ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”


Συγγραφέας Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση Δατσέντα Παρίση
Εκδόσεις Πατάκη

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωα τον χιονάνθρωπο,ο οποίος παίρνει το μήνυμα για τον ερχομό της άνοιξης και αποφασίζει να μετακινηθεί βορειότερα έτσι ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την όμορφη ζωή του.
Ακολουθούν μια σειρά από περιπέτειες και συνεχείς μετακινήσεις που επηρεάζουν τον χιονάνθρωπο και τον κάνουν να αλλάζει κάθε φορά μορφή.
Τελικά, χρειάζεται να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να σταθεί και πάλι ο χιονάνθρωπος καμαρωτός στην αρχική του θεσή.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ήταν χειμώνας, έκανε κρύο πάνω στο βουνό κι ένας τέτοιος καιρός άρεσε πολύ στο χιονάνθρωπο.
Μα κάποιος αγριοκούνελος τον πληροφόρησε πως σε λίγο θα τέλειωνε ο χειμώνας, θα ‘ρχότανε η άνοιξη με τον ήλιο της και το χιόνι θα έλιωνε.
-Πού να πάω να σωθώ; Ρώτησε ο χιονάνθρωπος τον αετό….

… Έλιωσε, λοιπόν, κι έγινε νερό. Ένα αυλάκι παγωμένο, που κάποτε ήταν χιονάνθρωπος.
Πέρασαν πολλές μέρες, πέρασαν μήνες και το νερό αυτό, που κάποτε ήταν ο χιονάνθρωπος, βρέθηκε σε μιαν άλλη παραλία. Τον έριξαν τα κύματα στα βράχια, κύλησε σε μία λακκούβα και έμεινε εκεί.
Βγήκε ο ήλιος και το ζέστανε, το έκανε μικρές σταγόνες, που ανασηκώθηκαν ψηλά, μέχρι τον ουρανό φτάσανε, ενώθηκαν όλες μαζί , φτιάξανε ένα σύννεφο.
Ο άνεμος έσυρε μαζί του το σύννεφο, το έφερε πάνω από το βουνό το χιονισμένο, απ ΄ όπου ο χιονάνθρωπος είχε ξεκινήσει, κι εκεί το σύννεφο έπεσε σαν χιόνι πάνω στην κορυφή.
Κάτι περαστικοί ορειβάτες άρχισαν το χιονοπόλεμο και μετά φτιάξανε ένα χιονάνθρωπο. ...»

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Παίζουμε παντομίμα τον κύκλο του νερού

Για αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν ένα φαινόμενο από τον κύκλο του νερού (εξάτμιση, συμπύκνωση, υγροποίηση) και να το παρουσιάσουν στην τάξη, όπως γίνεται και στο παιχνίδι της παντομίμας. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα απαιτείται 1 διδακτική ώρα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της κάθε ομάδας αποφασίζουν ποιο φαινόμενο θα αναπαραστήσουν και κατανέμουν τους ρόλους. Για παράδειγμα, για το φαινόμενο της εξάτμισης κάποια παιδιά της ομάδας μπορούν να αναπαραστήσουν την θάλασσα, άλλα τους υδρατμούς και κάποιος τον ήλιο. Στην παρουσίαση, τα παιδιά καλούνται να χρησιμοποιήσουν μόνο τα σώματα τους για να αναπαραστήσουν το φαινόμενο, επιστρατεύοντας έτσι τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.


Οι υπόλοιπες ομάδες πρέπει να μαντέψουν το φαινόμενο που έχει επιλέξει η ομάδα που παρουσιάζει. Όποια ομάδα μαντέψει σωστά μαζεύει 5 πόντους. Επίσης, κάθε ομάδα βαθμολογείται από το 1 έως το 5 για την ομαδικότητα της, για το επίπεδο φαντασίας και της δημιουργικότητα της και για το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, νικήτρια στέφεται η ομάδα με τους περισσότερους πόντους.


μια διδακτική πρόταση από την Αναστασία Μελανδίνου, την Κατερίνα Μάρκου,
την Ευγενία Χικάρου, την Ματίνα Πατρίκα,
την Γεωργία Σταμούλη και την Μαρία Μεταξά

More pages