οι τροφικές σχέσεις των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

οι τροφικές σχέσεις των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “ Η μαγική φλογέρα ”

Συγγραφέας Μπράουνιν
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στην πόλη Χάμελιν, οι κάτοικοι της οποίας χαρακτηρίζονταν για την εργατικότητα αλλά και τη τσιγκουνιά τους, αποφάσισαν να διώξουν από τα σπίτια τους τις γάτες και τους σκύλους, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Βέβαια η πράξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ποντικιών, προκαλώντας ζημιές τόσο στις σοδειές όσο και στις τροφές των ανθρώπων. Για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στο δήμαρχο. Εκείνος έβγαλε ανακοίνωση συνοδευόμενη από μια μεγάλη αμοιβή για όποιον καταφέρει να επιλύσει το πρόβλημα.

Την ίδια μέρα εμφανίστηκε σε αυτόν ένας νέος με μια φλογέρα και διαβεβαίωσε το δήμαρχο ότι μπορούσε να απαλλάξει τους κατοίκους της πόλης από την ισχυρή παρουσία των ποντικιών. Πράγματι, ο νέος έπαιξε μια μελωδία με τη φλογέρα του μαγεύοντας τα ποντίκια και κάνοντάς τα να τον ακολουθήσουν μακριά από την πόλη. Όταν επέστρεψε όμως για να πάρει την αμοιβή του από το δήμαρχο, αυτός του την αρνήθηκε, αθετώντας με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή του. Τότε μια έκπληξη περίμενε τους κατοίκους εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής.

Αποσπάσμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«...Ήταν άνθρωποι εργατικοί, αλλά λίγο τσιγκούνηδες. Έτσι μια μέρα αποφάσισαν να διώξουν από τα σπίτια τους όλους τους σκύλους και τις γάτες, για να μην ξοδεύονται να τα ταΐζουν. Αλλά δεν πέρασε πολύς καιρός, και η πόλη ολόκληρη γέμισε από αμέτρητα ποντίκια, που απειλούσαν να καταστρέψουν τη σοδειά που είχαν φυλαγμένη στα κελάρια και τις αποθήκες....»

οι τροφικές σχέσεις των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Ένα κολλάζ για τις τροφικές αλυσιδές των ζώων και τις επιπτώσεις της καταστροφής τους.

Για αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε ομάδες 2-3 ατόμων.
Στόχος της κάθε ομάδας είναι να επιλέξει μία κατηγορία ζώων της αρεσκείας της και να αποτυπώσει τις τροφικές σχέσεις που δημιουργούνται σε αυτήν. Τα μέλη της κάθε ομάδας μπορούν είτε να ζωγραφίσουν τα ζώα είτε να βρουν έτοιμες εικόνες ζώων. Στη συνέχεια, πρέπει να κατασκευάσουν χάρτινες “αλυσίδες”, πάνω στις οποίες θα κολλήσουν τα ζώα και με τις οποίες θα δείχνουν τις μεταξύ τους τροφικές σχέσεις.

οι τροφικές σχέσεις των ζώων μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Έπειτα, κάθε ομάδα πρέπει να κατασκευάσει μία ακόμα τροφική αλυσίδα με τα ίδια υλικά, στην οποία όμως θα λείπει κάποια κατηγορία ζώου. Στην κατασκευή αυτή, τα μέλη της ομάδας καλούνται να απεικονίσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην τροφική αλυσίδα, καθώς αυτή δεν είναι ισορροπημένη.
Τέλος, κάθε ομάδα παρουσιάζει, ενώ παράλληλα εξηγεί το κολλάζ της στις υπόλοιπες ομάδες μέσα στη τάξη.

μια διδακτική πρόταση από τον Δημήτρη Μπάκα, τον Θεόφιλο Στεφανίδη, τον Δημήτρη Φίτσιο,
τον Δημήτρη Παπαστεργίου και την Μαρία Μεταξά

More pages