παιχνίδι ρόλων για τα φαντάσματα

παιχνίδι ρόλων για τα φαντάσματα - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για τα φαντάσματα - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για τα φαντάσματα - atlaswiki

Σ
χολική δραστηριότητα για την Ε'-ΣΤ' τάξη για την ένταξη της θεματικής: "Το μυστήριο των φαντασμάτων και των στοιχειωμένων σπιτιών", στο Δημοτικό Σχολείο.
 • Α' μέρος: παρακολούθηση της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Το τερατόσπιτο",
 • Β' μέρος: διεξαγωγή παιχνιδιού ρόλων και συγκεκριμένα το παιχνίδι "ο μανδύας του ειδικού".


περιγραφή της δραστηριότητας

Σε πρώτη φάση προβάλλεται στην τάξη η ταινία "Το τερατοσπίτο".

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο έφηβος Ντι Τζέι παρακολουθεί τον γείτονα του, τον Δρακουλιάρη, που μένει απέναντι από το σπίτι του σε ένα προάστιο. Όποιο τρίκυκλο παιδιού πέσει στην ιδιοκτησία του Δρακουλιάρη καταστρέφεται. Όταν οι γονείς του Ντι Τζέι φεύγουν για ταξίδι την παραμονή του Χάλογουιν και τον αφήνουν με την αυστηρή νταντά του, αυτός καλεί τον φίλο του, τον Φαταούλα, για να παίξουν μπάσκετ. Αλλά όταν η μπάλα τους πέφτει στον κήπο του Δρακουλιάρη, αυτός τους πολιορκεί και σύντομα ανακαλύπτουν ότι το σπίτι του είναι στοιχειωμένο. Στη συνέχεια οι δύο φίλοι σώζουν ένα κορίτσι, την Τζένι, από το σπίτι και οι τρεις τους προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, να πείσουν την ντατά του Ντι Τζέι, τον φίλο της και δύο αστυνομικούς ότι το στοιχειωμένο σπίτι είναι ένα τέρας. Τα παιδιά ζητούν τη βοήθεια ενός φίλου που είναι "εθισμένος" στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για το πως θα καταστρέψουν το σπίτι και την νύχτα του Χάλογουιν ανακαλύπτουν το μυστικό του Τερατόσπιτου.
Διάρκεια της ταινίας: 87'
Δημιουργοί: Σκηνοθεσία: Gil Kenan, Συγγραφή: Dan Hannon, Rod Schrab
Έτος παραγωγής: 2006


Την παρακολούθηση της ταινίας ακολουθεί συζήτηση, η οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί με τα παρακάτω ερωτήματα:
 • Υπάρχει ήδη από την αρχή της ταινίας κάποια φήμη που να κυκλοφορεί στην πόλη για το Τερατόσπιτο;
 • Ποια είναι η στάση των παιδιών απέναντι σε αυτήν τη φήμη; Επηρεάζονται ή όχι από αυτή; Με άλλα λόγια, οι αρχικές αντιλήψεις των παιδιών για το σπίτι του γείτονα είναι ή όχι απαλλαγμένες από προκαταλήψεις;
 • Εσείς έχετε ποτέ ακούσει φήμες για την ύπαρξη στοιχειωμένων σπιτιών στην περιοχή σας ή και σε άλλες περιοχές; Ποια είναι η δική σας στάση σπέναντι σε αυτές τις φήμες;
Στη συνέχεια, με αφορμή την ταινία και την συζήτηση που τη συνόδευσε, οργανώνεται στην τάξη το παιχνίδι ρόλων "ο μανδύας του ειδικού", κατά το οποίο οι μαθητές/τριες καλούνται να "φορέσουν" τον μανδύα του ειδικού που έρχεται να μας δώσει την επιστημονική εξήγηση για το μυστήριο των στοιχειωμένων σπιτιών και των φαντασμάτων σε ένα υποτιθέμενο συνέδριο που διεξάγεται για το σκοπό αυτό. Αναλυτικότερα, για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 3-5 ατόμων και στην κάθε ομάδα μοιράζεται ένας φάκελος, ο οποίος περιέχει ένα φύλλο εργασίας με οδηγίες για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας, καθώς και υποστηρικτικό υλικό. Έπειτα, δίνεται χρόνος σε κάθε ομάδα για να επεξεργαστεί αυτό το υλικό και κατόπιν να ορίσει ποιο από τα μέλη της θα αναλάβει τον ρόλο του ειδικού και ποιοι το ρόλο του ακροατηρίου. Αφού ακολουθήσει μια σύντομη προετοιμασία ως προς τους ρόλους στα πλαίσια των ομάδων, αρχίζει να εκτυλίσσεται το παιχνίδι, στο οποίο συμμετέχει όλη η τάξη μαζί. Ο κάθε ειδικός-αντιπρόσωπος της ομάδας του παίρνει το λόγο με τη σειρά του προκειμένου να δώσει την επιστημονική εξήγηση για τα ζητήματα που πραγματεύονται, αλλά και να απαντήσει στις ερωτήσεις του ακροατηρίου του. Οι ρόλοι(ειδικός και ακροατήριο) μπορούν να εναλλάσσονται, ενώ ο εκπαιδευτικός περιορίζεται στο να συντονίζει την όλη διαδικασία, λειτουργώντας από τα "παρασκήνια" και επεμβαίνοντας μόνο σε περίπτωση που του ζητηθεί.


χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια που προβλέπεται για το Α' μέρος είναι 2 διαδακτικές ώρες, ενώ για το Β' μέρος 1 διδακτική ώρα.


διδακτικό υλικό


Φύλλο εργασίας:


Ας φορέσουμε τον μανδύα του ειδικού...

Ονόματα ομάδας:
Ημερομηνία:

Όπως είδαμε και στην ταινία "Το τερατόσπιτο", συχνά υπάρχουν μαρτυρίες για στοιχειωμένα σπίτια, στα οποία οι φήμες θέλουν να κατοικούν φαντάσματα. Ποια όμως είναι η άποψη της επιστήμης για αυτό το θέμα; Φανταστείτε ότι συμμετέχετε σε ένα συνέδριο με θέμα "Το μυστηρίο των φαντασμάτων και των στοιχειωμένων σπιτιών" στο οποίο διάφοροι επιστήμονες καλούνται να δώσουν έναν επιστημονικό τρόπο ερμηνείας των φαινομένων αυτών. Μελετήστε προσεκτικά το βοηθητικό υλικό που σας δίνεται παρακάτω και αποφασίστε ποιος/ποια από την ομάδα σας θα πάρει τον ρόλο του ειδικού και ποιοι/ποιες το ρόλο του ακροατηρίου. Αφού αποφασίσετε κάνετε μια μικρή προετοιμασία με βάση τους ρόλους σας. Στη συνέχεια, οι ειδικοί που θα έχει επιλέξει η κάθε ομάδα θα πάρουν το λόγο, ο καθένας με τη σειρά του, και θα δώσουν την εξήγησή τους για το ζήτημα που μελετάμε απαντώντας συγχρόνως σε ερωτήσεις του κοινού.


Βοηθητικό υλικό
:

Μυστηριώδες άνοιγμα πόρτας
Ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα που αναφέρονται στις περιπτώσεις των στοιχειωμένων σπιτιών είναι οι πόρτες που ανοίγουν από μόνες τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι μάρτυρες βρήκαν την πόρτα ανοιχτή και σε άλλες την είδαν να ανοίγει μπροστά στα μάτια τους. Υπάρχει πιθανότητα κάτι τέτοιο να οφειλέται σε φυσικό φαινόμενο;

Η αρχή του Bernoulli
Αν υπάρχει μια ροή αέρα κατά μήκος του επάνω μέρους μέρους μιας καμινάδας, θα προκαλέσει μείωση της πίεσης στο δωμάτιο, όπου βρίσκεται το τζάκι. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο. Επιπλεόν, τις ημέρες που φυσά δυνατός άνεμος, θα υπάρχει μικρότερη πίεση στα δωμάτια που έχουν τζάκι και έτσι η διαφορά της πίεσης από τη μέσα και από την έξω μεριά της πόρτας θα την "αναγκάσει" να ανοίξει.

Σε περίπτωση που είναι αναμμένη η φωτιά στο τζάκι, θα δημιουργηθεί ένα ακόμη εντονότερο ρεύμα αέρα προς τα επάνω, εξαιτίας των θερμών αερίων που παράγονται από τη φωτιά, τα οποία έχουν μικρότερη πυκνότητα από τον αέρα που υπάρχει τριγύρω και γι' αυτό ανεβαίνουν προς τα επάνω.

Επομένως, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε τι καιρικά φαινόμενα επικρατούσαν την ημέρα που καταγράφηκαν τέτοιου είδους μαρτυρίες. Επρόκειτο μήπως για μία ημέρα με δυνατούς ανέμους ή μήπως με πολύ κρύο, οπότε και ήταν αναμμένο το τζάκι;

Χερούλια που τρίζουν
Ρεύματα που προκάλουνται, είτε με βάση την αρχή του Bernoulli είτε με άλλο τρόπο, είναι ικανά προφανώς να προκαλέσουν το τρίξιμο μιας πόρτας. Αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι κάποιος προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα. Φανταστέιτε, λοιπόν, τι θα ισχυριζόταν κάποιος ο οποίος άκουσε έναν τέτοιο θόρυβο ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πως εξηγούνται μερικοί περίεργοι ήχοι που συνδέονται με την ύπαρξη φαντασμάτων σε στοιχειωμένα σπίτια;
Φύση, φύση και πάλι φύση!

Ήχοι που μοιάζουν με σπασίμο ξύλου
Οι περισσότεροι από τους ήχους αυτού του είδους που ακούγονται σε ένα σπίτι πιθανόν οφείλονται σε τρωκτικά, έντομα, τερμήτες, πουλιά που χτίζουν τη φωλιά τους, παρά σε εξωπραγματικά όντα. Μάλιστα, μπορεί να ακούγονται πολύ πιο δυνατά τη νύχτα, λόγω της ησυχίας που επικρατεί.

Κραυγές
Πολλοί άνθρωποι υποστήριξαν κάτα καιρούς ότι ξύπνησαν μέσα στη νύχτα από κραυγές που σου κόβουν την ανάσα, κάτι που ακούγεται σαν να προέρχεται από ταινία τρόμου. Αν έχεις το κουράγιο να κοιτάξεις έξω από το παράθυρο, το πιο πιθανό πράγμα που μπορεί να δεις είναι μια αλεπού! Οι αλεπούδες είναι γνωστές για τον ήχο που παράγουν, ο οποίος είναι αρκετά ξεχωριστός, ενώ μπορεί κανείς να συναντήσει αλεπού ακόμα και σε μερικές πόλεις. Επίσης, οι αλεπούδες μπορεί να ευθύνονται για την μετακίνηση αντικειμένων σε έναν κήπο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνεπώς, αν αντιληφθείτε ότι μικρά αντικείμενα αλλάζουν θέση τη νύχτα ή ακόμη ότι εξαφανίζονται καλό είναι να αναρωτηθείτε εάν πρόσφατα είδατε κάπου εκεί κόντα μια αλεπού.

Μουγκρητά
Συχνά οι άνθρωποι συσχετίζουν τα φαντάσματα με μουγκρητά λόγω των ιστοριών με φαντάσματα που βλέπουμε στο Χόλιγουντ. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές για τέτοια μουγκρητά σε υποθέσεις στοιχειωμένων σπιτιών. Η πιο συχνή αιτιλογία τους είναι ο άνεμος. Μπορεί να ακούγεται ανατριχιαστικό, αλλά τα μουγκρητά ακούγονται μόνο περιστασιακά και όχι κάθε φορά που φυσάει. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητο ο άνεμος να έρχεται από συγκεκριμένη κατεύθυνση, να έχει συγκεκριμένη ένταση και να έρχεται σε επαφή με συγκεκριμένα αντικείμενα για να ακούγεται απόκοσμος και μυστηριώδης. Έτσι, λόγω των διαφοροποιήσεων του καιρού μπορεί να τον ακούσετε μόνο μερικές φορές τον χρόνο ή και ποτέ, με αποτέλεσμα, όταν αυτό συμβεί, να σας εκπλήξει ή και να σας τρομάξει.

Συριστικοί ήχοι
Οι άνθρωποι συχνά ακούνε συριστικούς ήχους που προέρχονται από παλιά σπίτια, που έχουν εγκαταληφθεί. Αυτοί οι ήχοι ενδέχεται να είναι πολύ τρομακτικοί και μπορεί να επηρεαστούν από την παρουσιά του ανθρώπου. Όπως όλα δείχνουν, προέρχονται από ένα είδος κουκουβάγιας, η οποία προτιμά τα απομονωμένα μέρη, μακριά από τους ανθρώπους και τους θορύβους. Ακόμη, αν τις δει κάποιος σε έναν μακρίνο και ξεκομμένο δρόμο της πόλης με τα φώτα του αυτοκινήτου του δείχνουν να έχουν μια άσπρη τρεμάμενη μορφή. Ωστόσο, αυτό το είδος κουκουβάγιας, αν και συναντάται σε αρκετές περιοχές, είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Ψίθυροι φαντασμάτων
Αυτός μπορεί να μην είναι ακριβώς ένας ήχος που προέρχεται από τη φυσή, αλλά δεν είναι ούτε και υπερφυσικός ήχος. Σε μία έρευνα, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι, καθώς βρισκόταν σε ένα μεγάλο δωμάτιο, δήλωσαν ότι άκουσαν ψιθύρους. Δεν μπορούσαν να βγάλουν κάποιο νόημα από αυτούς, αλλά ακουγόταν πραγματικά σαν να μιλάνε κάποιοι άνθρωποι.

Αργότερα, και άλλοι υποστήριξαν πως στο ίδιο δωμάτιο είχαν παρόμοια εμπερία. Παρόλαυτα, έγινε φανερό ότι ο ήχος προερχόταν από το νερό που έρρεε σε έναν κοντινό σωλήνα. Και επειδή το νερό συναντούσε δυσκολίες κατά τη ροή του λόγω κατασκευαστικών σφαλμάτων στο σωλήνα, ο ήχος του έμοιαζε πράγματι με ψιθύρους, από τους οποίους όμως κανείς δεν μπορούσε να βγάλει νόημα. Το φαινόμενο φυσικά σταμάτησε όταν σταμάτησε να τρέχει και το νερό.

Παρόμοιοι ήχοι έγιναν αντιληπτοί και κατά τη λειτουργία ενός ηλεκτρικού ανεμιστήρα, που επίσης δεν δούλευε σωστά. Οι ήχοι που παράγονταν έμοιαζαν και πάλι με την ομιλία ανθρώπων.

Η νέα κατοικία

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι άνθρωποι να αναφέρουν περιπτώσεις στοιχειωμένων σπιτιών όταν μετακομίζουν σε ένα καινούριο σπίτι, ακόμη και στην περίπτωση που οι προηγούμενοι ένοικοι δεν είχαν τέτοιες εμπειρίες. Με τον ίδιο τρόπο, οι επισκέπτες σε ένα κτήριο μπορεί να δηλώσουν ότι κάτι περίεργο συνέβη, ενώ ποτέ κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους μόνιμους κατοίκους. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ένοικοι είναι συνηθισμένοι σε όλους τους ήχους και οτιδήποτε άλλο λαμβάνει χώρα σε ένα οίκημα.

Ακούγοντας ήχους
Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο σε ένα υποτιθέμενο στοιχειωμένο σπίτι είναι οι ήχοι. Πολλοί ήχοι προέρχονται από μέρη, τα οποία δεν μπορούμε να δούμε, όπως πίσω από τους τοίχους και κάτω από τα πατώματα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξηγήσουμε την πηγή τους. Είναι σύνηθες τα μεταλλικά αντικείμενα, καθώς συστέλλονται προς το τέλος της ημέρας που η θερμοκρασία πέφτει, να παράγουν ήχους. Άλλοι ήχοι μπορεί να δημιουργούνται καθώς κάποιος βαδίζει πάνω σε ξύλινα πατώματα. Τις ημέρες με αέρα τα παράθυρα μπορεί να τρίζουν και τα κλαδιά των δέντρων είναι πιθανό να χτυπούν στους τοίχους ή ακόμη και στις πόρτες. Ακόμη, ο αέρας μπορεί να δημιουργεί περιέργους θορύβους στην καμινάδα.

Προσδοκίες
Όταν κανείς επισκέπτεται ένα σπίτι που έχει τη φήμη του στοιχειωμένου είναι ήδη προκατειλημμένος και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται οτιδήποτε βλέπει ή ακούει. Έτσι, στην περίπτωση που μετακομίζει κάποιος σε ένα νέο διαμέρισμα μπορεί να θεωρήσει ότι επικρατεί μία "περιέργη ατμόσφαιρα" και από τη στιγμή που μια τέτοια ιδέα γεννηθεί τα πάντα μπορεί να αποδίδονται σε κάτι το εξωπραγματικό, ενώ όταν αυτή η αντίληψη εδραιωθεί είναι δύσκολο να αλλάξει.

Αγωνία
Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάτι άγνωστο πολλοί από εμάς αισθανόμαστε αγωνία (ο φόβος του άγνωστου) και αυτό το αίσθημα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας. Κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα να θεωρήσουμε ότι κάτι περίεργο και ανεξήγητο συμβαίνει.

Προβλήματα όρασης
Αμέτρητες μαρτυρίες θέασης φαντασμάτων μπορούν να εξηγηθούν μέσω μιας ασθένειας που προσβάλλει τα μάτια, του καταρράκτη. Ο Κρις Γκόρμαν, οφθαλμίατρος, υποστηρίζει ότι αναφορές για φαντάσματα που αιωρούνται δεν αποτελούν παρά τα πρώτα σημάδια ότι κάποιος αρχίζει να χάνει την όρασή του. Μέχρι η σύγχρονη Ιατρική να βρει έναν τρόπο να θεραπεύσει αυτήν την ασθένεια, το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων σταδιακά τυφλώνονταν. Ο κος Γκόρμαν λέει: " οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο ενδέχεται να βλέπουν άτομα που δεν είναι στην πραγματικότητα εκεί και μάλιστα να τα βλέπουν αποσπασματικά, δηλαδή σαν να λείπει κάποιο μέρος του σώματός τους". Επίσης, οι ασθενείς συνήθιζαν να μην μιλάνε ανοιχτά για αυτές τις εμπερίες τους για να μην τους θεωρήσουν ψυχικά άρρωστους. Στο παρελθόν ιστορίες με φαντάσματα μπορεί να διαδίδονταν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτού του προβλήματος, γιατί εκείνη την εποχή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ή να εξηγήσει αυτά τα οράματα.

Το όλο ζήτημα έχει να κάνει με το πως ο εγκέφαλος λαμβάνει τις πληροφορίες που παίρνει από τα μάτια και πως χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε τις εικόνες που βλέπουμε. Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την όρασή τους, το μυαλό τους δεν λαμβάνει τόσες πολλές εικόνες, όπως συνήθιζε παλιά και νέες φανταστικές εικόνες ή παλίες που είναι αποθηκευμένες στον εγκέφαλο εμφανίζονται και τους κάνουν να πιστεύουν ότι πράγματι τις είδανε. Ο κος Γκόρμαν υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται όταν δεν συμβαίνει τίποτα σημαντικό, δηλαδή όταν οι ασθενείς κάθονται σε ένα ήσυχο δωμάτιο που τους είναι οικείο ή όταν είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους. Σήμερα, στις αναπτυγμένες χώρες, ο καταρράκτης, η κύρια αιτία της τύφλωσης, μπορεί να θεραπευτεί.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα εμπλέκονται οι φυσικές επιστήμες, η θεατρική αγωγή, αλλά και το γλωσσικό μάθημα μέσα από την παραγωγή προφορικού λόγου.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από την εφαρμογή αυτή επιχειρείται μια τρισδιάστατη προσέγγιση της διδασκαλίας και μάθησης των φυσικών επιστημών, τόσο γνωστική και μεταγνωστική, όσο και συναισθηματική.

Ως προς τη γνωστική διάσταση οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με έννοιες και όρους που σχετίζονται με τα εξής θέματα:
 • πίεση και αρχή του Bernoulli,
 • διαφορά πυκνότητας μεταξύ θερμών και κρύων αερίων,
 • διάδοση του ήχου και ηχώ.
Αναφορικά με την μεταγνωστική διάσταση:
 • τα παιδιά συνειδητοποιούν τον λόγο για τον οποίο οι επιστημονικές έννοιες και θεωρίες είναι λειτουργικές, δηλαδή αναγνωρίζουν ότι αποτελούν λειτουργικά μοντέλα ερμηνείας,
 • αναπτύσσουν εργαλεία για τη διάκριση επιστήμης-ψευδοεπιστήμης (φύση του περιεχομένου των φυσικών επιστημων),
 • διαμoρφώνουν τα όρια υποκειμενικότητας και αντικειμενικότητας,
 • αναστοχάζονται τις υπάρχουσες αντιλήψεις τους και με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η ικάνοτητα να αναλογίζονται την εξέλιξη των συλλογισμών τους ως χαρακτηριστικό της φύσης της γνώσης, ενώ ταυτόχρονα
 • προβάλλονται οι χρηστικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι η επιστήμη μπορεί να αξιοποιηθεί από την κοινωνία για το ξεπέρασμα δεισιδαιμονιών και προλήψεων.
Τέλος, όσον αφορά ως προς τη συναισθηματική διάσταση επιτυγχάνονται:
 • η καλλιέργεια της δεξιότητας ομιλίας σε κοινό και συνεπώς, το ξεπέρασμα ενδεχόμενου άγχους ή ντροπής και
 • η ανάπτυξη τεχνικών συζήτησης(σύνθετη δεξιότητα).

μια διδακτική πρόταση από τη Γεωργοβίτσα Ιωάννα

More pages