μια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων

περίληψη

Με τον όρο ρύπανση υδάτων εννοούμε την οποιαδήποτε ανεπιθύμητη αλλαγή στα φυσικά, χημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του νερού τωνθαλασσών, λιμνών ή ποταμών, η οποία είναι ή μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει ζημιογόνος για τον άνθρωπο, τους υπόλοιπους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς αλλά και τις βιομηχανικές διαδικασίες και τιςσυνθήκες ζωής. Σε αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά μέσα από τη δημιουργία αφίσας (κολάζ) έχουν την ευκαιρία να μάθουν για μία ακόμη πτυχή της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αυτής των υδάτων, αρχίζοντας σιγά-σιγά να συμπληρώνουν το πάζλ της γενικότερης οικολογικής καταστροφής.


οδηγίες για την διδασκαλία

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δημιουργική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες, χωρισμένοι\ες σε τρεις ομάδες, με υλικό που τους δίνει ο\η εκπαιδευτικός ή ψάχνουν οι ίδιοι\ίδιες σε διαδίκτυο και έντυπα μέσα διαμορφώνουν μία αφίσα με εικόνες και κείμενα σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα των φυσικών επιστημών. Όλες οι αφίσες που δημιουργούνται τοποθετούνται στον πίνακα της τάξης και αποτελούν το έναυσμα για συζήτηση επάνω στις φυσικές επιστήμες αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής που θίγονται στην αφίσα.


διδακτικό υλικό

Το διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι περιοδικά, κείμενα και εικόνες από δικτυακούς τόπους, τα υλικά για τη δημιουργία της αφίσας (ψαλίδι, χαρτόνι, μπογιές) καθώς και το φύλλο εργασίας που ακολουθεί.

Πώς δημιουργείται η ρύπανση των υδάτων

μια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswiki μια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswiki

Η ρύπανση των υδάτων δημιουργείται με την απελευθέρωση σε λίμνες,ποτάμια και θάλασσες ουσιών οι οποίες είτε διαλύονται, είτεκατακάθονται στον πυθμένα. Οι ρύποι αυτοί είναι πάρα πολύ και αυτόγιατί στο υδάτινο ορίζοντ α καταλήγουν και οι ρύποι από την ρύπανσητης ατμόσφαιρας και του εδάφους μέσω των βροχών και της απορροής.
Με την απελευθέρωση στο νερό ενέργειας υπό την μορφή θερμότητας ήραδιενέργειας δημιουργείται η θερμική ρύπανση των υδάτων η οποίαπροκαλεί άνοδο στην θερμοκρασία του νερού. Ρύπανση των υδάτων είναιδυνατόν να δημιουργηθεί από μικροοργανισμούς των οικιακών αποβλήτων,από οργανικές ουσίες όπως το πετρέλαιο και τα προϊόντα του και απότοξικά μέταλλα.

Απειλές

Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, η οποία όμως επικοινωνεί με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Ο περίκλειστος χαρακτήρας της την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στη ρύπανση. Οι ελληνικές ακτές, καθώς βρίσκονται στο ανατολικότερο άκρο αυτής της κλειστής λεκάνης, είναι περισσότερο ευάλωτες σε μια σειρά σοβαρούς κινδύνους.

Ρύπανση
Μια από τις σοβαρότερες απειλές για τις ελληνικές θάλασσες και ακτές είναι η ρύπανση από βιομηχανικά απόβλητα και διαρροές πετρελαίου. Στη Μεσόγειο έχουν επισημανθεί 115 περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Στην Ελλάδα τέτοιες περιοχές βρίσκονται στους κόλπους Θερμαϊκό, Πατραϊκό και Σαρωνικό - και ιδιαίτερα στην Ελευσίνα. Η οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών, που δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη υποδομή για την επεξεργασία των λυμάτων, αποτελεί άλ
λη μια σημαντική πηγή θαλάσσιας ρύπανσης. Καταστροφικές συνέπειες έχει και η υπερβολική χρήση λιπασμάτων, αφού μέσω των επιφανειακών απορροών και των υπόγειων υδροφορέων μεταφέρεται στη θάλασσα νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον ευτροφισμό των θαλασσών μας. (Ευτροφισμό ονομάζουμε την υπερβολική ανάπτυξη φυτικών οργανισμών σε μια λίμνη ή σε μια θαλάσσια περιοχή, που οδηγεί στην εξάντληση του οξυγόνου -το οποίο υπάρχει στο νερό- και στη διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας στο συγκεκριμένο οικοσύστημα.) Αλλαγή του φυσικού χαρακτήρα των ακτών Οι αμμοληψίες, οι εκχερσώσεις και η αυθαίρετη εκμετάλλευση των παραλιών για τουριστικούς σκοπούς αλλοιώνουν τη δυναμική των ελληνικών ακτών, με αποτέλεσμα την εδαφική διάβρωση.

Οι θάλασσές απειλούνται από την χημική μόλυνση
Η θάλασσα, οι λίμνες και οι ποταμοί έχουν γίνει τόποι αποχετεύσεως. Εκεί καταλήγουν όλες οι ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον. Η βροχή ξεπλένει την ατμόσφαιρα ή από το θειικό οξύ ή από το χλώριο και καθαρίζει τη γη από τα εντομοκτόνα. Τα πετρελαιοφόρα συγκρούονται και βυθίζονται. Ποταμοί και λίμνες δηλητηριάζονται. Αυτή είναι η χημική καταστροφή των νερών.
Υπάρχει όμως και η μηχανική καταστροφή, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ζώνες των ωκεανών. Τα αλιευτικά λυμαίνονται στις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες. Τα διάφορα έργα που γίνονται στα λιμάνια για να εμποδίσουν την διάβρωση των ακτών έχουν σαν αποτέλεσμα την διαταραχή στη φυσική ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και ιζημάτων κατά μήκος των ακτών. Τα έργα αποξηράνσεως παράκτιων ελών, τα τοξικά κατάλοιπα της βιομηχανίας, οι κυνηγοί σουβενίρ που καταστρέφουν τους κοραλλιογενείς βράχους κι οι πυρηνικές δοκιμές καταμεσής του ωκεανού, όλα αυτά αποτελούν τη μηχανική καταστροφή των θαλασσών. Είναι φανερό σήμερα, πως το πρόβλημα της επιβίωσης είναι ένα και το αυτό. Πρέπει να υπερασπίσουμε την υγρή περιουσία μας και τους ίδιους τους εαυτούς μας. Πρέπει να σταματήσουμε να καταστρέφουμε τον κόσμο, καταστρέφοντας τις θάλασσες, γιατί δεν υπάρχει άλλο μέρος για να καταφύγουμε άλλος πλανήτης, όπου θα μπορούσαν να ζήσουν πλάσματα σαν και εμάς, που η ζωή μας εξαρτάται από το νερό.

Η ευαισθησία των περιοχών του βυθού

Οι τοξικές ουσίες φτάνουν όλες στη θάλασσα. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές κατεβαίνουν στο βυθό. Οι βαριές ουσίες κατεβαίνουν γρήγορα στον πυθμένα. πολλές διαλυμένες χημικές ουσίες που βρίσκονται στους ιστούς των διάφορων ζωικών και φυτικών οργανισμών βυθίζονται αργά ή γρήγορα όταν οι ζωντανοί αυτοί οργανισμοί πεθάνουν και πέσουν στον πυθμένα. Μερικές ενώσεις υδ
ραργύρου είναι αβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς στη μορφή που φτάνουν στη θάλασσα. Όταν όμως φτάσουν στο βυθό μετατρέπονται από τα βακτηρίδια σε μεθύλιο υδράργυρο που είναι θανατηφόρος. Στα ανοιχτά των πόλεων, βρίσκουμε στα κατακάθια σαφή μαρτυρία αυτού του είδους της μολύνσεως. Ένας επιστήμονας, ερευνώντας της αιτίες της καταστροφής ορισμένων ζωικών και φυτικών ειδών σε μία θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά του Λος Άντζελες, διατύπωσε την άποψη πως σε ορισμένες περιοχές που επιβάλλουν αποχετεύσεις από την πόλη, υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες βαρέων μετάλλων.
Τα κοράλλια είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε κάθε είδους ιζήματα, και στα μη τοξικά. Συνηθισμένοι στα πολύ καθαρά νερά των τροπικών περιοχών, οι πολύποδες των κοραλλιών (που εκκρίνουν της ασβεστολιθική ουσία από την οποία σχηματίζονται οι κοραλλιογενείς ύφαλοι) δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε νερά όπου υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες και πεθαίνουν γρήγορα από ασφυξία. Επειδή οι πολύποδες αυτοί δεν μετακινούνται καθόλου, ο μόνος τρόπος αμύνης που διαθέτουν είναι η έκκριση μεγάλης ποσότητας μιας βλεννώδους ουσίας που παγιδεύει τα μόρια των ιζημάτων και το χτύπημα του νερού με τις βλεφαρίδες τους για να απομακρύνουν τα μόρια αυτά.
Όσο σοβαρές και αν είναι οι επιπτώσεις από τα βιομηχανικά κατάλοιπα, είναι ασήμαντες μπροστά στις καταστροφές που προκαλεί στους θαλάσσιους οργανισμούς η περιοδική εκβάθυνσης των λιμανιών.
Πηγή :Εγκυκλοπαίδεια Κουστώ εκδόσεις <<ΑΛΚΥΩΝ>> 1985


μια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswikiμια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswiki

Μολυσμένες Θάλασσες

Οι ζώνες εκείνες του ωκεανού που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την επιβίωση των ζωντανών οργανισμών είναι εκείνες που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στη μόλυνση. Και τα αποτελέσματα της μολύνσεως μόλις έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Βέβαια, η φύση έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται. Μολυσμένοι ποταμοί μπορούν να αυτοκαθαριστούν αν ο άνθρωπος πάψει να τους μολύνει αδιάκοπα.
Χημικά εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται αδιάκοπα από τους γεωργούς και παρασύρονται στη θάλασσα με τη βροχή και τα ποτάμια. Οι καπνοί από τα εργοστάσια κι οι άνεμοι διασκορπίζουν τις τοξικές ουσίες και η βροχή τις ρίχνει στη θάλασσα. Οι θαλάσσιες πετρελαιοπηγές συμβάλλουν στη μόλυνση με τη διαφυγή πετρελαίου κατά την άντληση. Τα τεράστια δεξαμενόπλοια πο
υ μεταφέρουν ακάθαρτο πετρέλαιο, ξεπλένουν τις δεξαμενές τους με νερό της θάλασσας. Σχεδόν όλα τα καράβια αδειάζουν τα ακάθαρτα νερά τους στην ανοιχτή θάλασσα. Εξωλέμβιες μηχανές αποβάλλουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις εξατμίσεις τους, πόλεις, πολιτείες και χώρες ρίχνουν τόνους από απορρίμματα στη θάλασσα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνουν τα κατάλοιπα των διάφορων βιομηχανιών, ακαθαρσίες από τον αδιάκοπο καθαρισμό των λιμανιών, οξέα και μέταλλα από τους αγωγούς αποχετεύσεως των χημικών εργοστασίων, ή των εργοστασίων χάρτου, οργανικές ύλες από τα εργοστάσια κονσερβοποιίας και συσκευασίας τροφίμων, όλα όσα μεταφέρονται από τους δημόσιους υπονόμους των πόλεων, δηλητηριώδη αέρια από τις δοκιμές διάφορων πολεμικών όπλων, βιολογικών και χημικών και τέλος ραδιενεργά κατάλοιπα. Επειδή ο συνολικός όγκος του νερού των ωκεανών φαίνεται πολύ μεγάλος σχηματίστηκε η εντύπωση πως όλα τα κατάλοιπα και άλλα ακόμη θα μπορούσαν να ριχτούν στη θάλασσα χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.
Η θάλασσα δεν είναι ένας κοινός σκουπιδότοπος που δέχεται παθητικά ό,τι του ρίξουμε. Εξαιτίας των κινητικών, χημικών και φυσικών ιδιοτήτων του, το νερό της θάλασσας επιδρά πάνω σε ορισμένες τοξικές ή άλλες ουσίες που προκαλούν μόλυνση, φτάνει να είναι βιοδιασπώμενες. Μεγάλα αντικείμενα, όπως είναι τα βυθισμένα καράβια προσελκύουν τα ψάρια, γιατί αποτελούν για αυτά κάλυμμα. Η οξείδωση και οι διάφορες φυσικές ουσίες που είναι διαλυμένες στο νερό διαλύουν στο τέλος το καράβι και το κάνουν σκόνη αφού πρώτα χρησιμέψει για πολύ καιρό σαν τόπος κατοικίας σε διάφορους μικρούς οργανισμούς αλλά και μεγάλους που τρέφονται από τους μικρούς. Με άλλα λόγια, η θάλασσα έχει την ιδιότητα να αλλοιώνει ή τουλάχιστον να εξουδετερώνει, μερικές ξένες ουσίες. Μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το νίκελ, το κοβάλτιο και ιδιαίτερα το μαγγάνιο, ιονίζονται και μεταφέρονται στον πυθμένα του ωκεανού, κατακαθίζουν συνήθως σαν οξείδια γύρο από τα μικρά αντικείμενα, βράχους, κόκαλα ψαριών, δόντια καρχαριών ή θραύσματα από αντικείμενα που πετάει εκεί ο άνθρωπος.
Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων που φτάνουν στη θάλασσα διαλύεται και διασκορπίζεται, και μερικές ουσίες όπως είναι το θεϊκό οξύ εξουδετερώνονται πολύ εύκολα. Ο διασκορπισμός όμως των διάφορων ουσιών μπορεί να εξουδετερώνει τους κινδύνους από την ρύπανση όσο η περιεκτικότητα της θάλασσας σε βλαβερές ουσίες δεν ξεπερνά ορισμένα όρια.
Η αλήθεια είναι, πως κανένας δεν ξέρει ακόμη πόση ζημιά προκαλούν και θα προκαλέσουν.μια αφίσα για τη ρύπανση των υδάτων - atlaswiki


φύλλο εργασίας

Επάνω στο θρανίο σας θα βρείτε ένα πακέτο για κάθε μία από τις τρεις διαφορετικές ομάδες, το οποίο περιέχει περιοδικά και ένα φωτοτυπημένο υλικό με φωτογραφίες και λεζάντες από ηλεκτρονικά περιοδικά και εφημερίδες που δείχνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος από το πετρέλαιο, το πώς ήταν η ζωή στις θάλασσες πριν και μετά την αποβολή από τα εργοστάσια πετρελαίου στον υδάτινο κόσμο.
Μελετήστε προσεκτικά τις εικόνες καθώς και τα κείμενα που τις συνοδεύουν και αν έχετε βρει κάποια στοιχεία επιπλέον ύστερα από δική σας αναζήτηση, μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε.
Εκτός από τις φωτογραφίες με τα κείμενα θα βρείτε επίσης πολύχρωμους μαρκαδόρους, ψαλίδια, κόλλες και χρωματιστά χαρτόνια. Διαλέξτε αυτά που σας αρέσουν και σας εκφράζουν περισσότερο.
Αφού θα έχετε συγκεντρώσει όλα τα υλικά που σας είναι απαραίτητα, μπορείτε να ξεκινήσετε το κολάζ, επιλέγοντας και κόβοντας με προσοχή εκείνες τις εικόνες που εσείς θεωρείτε πιο κατάλληλες για να δείξετε την πορεία της διαδικασίας ρύπανσης των θαλασσών.
Αφού τελειώσετε με τη διαδικασία της επικόλλησης εικόνων στο χρωματιστό χαρτόνι, βρείτε κατάλληλα κειμενάκια ή σκεφτείτε δικά σας έξυπνα που να σχολιάζουν τις εικόνες. Μην ξεχάσετε να βρείτε έναν πρωτότυπο τίτλο για την αφίσα σας, ο οποίος με συντομία θα εκφράζει και την άποψη σας για τη ρύπανση του υδάτινου πλούτου. Τέλος, ετοιμάστε ανά ομάδα είτε προφορικά είτε γραπτά ένα κείμενο, όπου θα παρουσιάζετε την αφίσα σας και ετοιμαστείτε για ερωτήσεις από τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες σας.


χρονική διάρκεια

Η προτεινόμενη αυτή δραστηριότητα σε δύο ώρες θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Δύο ώρες είναι αρκετές για την ενασχόληση των παιδιών μέσα στην τάξη με τη δημιουργία του κολάζ και την έμπνευση ταιριαστών και έξυπνων κειμένων. Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι ο δάσκαλος ο\η δάσκαλος\α θα έχει προσφέρει αρκετό υλικό και ότι τα παιδιά θα έχουν ψάξει σε περιοδικά και εφημερίδες, είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, για σχετικό υλικό


στάσεις και δεξιότητες

Οι δεξιότητες που καλλιεργούνται με τη μέθοδο του κολάζ είναι και κοινωνικές, αφού το παιδί έρχεται σε επαφή με προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον και επομένως και την κοινωνία μας με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιείται. Ταυτόχρονα, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στο σχεδιασμό και την παρουσίαση ενός σύντομου οπτικού (αφίσα) και προφορικού(σύντομη παρουσίαση) μηνύματος και έτσι εισάγονται στον οπτικό γραμματισμό, όπου εκπαιδεύονται αυτό που είναι εικόνα να το κάνουν λόγο. Η τελευταία είναι μία πολύ σημαντική δεξιότητα, χρήσιμη για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον


χάρτης εννοιών

[Untitled]


μια διδακτική πρόταση από
την Κανέλλου Μαρία και το Γρηγορόπουλο Κωνσταντίνο

More pages