παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel


παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswiki


Με τη δραστηριότητα αυτή, που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Ε’ τάξης δημοτικού, θα προσπαθήσουμε να εισάγουμε τα παιδιά στην κοινωνία του 18ου - 19ου αιώνα, κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν. Έτσι, θα επιδιώξουμε να κατανοήσουν τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης για τη γυναίκα, την επιστήμη και την αλληλεπίδρασή τους. Για την υλοποίηση του παιχνιδιού ρόλων κάνουμε αρχικά μία σύντομη εισαγωγή στο θέμα, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

«Η Caroline Lucretia Herschel ήταν μία επιστημόνισσα που έζησε και έδρασε τον 18ο - 19ο αιώνα. Θεωρήθηκε και αναγνωρίστηκε στην εποχή της, αλλά και στις μετέπειτα εποχές ως μία λαμπρή αστρονόμος. Ανακάλυψε μόνη της, αλλά και με τη βοήθεια του αδερφού της, William, κομήτες, νεφελώματα και αστέρες. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία».
Για τον περαιτέρω εμπλουτισμό της εισαγωγής μας με ενδιαφέρουσες πληροφορίες μπορούμε να μεταβούμε στον εξής δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Caroline+Lucretia+Herschel.

Στη συνέχεια, χωρίζουμε την τάξη σε 3 - 4 ισάριθμες ομάδες - ο χωρισμός των ομάδων γίνεται σύμφωνα με τη θέληση των παιδιών και ο αριθμός των ατόμων σε κάθε ομάδα καλύτερα να είναι ζυγός. Μοιράζουμε τυχαία από ένα φάκελο σε κάθε ομάδα. Ο κάθε φάκελος περιέχει φωτογραφίες της Caroline Herschel, κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της και τους ρόλους του/της δημοσιογράφου και της επιστημόνισσας Caroline Herschel. Ο/η κάθε εκπαιδευτικός, ανάλογα με το πώς οραματίζεται τη δραστηριότητα, μπορεί είτε να δώσει έτοιμες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις της συνέντευξης στα μέλη των ομάδων και τα παιδιά απλά να τις αναπαραστήσουν, είτε να τους δώσει ενδεικτικά κάποιες ερωταπαντήσεις και να αφήσει τα παιδιά να σκεφτούν και να γράψουν τις υπόλοιπες. Υπολογίζεται ότι τα μισά μέλη της κάθε ομάδας θα είναι δημοσιογράφοι που θα κάνουν από μία τουλάχιστον ερώτηση και τα υπόλοιπα η Caroline Herschel που θα απαντά. Η κάθε δυάδα δημοσιογράφου - Caroline Herschel θα συνεργαστεί για να γράψει από μια ερώτηση και μια απάντηση, ενώ στο τέλος όλες οι δυάδες καθε ομάδας θα στήσουν ένα σύντομο και ολοκληρωμένο παιχνίδι ρόλων, που θα παρουσιάσουν μπροστά στην υπόλοιπη μαθητική κοινότητα.

Για την καλύτερη κατανόησή του έργου της Herschel, δείχνουμε στα παιδιά το παρακάτω σχετικό βίντεο (στο βίντεο παρουσιάζεται μια φανταστική συνομιλία της Caroline Herschel με το Galileo Galilei).

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ενδεικτικές ερωτήσεις για δημοσιογράφους και οι απαντήσεις της Caroline Herschel:

Δημοσιογράφος - Caroline

Ερώτηση 1

Δημοσιογράφος: «Πότε και πού γεννηθήκατε; Φαντάζομαι πως για τα επιτεύγματά σας ευθύνεται η σιγουριά για τον εαυτό σας και η πεποίθηση ότι θα γίνετε μία μέρα μεγάλη επιστημόνισσα.»

Caroline: «Γεννήθηκα στο Ανόβερο στις 16 Μαρτίου του 1750. Μπορεί να πιστεύει κανείς ότι είχα φιλοδοξίες για μια λαμπρή καριέρα στο χώρο της επιστήμης, όμως αυτό δεν ισχύει. Μεγάλωσα σε μία εποχή όπου η θέση της γυναίκας ήταν υποδεέστερη του άντρα, μια αντίληψη που ίσχυε και στην οικογένειά μου. Γι’ αυτόν κυρίως το λόγο, αλλά και εξαιτίας της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, η μητέρα μου επέμενε να ακολουθήσω την παραδοσιακή ανατροφή, δηλαδή το νοικοκυριό και τη φροντίδα των 2 αδερφών μου. Ωστόσο ο πατέρας μου, μού παρείχε τη στοιχειώδη γνώση.»

Ερώτηση 2

Δημοσιογράφος: «Καθώς δεν είχατε την απαιτούμενη μόρφωση ούτε και τη φιλοδοξία, πώς ασχοληθήκατε τελικά με την αστρονομία;»

Caroline: «Σε ηλικία 22 χρόνων έφυγα με τους αδερφούς μου, William και Alexander, στην Αγγλία, όπου σπούδασα τραγούδι. Έτσι, έγινα μία πετυχημένη σοπράνο. Αργότερα, όμως, η ενασχόληση του William με την αστρονομία και όχι πλέον με τη μουσική, με ανάγκασε να στραφώ στην αστρονομία, στην αρχή ως βοηθός του.»

Ερώτηση 3

Δημοσιογράφος: «Και πώς κατορθώσατε από βοηθός του William να χαράξετε τη δική σας πορεία στην εξέλιξη της αστρονομίας;»

Caroline: «Θα μπορούσα να πω ότι η πιο ενεργή συμμετοχή μου στην αστρονομία ξεκίνησε το 1782, όταν μεταφέραμε τα αστρονομικά μας όργανα από το Μπάθ στο Ντάτσετ. Τότε ο William μου έδωσε ένα μικρό τηλεσκόπιο για την ανίχνευση κομητών, το οποίο χρησιμοποιούσα όταν αυτός απουσίαζε. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της καριέρας μου ως ανεξάρτητης ερευνήτριας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και όταν μετακομίσαμε στο Slough, απέκτησα το δικό μου αστεροσκοπείο. Επίσης, το 1788-1798, όταν ο αδερφός μου παντρεύτηκε, το συμβόλαιο του γάμου όριζε να ζω σε ξεχωριστό σπίτι. Πρώτα στο Slough και έπειτα στο Άπτον Χάουζ. Έτσι ήμουν υπεύθυνη για το αστεροσκοπείο και τα όργανα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.»

Ερώτηση 4

Δημοσιογράφος: «Μπορείτε να μου αναφέρετε επιγραμματικά κάποιες από τις ανακαλύψεις σας;»

Caroline: «Κάποιες από τις ανακαλύψεις μου θα έλεγα πως είναι οι εξής: την 1η Αυγούστου 1786 ανακάλυψα έναν κομήτη, στα τέλη του 1797 ανακάλυψα άλλους εφτά κομήτες. Μαζί με τον William ανακαλύψαμε χίλιους διπλούς αστέρες. Και επίσης ολοκλήρωσα την εργασία του για τις 2.500 περίπου θέσεις των νεφελωμάτων.»


Ερώτηση 5

Δημοσιογράφος: «Πώς αισθανόσασταν για όλες σας τις διακρίσεις, τα μετάλλια και τα βραβεία που σας απονεμήθηκαν;»

Caroline: « Ίσως ποτέ μου δεν αισθάνθηκα χαρούμενη πραγματικά γι’ αυτές τις τιμές που μου απονεμήθηκαν, γιατί ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν συνηθισμένη ούτε είχα καμία επιθυμία να αποκτήσω δημόσιες τιμές. Καθώς ήταν επικίνδυνο για τις γυναίκες να τραβούν την προσοχή. Εξάλλου, η βοήθεια του αδερφού μου ήταν τεράστια και αυτός ήταν που ουσιαστικά με παρακίνησε στην αστρονομία. Επομένως, όποιος λέει πολλά για μένα, λέει πολύ λίγα για τον αδερφό μου. Και αυτό δε μπορεί παρά να μου προκαλεί στενοχώρια.» [1]

[1] Βιβλίο: « Η Κληρονομιά της Υπατίας. Η ιστορία των επιστημόνων γυναικών από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα», Margaret Alic, Εκδόσεις: ΕΚΑΤΗ, σελ. 165 §2η.Ερώτηση 6

Δημοσιογράφος: «Θα μπορούσατε να μου περιγράψετε μια συνηθισμένη μέρα στο αστεροσκοπείο;»

Caroline: «Η μέρα μου ήταν εξαντλητική. Όλη τη νύχτα παρατηρούσα τον ουρανό με το τηλεσκόπιο, ενώ την ημέρα επιδιδόμουν σε υπολογισμούς, αναγωγές, καταγραφές παρατηρήσεων και συγγραφή εργασιών. Ακόμα, για ένα διάστημα από το 1775-1783, φρόντιζα τον αδερφό μου, William, ταϊζοντάς τον, διαβάζοντάς του μυθιστορήματα ενώ αυτός γυάλιζε τους καθρέφτες του τηλεσκοπίου του.»

Ερώτηση 7

Δημοσιογράφος: «Ως βοηθός του παίρνατε μέρος και στις κατασκευές που δημιουργούσε;»

Caroline: «Συμμετείχα σε όλες τις επιτυχίες και αποτυχίες του. Και σε όλες του τις προσπάθειες δημιουργίας τηλεσκοπίων. Παραδείγματος χάρη στην κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του William, είτε κοπανούσα γαλόνια κοπριάς πάνω σε σανίδα και την κοσκίνιζα για την παραγωγή υλικού εκμαγείου είτε επέβλεπα βάρδιες αντρών μέρα νύχτα που δούλευαν για την κατασκευή του τηλεσκοπίου.»

Ερώτηση 8

Δημοσιογράφος: «Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποιες τιμές και διακρίσεις που σας απονεμήθηκαν;»

Caroline: «Την 1η Αυγούστου του 1786 θεωρήθηκα η πρώτη γυναίκα που της αναγνωρίστηκε η ανακάλυψη ενός κομήτη. Το 1797 έγινα γνωστή σ’ όλη την Ευρώπη ως διακεκριμένη αστρονόμος, λόγω της ανακάλυψης εφτά κομητών. Το 1828 δέχθηκα το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινωνίας για τον κατάλογο νεφελωμάτων. Επίσης, το Φεβρουάριο του 1835 εκλέχθηκα επίτιμο μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Κοινωνίας. Το 1838, εκλέχθηκα μέλος της Ιρλανδικής Βασιλικής Ακαδημίας και το 1846 έλαβα το Χρυσό Μετάλλιο Επιστήμης από το Βασιλιά της Πρωσίας. Τέλος, αναγνωρίστηκα στο Ανόβερο, ως η σοφότερη γυναίκα της εποχής.»

Ερώτηση 9

Δημοσιογράφος: «Δημιουργήσατε οικογένεια; Είχατε φιλίες;»

Caroline: «Όχι, δεν έκανα οικογένεια. Επιβεβαιώθηκε, τελικά, η πρόβλεψη του πατέρα μου, ότι θα μείνω γεροντοκόρη, καθώς πίστευε πως ούτε αρκετά όμορφη ήμουν ούτε αρκετά πλούσια. Όσο για το αν δημιούργησα φιλίες, η απάντηση είναι ναι. Το 1788-1798 περίπου ανέπτυξα στενούς δεσμούς φιλίας με την πριγκίπισσα Σοφία Ματίλντα.»

Ερώτηση 10

Δημοσιογράφος: «Αγαπούσατε πραγματικά την αστρονομία;»

Caroline: «Πάνω σ’ αυτήν την ερώτηση θα σας πω ότι, παρ’ όλο που η όρασή μου ελαττωνόταν, εξακολούθησα να διαβάζω όλες τις επιστημονικές εργασίες που έφταναν στα χέρια μου και περίμενα με ανυπομονησία τις επισκέψεις επιστημόνων με τους οποίους θα συζητούσα τις τελευταίες εξελίξεις στην αστρονομία. Συνεπώς αφοσιώθηκα σ’ αυτήν.»


Οι φωτογραφίες που θα περιέχονται στους φακέλους θα μπορούσαν να είναι οι εξής:


παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki

Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki

Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki

Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiCaroline Lucretia Herschel - atlaswiki

παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Caroline Lucretia Herschel - atlaswiki

Κομήτης Sweeper (αριστερά). Γραμμα από το Βασιλιά Γεώργιο τον Γ΄ προς τους William και Caroline Herschel σχετικά με την αμοιβή τους (δεξιά).


Επομένως, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, εισάγουμε τα παιδιά στις φυσικές επιστήμες, ενώ παράλληλα μαθαίνουν γι’ αυτές με τρόπο ισάξιο. Δηλαδή, και τα κορίτσια και τα αγόρια συμμετέχουν εξίσου ενεργά, τους παρέχονται τα ίδια κίνητρα και δεν κάνουμε διακρίσεις. Είναι μία δραστηριότητα που θα κεντρίσει και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών, καθώς συνδυάζει γνώσεις, δράση, ομαδικότητα, συνεργασία και διασκέδαση.

μια διδακτική πρόταση από την Ευαγγελία Σέπκα και την Ελένη Σέπκα

More pages