οι 4 εποχές

οι 4 εποχές - atlaswikiΣτην πρώτη δραστηριότητα θα χρησιμοποιήσουμε τη μουσική ως μέσο προσέγγισης των παιδιών. Έτσι, το μάθημα θα μπορούσε να ενταχθεί κάλλιστα στην ώρα διδασκαλίας της μουσικής.
Μπαίνοντας, λοιπόν, στην αίθουσα για το μάθημα της μουσικής, θα βάλουμε στα παιδιά ν’ ακούσουν τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι. Δε θα τους πούμε τον τίτλο γιατί έτσι θα τους προϊδεάσουμε. Μετά το πρώτο άκουσμα, λοιπόν, θα βάλουμε ξανά ένα-ένα τα τέσσερα ακούσματα για την κάθε εποχή. Μετά από κάθε κομμάτι θα τους ρωτήσουμε ποια συναισθήματα τους προκάλεσε και αφού μας τα περιγράψουν, θα τους ζητήσουμε να συνδυάσουν το κάθε άκουσμα με τις εποχές του χρόνου. Μπορεί, βέβαια, η συγκεκριμένη σύνθεση να μη σχετίζεται άμεσα με το θέμα μας, αλλά θεωρούμε πως μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά, πέραν της χαλάρωσης που θα αισθανθούν, θα εξοικειωθούν με τα καιρικά φαινόμενα κάθε εποχής. Επιπλέον, θα συνδυάσουν τα ακούσματα αυτά με τις τέσσερις εποχές με αποτέλεσμα αυτά να χαραχθούν στη μνήμη τους και να τα κουβαλάνε, ίσως και για μια ζωή.
Έπειτα, θα συνδυάσουμε αυτή τη δραστηριότητα με το παιχνίδι ρόλων. Αυτό που θα κάνουμε, δηλαδή, θα είναι να χωρίσουμε τα παιδιά σε τέσσερις ομάδες και να τους μοιράσουμε τέσσερις φακέλους. Σ’ αυτούς τους φακέλους θα περικλείονται αντίστοιχα: ο χειμώνας, η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Σε αυτούς ακόμη θα υπάρχει και ένα φύλλο εργασίας που θα έχει ως εξής:

Φύλλο εργασίας:

1. Ποια είναι τα συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα του/ης χειμώνα/καλοκαιριού/άνοιξης/φθινοπώρου;

2. Στην πατρίδα σας γίνονται αισθητές και οι τέσσερις εποχές του χρόνου;


3. Γνωρίζετε μήπως μέρη της γης όπου κάποια εποχή απουσιάζει;

4. Θεωρείτε πως είναι καλό να υπάρχουν και οι τέσσερις εποχές, θεωρείται πως βοηθούν σε κάτι και αν ναι, σε τι;

5. Η εποχή που αναγράφεται στο φάκελο που πήρατε, ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχει για εσάς;

Στην πρώτη ερώτηση, θα υπάρχει μόνο μία εποχή, ανάλογα με το φάκελο που έχει διαλέξει η κάθε ομάδα. Έτσι, για το χειμώνα θα αντιστοιχεί ο χειμώνας, για το καλοκαίρι το καλοκαίρι κ.λ.π…
Αφού, λοιπόν τους δώσουμε λίγο χρόνο να τα συμπληρώσουν, θα συζητήσουμε τις απαντήσεις τους και μετά θα τους ζητήσουμε να ανοίξουν τους χάρτες εννοιών που περικλείονται μαζί με τα φύλλα εργασίας. Αμέσως μόλις τους μελετήσουν θα δώσουμε, όλοι μαζί πλέον, τις σωστές απαντήσεις και θα εξηγήσουμε τυχόν απορίες. Οι χάρτες θα περιέχουν καιρικά φαινόμενα και χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αντίστοιχων εποχών. Έτσι, θα είναι διαμορφωμένοι ως εξής:

Έπειτα, τους προτείνουμε να παίξουμε ένα μικρό σκετσάκι με πρωταγωνιστές τις τέσσερις εποχές και τα καιρικά φαινόμενα. Κατανέμουμε, λοιπόν, τους ρόλους (π.χ. ήλιος, βροχή, κ.λ.π.) και τους δίνουμε οδηγίες για το τι θα κάνουν. Τους ζητούμε, λοιπόν, η κάθε ομάδα να παρουσιάσει την εποχή που αντιπροσωπεύει με τα κατάλληλα στοιχεία και στο τέλος να εντοπίσουν τις διαφορές και τις ομοιότητές των τεσσάρων εποχών.
Αυτή η δραστηριότητα για να ολοκληρωθεί χρειάζεται τρεις με τέσσερις διδακτικές ώρες. Άμεσος στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των μαθητών στη δραστηριότητα και η εξοικείωσή τους με τα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, η επαφή τους με την κλασική μουσική που μπορεί να τους συγκινήσει και συνεπώς να τους προσελκύσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν τα παιδιά να γνωρίσουν το εξαιρετικό αυτό είδος μουσικής και να προσπαθήσουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό. Να αποκτήσουν δηλαδή ευρύτερη κουλτούρα και παιδεία. Επιπροσθέτως, θα έρθουν στη θέση να αυτοσχεδιάσουν και να σκεφτούν για στο θέμα κατά τη διάρκεια του σκετς, ενώ όλα αυτά θα γίνουν σε συνεργατικό κλίμα. Έτσι, πιστεύουμε πως αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον το συγκεκριμένο θέμα και τα παιδιά παροτρύνονται να ασχοληθούν περισσότερο και σφαιρικότερα με αυτό. Τέλος, πιστεύουμε πως φτάνουν σε ένα σημείο όπου μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους κάθε εποχής, κάτι που θα τους είναι πολύ χρήσιμο στην πραγματικότητά τους.

μια διδακτική πρόταση από την Λασπά Ελένη, την Νιώτη Στυλιανή
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages