παιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή


Παιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή - atlaswikiΠαιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή - atlaswiki


Η δραστηριότητα αναμένεται να διαρκέσει 2 διδακτικές ώρες και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ Δημοτικού.

Ξεκινάμε τη διδασκαλία μας έχοντας την προσοχή μας στραμμένη στην εποχή της Υπατίας (370 - 415 μ.Χ.) και παραδίνοντας στους μαθητές και τις μαθήτριές μας
μια μικρή περίληψη της ζωής της (περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/%CE%A5%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1+%CE%B7+%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE ). Αναφερόμαστε στις συνθήκες ζωής των γυναικών, καθώς και στη γενικότερη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή. Όταν γίνει κατανοητό πως τότε οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερες από ανθρώπινα όντα, προχωρούμε στο κομμάτι των θρησκευτικών, πολιτικών και φιλοσοφικών δυσχερειών της εποχής εκείνης (λόγω των συνθηκών που παρουσιάζονται αναλυτικά στη βιογραφία της Υπατίας). Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως τότε ήταν δύσκολο ακόμη και για τους άνδρες να ασχολούνται με τις επιστήμες, πόσο μάλλον για τις γυναίκες.

Έπειτα ακολουθεί ένα παιχνίδι ρόλων. Δημιουργούμε τέσσερις μεικτές και ανομοιογενείς ομάδες και τους αναθέτουμε από μια σκηνή, η οποία θα παιχτεί την επόμενη ημέρα μπροστά σε ολόκληρη την ΣΤ΄ τάξη του εκάστοτε σχολείου (ώστε τα παιδιά να δείξουν την ανάλογη προσοχή και να αποκομίσουν κάτι από όλα αυτά).


Παιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή - atlaswikiΠαιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή - atlaswikiΠαιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή - atlaswiki


Σκηνή 1η: Στο σπίτι της Υπατίας, κατά τη διάρκεια του δείπνου όπου παρευρίσκονται: εκείνη (σε μικρή ηλικία, όπου απλώς έχει γίνει εμφανής η πνευματική της οξυδέρκεια), ο Θέων, η μητέρα της (για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως και παραμένει αμίλητη όσον αφορά την επιστημονική ικανότητα της κόρης της) κι ένα ζευγάρι συγγενικών προσώπων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

Σκηνή 2η: Η Υπατία στην τελευταία της διάλεξη μιλά στους μαθητές της εκείνης της εποχής για το πόσο συναρπαστικός είναι ο κόσμος της γνώσης και πόσο σημαντική είναι η κατανόηση του, πόσο απαραίτητες είναι οι επιστήμες, η φιλοσοφία και η συνεχής τους εξέλιξη για τη ζωή και τη βελτίωσή της.

Σκηνή 3η: Πέντε γυναίκες και άνδρες εκείνης της εποχής, μετά το θάνατο της Υπατίας, που μιλούν γι' αυτή με μνησικακία και φθόνο.

Σκηνή 4η: Πέντε γυναίκες και άνδρες της σημερινής εποχής, όπου είναι εμφανής ο θαυμασμός τους γι' αυτή τη γυναίκα κι επιστήμονα.

Σημείωση: Βέβαια, η επιλογή ρόλων θα είναι τυχαία και θα γίνει έπειτα από κλήρωση, ώστε να μην δημιουργηθούν αδίκως αντιθέσεις. Τα παιδιά μπορούν σύμφωνα με τις πληροφορίες που τους δώσαμε να δραματοποιήσουν ελεύθερα κάθε σκηνή, μέσα από αυθόρμητους διάλογους, συζητήσεις και ενίοτε αντιπαραθέσεις.μια διδακτική πρόταση από τη Στεφανία Τσακιράκη

More pages