μια παιδική ταινία για την προστασία του οικοσυστήματος

μια ταινία για την προστασία του οικοσυστήματος - atlaswikiμια ταινία για την προστασία του οικοσυστήματος - atlaswiki

Η ταινία κινουμένων σχεδίων που επιλέξαμε είναι το «happy feet».
Η πλοκή είναι η εξής: Στον κόσμο των βασιλικών πιγκουίνων όπου για να βρεις την αδερφή ψυχή σου πρέπει να τραγουδήσεις, ο Μάμπλ έχει την ατυχία να γεννηθεί με την πιο φάλτσα φωνή που έχει ακουστεί ποτέ. Έχει όμως ένα μοναδικό χάρισμα, τα πόδια του που χορεύουν απίστευτες κλακέτες και τον βοηθούν να εκφράζει τα συναισθήματά του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα θα τον φέρει σε σύγκρουση με τους ομοίους του, θα τον βάλει σε μπελάδες, μα στο τέλος θα τον βοηθήσει να τους σώσει όλους από μια πολύ μεγάλη απειλή.
Ο λόγος που επιλέξαμε την ταινία αυτή είναι γιατί θίγει τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη ψαριών, που απειλεί να αφανίσει όλους τους πιγκουίνους. Δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο στα παιδιά, τι θα πει ευαίσθητα οικοσυστήματα, υπεραλίευση και αρμονική συνύπαρξη.
δραστηριότητα: ομαδική εργασία

οδηγίες για την διδασκαλία

Αρχικά χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες η οποία θα αναλάβει από ένα θέμα.

Η πρώτη ομάδα θα εργαστεί πάνω στην εύρεση των αιτιών μόλυνσης και των φυσικών περιβαλλόντων που εκδηλώνονται, κατασκευάζοντας συνέχεια ένα κολάζ χρησιμοποιώντας κείμενα ή εικόνες των αιτιών αυτών.
Η δεύτερη ομάδα θα αναζητήσει τα είδη που απειλούνται και χρειάζονται την προστασία μας δημιουργώντας και η ίδια μια αφίσα.
Η τρίτη ομάδα θα επικεντρωθεί στους τρόπους προστασίας του οικοσυστήματος κατασκευάζοντας και η ίδια μια αφίσα αλλά και αναζητώντας και ιστοσελίδες οργανώσεων που βοηθούν και αυτές στην προστασία.

Τέλος, όλη αυτή η εργασία μπορεί να παρουσιασθεί στα πλαίσια της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος ώστε να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι μαθητές.

διδακτικό υλικό
κείμενα - εικόνες - πληροφοριακό υλικό - άρθρα σχετικά με το θέμα

χρονική διάρκεια
η δραστηριότητα αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο διδακτικές ώρες στο μάθημα της φυσικής

στάσεις και δεξιότητες

Η δραστηριότητα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας του οικοσυστήματος. Επίσης, αποσκοπεί στην δημιουργία ενεργών πολιτών για θέματα που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον.Μια διδακτική πρόταση από τους Ματθαίου Μαρία, Ουζουνίδου Ζηνοβία, Σισμανοπούλου Ελευθερία, Σκρεκου Μαρία, Τέτου Ευτυχία και Μπεδέλη Αντιγόνη

More pages