παιχνίδι ρόλων για την πυρηνική ενέργεια

πυρηνική σύντηξητο ποίημα ''Είμαι ο κατάσκοπός σας'' του Μορντεχάι Βανούνου - atlaswikiΣυνένευξη του Μορντεχάι Βανούνου - ο χώρος εργασιών


περιγραφή της δραστηριότητας

Αρχικά δίνουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες το υλικό, όπου παρουσιάζουμε το ποίημα που έγραψε ο ίδιος ο Μορντεχάι Βανούνου την εποχή που ήταν τεχνικός στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, καθώς και τη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος σε Έλληνα δημοσιογράφο. Στη συνέχεια, αναφέρονται κάποια γεγονότα σχετικά με την παράνομη εγκατάσταση και λειτουργία του πυρηνικού οπλοστασίου στη Ντιμόνα στην έρημο Νεγκέβ, αλλα και σχετικά με τη στάση του Ισραήλ απέναντι στη δημιουργία πυρηνικών οπλοστασίων εκτός του δικού τους στη Μέση Ανατολή. Ύστερα παρουσιάζεται με απλά λόγια ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η πυρηνική ενέργεια και ακολούθως δίνονται ορισμένες πληροφορίες για την ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τραγικές ιστορικές στιγμές με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αλλά και γενικά για την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις ομάδες: τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας, τους κατακριτές και τους δημοσιογράφους. Στους υποστηρικτές και τους κατακριτές δίνονται τα ομότιτλα άρθρα που παραθέτονται στο υλικό, ενώ στους δημοσιογράφους το γράμμα της δεκατετράχρονης μαθήτριας που αναφέρεται παραπάνω. Αφού διαβάσουν τα άρθρα, η κάθε ομάδα θα πρέπει να υποστηρίξει τη θέση της, ανεξάρτητα από το αν η πραγματική γνώμη του κάθε μαθητή πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας είναι αντίθετη ή σύμφωνη με τη γνώμη του ρόλου που πρέπει να υποδυθεί. Σε καθένα από τα άρθρα παρουσιάζονται αρκετά επιχειρήματα, ικανά να υποστηρίξουν τις αντίστοιχες απόψεις κάθε φορά.


στάσεις και δεξιότητες

Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά υποβάλλονται σε μια διαδικασία επιχειρηματολογίας, η οποία τα βοηθά να αναπτύξουν κριτική σκέψη, καθώς μέσα από το παιχνίδι ρόλων καλλιεργούνται, αναπτύσσονται και αξιοπιούνται αντίστοιχες ικανότητες και δεξιότητες. Επίσης, σε γνωστικό επίεπδο, μαθαίνουν για την πυρηνική ενέργεια, πώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους αλλά και πώς, από λανθασμένη χρήση, να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Με τη συζήτηση και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων οι μαθητές/μαθήτριες εμπλέκονται σε παιχνίδι ρόλων εκπροσωπώντας τους σχετικούς τομείς. Με τον τρόπο αυτό ασκούνται στην τεχνική της λήψης αποφάσεων για θέματα επιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την ποιότητα ζωής τους.

μια διδακτική πρόταση από
την Κουτσοσπύρου Άννα και τη Μητσογιάννη Δήμητρα

More pages