οι κινήσεις της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

οι κινήσεις της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο μικρός πρίγκιπας”

Συγγραφέας Aντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Εικονογράφηση Aντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Μετάφραση Μελίνα Καρακώστα
Εκδόσεις Πατάκης

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει πρωταγωνιστή τον Μικρό Πρίγκιπα, ο οποίος δεν κατάγεται από τη Γη. Ο πλανήτης του είναι ένας αστεροειδής που έχει πολύ μικρό μέγεθος. Ο αστεροειδής αυτός έχει μόνο τρία ηφαίστεια και ένα τριαντάφυλλο κι έτσι, ο Μικρός Πρίγκιπας ένιωθε μοναξιά. Γι' αυτό αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στη Γη. Εκεί, γνώρισε πολλούς καινούριους φίλους και απέκτησε πολλές εμπειρίες.

Το απόσπασμα, στο οποίο θα εστιάσουμε, είναι από το έκτο κεφάλαιο του βιβλίου και αναφέρεται στο φυσικό φαινόμενο της περιστροφής των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος γύρω από τον ήλιο αλλά και γύρω από τον εαυτό τους.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Α! μικρέ πρίγκιπα, κατάλαβα έτσι λίγο-λίγο τη μικρή μελαγχολική σου ζωή. Για πολύν καιρό δεν είχες άλλη διασκέδαση από το να χαίρεσαι τα υπέροχα χρώματα που σκόρπιζε βασιλεύοντας ο ήλιος. Έμαθα τούτη την καινούρια λεπτομέρεια το πρωί της τέταρτης μέρας όταν μου είπες:
- Πολύ μου αρέσουν τα ηλιοβασιλέματα. Πάμε να δούμε ένα ηλιοβασίλεμα...
Μα πρέπει να περιμένουμε...
- Να περιμένουμε τι;
- Να περιμένουμε μέχρι να πέσει ο ήλιος. Στην αρχή φάνηκες να ξαφνιάζεσαι κι ύστερα γέλασες με τον ίδιο σου τον εαυτό. Και μου είπες:
- Πάντα νομίζω πως είμαι στο σπίτι μου!
Πραγματικά, όταν είναι μεσημέρι στην Αμερική, στη Γαλλία, όλος ο κόσμος το ξέρει, ο ήλιος βασιλεύει. Δεν θα χρειαζόταν παρά να μπορεί κανείς να πάει στη Γαλλία σ' ένα λεπτό για να χαρεί το ηλιοβασίλεμα. Δυστυχώς, όμως, η Γαλλία είναι πάρα πολύ μακριά.
Πάνω στο μικρό σου πλανήτη, όμως, θα σου ήταν αρκετό να τραβήξεις την καρέκλα σου μερικά βήματα πιο πέρα. Και τότε θα 'βλεπες το δειλινό κάθε φορά που θα το 'θελες...
- Μια μέρα είδα τον ήλιο να βασιλεύει σαραντατρείς φορές!
Και λίγο μετά, πρόσθεσε:
- Ξέρεις... όταν είναι κανείς έτσι λυπημένος, του αρέσουν τα ηλιοβασιλέματα...
- Τη μέρα που τα είδες σαραντατρείς φορές ήσουνα, λοιπόν, τόσο πολύ λυπημένος;
Μα ο μικρός πρίγκιπας δεν απάντησε. ...»

οι κινήσεις της Γης μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Προβολή βίντεο και παρουσίαση των κινήσεων της Γης μέσα στην τάξη

Η παρακάτω δραστηριότητα στοχεύει στο να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τις κινήσεις που πραγματοποιεί η Γη γύρω από τον ήλιο αλλά και από τον εαυτό της. Για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας προτείνεται να εργαστούν τα παιδιά σε 3 ομαδες και να προβληθεί το παρακάτω βίντεο.

Ένα βίντεο για τις κινήσεις της Γης

Το συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζει δύο από τις κινήσεις της Γης. Συγκεκριμένα, αναπαριστά την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της και την περιφορά της γύρω από τον ήλιο.

Αφού προβληθεί το βίντεο μέσα στην τάξη και λυθούν οι απορίες των παιδιών, ο/ η εκπαιδευτικός ζητά από τα παιδιά να αναπαραστήσουν τις κινήσεις της Γης, γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον Ήλιο. Για αυτό τον σκοπό, παρέχει στις ομάδες φακούς και μπάλες, όπου η μπάλα θα αναπαριστά την Γη και ο φακός τον ήλιο. Στο σημείο αυτό, μπορεί κάθε ομάδα να αναλάβει να αναπαραστήσει μια από τις διαφορετικές κίνησες που πραγματοποιεί η Γη στο χρόνο.

Πιο συκερκιμένα, η πρώτη ομάδα μπορεί να παρουσιάσει μέσα στην τάξη την κίνηση που διαγράφει η Γη σε 24 ώρες, δηλαδή την εναλλαγή μέρας και νύχτας.

Η δεύτερη ομάδα θα μπορούσε να παρουσιάσει την κίνηση που πραγματοποεί η Γη κατά τη διάρκεια μιας εποχής.

Και τέλος, η τρίτη ομάδα θα μπορούσε να αναπαραστήσει την κίνηση που πραγματοποιεί η Γη για έναν χρόνο.

μια διδακτική πρόταση από την Δέσποινα Σαρηγιαννάκη
και την Μαρία Μεταξά

More pages