μια παιδική ταινία για την τήξη και την πήξη

μια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswikiμια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswikiμια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswiki

Η ταινία που επιλέξαμε για την παρούσα εργασία είναι το ‘Frozen’ (‘Ψυχρά και ανάποδα’).
Βασίζεται στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ΄Η βασίλισσα του χιονιού΄ η οποία κυκλοφόρησε το 2013.
Η ταινία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διδασκαλία των φαινομένων : τήξης, πήξης στην Ε’ δημοτικού μέσω εύκολων και ενδιαφέροντων πειραμάτων καθώς και δραστηριοτήτων.

δραστηριότητα 1η: ένα πείραμα για τη δημιουργία πάγου με απλά και καθημερινά υλικά

διδακτικό υλικό
υλικά:
 • Παγοθήκες
 • Νερό
 • Ψυγείο
εκτέλεση:
Ρίχνουμε νερό στις παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να δημιουργηθεί πάγος. Μοιράζουμε τα παγάκια στα παιδιά για να τα παρατηρήσουν. Συζητάμε στην τάξη για το φαινόμενο αυτό και αναφέρουμε στους//στις μαθητές/τριες το φαινόμενο της πήξης. Επίσης, συζητάμε για τη χρήση του πάγου στην καθημερινή ζωή μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες των παιδιών.

χρονική διάρκεια
περίπου 20 λεπτά

δραστηριότητα 2η: συζήτηση γύρω από τον θέμα

Μέσα από μια μαγική δύναμη της ηρωίδας (του να ψύχει τα αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή) τα παιδιά κατανοούν τα αποτελέσματα και τις συνθήκες του χειμώνα. Αφού παρακολουθήσουν το παραπάνω απόσπασμα δημιουργούμε μια συζήτηση με τα παιδιά και ζητάμε να αναφερθούν σε διάφορα φαινόμενα του χειμώνα, τα οποία γνωρίζουν από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τέλος, μπορούμε παράλληλα να δείχνουμε και εικόνες με χειμωνιάτικα τοπία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δικές μας εικόνες όπως τις παρακάτω ή να ζητήσουμε από τα ίδια τα παιδιά να βρουν από τον υπολογιστή της τάξης εικόνες σχετικές με το θέμα που τους αρέσουν.

μια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswikiμια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswikiμια ταινία για την τήξη και την πήξη - atlaswiki

χρονική διάρκεια
Η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία διδακτική ώρα


δραστηριότητα 3η: πείραμα για το λιώσιμο του πάγου και τη δημιουργία νερού με απλά και καθημερινά υλικά

διδακτικό υλικό
υλικά:
 • Παγάκια
 • Μπρίκι
 • Καμινέτο
εκτέλεση:
Βάζουμε τα παγάκια στο μπρίκι και το τοποθετούμε στη φωτιά του καμινέτου. Παρατηρούμε τι θα συμβεί στον πάγο.
Περιγράφουμε στους μαθητές το φαινόμενο της τήξης και συνεχίζουμε κάνοντας το ίδιο πείραμα με το κερί για να εμπεδώσουν καλύτερα ότι το φαινόμενο αυτό δε συμβαίνει μόνο με το νερό. Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία συζητούμε τις παρατηρήσεις μας με τα παιδιά.

χρονική διάρκεια
περίπου 20 λεπτά

δραστηριότητα 4η: πείραμα για το λιώσιμο του κεριού με απλά και καθημερινά υλικά

διδακτικό υλικό
υλικά:
 • Κερί σε κομματάκια
 • Δοκιμαστικός σωλήνας,πυρίμαχος μικρός
 • Καμινέτο μονής φλόγας
 • Λαβίδα
 • Πλακάκι άσπρο
εκτέλεση:
Πιάνουμε το δοκιμαστικό σωλήνα με τη λαβίδα και τον γεμίζουμε με κομματάκια κεριού. Ύστερα, τον κρατάμε πάνω από τη φλόγα του καμινέτου, κουνώντας τον δεξιά και αριστερά. Ρωτάμε στα παιδιά : Τι παρατηρείτε μετά από λίγο; Στην συνέχεια αφού κλείσουν τα παιδιά το καμινέτο, ρίχνουμε σιγά – σιγά το λιωμένο κερί πάνω στο πλακάκι, κάνοντας διάφορα σχήματα. Μόλις πραγματοποιήσουμε το παραπάνω παρατηρούμε για ένα δυο λεπτά.Με το πείραμα αυτό φαίνεται ταυτόχρονα η τήξη και η πήξη. Στο τέλος του πειράματος συζητάμε με τα παιδιά της παρατηρήσεις και ρωτάμε για τυχόν απορίες.

στάσεις και δεξιότητες
Ο στόχος δραστηριότητας είναι η δημιουργία συζήτησης μαζί με τα παιδιά για το θέμα που είναι η τήξη και η πήξη. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πειράματα σχετικά με το λιώσιμο των πάγων, που προέρχονται από την καθημερινή ζωή. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργούμε το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς και μια χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα στην τάξη.

Μια διδακτική πρόταση από τους Μανιάτη Κωνσταντίνα, Μησιάκα Μαρία-Νίνα, Σέρελη Σεβαστή, Σιώζου Ελισάβετ, Τέτου Ευτυχία, Μπεδέλη Αντιγόνη

More pages