μύθοι και φυσικές επιστήμες


"Ο εραστής του μύθου είναι κατά μία έννοια φιλόσοφος, γιατί ο μύθος συντίθεται από θαύματα"
Αριστοτέληςstory teller

Οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, πάντα αγαπούσαν τις ιστορίες. Τις έλεγαν πολύ πριν επινοήσουν τη γραφή και από τότε δεν τις σταμάτησαν ποτέ. Σ'εκείνους τους καιρούς, όλα ήταν χρήσιμο υλικό για τους μυθοπλάστες : τα καιρικά φαινόμενα, τα γεωλογικά φαινόμενα, ο έναστρος ουρανός, οι πόλεμοι, όλα τους έδιναν αφορμή για να πλάσουν τις ιστορίες τους.

Σε μια εποχή που ο λόγος δε μπορούσε να εκφράσει αφηρημένες ή πολύ ασαφείς έννοιες, οι αρχαίοι άνθρωποι εκφράσανε τις σκέψεις και τις εσωτερικές αναζητήσεις τους, πλάθοντας μύθους. Ο θαυμασμός τους για τους ήρωες, η ανάγκη τους για πρότυπα, η προσπάθεια να κατανοήσουν το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, η επιθυμία να γνωρίσουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο που τους περιέβαλλε, ενέπνεαν τη φαντασία τους να δημιουργήσει μια μυθολογία, που δεν υπάκουε σε λογικά σχήματα και σε κανόνες.

Αυτό τον ιδιότυπο κόσμο των μύθων των αρχαίων πολιτισμών επιχειρεί να διαφωτίσει αυτή η έρευνα, δίνοντας παράλληλα με τη μυθικη ερμήνεια των φυσικών φαινομένων και την επιστημονική τους εξήγηση.