ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3 - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Η ιστορία του νερού


Συγγραφέας Αναστασίας Περιστεράκη-Ψυχογιού
Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η «Ιστορία του νερού» είναι η αφήγηση μιας ψιχάλας της βροχής και οι περιπέτειες που αυτή συναντά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Συγκεκριμένα, το παραμύθι παρουσιάζει την σταγόνα να περνά από όλες τις μορφές της (υγρή- αέρια- στέρεη) , ολοκληρώνοντας τον κύκλο του νερού.

Απόσπασμα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Μαζεμένες λοιπόν όπως είμαστε, είχαμε φτιάξει ένα πουπουλένιο κάτασπρο σύννεφο κι αρχίσαμε το μακρινό μας ταξίδι. Και ξέρετε πώς; Οδηγός μας ήταν ο αέρας. Πότε μας έσπρωχνε προς το βοριά, πότε προς την δύση, πότε ανατολικά και πότε νότια. Μ’ αυτό τον τρόπο κάναμε ένα πολύ μακρινό ταξίδι.

Περάσαμε πάνω από βουνά που στις πλαγιές τους ήταν ριγμένα όμορφα χωριουδάκια.
Περάσαμε πάνω από θάλασσες που ανάμεσα τους έπλεαν όμορφα νησιά. Περάσαμε πάνω από πόλεις, άλλες μικρές κι άλλες μεγάλες. Άλλες με πολύ πράσινο κι άλλες με λίγο ή και καθόλου.

Ώσπου λοιπόν, παιδιά, μια μέρα άρχισε να κάνει δυνατό κρύο. Όλες οι ψιχάλες κρυώναμε τόσο πολύ, που κοντέψαμε να παγώσουμε. Μαζευτήκαμε η μία κοντά στην άλλη μήπως και ζεσταθούμε. Αλλά αυτό ήταν το σφάλμα μας. Βαρύναμε τόσο, που το σύννεφο μας δεν μπορούσε πια να μας κρατήσει. Μία- μία οι ψιχάλες άρχισαν να πέφτουν, μέχρι που ήρθε και η δική μου σειρά. Έδοσα μια και βρέθηκα στο κενό. Έπεφτα, έπεφτα, χωρίς να ξέρω που πηγαίνω.


Σίγουρα όμως - σκέφτηκα- θα δόσω πάλι τη δροσιά μου εγώ και οι αδερφές μου στη διψασμένη γη. Θα ξεδιψάσουμε τους ανθρώπους, τα ζώα και θα βοηθήσουμε τα δέντρα, τα λουλούδια να μεγαλώσουν. ...»


ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3 - atlaswiki

Δραστηριότητες για τη σχολική τάξη

Δραστηριότητα 1η

Ο κύκλος του νερού σε ένα κολλάζ

Για τη δημιουργία του κολλάζ οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίζονται σε 6 ομάδες. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ζωγραφίσει μία από τις έξι είκονες που παρουσιάζουν τις διαφορετικές μορφές της ψιχάλας στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα θα ζωγραφίσει την ψιχάλα ως σταγόνα σε ρυάκι που μεταφέρεται με τις αδερφές της στην θάλασσα.
Η δεύτερη ομάδα θα ζωγραφίσει την ψιχάλα ως υδρατμό που ανεβαίνει στον ουρανό και συναντά τις αδερφές σε ένα σύννεφο.
Η τρίτη θα ζωγραφίσει την ψιχάλα ως σταγόνα της βροχής που φτάνει στο χώμα κι από εκεί προχωρά σε ένα υπόγειο ποτάμι.
Η τέταρτη ομάδα θα ζωγραφίσει την άλλη αδερφή της ψιχάλας που έγινε νιφάδα χιουνιού που πέφτει στη γη.
Η πέμπτη θα ζωγραφίσει τη νιφάδα του χιουνιού που λιώνει και γίνεται σταγόνα νερού που απορροφάται από το έδαφος και φτάνει στα υπόγεια νερά και η τελευταία ομάδα θα ζωγραφίσει τις σταγόνες του νερού που φεύγουν από τα υπόγεια νερά και ταξιδεύουν σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.


Αφού ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες τις ζωγραφιές τους, καλούνται να τις τοποθετήσουν στη σωστή σειρά δημιουργώντας ένα κύκλο. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται το κολλάζ του κύκλου του νερού από τα παιδιά, το οποίο μπορεί να κρεμαστεί μέσα στην τάξη.

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση3 - atlaswiki

Δραστηριότητα 2η

Ένα πείραμα ότι το νερό δίνει ζωή

Διδακτικά υλικά
· Δύο φυτά σε γλάστρα
· Νερό

Στο συγκεκριμένο πείραμα τα παιδιά καλούνται να ποτίζουν με νερό μία από τις δύο γλάστρες καθημερινά για μια εβδομάδα, ενώ να αφήσουν την άλλη τελείως απότιστη. Στόχος του πειράματος είναι να παρατηρήσουν τα παιδιά τις επιπτώσεις που έχει το νερό στο φυτό στην πρώτη περίπτωση και η έλλειψή του στη δεύτερη περίπτωση.


Μετά από μια εβδομάδα, τα παιδιά θα παρατηρήσουν πως το φυτό που πότιζαν καθημερινά φαίνεται «υγιή» με πράσινα και ανθισμένα φύλλα. Αντίθετα, η απότιστη γλάστρα θα φαίνεται μαραμένη με κιτρινισμένα και πεσμένα φύλλα.

Επομένως, με το πείραμα αυτό γίνονται αντιληπτά στο μαθητή τα οφέλη του νερού και η αναγκαιότητα του για την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών. Το παιδί αντιλαμβάνεται, τελικά, πως « Το νερό δίνει ζωή».

μια διδακτική πρόταση από την Αλεξάνδρα-Γαρυφαλλιά Φαρδή, την Σοφία Φωτοπούλου, την Αθηνά Χριστοφορίδου και την Μαρία Μεταξά

More pages