεται ουρά συμπύκνωσης και προκαλεί τα αραιά νέφη υψηλών υψομέτρων που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων

μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki
μια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswiki

  • Στην Ευρώπη οι μέσες μετακινήσεις με μηχανοκίνητα μέσα αφορά διαδρομές μικρότερες των 3 χλμ.

  • Τα αεροπλάνα εκπέμπουν 10 φορές περισσότερα καυσαέρια από ότι τα τρένα και 190 φορές περισσότερο από ότι τα πλοία.


φύλλο εργασίας

  • Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και κατασκευάστε με την τεχνική του κολλάζ μια αφίσα με θέμα την εξέλιξη των μέσων μεταφοράς στη πάροδο των χρόνων. Στην αφίσα μπορείτε να συμπεριλάβετε εικόνες, κείμενα δικά σας ή αποσπάσματα από τις πληροφορίες που μοιράστηκαν.
  • Ετοιμάστε γραπτά ή προφορικά μια παρουσίαση της αφίσας σας. Στο κείμενο σας μπορείτε να αναφέρεστε στα πλεονεκτήματα αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που έχει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας στα μέσα μεταφοράς.
  • Αναρτήστε την αφίσα σας και παρουσιάστε την στους συμμαθητές σας. Στη συνέχεια απαντήστε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν


χρονική διάρκεια

2 διδακτικές ώρες


στάσεις και δεξιότητες

Οι μαθητές εξοικειώνονται με την καλαισθησία των χρωμάτων και την κατάλληλη χωροθέτηση των εικόνων στο χαρτόνι, παραθέτοντας γλωσσικά και αισθητικά το θέμα της δραστηριότητάς τους έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα κατανόησης του γνωστικού περιεχομένου του μαθήματος. Μέσα από αυτήν την δραστηριότητα καλλιεργούνται επίσης, οι κατάλληλες στάσεις και συμπεριφορές ως συνειδησιακό υπόβαθρο απέναντι στην περιβαλλοντική και κοινωνική εκπαίδευση του πολίτη. Μελετάται η εξέλιξη των μέσων μεταφοράς στην πάροδο του χρόνου από τα αρχικά βήματα της επιστήμης μέχρι σήμερα όπου σχεδόν έχουν τελειοποιηθεί οι εφαρμογές της. Εφαλτήριο της προόδου της επιστήμης αποτέλεσαν οι όλο αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας για πιο γρήγορη και ποιοτική μεταφορά από μέρος σε μέρος.
Έτσι αναδεικνύονται οι αλληλεπιδράσεις επιστήμης και κοινωνίας και διαμορφώνεται η καθημερινότητά μας μέσα από επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσα από αυτήν την προσέγγιση της γνώσης τα παιδιά αποκτούν μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση, αφού η διδασκαλία έχει άμεση σχέση με τις εμπειρίες και τη καθημερινότητά τους. Τέλος, διαμορφώνεται μια κριτική στάση στους μαθητές ως μελλοντικοί πολίτες απέναντι στις προτάσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας.


χάρτης εννοιώνμια αφίσα για τη ρύπανση του αέρα - atlaswikiμια διδακτική πρόταση από
την Ζωή
Παυλίδου και την Ευτυχία Σουλιώτου

More pages