μια κινητική δραστηριότητα για τα λευκά αιμοσφαίρια

οδηγίεςγια τον/την εκπαιδευτικό


Ο εκπαιδευτικός οργανώνει μια δραστηριότητα με τη συμμετοχή των παιδιών προκειμένου να τους εξηγήσει την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, στην δραστηριότητα αυτή συμμετέχουν επτά μαθητές (κορίτσια και αγόρια), από τους οποίους οι τρεις παριστάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια, οι άλλοι τρεις τα μικρόβια και ο τελευταίος αναπαριστά τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλοι αυτοί οι μαθητές έχουν κρεμασμένο πάνω τους ένα καρτελάκι στο οποίο αναγράφεται η αντίστοιχη ιδιότητα του καθενός. Ο μαθητής-οργανισμός στέκεται πίσω από τα λευκά αιμοσφαίρια απέναντι των οποίων και σε ορισμένη απόσταση βρίσκονται τα μικρόβια. Τα μικρόβια τρέχουν προς τα λευκά αιμοσφαίρια και με διάφορες κινήσεις του σώματος προσπαθούν να τα διαπεράσουν έτσι ώστε να φτάσουν στον οργανισμό. Από την πλευρά τους, τα αιμοσφαίρια προσπαθούν να εμποδίσουν την έλευση των μικροβίων με κινήσεις του σώματος, δηλαδή μετακινούνται αριστερά και δεξιά κλείνοντάς τους τον δρόμο αλλά και με κινήσεις των χεριών που θυμίζουν πολεμικές τέχνες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί φόβο και ανησυχία στο οργανισμό, λόγω της πιθανότητας εισβολής των μικροβίων στον ίδιο. Τελικά, τα λευκά αιμοσφαίρια καταφέρνουν να αποκρούσουν τα μικρόβια με αποτέλεσμα ο οργανισμός να παραμείνει υγιής και χαρούμενος. Ο εκπαιδευτικός καλό είναι να τονίσει στους μαθητές ότι οι κινήσεις τους πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα.

διδακτι
κό υλικό

Καρτελάκια (χαρτόνι)

στάσεις που καλλιεργούνται

Να αναπτύξουν απλές κινητικές δεξιοτήτες και φυσικές σωματικές ικανοτήτες(ευλυγισία, ευκινησία).
Να καλλιεργήσουν την συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα προς έναν κοινό στόχο καθώς και την ανάπτυξη της φαντασίας.


δεξιότητες που αναπτύσσονται

Τα παιδιά αποκτούν γνώσεις για τις φυσικές επιστήμες μέσα από το παιχνίδι.
Τα παιδιά θα μάθουν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του αίματος που προστατεύουν τον οργανισμό από τα μικρόβια, συμβάλλοντας έτσι στην άμυνά του.

μια διδακτική πρόταση από την αναστασία κατσέλα, τη θεοδώρα θεοδωρίδου, την αντιγόνη ασβεστά, τη λυδία αρχοντή και την αγλαία καββαδία