παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Emilie du Chatelet


παιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων (συνέντευξη) για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


Η δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες γνωρίσουν ορισμένα ουσιώδη στοιχεία για τη ζωή και το έργο της Emilie du Chatelet - χρήσιμες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Emilie+du+Chastellet -, μπορεί να οργανωθεί ένα παιχνίδι ρόλων στην τάξη. Για τις ανάγκες του παιχνιδιού η μαθητική κοινότητα χωρίζεται σε δυάδες και κάθε ζευγάρι αναλαμβάνει τους εξής ρόλους: o ένας παριστάνει το δημοσιογράφο που παίρνει συνέντευξη από την Emilie du Chatelet και ο άλλος την ίδια την Emilie du Chatelet. Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στην περιοχή Cirey της νότιας Γαλλίας, λίγους μήνες πριν το τέλος της ζωής της Emilie du Chatelet, το έτος 1749.

Ακολουθεί μια ενδεικτική συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κ. Chatelet. Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή και το έργο σας. Ας ξεκινήσουμε με το πού γεννηθήκατε.

Emilie: Γεννήθηκα το 1706 στο Παρίσι.

Δημοσιογράφος: Τι αναμνήσεις έχετε από τα παιδικά σας χρόνια;

Emilie: Η αλήθεια είναι ότι δεν πέρασα τις στερήσεις που έζησαν άλλα παιδιά της ηλικίας μου. Είχα τη δυνατότητα να μάθω πολλές ξένες γλώσσες, όπως Λατινικά και Ελληνικά.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν τα όνειρά σας;

Emilie: Είχα πολλά όνειρα για τη ζωή μου, αλλά δυστυχώς δυσκολεύτηκα να τα πραγματοποιήσω. Μου άρεσε πάρα πολύ να ασχολούμαι με τα μαθηματικά, τη φυσική και γενικά τις θετικές επιστήμες. Το όνειρό μου ήταν να γίνω μια σπουδαία επιστήμονας. Γι' αυτό και μου άρεσε πολύ να παίρνω μέρος στις συζητήσεις μεγάλων επιστημόνων.

Δημοσιογράφος: Και ποιος σας εμπόδισε σε αυτό;

Emilie: Αρχικά η μητέρα μου δε συμφωνούσε με τα όνειρα μου και συγκεκριμένα μου απαγόρευε να συμμετέχω σε επιστημονικές συζητήσεις. Πίστευε βλέπετε, όπως και οι περισσότεροι, ότι μια γυναίκα είναι αδύνατον να γίνει επιστήμονας.

Δημοσιογράφος: Γιατί όχι;

Emilie: Πρόκειται για στερεότυπα που θεωρούν τις γυναίκες ανίκανες να ασχοληθούν με την επιστήμη. Δηλαδή ο κόσμος είχε συνηθίσει να βλέπει μόνο άνδρες επιστήμονες κι έτσι δημιουργήθηκε η λανθασμένη αντίληψη ότι μόνον αυτοί έχουν την ικανότητα και τα προσόντα για να ασχοληθούν με τις επιστήμες και τα μαθηματικά.

Δημοσιογράφος: Τελικά όμως τα καταφέρατε και ξεπεράσατε τα εμπόδια που σας έβαλε η κοινωνία!

Emilie: Ναι, ήμουν αποφασισμένη! (Γέλια) Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον εαυτό μου ντυμένo άνδρα για να καταφέρω να συμμετέχω σε μια επιστημονική συζήτηση... Βλέπετε οι αντιλήψεις της εποχής δε μου το επέτρεπαν… Αλλά δεν το έβαλα κάτω! Η μεγάλη μου επιθυμία για τις επιστήμες με έκανε να πεισμώσω και να αποδείξω σε όλους ότι το γεγονός ότι είμαι γυναίκα δε σημαίνει ότι δεν είμαι αρκετά κατάλληλη για να γίνω επιστήμονας.

Δημοσιογράφος: Τι μήνυμα θα δίνατε στους ανθρώπους και κυρίως στα νέα παιδιά που σκέφτονται να γίνουν επιστήμονες:

Emilie: Η επιστήμη δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Ακολουθήστε τα όνειρά σας! Και να θυμάστε: Όλοι έχουμε δικαίωμα στην επιστήμη!
Τα παιδιά, παίζοντας αυτή τη μικρή παράσταση, μπορούν να μάθουν εύκολα και ευχάριστα για την ζωή της Emilie du Chatelet, τις δυσκολίες που η ίδια αντιμετώπισε λόγω του ότι ήταν γυναίκα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία,, καθώς και να δείξουμε στα παιδιά πως το να γίνουν και οι ίδιοι επιστήμονες δεν είναι κάτι το ανέφικτο. Στόχος μας είναι να δείξουμε στα παιδιά την ισότητα των δύο φύλων σε θέματα επιστήμης, όπως επίσης και να τους δώσουμε κίνητρα για ενασχόληση με τον τομέα των θετικών επιστήμων και τεχνολογιών. Έτσι θα καταφέρουν να αποβάλλουν τυχόν ενδοιασμούς και προκαταλήψεις που ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει ο κοινωνικός περίγυρος (οικογένεια, μέσα μαζικής ενημέρωσης, θρησκεία, πολιτική).


μια διδακτική πρόταση από την Αικατερίνη Βλαχογιάννη,
την Ελένη Κουτλουμπάση και τη Δήμητρα Κυρβέη

More pages