μια παιδική ταινία για την προστασία του περιβάλλοντος

μια ταινία για την προστασία του περιβάλλοντος - atlaswikiμια ταινία για την προστασία του περιβάλλοντος - atlaswikiΗ ταινία η οποία έχει επιλεχθεί ονομάζεται «LORAX» και έχει σκηνοθετηθεί από τους Κρίς Ρενό και Κάιλ Μπαλντά.
Πράγματι είναι μία ταινία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες τάξεις και για πολλές ενότητες στο μάθημα των φυσικών επιστημών αφού μπορεί να προβληθεί με στόχο την ανάδειξη του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, των διαφόρων περιβαλλοντικών προβλημάτων, για τις έννοιες της ρύπανσης του αέρα (καθώς γίνεται αναφορά στον «μαύρο καπνό») και των υδάτων, για την απομάκρυνση και την εξαφάνιση των ζώων, καθώς και για τις τρομακτικές συνέπειες από την αποψίλωση των δασών. Επίσης μπορεί να θεωρηθεί και ως μια αφορμή για την συζήτηση της ανθρώπινης απληστίας καθώς υπάρχουν πολλά διδακτικά μηνύματα που προσπαθεί να περάσει στον θεατή.

Η ταινία ξετυλίγεται γύρω από τον Λόραξ, ένα συμπαθητικό πλασματάκι που ως φύλακας των δασών εμφανίζεται προειδοποιώντας το νεαρό Ουάνσλερ για το κακό που πρόκειται να προκαλέσει αν δεν σταματήσει να κόβει τα δέντρα. Η απληστία όμως του νεαρού δεν θα τον αφήσει, και το πανέμορφο δάσος θα μετατραπεί σε ένα ερείπιομε αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην περιβαλλοντική καταστροφή.
Συνειδητοποιώντας αργότερα ο Ουάνσλερ τη καταστροφή που προκάλεσε απομονώνεται για πολλά χρόνια έξω από την πόλη Θνίντβιλ, μέσα στο εργοστάσιο του, περιμένοντας ένα καλύτερο αύριο. Μέσα στη πόλη ζει και ένα παιδάκι, ο Τεντ, που προσπαθεί να κερδίσει την καρδία της αγαπημένης του, και η οποία έχει ως επιθυμία και όνειρο να επαναφέρουν τα δέντρα στη πλαστική τους πόλη. Έτσι και ο μικρός Τεντ συναντά τον πλέον γέρο Ουάνσλερ ο οποίος του διηγείται την ιστορία της καταστροφής που είχε προκαλέσει, χαρίζοντας στον Τεντ τον τελευταίο σπόρο που είχε φυλάξει με την ελπίδα να επαναφέρει το πανέμορφο δάσος και να αποκαταστήσει την οικολογική ανισορροπία.

Πρώτα, θα δείξουμε στα παιδιά ολόκληρη τη ταινία χωρίς κάποια διακοπή, καθώς δεν είναι πολύ μεγάλης διάρκειας. Με τα τραγούδια και τα διάφορα χρώματα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Στη συνέχεια αφού τελειώσει η ταινία θα γίνει μια συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας. Αρχικά θα συζητήσουμε αν τους έχει αρέσει και τι τους έκανε περισσότερη εντύπωση. Επιπρόσθετα θα συζητήσουμε ποιο είναι το κεντρικό νόημα που προσπαθεί να μας περάσει η ταινία.

δραστηριότητα 1η: προβολή ταινίας

Συνεχίζοντας, για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, έχει επιλεγεί δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα. Αρχικά θα δείξουμε στα παιδιά το 1ο απόσπασμα που παρουσιάζει τον Ουάνσλερ αφού ήδη έχει υποσχεθεί στον Λόραξ τον φύλακα των δασών να μην κόψει άλλα δέντρα, στην πορεία παρασύρεται από την απληστία του και για να καταφέρει να φτιάξει το προϊόν του δεν θεωρεί κακό να κόψει μερικά ακόμα από τα δέντρα. Η απληστία του όμως δεν θα τον αφήσει να μείνει στα μερικά δεντρά, και χωρίς να μπορεί να καταλάβει το κακό που πρόκειται να προκαλέσει, δεν θα αργήσει να έρθει η καταστροφή του δάσους. Αφού γίνει η παρουσίαση θα συζητήσουμε ξανά στη τάξη με θέμα τι είδους καταστροφές προκαλεί μία βιομηχανία ή ένα εργοστάσιο για την παραγωγή ενός προϊόντος, επηρεάζοντας αφενός τον άνθρωπο και αφετέρου το περιβάλλον και τα ζώα. Αν τελικά είναι καλό να δημιουργούνται καινούρια εργοστάσια για την οικονομία και τις καινούριες εργασίες των ανθρώπων ή αν είναι κακό για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον.

μια ταινία για την προστασία του περιβάλλοντος - atlaswiki

δραστηριότητα 2η: σχολιασμός ταινίας

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει το 2ο απόσπασμα που παρουσιάζει τον Τέντ προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους κάτοικους της πλαστικής πόλης του ότι δεν πρέπει να πληρώνουν, όπως έκαναν μέχρι τότε, ακόμη και τον καθαρό αέρα αλλά να ξεκινήσουν να φυτεύουν δέντρα για το καλό της υγείας τους. Έτσι έρχεται αντιμέτωπος με το δήμαρχο της πόλης ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτόν που πουλάει τον καθαρό αέρα. Μετά την παρουσίαση και του 2ου αποσπάσματος θα συζητήσουμε με τα παιδιά αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να καταπολεμήσουν τις καταστροφές του περιβάλλοντος.

μια ταινία για την προστασία του περιβάλλοντος - atlaswiki

δραστηριότητα 3η: ομαδική εργασία

Μία επίσης δραστηριότητα είναι να χωριστούν τα παιδιά σε δύο ομάδες και η μία ομάδα θα έχει τη φωνή του δέντρου και η δεύτερη ομάδα θα έχει τη φωνή του επιχειρηματία. Η κάθε ομάδα θα προσπαθεί μέσα από επιχειρήματά της να πείσει την άλλη ομάδα ποιος τελικά έχει δίκαιο και ποια θα είναι η καλύτερη ή ιδανικότερη λύση και για τους δύο.
Έπειτα μία άλλη δραστηριότητα είναι να φτιάξουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που να απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στους επιχειρηματίες για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουν τα δέντρα και γενικότερα τη φύση. Πάνω στο φυλλάδιο τους θα μπορούν να γράψουν είτε ποιήματα, είτε τραγούδια, είτε κάποια συνθήματα όπου διακοσμώντας τα και τελειοποιώντας τα θα τα επανατυπώσουμε ώστε να τα μοιράσουμε εκεί που πιστεύουν τα παιδιά ότι είναι καλύτερο για να αφυπνίσουμε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, καλλιεργώντας τους το περιβαλλοντικό πνεύμα.
Στην κατακλείδα της ενότητας αυτής και ως μια τελευταία δραστηριότητα θα είναι καλό να βγούμε έξω στην αυλή του σχολείου και χωρίζοντας την τάξη σε δύο ή τρεις ομάδες, τα παιδιά ανά ομάδα θα φυτέψουν το δεντράκι τους και η κάθε ομάδα θα είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα του.


χρονική διάρκεια
περίπου δύο διδακτικές ώρες


στάσεις και δεξιότητες

Μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες τα παιδιά προβληματίζονται και συζητούν σχετικά με ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα που έχει σαφώς αντίκτυπο στην κοινωνία μας, αφού απειλείται η συνέχιση της ζωής του πλανήτη μας, άρα και της δικής μας. Ακόμη, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στη συζήτηση και την επιχειρηματολογία, μαθαίνοντας να ακούν όλες τις απόψεις, έστω κι αν διαφωνούν, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία σφαιρική αντίληψη για το θέμα. Ειδικότερα η τελευταία δεξιότητα που καλλιεργείται αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό του προφίλ του σύγχρονου δημοκρατικού πολίτη που ξέρει να συζητά επιχειρηματολογώντας και ακούγοντας.Μια διδακτική πρόταση από τους Ορθοδοξία Παπαβασιλείου, Τέτου Ευτυχία και Μπεδέλη Αντιγόνη

More pages