ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση4

[Untitled]

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει”

Συγγραφέας Μάνος Κοντολέων
Εικονογράφηση Δατσέντα Παρίση
Εκδόσεις Πατάκη

Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει ήρωα τον χιονάνθρωπο, ο οποίος παίρνει το μήνυμα για τον ερχομό της άνοιξης και αποφασίζει να μετακινηθεί βορειότερα έτσι ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την όμορφη ζωή του.

Ακολουθούν μια σειρά από περιπέτειες και συνεχείς μετακινήσεις που επηρεάζουν τον χιονάνθρωπο και τον κάνουν να αλλάζει κάθε φορά μορφή.
Τελικά, χρειάζεται να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να σταθεί και πάλι ο χιονάνθρωπος καμαρωτός στην αρχική του θεσή.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... Ήταν χειμώνας, έκανε κρύο πάνω στο βουνό κι ένας τέτοιος καιρός άρεσε πολύ στο χιονάνθρωπο.
Μα κάποιος αγριοκούνελος τον πληροφόρησε πως σε λίγο θα τέλειωνε ο χειμώνας, θα ‘ρχότανε η άνοιξη με τον ήλιο της και το χιόνι θα έλιωνε.
-Πού να πάω να σωθώ; Ρώτησε ο χιονάνθρωπος τον αετό….

… Έλιωσε, λοιπόν, κι έγινε νερό. Ένα αυλάκι παγωμένο, που κάποτε ήταν χιονάνθρωπος.
Πέρασαν πολλές μέρες, πέρασαν μήνες και το νερό αυτό, που κάποτε ήταν ο χιονάνθρωπος, βρέθηκε σε μιαν άλλη παραλία. Τον έριξαν τα κύματα στα βράχια, κύλησε σε μία λακκούβα και έμεινε εκεί.
Βγήκε ο ήλιος και το ζέστανε, το έκανε μικρές σταγόνες, που ανασηκώθηκαν ψηλά, μέχρι τον ουρανό φτάσανε, ενώθηκαν όλες μαζί , φτιάξανε ένα σύννεφο.
Ο άνεμος έσυρε μαζί του το σύννεφο, το έφερε πάνω από το βουνό το χιονισμένο, απ ΄ όπου ο χιονάνθρωπος είχε ξεκινήσει, κι εκεί το σύννεφο έπεσε σαν χιόνι πάνω στην κορυφή.
Κάτι περαστικοί ορειβάτες άρχισαν το χιονοπόλεμο και μετά φτιάξανε ένα χιονάνθρωπο. ...»

ο κύκλος του νερού μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση4 - atlaswiki

Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα βίντεο- ντοκυμαντέρ για τον κύκλο του νερού

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί τη δημιουργία ένος βίντεο και ειδικότερα ενός ντοκυμαντέρ που αφορά τον κύκλο του νερού καιθώς παρουσιάζει τις μορφές που παίρνει το νερού σε κάθε φάση του κύκλο (εξάτμιση- υγροποίηση- συγκέντρωση).

Για την υλοποίηση της δραστηριότητας, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να χωριστούν σε 3 ομάδες, καθεμία από τις οποίες θα αναλάβει διακριτό ρόλο.

Πιο αναλυτικά, η μία ομάδα θα αναλάβει τη συγκέντρωση του φωτογραφικού υλικού. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι είτε πραγματικές εικόνες που θα φωτογραφήσουν τα μέλη της ομάδας από την αυλή του σχολείου είτε εικόνες που θα βρουν στο διαδίκτυο. Η άλλη ομάδα θα αναλάβει το ηχητικό κομμάτι του βίντεο, το οποίο είτε θα ηχογραφήσει η ομάδα στην αυλή του σχολείου ή θα το παραγάγει με τη βοήθεια απλών υλικών, όπως χαρτόνια, χαρτόκουτα κ.ά. Η τελευταία ομάδα θα αναλάβει τη σύνθεση του βίντεο αλλά και το κείμενο που θα περιγράφει τον κύκλο του νερού.


Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τον κύκλο του νερού. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να προβληθεί και στις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου, ακόμα και να αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τη βοήθεια του/της εκπαιδευτικού.

μια διδακτική πρόταση από την Ασημίνα Μπαλαούρα, την Αντιγόνη Παναγιωτίδου,την Μαρία Σηφάκη,την Αργυρή Σπυρούδη, την Αλεξάνδρα Φωτίου και την Μαρία Μεταξά

More pages