οι φάσεις του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

οι φάσεις του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : Γιατί δεν ξεχειλίζει η θάλασσα;”


Συγγραφέας Βούλας Μάστορη
Εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Η σειρά βιβλίων “Απορίες παιδιών για τη θάλασσα” αναφέρεται σε απορίες των μαθητών σχετικά με την θάλασσα και δίνει απαντήσεις με χιουμοριστικό και κατανοητό τρόπο για τα παιδιά. Αναλυτικότερα, το βιβλίο “ Γιατί δεν ξεχειλίζει η θάλασσα” μιλάει για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα και κατ' επέκταση με το νερό. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τις μορφές του νερού, την υγρή, την αέρια και τη στέρεη καθώς και για τον κύκλο του πάνω στη Γη.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«... - Το νερό, παιδιά, άρχισα τότε εγώ, έχει τρία πρόσωπα. Το ένα είναι αυτό που ξέρουμε όλοι : το νεράκι. Αυτό που πίνουμε, δηλαδή. Αυτό που χρησιμοποιούμε για να πλενόμαστε. Αυτό της θάλασσας, της βροχής, των ποταμών...
Αλλά το νερό δεν αντέχει κρύα. Α πα πα πα! Κι εδώ που τα λέμε ποιος τ' αντέχει; Τέλος πάντων. Όταν, λοιπόν, το νερό κρυώνει πάρα πολύ, αλλάζει πρόσωπο και γίνεται ... πάγος! Αυτό είναι το δεύτερο πρόσωπο του. Έχετε δει παγάκια δεν είναι έτσι;
- Και βέβαια έχω δει, με βεβαίωσε ο Πέτρος με καμάρι. Εμάς το ψυγείο μας...
- Άσε Πέτρο, τη Βούλα να μιλήσει... , τον έκοψε σοβαρά η Αμαλία κι εγώ συνέχισα:
- Τι γίνεται όμως το νερό όταν ζεσταίνεται; Α, ούτε τη ζέστη αντέχει το νερό. Α πα πα πα! Κι εδώ που τα λέμε ποιος την αντέχει; Τέλος πάντων. Το νερό, που λέτε, όταν ζεσταίνεται , αλλάζει πρόσωπο πάλι. Γίνεται ατμός. Αυτό είναι το τρίτο του πρόσωπο. ...»

οι φάσεις του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητες για τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η

Ένα πείραμα για τις φάσεις του νερού

Διδακτικά υλικά
κανάτα με νερό
διαφανείς παγοθήκες
πιάτα
μικρή κατσαρόλα
γκαζάκι

Για τη δραστηριότητα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε ομάδες 4- 5 ατόμων.

Στην πρώτη φάση, τα μέλη κάθε ομάδας γεμίζουν μια διαφανή παγοθήκη με νερό και τη βάζουν στην κατάψυξη. Μετά από 2-3 ώρες βγάζουν την παγοθήκη απ’ την κατάψυξη, παρατηρούν και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους.


Στη συνέχεια, τα παιδιά κάθε ομάδας βάζουν μερικά κομμάτια πάγου μέσα σε ένα πιάτο και το αφήνουν σε σημείο όπου δεν φτάνουν οι ακτινοβολίες του ήλιου. Μετά από 1 ώρα παρατηρούν και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους.

Έπειτα, κάθε ομάδα βάζει λίγο νερό σ’ ένα πιάτο και το αφήνουν στον ήλιο. Μετά από 1-2 μέρες σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους.

Τέλος, με τη βοήθεια του/της δασκάλου/-ας οι μαθητές και οι μαθήτριες της κάθε ομάδες βράζουν νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι. Κατά τη διάρκεια του βρασμού τα παιδιά παρακολουθούν με προσοχή και καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους.


Τα μέλη των ομάδων αφού συγκεντρώσουν τις παρατηρήσεις τους ανακοινώνουν στην τάξη τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει με σκοπό να ανταλλάξουν τις απόψεις τους.


Δραστηριότητα 2η

Ένα θεατρικό για τις φάσεις του νερού

Η δραστηριότητα αυτή είναι ένα θεατρικό με διαφορετικές διαδοχικές σκηνές οι οποίες αφορούν τις καταστάσεις του νερού, στο οποίο συμμετέχουν οι ίδιοι οι μαθητές. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 1 διδακτική ώρα.

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Η κάθε ομάδα αναλαμβάνει να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αναπαρασταθεί σε ένα θεατρικό η μετάβαση του νερού από μια κατάσταση σε μία άλλη. Σε αυτό ο πλαίσιο, τα παιδιά καλούνται να βρουν το σενάριο και τους ρόλους, τους οποίους θα διανέμουν ύστερα από συζήτηση. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα μπορούσε να έχει το ρόλο του νερού, ένα άλλο το ρόλο του ήλιου που ζεσταίνει το νερό,ένα άλλο το ρόλο του ατμού.


Με αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να αυτοσχεδιάσουν, να αναπτύξουν τις ψυχοκινητικές τους δεξιότητες και, εφαρμόζοντας τις γνώσεις που απέκτησαν στις προηγούμενες δραστηριότητες, να παράγουν το δικό τους έργο.


μια διδακτική πρόταση από την Θεόνη Νεάρχου, την Ελένη Πενταρά, την Ευδοξία Σαραντοπούλου,
τον Θωμά Μάρκου, τον
Μουσταφά Ογλού Σελατίν
και την Μαρία Μεταξά

More pages