μια αφίσα για τον καιρό

οδηγίες για την διδασκαλία

Η παρούσα δραστηριότητα είναι ένα κολάζ που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι μαθητές. Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στους μαθητές μια φωτοτυπία του χάρτη της Ελλάδας καθώς και φωτοτυπίες με τα σύμβολα του καιρού όπως αυτά χρησιμοποιούνται στα διάφορα μετεωρολογικά δελτία. Επιπλέον μοιράζει και οδηγίες σχετικά με το τι καιρός επικρατεί σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Οι μαθητές βασιζόμενοι στις οδηγίες καλούνται να κόψουν και να κολλήσουν σε κάθε περιοχή το σωστό σύμβολο. Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι σαν να δημιουργούν οι ίδιοι ένα μετεωρολογικό δελτίο, κατανοώντας έτσι τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που απαιτεί αυτό. Παράλληλα προβάλλουμε τον χάρτη εννοιών στον προτζέκτορα, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή η παραπάνω δραστηριότητα στους μαθητές.


διδακτικό υλικό

- Φωτοτυπία χάρτη Ελλάδας
- Φωτοτυπία συμβόλων του καιρού (π.χ. ήλιος, σύννεφα)
- Μετεωρολογικό δελτίο
- Προτζέκτορας
- Κόλλα
- Ψαλίδια

Ο χάρτης της Ελλάδας

μια αφίσα για τον καιρό - atlaswiki

μια αφίσα για τον καιρό - atlaswiki
Στο χάρτη της Ελλάδας που σας δόθηκε, κόψτε και κολλήστε τα κατάλληλα σύμβολα σύμφωνα με το παρακάτω μετεωρολογικό δελτίο:

ΣΗΜΕΡΑ
§ Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 εώς 23 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις.
§ Στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εώς 28 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες.
§ Στην Μακεδονία και Θράκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 εώς 29 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές.
Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 εώς 30 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις.
Στην Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 εώς 34 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και βροχές.
Στα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εώς 32 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 εώς 31 βαθμούς Κελσίου και θα σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες.


χρονική διάρκεια

Η παραπάνω δραστηριότητα θα διαρκέσει μια διδακτική ώρα (45’)στάσεις και δεξιότητες

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές καλλιεργούν τις δημιουργικές τους τάσεις, κατανοούν τη λειτουργία του μετεωρολογικού δελτίου, ενώ ταυτόχρονα βλέπουν με μια πιο ευχάριστη νότα το μάθημα της Φυσικής. Επιπλέον γίνεται μια σύνδεση με το μάθημα της Γεωγραφίας και οι μαθητές κατανοούν την έννοια της διαθεματικής διδασκαλίας.χάρτης εννοιών

μια αφίσα για τον καιρό - atlaswikiμια διδακτική πρόταση από
την Δινάκη Ειρήνη, την Ζαπρούδη Βασιλική
και την Δουλγερίδου Δάφνη

More pages