μια κινητική δραστηριότητα για την ανάπτυξη των φυτών


τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί - atlaswiki


οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

ο εκπαιδευτικός διαλέγει δύο παιδιά από τη τάξη. το ένα παιδί θα κάνει το λουλούδι και το άλλο θα κάνει τον ιδιοκτήτη του λουλουδιού. το παιδί που θα παριστάνει το λουλούδι, στην αρχή θα βρίσκεται στο πάτωμα μαζεμένο και σκυμμένο(το λουλούδι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμα). ο ιδιοκτήτης του λουλουδιού θα το ποτίζει τακτικά για να μεγαλώσει. έτσι, κάθε φορά που θα το ποτίζει, το λουλούδι θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, σταδιακά θα ψηλώνει και έτσι στο τέλος, το παιδί που θα κάνει το λουλούδι θα έχει σηκωθεί τελείως. όλα τα φυτά για να μεγαλώσουν χρειάζονται νερό.
στη συνέχεια, εφόσον το λουλούδι αυτό έχει αναπτυχθεί, ο ιδιοκτήτης θα το σκεπάσει με μία σακούλα που θα αντιπροσωπεύει μια διάφανη γυάλα. τότε όμως λόγω της έλλειψης οξυγόνου το λουλούδι θα αρχίσει να μαραζώνει. το παιδί που το κάνει για δείξει αυτό το πράγμα θα αρχίσει σιγά σιγά να μαζεύεται προς τα κάτω. όταν μαζευτεί αρκετά, ο ιδιοκτήτης το ποτίζει και αφαιρεί τη γυάλα και έτσι το λουλούδι ξαναζωντανεύει. το παιδί-λουλούδι σηκώνεται και πάλι όρθιο και χαμογελαστό.


διδακτικό υλικό

ποτιστήρι για να ποτίσουμε το λουλούδι και μία μεγάλη διάφανη σακούλα που θα αναπαριστά τη διάφανη γυάλα


δεξιότητες

να κατανοήσουν τα παιδιά τις ανάγκες των φυτών σαν ζωντανών οργανισμών και πιο συγκεκριμένα να αντιληφθούν ότι τα φυτά χρειάζονται οξυγόνο και νερό για να αναπτυχθούν

στάσεις

ομαδικότητα, συνεργατικότητα, αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών, συμμετοχή από όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από το μαθησιακό επίπεδο.

τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από την Τζούλη Κωνσταντίνα, την Τούπου Ιωάννα και την Τσομπάνη Αικατερίνη

More pages