μια δραστηριότητα για την ρύπανση του υδάτινου κόσμου με αφορμή την οργάνωση HELMEPA

μια δραστηριότητα για την ρύπανση του υδάτινου κόσμου με αφορμή την οργάνωση HELMEPA - atlaswikiμια δραστηριότητα για την ρύπανση του υδάτινου κόσμου με αφορμή την οργάνωση HELMEPA - atlaswikiμια δραστηριότητα για την ρύπανση του υδάτινου κόσμου με αφορμή την οργάνωση HELMEPA - atlaswiki


Παρακάτω παρουσιάζεται μια δραστηριότητα που αφορά τη ρύπανση του υδάτινου κόσμου με αφορμή μιας εθελοντικής οργάνωσης. Ο/η δάσκαλος/α μπορεί να αξιοποιήσει την δραστηριότητα αυτή σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες της εκπαίδευσης και να αφιερώσει δύο διδακτικές ώρες για την υλοποιήση της.


δραστηριότητα

Ο υδάτινος κόσμος σε κίνδυνο


Η δραστηριότητα αυτή θα ξεκινήσει με την προβολή ενός βίντεο μικρής διάρκειας που δημιουργήθηκε από κάποιους μαθητές στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Helmepa. Στο σημείο αυτό εξηγούμε στους μαθητές τι είναι η Helmepa.

Το βίντεο προβάλλει τον διάλογο ανάμεσα σε ένα δελφίνι και ένα παιδί, όπου το δελφίνι παραπονιέται για τις ενέργειες των ανθρώπων οι οποίες καταστρέφουν το σπίτι των πλασμάτων της θάλασσας, τον ωκεανό. Πιο συγκεκριμένα, παραπονιέται για όλα τα σκουπίδια(τενεκεδάκια, μπουκάλια, λάστιχα, νάιλον σακούλες) που πετούν οι άνθρωποι στη θάλασσα και στις ακτές, τις σωληνώσεις με απόβλητα της πόλης, τα σκάφη που τραυματίζουν ή σκοτώνουν τα ψάρια, την παράνομη αλιεία, την υπεραλίευση. Όλα αυτά οδηγούν άμεσα ή έμμεσα στον θάνατο των ψαριών και στην εξαφάνισή τους. Μετά την προβολή του βίντεο ζητάμε από τους μαθητές να ζωγραφίσουν ενέργειες του ανθρώπου που προκαλούν την υδάτινη καταστροφή (δημιουργία αφίσας). Ακόμη, καλό θα ήταν οι μαθητές της τάξης να γίνουν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης ‘’Helmepa’’ συμμετέχοντας στις διάφορες δράσεις της και υιοθετώντας μακροπρόθεσμα μια φιλική συμπεριφορά προς τις θάλασσες και τις ακτές. Δράσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό με τη δική μας συνεργασία είναι η πραγματοποίηση μιας εκδρομής στην παραλία με σκοπό τον εθελοντικό καθαρισμό της από τα σκουπίδια, η διοργάνωση μιας σχολικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα ‘’Θάλασσες, δάση και βουνά είναι ο θησαυρός’’ και ο διαγωνισμός για την ανεύρεση ενός νέου αντιπροσωπευτικού συνθήματος για την Helmepa.


μια διδακτική ενότητα από τους: Μελισσοπούλου Παναγιώτα, Συμεωνίδου Αντιγόνη, Τέτου Ευτυχία και Μπεδέλη Αντιγόνη

More pages