παιχνίδι ερωτήσεων για την Ada Lovelace


παιχνίδι ερωτήσεων για την Ada Lovelace - atlaswikiπαιχνίδι ερωτήσεων για την Ada Lovelace - atlaswikiπαιχνίδι ερωτήσεων για την Ada Lovelace - atlaswiki


Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι, μέσα από μια απλοποιημένη διαπραγμάτευση των θεμάτων φύλου και θετικών επιστημών, να ωθήσει τα παιδιά και να τα ενθαρρύνει για περεταίρω ενασχόληση τους στους τομείς των νέων τεχνολογιών.

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και το επιστημονικό έργο της Cecilia Payne Gaposchkin υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Ada+Lovelace


δραστηριότητα

Με αφορμή το έργο και τη βιογραφία της Λαίδης Lovelace θα διοργανωθεί στην τάξη ένα παιχνίδι μεταξύ των παιδιών.
Τα παιδιά θα χωριστούν σε δύο ομάδες σύμφωνα με την διάταξη των θρανίων τους. Θα μοιραστούν σε κάθε ομάδα κάρτες με ερωτήσεις οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν. Κάθε ομάδα θα κρατάει τις κάρτες της αντιπάλου ομάδας και θα υπαγορεύει τις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις θα είναι όσες και τα παιδιά. Οι ερωτήσεις θα υποβάλλονται εναλλάξ από κάθε ομάδα, σε κάθε γύρο και διαφορετικό παιδί θα διαβάζει την καθεμία ερώτηση. Η απάντηση της εκάστοτε ερωτώμενης ομάδας θα δίνεται φυσικά από όλη την ομάδα μετά από ενδοομαδική συνεργασία. Για κάθε σωστή απάντηση η ομάδα θα επιβραβεύεται με έναν βαθμό. Στο τέλος, νικήτρια θα αναδειχτεί η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς.

Οι ερωτήσεις είναι οι έξης 12, από τις οποίες 6 θα διαμοιραστούν σε κάθε ομάδα (Τα παιδιά βέβαια μπορούν να προσθέσουν και άλλες ερωτήσεις ώστε το παιχνίδι να μεγαλώσει. Η κάθε ομάδα επιλέγει το χρώμα των ερωτήσεών της.):

Πράσινες κάρτες:
1. Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες της αναλυτικής μηχανής, προγόνου του Η/Υ; (O Babbage και η Αυγούστα Άντα)
2. Τι μέσο εισαγωγής δεδομένων χρησιμοποίησε η Lovelace για την αναλυτική μηχανή; (Διάτρητες κάρτες)
3. Χωρίς το έργο της Αυγούστας και του Babbage θα είχαμε φτάσει στο σημερινό υψηλό επίπεδο τεχνολογίας; (Πιθανότατα όχι. Αυτοί έθεσαν τα θεμέλια για την παραπέρα ανάπτυξη)
4. Σε ποιους απευθύνονται οι νέες τεχνολογίες; Στα αγόρια ή στα κορίτσια περισσότερο; (Και στα δύο φύλα το ίδιο. Οι δυνατότητες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα)
5. Ποιο φύλο συνεισέφερε περισσότερο στην εφεύρεση της αναλυτικής μηχανής; (Το ίδιο και ο Babbage και η Αντα Lovelace.O άντρας την σχεδίασε ενώ η γυναίκα σχεδίασε το «λογισμικό»)
6. Πιστεύεται ότι η ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες είναι εκτός από χρήσιμη και απαραίτητη στη σημερινή εποχή και για τα δύο φύλα; (Ναι)

Κίτρινες κάρτες:
1. Σήμερα, σε αντίθεση με άλλες εποχές, η χρήση πληροφορικής και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα δεύτερης σημασίας θέμα ή κάτι το βασικό καθώς έχουν εισχωρήσει σε κάθε τομέα; (Είναι βασικότατο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας)
2. Τι μέσα εισαγωγής δεδομένων χρησιμοποιούμε σήμερα αντί των διάτρητων καρτών της Lovelace; (CD, δισκέτες, usb sticks)
3. Το από κοινού έργο της λαίδης Λάβλεϊς και του Βabbage τι αποδεικνύει για τις δυνατότητες των 2 φύλων; Υπάρχει η πιθανότητα δηλαδή κάποιο να έχει περισσότερη έφεση στις τεχνολογίες; (Όχι, οι εφευρέσεις τους έγιναν από κοινού, έτσι αποδεικνύεται η ισότητα ικανοτήτων και για τα δύο φύλα)
4. Πόσοι από εσάς πιστεύετε ότι μαθαίνοντας για το έργο της Lovelace, αλλάζει η εσφαλμένη άποψη που θέλει το γυναικείο μυαλό να μην προσαρμόζεται σε κάθε απαίτηση των νέων τεχνολογιών; (Εκλαμβάνεται ως σωστό εάν η πλειοψηφία της ομάδας συμφωνήσει)
5. Μετά από τη μελέτη του έργου της Lovelace, πιστεύετε ότι οι νέες τεχνολογίες και τα μαθηματικά θα πρέπει να απασχολούν κυρίως τους άνδρες και οι κλάδοι αυτοί να ανδροκρατούνται; (Όχι, το ίδιο πρέπει να συμμετέχουν και οι γυναίκες. Εξάλλου και η συμβολή της γυναίκας στα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες υπήρξε πολύ σημαντική)
6. Πόσοι από εσάς παρακινηθήκατε ακούγοντας την ιστορία της Λαίδης Lovelace να ασχοληθείτε πιο εντατικά με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες; (Σωστό είναι εάν η πλειοψηφία της ομάδας παρακινήθηκε)

Ο ρόλος του δασκάλου στη διεξαγωγή του παιχνιδιού δεν θα είναι πρωτεύοντας. Ο ίδιος θα έχει βέβαια προετοιμάσει το παιχνίδι ως διδακτική δραστηριότητα. Το παιχνίδι θα προχωράει με ενορχηστρωτή και οργανωτή τον δάσκαλο, που όμως θα κρατάει ουδέτερο ρόλο, αφήνοντας τα παιδιά να συνδιαλεχθούν μεταξύ τους και να διατηρήσουν από κοινού, αγόρια και κορίτσια μαζί, τον πρώτο ρόλο στην τάξη. Έτσι επιτυγχάνεται καλύτερα και η διαπροσωπική επαφή.

Η διδακτική αυτή εμπειρία εκτός από χρήσιμη θα φανεί και ευχάριστη, καθώς ξεφεύγει από τα καθιερωμένα στερεότυπα της παραδοσιακής προσήλωσης όλων στο δάσκαλο. Και πρακτικά λοιπόν το θέμα της άρσης των στερεοτύπων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στα θέματα της νέας τεχνολογίας προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο, την διαφυγή από τα πρότυπα της παραδοσιακής διδασκαλίας, δίνοντας έτσι στα παιδιά το έναυσμα για την απελευθέρωση και το άνοιγμα του μυαλού τους.


μια διδακτική πρόταση από τον Αμοιρίδη Παναγιώτη,
τον Κεχαγιά Γεώργιο και τον Τόπη Χρήστο

More pages