παιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε νησί με ηφαίστειο


παιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε ηφαιστειογενές νησί - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε ηφαιστειογενές νησί - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε ηφαιστειογενές νησί - atlaswiki

περιγραφή

Για την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ομάδες και κάθε ομάδα επιλέγει στην τύχη ένα σφραγισμένο φάκελο που περιέχει τους παρακάτω ρόλους τους οποίους καλείται η κάθε ομάδα να αναπτύξει και να ερμηνεύσει στο παιχνίδι ρόλων:

1η ομάδα ρόλων: Κάτοικοι που θέλουν να μείνουν στο νησί τους, παρά τον κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης.
2η ομάδα ρόλων: Κάτοικοι που πιστεύουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το νησί γιατί κινδυνεύουν.
3η ομάδα ρόλων: Επιστήμονες που γνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά και αποστολή τους είναι να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους κατοίκους να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Οι φάκελοι επίσης περιέχουν κείμενα με πληροφορίες για τις θετικές και αρνητικές συνέπειες των ηφαιστείων. Τέλος δίνουμε στους μαθητές ένα φύλλο εργασίας που καθοδηγεί την ομαδική δουλειά. Δίνουμε αρκετό χρόνο στα παιδιά για να αναπτύξουν τους ρόλους τους και να συζητήσουν την εξέλιξή τους στο παιχνίδι ενώ παράλληλα συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας. Στη συνέχεια, όταν οι ομάδες είναι έτοιμες, διαδραματίζεται το παιχνίδι ρόλων με κεντρικό θέμα τη λήψη απόφασης από τους κατοίκους για το αν θα φύγουν από το νησί.

χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα αυτή θα συντονίζεται από τον/την εκπαιδευτικό και υπολογίζεται να διαρκέσει 45 με 60 λεπτά.

διδακτικό υλικό

  • υλικό για την 1η ομάδα

«Οι αρνητικές συνέπειες εξαρτώνται τόσο από τον τύπο της έκρηξης του ηφαιστείου, όσο και από τη γειτνίαση του με πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Τα ρεύματα λάβας δημιουργούν μικρά σχετικά προβλήματα, αφού μπορεί να προβλεφθεί η πορεία τους και να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τις βίαιες εκρήξεις τύπου Πελέ ή Πλίνιου, που δημιουργούν μεγάλες ποσότητες τέφρας, διάπυρα νέφη και τοξικά αέρια, από τα παλιρροϊκά κύματα που δημιουργούνται σε μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων κοντά στη θάλασσα και από ρεύματα λάσπης και πυροκλαστικών υλικών που προέρχονται από καταρρακτώδεις βροχές, υπερχειλίσεις λιμνών κρατήρων ή λιώσιμο πάγων.»

Οι επιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης είναι συχνά δυσάρεστες αφού και καταστροφές μπορεί να γίνουν και ανθρώπινες ζωές να χαθούν.


Κολομβία: Έκρηξη στο ηφαίστειο Γαλέρας 22 Νοε, 08:34

Χίλιοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και η κυκλοφορία διακόπηκε σε μεγάλο τμήμα της επαρχίας της νότιας Κολομβίας, όπου εξερράγη το ηφαίστειο Γαλέρας, χωρίς να υπάρχουν απώλειες, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.
Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στην Πάστο, πρωτεύουσα του διοικητικού διαμερίσματος Ναρίνιο, στην μεθόριο με τον Ισημερινό, όταν οι αρχές κήρυξαν κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" στο ηφαίστειο, το ενεργότερο στην Κολομβία.

Συνολικά 9.000 άνθρωποι οι οποίοι ζουν κοντά στο ηφαίστειο, που εξερράγη το βράδυ της Παρασκευής -πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας)- θα χρειαστεί να παραμείνουν σε προσωρινά καταλύματα εάν η δραστηριότητα συνεχιστεί, ανέφερε το ινστιτούτο γεωλογίας και ορυχείων της Κολομβίας (Ingeominas).

Ο Φάμπιο Τρουχίγιο, στέλεχος της αυτοδιοίκησης στο Ναρίνιο, είπε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου, 920 χλμ. από τον κρατήρα του. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η στάχτη έφτασε ως το Πάστο, στο τέλος του δρόμου, και κοντινά χωριά.

Έκρηξη του Γαλέρας, που βρίσκεται σε ύψος 4.270 μέτρων στις Άνδεις, το 1993 είχε στοιχίσει τη ζωή εννιά ανθρώπων, περιλαμβανομένων έξι επιστημόνων που είχαν κατέβει στον κρατήρα για να συλλέξουν δείγματα αερίων.

Το Ingeominas λέει ότι το ηφαίστειο επανενεργοποιήθηκε το 2004 και προκαλεί περίπου 19 σεισμούς το χρόνο.

Οι αρχές παρακολουθούν επίσης το κοντινό ηφαίστειο Ουίλα, που βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση. Το ηφαίστειο αυτό βρίσκεται σε ύφος 5.363 μέτρων και είχε εκραγεί το Νοέμβριο του 2008, προκαλώντας τον θάνατο 10 ανθρώπων.

εφημερίδα Newstime

  • υλικό για την 2η ομάδα

Τα ηφαίστεια και το περιβάλλον

«Η υδρόσφαιρα και το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας δημιουργήθηκαν από την ηφαιστειακή δραστηριότητα διαμέσου των αιώνων του γεωλογικού χρόνου. Έτσι, δεν θα ήταν υπερβολικό να θεωρηθεί ότι η ύπαρξη ζωής στη Γη σχετίζεται με τη δράση των ηφαιστείων στο μακρινό παρελθόν.

Αλλά και ένα μεγάλο μέρος της ξηράς καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία έχουν δώσει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών πρώτων υλών. Λόγω της εύφορης γης που δημιουργείται κοντά στα ηφαίστεια, μεγάλες πόλεις και χωριά κτίστηκαν εκεί, παρά την επικινδυνότητα της διαβίωσης.

Οι θερμές πηγές χρησιμοποιούνται κυρίως για ιαματικούς σκοπούς, ενώ τα τεράστια ποσά γεωθερμικής ενέργειας, που είναι διαθέσιμα σε ηφαιστειακές περιοχές, αξιοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για άλλες χρήσεις, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

«Πέρα όμως από τις ζημιές όσο και παράξενο αν ακούγεται η λάβα που βγαίνει από το ηφαίστειο φέρνει και θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα η λάβα με τον καιρό κρυώνει και στερεοποιείται σχηματίζοντας νέα εδάφη. Έτσι λοιπόν η λάβα με την ηφαιστειακή τέφρα(στάχτη που βγαίνει από το ηφαίστειο), μπορεί να καταστρέφουν τις καλλιέργειες για πολλά χρόνια όμως το έδαφος εμπλουτίζεται με κάλιο και φωσφορικό οξύ που είναι πολύ γόνιμο και κατάλληλο για καλλιέργεια(ηφαιστειογενή εδάφη).»

Το ηφαίστειο και η καλλιέργεια (παράδειγμα Σαντορίνης)

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έδαφος του νησιού, το οποίο είναι εξαιρετικά άνυδρο, αλλά παράλληλα και αρκετά γόνιμο, κατάλληλο για την καλλιέργεια λαχανικών (ντομάτα, φάβα). Από το 18ο αιώνα και μετά, στο νησί αναπτύσσεται ιδιαίτερα η αμπελοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Στην υψηλή ποιότητα των αμπελιών και του κρασιού συμβάλλει το έδαφος, το οποίο απορροφά τους θερμούς υδρατμούς που εκλύονται από το ηφαίστειο και τους μεταδίδει στα αμπέλια, βοηθώντας στην ομαλή ωρίμανσή τους και υποκαθιστώντας την έλλειψη νερού. Η φύση πάντα ισορροπεί και αποδεικνύει πως διαθέτει τους μηχανισμούς να μετατρέπει σε πλεονεκτήματα τα φαινομενικά μειονεκτήματα. Σήμερα τα κρασιά της Σαντορίνης είναι φημισμένα παγκοσμίως για την ποιότητα και τη γεύση τους, αν και εξαιτίας της ανάπτυξης του τουρισμού, έχει μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια.

Το ηφαίστειο και ο τουρισμός. Η σημερινή εικόνα της Σαντορίνης αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα τοπία σε ολόκληρο τον κόσμο. Το φαιοκάστανο και γκριζότεφρο χρώμα της θηραϊκής γης σε συνδυασμό με τους παραδοσιακούς σύγχρονους οικισμούς, που είναι χτισμένοι στο φρύδι της μεγαλύτερης καλντέρας του κόσμου, δημιουργούν έναν απαράμιλλο συνδυασμό ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Το τοπίο διαφέρει ριζικά από το υπόλοιπο Αιγαίο και έχει μετατρέψει το νησί σε τουριστικό προορισμό πρώτης προτεραιότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης καθορίζει τη ζωή του νησιού και αποτελεί την αιτία που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Χωρίς το ηφαίστειο, η Σαντορίνη σήμερα πιθανώς να ήταν άλλο ένα απλώς όμορφο ελληνικό νησί, όπως όλα τα γειτονικά της.

παιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε νησί με ηφαίστειο - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε νησί με ηφαίστειο - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε νησί με ηφαίστειο - atlaswiki

  • υλικό για την 3η ομάδα

Η πρόγνωση των ηφαιστειακών εκρήξεων

Έχουν οι γεωλόγοι παρατηρήσει ότι μερικούς μήνες πριν από την έκρηξη ενός ηφαιστείου, μια σειρά φυσικοχημικά μεγέθη αλλάζουν, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο για μια επερχόμενη έκρηξη.

Για παράδειγμα αυξάνεται η σεισμική δραστηριότητα κάτω από το ηφαίστειο, αλλάζει η χημική σύσταση και η θερμοκρασία των θερμών πηγών καθώς και των αερίων που εκλύονται γύρω από αυτό το ηφαίστειο.

Επίσης έχουν αναφερθεί και μεταβολές στο τοπογραφικό ανάγλυφο του χώρου και στο γήινο μαγνητικό και βαρυτικό πεδίο της Γης.

Με τη συνεχή ή περιοδική καταγραφή όλων αυτών των μεταβλητών από δίκτυα παρακολούθησης εγκατεστημένα σε πολλές περιοχές καταφέρνουν οι επιστήμονες να προβλέψουν τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

«Η επιβλητική παρουσία της καλντέρας και οι υδρατμοί που πολλές φορές αναβλύζουν από τον κρατήρα του ενεργού ηφαιστείου αποκαλύπτουν πόσο λεπτά είναι τα όρια ανάμεσα στην ευημερία και την καταστροφή, και υπενθυμίζουν ότι όλοι οι πολιτισμοί στηρίχθηκαν στην πτώση των προηγουμένων. Ταυτόχρονα η εικόνα του Ακρωτηρίου μαρτυρά πόσο άνιση μπορεί να γίνει η μάχη ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.» (παράδειγμα Σαντορίνης)

Ηφαίστεια και άνθρωπος

Οι μεγάλες εκρήξεις των ηφαιστείων συνδέονται συνήθως με καταστροφές. Παρά το ότι ο κίνδυνος από την ηφαιστειακή δράση είναι πολύ μικρότερος σχετικά με άλλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, τυφώνες και πλημμύρες, τα θύματα και οι καταστροφές από τις μεγάλες εκρήξεις είναι αξιόλογα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις ανήκουν όμως στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, που το σημερινό επίπεδο των γνώσεων μας γι΄αυτές κάνει δυνατή την μακρό- μεσό- και βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη τους. Η εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου και της επικινδυνότητας γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο ακριβείς και επιτρέπουν να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες.

Η ήπια ηφαιστειακή δράση (ρεύματα λάβας και θόλοι), εκτός από επιπτώσεις στην εγγύς περιοχή του πόρου εξόδου, δε δημιουργεί κινδύνους για το ευρύτερο περιβάλλον. Εξαίρεση αποτελούν οι πυρακτωμένες στοιβάδες, οι οποίες δημιουργούνται σε περιπτώσεις κατάρρευσης θόλων και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.

Αντίθετα, η εκρηκτική ηφαιστειακή δράση παράγει επικίνδυνα ηφαιστειακά προϊόντα. Οι μύδροι που εκτινάσσονται από τον ηφαιστειακό πόρο ή η τέφρα που πέφτει σαν βροχή, αφού ανυψωθεί από την εκρηκτική στήλη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μόνο κοντά στον πόρο εξόδου. Πρόβλημα δημιουργεί η συσσώρευσή της που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση κτισμάτων. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από το ηφαιστειακό αερόλυμα, όπου μικροσταγονίδια υδροφθορικού, υδροχλωρικού και θειικού οξέως, σαν ένα είδος όξινης βροχής, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή και νεκρώνουν τη βλάστηση. Η σποδός προκαλεί επίσης προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις. Εκτός από τα προβλήματα ορατότητας, το κυριότερο πρόβλημα είναι η δυσλειτουργία που προκαλεί η ηφαιστειακή στάχτη στις μηχανές των αεροθούμενων. Σε ότι αφορά τα ηφαιστειακά αέρια, ορισμένα είναι έντονα τοξικά, άλλα λιγότερο τοξικά αλλά βαρύτερα από τον αέρα. Κατά τη διάρκεια έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, η μείξη τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα αποτρέπει επικίνδυνες συγκεντρώσεις. Σε ασθενή όμως ηφαιστειακά επεισόδια μπορούν να υπάρξουν συγκεντρώσεις πολλές φορές μοιραίες (λίμνη Νyos, Καμερούν, 1986˙ Κολούμπο, Σαντορίνη 1650)

Τα πυρακτωμένα ρεύματα τέφρας που παράγονται από τις μεγάλες εκρήξεις, έχουν ταχύτητες ροής που μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 km/h και η θερμοκρασία τους φτάνει τους 450-500°C. Καλύπτουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, αποθέτοντας παχιά στρώματα τέφρας. Η καταστροφικότητα αυτών των προϊόντων είναι τεράστια σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων από την περιοχή εξόδου. Το 70% των θανάτων από ηφαιστειακές εκρήξεις αυτόν τον αιώνα έχουν προκληθεί από τέτοια δραστηριότητα.

Ένα άλλο επικίνδυνο φαινόμενο είναι οι υδροθερμικές (φρεατικές) εκρήξεις: εκρήξεις όπου το υποκείμενο μάγμα δεν εξέρχεται στην επιφάνεια, αλλά λειτουργεί μόνο ως πηγή θερμικής ενέργειας. Προκαλούνται όταν η πίεση ενός υπερθερμασμένου υδροφόρου ορίζοντα ξεπεράσει το βάρος και την αντοχή των υπερκείμενων πετρωμάτων, οπότε αυτά εκτινάσσονται από τον ατμό σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων, με παράλληλη έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ατμού και λασπορροων, είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, γιατί εξελίσσεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια απομάκρυνσης από την περιοχή.

Οι ροές λάβας και συντριμμάτων (λαχάρ) από κατολισθήσεις τέφρας είναι ένα επίσης πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι φοβερά επικίνδυνα φαινόμενα και στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουμε μεγάλες τραγωδίες που οφείλονται σε αυτά. Τα παλιρροϊκά-βαρυτικα κύματα (tsunamis) προκαλούνται από ηφαιστειακούς σεισμούς, εκρήξεις, καταβυθίσεις ή κατολισθήσεις. Με ύψος κυμάτων που μπορεί να ξεπεράσει τα 20m κοντά στις ακτές και μεγάλες ταχύτητες διάδοσης, έχουν καταστροφική ικανότητα όσον αφορά τις παράκτιες περιοχές.

Παλαιότερα, η πρόβλεψη της ηφαιστειακής έκρηξης ήταν πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης των κατάλληλων μέσων. Σήμερα όμως η πρόβλεψη μπορεί να γίνει με επιστημονική ακρίβεια.

Πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις, η ηφαιστειακή δράση είναι ίσως το σπουδαιότερο γεωλογικό φαινόμενο για τη ζωή και τους ζώντες οργανισμούς του πλανήτη μας. Με το μηχανισμό της τεκτονικής των πλακών, τα ηφαίστεια δημιουργούν, ανανεώνουν και εν μέρει ανακυκλώνουν τη λιθόσφαιρα. Αν θεωρήσουμε ότι ο πλανήτης μας είναι ηλικίας εκατο ετών – για να προσαρμόσουμε τους αριθμούς στην ανθρώπινη κλίμακα του χρόνου- κάθε 3,5 χρόνια ανανεώνει την επιφάνεια του. Δημιουργεί μ’ αυτό τον τρόπο μια πολυμορφία γεωοικολογικών συστημάτων, στα οποία οφείλουν την εκπληκτική ποικιλότητα τους οι μορφές ζωής του πλανήτη Γη.

  • φύλλο εργασίας
Υποθέστε ότι είστε παρών/-ούσα σε μία δημόσια συζήτηση που πραγματοποιείται στην κοινότητα ενός χωριού. Το κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι η απόφαση που πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι για το αν θα μείνουν ή όχι στο νησί. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα λόγω κάποιων ενδείξεων για πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου που υπάρχει στο νησί. Σ’ αυτή τη συζήτηση εκφράζονται 3 διαφορετικές απόψεις από 3 ομάδες:

1η ομάδα: Κάτοικοι που θέλουν να μείνουν στο νησί παρά τον κίνδυνο ηφαιστειακής έκρηξης.
2η ομάδα: Κάτοικοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το νησί γιατί θεωρούν ότι κινδυνεύουν.
3η ομάδα: Επιστήμονες που γνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά και αποστολή τους είναι να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους κατοίκους να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Ανήκετε στην 1η ομάδα, δηλαδή είστε κάτοικοι που θέλουν να μείνουν στο νησί τους. Με βάση τα κείμενα που σας δόθηκαν και τους δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας σας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....
...................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................

Ανήκετε στη 2η ομάδα, δηλαδή είστε κάτοικοι που θέλουν να εγκαταλείψουν το νησί. Με βάση τα κείμενα που σας δόθηκαν και τους δικούς σας αυτοσχεδιασμούς να σκιαγραφήσετε με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας σας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...
..................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................

Ανήκετε στην 3η ομάδα, δηλαδή είστε επιστήμονες που γνωρίζουν τα θετικά και τα αρνητικά και αποστολή τους είναι να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους κατοίκους να πάρουν τη σωστή απόφαση. Με βάση τα κείμενα που σας δόθηκαν και τους δικούς σας αυτοσχεδιασμούς να σκιαγραφήσετε με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας σας.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
.................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................

Συγκροτήστε τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν τις απόψεις, τις οποίες θα εκπροσωπήσετε στη συζήτηση.

Τι είδους συναισθήματα και σκέψεις σας δημιουργήθηκαν από την τραγική κατάσταση των ανθρώπων, οι οποίοι δεν ξέρουν ποια απόφαση είναι η σωστή για να την υιοθετήσουν;

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από το παιχνίδι ρόλων φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία σχετίζονται με το θέμα των φυσικών επιστημών που εξετάζουμε και συζητούνται στο πλαίσιο του παιχνιδιού, καθώς και ο τρόπος που αντιδρούν σ’ αυτά. Επίσης το παιχνίδι ρόλων οξύνει τις ικανότητες της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης και εκθέτει τους συμμετέχοντες στην πολυπλοκότητα των πραγματικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην επαναξιολόγηση διαφορετικών θέσεων. Επιπλέον αυξάνει το βαθμό κατανόησης της πραγματικής συμμετοχής στις αληθινές καταστάσεις της ζωής και αποτελεί ένα πεδίο για την κατανόηση πολύτιμων κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως είναι η ικανότητα αντίληψης μίας κατάστασης από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτή η περίπτωση εφαρμογής για την διδασκαλία των φυσικών επιστημών για την εκπαίδευση του πολίτη αφορά τις δημοκρατικές αλληλεπιδράσεις επιστήμης και κοινωνίας. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά αναπτύσσουν την επιχειρηματολογική τους ικανότητα, ασκούνται στη λήψη αποφάσεων, ώστε να γίνουν ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες.

χάρτης εννοιών

παιχνίδι ρόλων για την παραμονή σε νησί με ηφαίστειο - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από την
Αικατερίνη Οτατζίογλου και την Ειρήνη Πανταζή

More pages