ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση2

[Untitled]

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”

Συγγραφέας Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση Δατσέντα Παρίση
Εκδόσεις Πατάκη

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωα τον χιονάνθρωπο,ο οποίος παίρνει το μήνυμα για τον ερχομό της άνοιξης και αποφασίζει να μετακινηθεί βορειότερα έτσι ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την όμορφη ζωή του.

Ακολουθούν μια σειρά από περιπέτειες και συνεχείς μετακινήσεις που επηρεάζουν τον χιονάνθρωπο και τον κάνουν να αλλάζει κάθε φορά μορφή.
Τελικά, χρειάζεται να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να σταθεί και πάλι ο χιονάνθρωπος καμαρωτός στην αρχική του θέση.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών


«...Έλιωσε, λοιπόν, κι έγινε νερό. Ένα αυλάκι παγωμένο, που κάποτε ήταν χιονάνθρωπος.
Πέρασαν πολλές μέρες, πέρασαν μήνες και το νερό αυτό, που κάποτε ήταν ο χιονάνθρωπος, βρέθηκε σε μιαν άλλη παραλία. Τον έριξαν τα κύματα στα βράχια, κύλησε σε μία λακκούβα και έμεινε εκεί.
Βγήκε ο ήλιος και το ζέστανε, το έκανε μικρές σταγόνες, που ανασηκώθηκαν ψηλά, μέχρι τον ουρανό φτάσανε, ενώθηκαν όλες μαζί , φτιάξανε ένα σύννεφο.
Ο άνεμος έσυρε μαζί του το σύννεφο, το έφερε πάνω από το βουνό το χιονισμένο, απ ΄ όπου ο χιονάνθρωπος είχε ξεκινήσει, κ εκεί το σύννεφο έπεσε σαν χιόνι πάνω στην κορυφή.
Κάτι περαστικοί ορειβάτες άρχισαν το χιονοπόλεμο και μετά φτιάξανε ένα χιονάνθρωπο. ...»

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση2 - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη


Μαθαίνουμε τον κύκλο του νερού μέσα από τη ζωγραφική

Για αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά χωρίζονται σε πέντε ομάδες και δίνεται σε καθεμιά ένα κομμάτι του παραμυθιού, για να το ζωγραφίσει. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε 1 διδακτική ώρα.

Η πρώτη ομάδα, θα ζωγραφίσει το πρώτο μέρος του παραμυθιού, που είναι ο χιονάνθρωπος, έτσι όπως παρουσιάζεται στην αρχή της αφήγησης.


Η δεύτερη ομάδα, θα αναλάβει το σημείο, όπου ο χιονάνθρωπος, βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.


Η τρίτη ομάδα, θα σχεδιάσει τη στιγμή που ο χιονάνθρωπος -σε μορφή νερού- βγαίνει στη παραλία, εξατμίζεται από τον ήλιο και μετατρέπεται σε σύννεφο.


Η τέταρτη ομάδα, θα κάνει το σύννεφο, που χιονίζει πάνω στο βουνό και η πέμπτη τους ορειβάτες, που φτιάχνουν από την αρχή το χιονάνθρωπο.

Έπειτα, συγκεντρώνονται όλες οι ζωγραφιές των ομάδων και θα τοποθετούνται στη σειρά. Έτσι, θα φανεί ότι η αρχή και το τέλος της ιστορίας είναι ίδια. Επομένως, πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία,η οποία δεν έχει τέλος. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κύκλος του νερού.


Τέλος, επανατοποθετούνται οι ζωγραφιές σε σχήμα κύκλου, πάνω σε ένα μεγάλο χαρτόνι, το οποίο θα κρεμαστεί στην τάξη.


μια διδακτική πρόταση από την Αθηνά Παντελίδου, την Μαρία Ρεντάκη,την Ξανθίππη Τσακαλάκη
και την Μαρία Μεταξά

More pages