παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet


παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


Η δραστηριότητα κρίθηκε ότι θα ήταν κατάλληλο να απευθυνθεί σε παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού με αφορμή το μάθημα της Φυσικής και συγκεκριμένα το πρώτο κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην ενέργεια, ένα τομέα που απασχόλησε ιδιαίτερα την Emilie du Châtelet όπως αποδεικνύουν οι εξειδικευμένες εργασίες και οι πρωτοποριακές για την εποχή ανακαλύψεις της πάνω σ’ αυτό το θέμα.οδηγίες για τη διδασκαλία

Στην αρχή παρουσιάζουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες πληροφορίες, εικόνες και βίντεο από τη ζωή και το επιστημονικό έργο της Γαλλίδας επιστημόνισσας Emilie du Châtelet, ώστε να κάνουμε γνωστή την ιστορία της και να τους προετοιμάσουμε επαρκώς για τη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, στην σύντομη αλλά μεστή διάλεξη που θα παραθέσουμε ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αρνητική αντιμετώπιση, το σεξισμό και την απόρριψη που αντιμετώπισε από τον οικογενειακό της περίγυρο, την κοινωνία της εποχής και τους άνδρες επιστήμονες προτού κατορθώσει να γίνει αποδεκτή ή έστω ανεκτή στους κύκλους τους. Επιπρόσθετα, θα τονιστεί το λαμπρό μυαλό που διέθετε, η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλλε για να συναγωνιστεί τους άνδρες επιστήμονες και να αποδείξει την αξία της καθώς και το μέγιστο κατόρθωμά της, η απόδειξη με τύπο ότι η ενέργεια ενός κινούμενου σώματος είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας του, εκατό χρόνια πριν από τον Albert Einstein. Αυτή η παρουσίαση θα διαρκέσει μία διδακτική ώρα περίπου.

Στη συνέχεια, θα δώσουμε στην τάξη ένα πλαίσιο ιστορίας για να έχουν ένα πρότυπο, ώστε να διαμορφώσουν αντίστοιχους διαλόγους και ρόλους και μετά να τους υποδυθούν. Πριν την έναρξη της δραστηριότητας θα διευκρινίσουμε στα παιδιά ότι η χρήση χιούμορ στη δημιουργία των διαλόγων είναι επιθυμητή, ευελπιστώντας μ’ αυτό τον τρόπο να δεθούν και να αγαπήσουν περισσότερο τους ρόλους τους. Για το παιχνίδι ρόλων η τάξη θα χωριστεί σε 4 ομάδες, και μετά από κλήρωση θα μοιραστούν οι ρόλοι. Στην πρώτη ομάδα ρόλων θα ανήκει η Emilie du Châtelet, η οποία λόγω των κοινωνικών συμβάσεων και των προκαταλήψεων δεχόταν τη χλεύη της κοινής γνώμης και των επιστημόνων αλλά συνέχιζε να ασχολείται με την επιστήμη. Η δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνει τους άνδρες επιστήμονες που αμφισβητούν τη νοητική ικανότητα μιας γυναίκας επιστημόνισσας και απορρίπτουν αυτή και τις θεωρίες της, ενώ την τρίτη ομάδα θα απαρτίζει ο Βολταίρος, που θαυμάζει το θάρρος της Emilie να σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα και να μην επαναπαύεται, αλλά φοβάται τις συνέπειες των παράτολμων πράξεών της. Τέλος, η τέταρτη ομάδα θα αντιπροσωπεύει τους νέους επιστήμονες που εκτιμούν τη συνεισφορά των γυναικών στην επιστήμη και συνειδητοποιούν την αξία των ανακαλύψεων τους. Είναι σαφές ότι στην πρώτη και τρίτη ομάδα που υπάρχει μόνο ένας ρόλος θα συμμετέχουν όλα τα παιδιά διαδοχικά. Πρόσθετο έντυπο υλικό κρίνεται χρήσιμο να δοθεί σ’ αυτές τις ομάδες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να τις βοηθήσουμε να ενημερωθούν για το ρόλο που πρόκειται να υιοθετήσουν, καθώς στη δική τους περίπτωση καλούνται να καταλάβουν και να αποδώσουν τον τρόπο σκέψης συγκεκριμένων και υπαρκτών ιστορικά προσώπων, της Emilie du Châtelet και του Βολταίρου.

Στο τέλος του παιχνιδιού θα ακολουθήσει μια ουσιαστική συζήτηση, διάρκειας μίας διδακτικής ώρας, κατά την οποία οι μαθητές/τριες θα αξιολογήσουν την εμπειρία του παιχνιδιού ρόλων, θα εκφράσουν την προσωπική τους θέση για το θέμα - έξω από τα πλαίσια του ρόλου που υποδύθηκαν και θα συσχετίσουν την προβληματική κατάσταση αποκλεισμού των γυναικών από τους επιστημονικούς κλάδους με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ηρεμήσουν από τυχόν συναισθηματική φόρτιση και εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λόγω των κοινωνικών ανισοτήτων και να συζητήσουν για τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν.


παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


διδακτικό υλικό

πληροφορίες και εικόνες

Για την παρουσίαση της βιογραφίας και της επιστημονικής πορείας της Emilie du Châtelet θα χρησιμοποιηθεί το υλικό που βρίσκεται στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Emilie+du+Chastellet. Ιδιαίτερη προσοχή θα φροντίσoυμε να δοθεί ώστε να μην μπλέξουμε τους μαθητές/τριες με σύνθετους επιστημονικούς όρους και έννοιες που ίσως τους μπερδέψουν. Ακόμη, θα φροντίσουμε να είμαστε σύντομοι και περιεκτικοί. Τα αυτούσια λόγια της Emilie και των υπόλοιπων ηρώων, όπως είναι ο Βολταίρος, πιστεύουμε ότι θα προσδώσουν ένα τόνο ζωντάνιας και αμεσότητας στα λεγόμενα μας, ενώ οι εικόνες θα συμβάλλουν στη διατήρηση του ενδιαφέροντος των παιδιών. Η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για την πραγματοποίηση της διάλεξης είναι ένας φορητός υπολογιστής και ένας βιντεοπροβολέας.

βίντεο

Βοηθητικά στη σκιαγράφηση και την κατανόηση της εποχής και του χαρακτήρα των ηρώων της ιστορίας μας, καθώς και στην οπτικοποίηση των όσων άκουσαν τα παιδιά θα λειτουργήσουν τα ολιγόλεπτα βίντεο που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της διάλεξης. Ιδιαίτερα το τελευταίο βίντεο θα βοηθήσει την δεύτερη ομάδα στην αντίληψη της αντιμετώπισης της Emilie από τους άνδρες επιστήμονες.


Ένα απόσπασμα από την ταινία Divine Emilie.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Σ’ αυτό το βίντεο παρακολουθούμε την 12χρονη Emilie να εισέρχεται στο σαλόνι του σπιτιού της και να συμμετέχει σε μια από τις συγκεντρώσεις επιστημόνων που συχνά διοργάνωνε ο πατέρας της. Μάλιστα, τους εκπλήσσει όλους με το θέαμα που παραθέτει μετά από προτροπή του ίδιου. Κατορθώνει να διαιρέσει έναν δεκαψήφιο αριθμό με έναν εξαψήφιο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς χαρτί και μολύβι, παρουσία ενός μαθηματικού που αδυνατεί να τη συναγωνιστεί. Ο 25χρονος Βολταίρος εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες της σηκώνεται από τη θέση του και της προσφέρει ένα σοκολατάκι. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που συναντιούνται.


Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την ταινία E=mc^2, Une biographie de l’équation. Το τμήμα του προβαλλόμενου βίντεο που μας αφορά ολοκληρώνεται σε 4.11 λεπτά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η Emilie έχει προσκαλέσει στο εργαστήριο της ένα πλήθος επιστημόνων, ανάμεσα τους και τον πρώην εραστή της Maupertuis, για να τους αποδείξει με πείραμα το σφάλμα στη θεωρία του Νεύτωνα. Όλοι, ακόμη και ο Βολταίρος, γελάνε μαζί της, αλλά όταν τα αποτελέσματα του πειράματος τη δικαιώνουν αρχίζουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Μερικοί της ζητάνε να ελέγξουν οι ίδιοι τους υπολογισμούς της, θεωρώντας ότι έχει κάνει κάποιο λάθος. Γεμάτη αυτοπεποίθηση τους ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει λάθος στο συλλογισμό της και πως σκοπεύει να τον δημοσιεύσει. Τότε, την προειδοποιούν να προσέχει γιατί η Ακαδημία δε θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Αργότερα, ανακοινώνει στο Βολταίρο ότι είναι έγκυος και εκείνος θυμώνει μαζί της, φοβούμενος πως θα πεθάνει και θα τη χάσει. Στέκεται όμως πιστός δίπλα της. Η Emilie καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τελικά της στέρησε τη ζωή συνεχίζει να εργάζεται ασταμάτητα.


αναπαράσταση της ιστορίας της Emilie du Châtelet

Στη μέση ενός μεγάλου εργαστηρίου με πλούσιο επιστημονικό εξοπλισμό βρίσκεται μια ψηλή και όμορφη γυναίκα, η Emilie du Châtelet και εκτελεί ένα πείραμα. Τολμάει να αμφισβητήσει τη θεωρία ενός καταξιωμένου άγγλου φυσικού, του Νεύτωνα, σχετικά με την ενέργεια που έχει ένα κινούμενο σώμα και να προτείνει ένα νέο τρόπο σκέψης. Βέβαια, για να πείσει τους άνδρες επιστήμονες χρειάζεται αποδείξεις γι’ αυτό και εργάζεται ασταμάτητα, χωρίς να ξεκουράζεται παρά λίγες ώρες το βράδυ. Μέχρι τώρα αντιμετωπίζει την κοροϊδία, την ειρωνεία, τη δυσπιστία και την απόρριψή τους. Ακόμη και ο Βολταίρος δείχνει να την αμφισβητεί. Παρόλα αυτά, είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που της θέτουν ενώ δε διστάζει να απαντά στις προσβολές τους.

Οι άνδρες επιστήμονες αρνούνται να δεχτούν ότι μια γυναίκα έχει μυαλό και απορρίπτουν τις ικανότητές της. Απορούν με το θράσος της να εναντιώνεται στους τύπους του Νεύτωνα και στην Ακαδημία των Επιστημών, γελάνε μαζί της και με τις θεωρίες της και της εξηγούν πως μάλλον έχει κάνει λάθος στους υπολογισμούς της. Όταν βλέπουν πως η Emilie δεν πείθεται και θέλει να δημοσιεύσει την εργασία της την απειλούν έμμεσα, προειδοποιώντας την να μην την αποκαλύψει γιατί η Ακαδημία δε θα τη δεχτεί ενώ η ίδια θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες συνέπειες.

Ο Βολταίρος είναι διχασμένος. Βαθιά μέσα του τη θαυμάζει για το θάρρος της να σκέφτεται έξω από τα καθιερωμένα, αν και ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τις θεωρίες της. Φοβάται όμως την αντίδραση των υπόλοιπων επιστημόνων. Επιπλέον, θυμώνει μαζί της γιατί πάντοτε προκαλεί με τη συμπεριφορά και το ξεχωριστό μυαλό της χωρίς ποτέ να υπολογίζει τα αποτελέσματα των πράξεών της. Παρόλο που την αγαπάει, αρχικά ακολουθεί τη στάση των υπολοίπων και την ειρωνεύεται. Τελικά, κερδίζει ο σεβασμός και ο έρωτάς του γι’ αυτήν και την υποστηρίζει.

Εκατό χρόνια μετά, ένας άλλος σπουδαίος επιστήμονας, ο Albert Einstein, αποδεικνύει ότι οι ιδέες της Emilie για την ενέργεια ενός αντικειμένου σε κίνηση ήταν πράγματι σωστές. Η Emilie δικαιώνεται τελικά, έστω και μετά θάνατον. Οι νέοι επιστήμονες γνωρίζουν την αλήθεια τώρα πια και εκτιμούν την ευφυΐα, το θάρρος, την επιμονή αλλά πάνω απ’ όλα την υπεράνθρωπη προσπάθειά της να τα καταφέρει και να αφήσει αξιόλογο έργο πίσω της. Κατανοούν πόσο δύσκολο πρέπει να είναι να χρειάζεται να παλεύεις συνέχεια για ν’ αποδείξεις την αξία σου και πολλές φορές να μην έχεις τη συμπαράσταση κανενός. Αποτελεί πρότυπο και φωτεινό παράδειγμα για αυτούς. Γενικότερα, η νέα γενιά επιστημόνων έχει απαλλαχτεί από τα σεξιστικά της στερεότυπα και δεν προσέχει πλέον το φύλο για να κρίνει την ποιότητα του έργου ενός επιστήμονα.παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


φύλλο εργασίας

1. Υποθέστε ότι βρίσκεστε στον πύργο στο Cirey γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. Διαβάστε την ιστορία και το πρόσθετο υλικό που σας δόθηκε και προσπαθήστε να αναπτύξετε τους ρόλους των ομάδων που κληρωθήκατε να ερμηνεύσετε. Οι ρόλοι-ομάδες είναι οι εξής:

  • Στην 1η ομάδα ρόλων θα ανήκει η Emilie du Châtelet, η οποία λόγω των κοινωνικών συμβάσεων και των προκαταλήψεων δεχόταν τη χλεύη της κοινής γνώμης και των επιστημόνων αλλά συνέχιζε να ασχολείται με την επιστήμη.
  • Η 2η ομάδα θα περιλαμβάνει τους άνδρες επιστήμονες που αμφισβητούν τη νοητική ικανότητα μιας γυναίκας επιστημόνισσας και απορρίπτουν αυτή και τις θεωρίες της,
  • ενώ την 3η ομάδα θα απαρτίζει ο Βολταίρος, που θαυμάζει το θάρρος της Emilie να σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα και να μην επαναπαύεται, αλλά φοβάται τις συνέπειες των παράτολμων πράξεών της.
  • Τέλος, η 4η ομάδα θα αντιπροσωπεύει τους νέους επιστήμονες που εκτιμούν τη συνεισφορά των γυναικών στην επιστήμη και συνειδητοποιούν την αξία των ανακαλύψεων τους.

2. Αντλώντας στοιχεία και πληροφορίες από την ιστορία και το πρόσθετο υλικό που σας δόθηκε, τη διάλεξη που έγινε μέσα στην τάξη και τα αντίστοιχα βίντεο που παρακολουθήσατε, σκιαγραφήστε τα χαρακτηριστικά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αλλά και τις απόψεις-επιχειρήματα που εκπροσωπεί κάθε ομάδα που αναπαρίσταται. Αφού συζητήσετε με τα μέλη της ομάδας σας γράψτε διαλόγους και δημιουργήστε μια θεατρική παράσταση, την οποία και θα παρουσιάσετε στην τάξη.


παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


πρόσθετο έντυπο υλικό


Πρόκειται για επεξεργασμένα ιστορικά κείμενα της Emilie du Châtelet και του Βολταίρου που δημιουργούν ένα «παράθυρο» για τις ομάδες να δουν τον τρόπο σκέψης αυτών των προσωπικοτήτων.

  • Για την Emilie du Châtelet (1η ομάδα):
α) Κείμενο που έγραψε η Emilie και στο οποίο διατυπώνει την άποψή της για την κοινωνική θέση της γυναίκας στην εποχή της:

«Αισθάνομαι όλο το βάρος της προκατάληψης που τόσο μας αποκλείει, παγκοσμίως, από τις επιστήμες. Κι είναι τόσο πολύ αντιφατικό που με καταπλήσσει πάντα, όταν βλέπω πως ο νόμος μας επιτρέπει να καθορίσουμε τη μοίρα των μεγάλων εθνών, αλλά δε μας αφήνει καμία θέση, κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση για να μάθουμε να σκεφτόμαστε για τούτο. Αφήνω τον αναγνώστη να συλλογιστεί γιατί, ποτέ κατά τη διάρκεια τόσων πολλών αιώνων, μια καλή τραγωδία, ένα καλό ποίημα, μια σεβαστή ιστορία, ένας όμορφος πίνακας, ένα καλό βιβλίο στη φυσική, δεν έχει γίνει από γυναίκα.

Γιατί αυτά τα πλάσματα, των οποίων η δυνατότητα μάθησης εμφανίζεται όμοια με των αντρών, φαίνονται να σταματιούνται από κάποια ακαταμάχητη δύναμη; Ας μου δώσει κάποιος ένα λόγο για αυτό, αλλά μέχρι τότε οι γυναίκες έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μη εκπαίδευση τους. Είμαι πεπεισμένη πως πολλές γυναίκες είναι είτε απληροφόρητες των ταλέντων τους είτε θάβονται από μόνες τους εξαιτίας της προκατάληψης. Η εμπειρία μου το επιβεβαιώνει αυτό.
»

β) Γράμμα που έστειλε στον Φρειδερίκο της Πρωσίας απογοητευμένη από την έλλειψη υποστήριξης της Ακαδημίας των Επιστημών στο θέμα του σφετερισμού της εργασίας της από τον Koenig:

«…Κρίνεται με για τις αξίες μου ή την έλλειψη τους, αλλά μη κοιτάζεται πάνω μου εκείνον ή τον άλλο τάδε μελετητή, αυτό τ’ άστρο που λάμπει στο δικαστήριο της Γαλλίας ή τον δείνα φημισμένο συγγραφέα Είμαι από μόνη μου ένα ολοκληρωμένο άτομο, υπεύθυνη απέναντι στον εαυτό μου και μόνο για ό,τι είμαι, όσα λέω και ό,τι κάνω. Μπορεί να υπάρχουνε μεγαλύτεροι μεταφυσικοί ή φιλόσοφοι από μένα σε γνώσεις, αν και δεν τους έχω γνωρίσει. Επίσης όμως είναι τρωτοί άνθρωποι, με τα ελαττώματα τους και τουλάχιστον σ’ αυτό τον τομέα δεν υστερώ από κανέναν τους.»


γ) Γράμμα που έγραψε στον εραστή της Saint-Lambert στις 18 Μαΐου του 1749:

«Μη με μαλώνεις για τον Νεύτωνα μου. Αρκετά έχω τιμωρηθεί πάνω σ’ αυτό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θυσία που θα μπορούσα να κάνω στη λογική από το να μένω εδώ να τελειώσω το έργο μου… Σηκώνομαι στις εννιά, καμιά φορά στις οκτώ. Δουλεύω μέχρι τις τρεις. Ύστερα παίρνω τον καφέ μου. Ξαναρχίζω δουλειά στις τέσσερις, στις δέκα σταματάω για να φάω κάτι μόνη. Συζητάω μέχρι τα μεσάνυχτα με τον κύριο Βολταίρο, που έρχεται να δειπνήσει μαζί μου, και τα μεσάνυχτα ξαναπιάνω δουλειά μέχρι τις πέντε το πρωί… Είμαι αναγκασμένη να εργάζομαι έτσι, γιατί, αν πεθάνω στον τοκετό, θα χάσω τους καρπούς της εργασίας μου. Τελειώνω κάτω από το πρόσταγμα της λογικής και της τιμής, αλλά αγαπώ μονάχα εσένα.»


  • Για τον Βολταίρο (3η ομάδα):
α) Για την περίοδο που έζησε στον πύργο στο Cirey ο Βολταίρος έγραψε:

«Βρήκα το 1733 μια νεαρή κυρία που αισθανόταν πάνω κάτω όπως εγώ και που αποφάσισε να περάσει μερικά χρόνια στην εξοχή προκειμένου να καλλιεργήσει το μυαλό της, μακριά από τον θόρυβο του κόσμου. Ήταν η μαρκησία du Châtelet, η γυναίκα που σε ολόκληρη τη Γαλλία είχε τη μεγαλύτερη διάθεση για όλες τις επιστήμες. […] Σπάνια ένα τόσο εκλεπτυσμένο μυαλό και τόσο γούστο συνοδεύονται από τόσο μεγάλο πάθος για τη μάθηση. Όμως, αγαπούσε επίσης τον κόσμο και όλες τις διασκεδάσεις της ηλικίας και του φύλου της. Παρόλα αυτά, τα εγκατέλειψε όλα για να πάει και να θαφτεί σε ένα ερειπωμένο σπίτι στα σύνορα της Λορένης, όπου η γη ήταν πολύ άγονη και άσχημη. Αυτή ομόρφυνε το σπίτι, στο οποίο πρόσθεσε όμορφους κήπους. Εγώ έκτισα μια αίθουσα μέσα στην οποία δημιούργησα μια πολύ όμορφη συλλογή από επιστημονικά όργανα. Είχαμε ένα μεγάλο εργαστήριο.»

β) Αποσπάσματα από την εισαγωγή που έγραψε ο Βολταίρος στο έργο της du Châtelet Principes Mathématiques, τη γαλλική εκδοχή του Principia του Νεύτωνα:

β1) «Η κυρία du Châtelet έχει προσφέρει διπλή υπηρεσία στους μεταγενέστερους με την μετάφραση του βιβλίου Principia και τον εμπλουτισμό του με σχόλια. […] Όσον αφορά στα αλγεβρικά σχόλια, έκανε πολλά περισσότερα από μια μετάφραση. Η κυρία du Châtelet βάσισε αυτό το κομμάτι στις ιδέες του Clairaut. Έκανε τους υπολογισμούς και μετά τη συμπλήρωση του κάθε κεφαλαίου, ο κύριος Clairaut τους έλεγχε και τους διόρθωνε. […] Ο κύριος Clairaut ανέθετε σε ένα τρίτο άτομο να ελέγξει τους υπολογισμούς μετά την καταγραφή τους έτσι ώστε να είναι αδύνατο να ξεφύγει ένα λάθος στην εργασία εξαιτίας μιας αβλεψίας.[…] Το πιο εκπληκτικό είναι ότι μια γυναίκα ήταν αντάξια ενός έργου που απαιτούσε τόσο βάθος και σκληρή δουλειά.»

β2) «Μιλούσε για επιστήμη μόνο σε αυτούς από τους οποίους μπορούσε να μάθει. Ποτέ δε συζητούσε για επιστήμη για να προσελκύσει την προσοχή στο πρόσωπό της. Για ένα μεγάλο διάστημα κινούνταν σε κύκλους που δεν ήξεραν την αξία της και δεν έδινε καμιά σημασία σ’ αυτή τους την αδιαφορία.[ … ] Την είδα μια μέρα να διαιρεί έναν εννιαψήφιο αριθμό με εννιά άλλα ψηφία, στο κεφάλι της, χωρίς καμία βοήθεια, παρουσία ενός μαθηματικού ανίκανου να τη συναγωνιστεί.»

γ) Γράμμα που έστειλε ο Βολταίρος σε ένα φίλο της Emilie δυο μέρες μετά τη γέννηση του τελευταίου παιδιού της:

« Η κυρία
du Châtelet σας ενημερώνει ότι αυτό το βράδυ, ενώ βρισκόταν στο γραφείο της και εργαζόταν πάνω στο Νεύτωνα, ένιωσε μια μικρή ενόχληση . Αυτή η μικρή ενόχληση ήταν μία κόρη, η οποία εμφανίστηκε μέσα σε μια στιγμή. Την ακούμπησε πάνω σε ένα τόμο Γεωμετρίας και συνέχισε τη μελέτη της. Η μητέρα έχει πάει να ξαπλώσει και, αν δεν κοιμόταν, θα σας έγραφε η ίδια.»

δ) Για το θάνατο της έγραψε:

«Πίστευε ότι ο θάνατος ερχόταν πολύ καιρό πριν τη χάσουμε. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα η μοναδική της σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσει το λίγο χρόνο που της απέμενε για να ολοκληρώσει το έργο που είχε αναλάβει και έτσι να αποτρέψει το θάνατο από το να της κλέψει αυτό που θεωρούσε κομμάτι του εαυτού της. Σκληρή και επίμονη δουλειά, συνεχής έλλειψη ύπνου όταν η ξεκούραση θα μπορούσε να της έχει σώσει τη ζωή, οδήγησαν στο θάνατο που προέβλεψε.»


παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet - atlaswiki


χρονική διάρκεια

Η επεξεργασία του κειμένου που δίνει το πλαίσιο της ιστορίας μας και του πρόσθετου έντυπου υλικού καθώς και η σκιαγράφηση των ρόλων θα γίνουν με οδηγό το φύλλο εργασίας μέσα σε δυο ώρες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ομάδες θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν τους διαλόγους μέχρι την επόμενη φορά του μαθήματος που θα γίνει και η δραματοποίηση της θεατρικής παράστασης σε μια διδακτική ώρα. Συνολικός χρόνος τρεις διδακτικές ώρες.


στάσεις και δεξιότητες

Το παιχνίδι ρόλων μπορεί να αποτελέσει για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών ένα διασκεδαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη πολύτιμων κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, όπως είναι η ικανότητα αντίληψης και μελέτης μιας κατάστασης από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την αύξηση της ευαισθητοποίησης τους απέναντι στα συναισθήματα, τα δικαιώματα και τις εμπειρίες ατόμων του αντίθετου φύλου. Αναλαμβάνοντας ένα ρόλο στο πλαίσιο του παιχνιδιού, ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια υιοθετεί ένα τρόπο συμπεριφοράς ή μια κοινωνική τοποθέτηση. Συνιστά, λοιπόν, μια αποτελεσματική τεχνική για να διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες/χουσες αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά φαινόμενα, τα οποία σχετίζονται με θέματα φυσικών επιστημών που συζητιούνται στο πλαίσιο του παιχνιδιού, και τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν σε αυτά. Ακόμη, το παιχνίδι ρόλων οξύνει τις ικανότητες της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης και εκθέτει τους συμμετέχοντες/χουσες στην πολυπλοκότητα των πραγματικών προβλημάτων, βοηθώντας τους να κατανοήσουν ότι οι διαφορετικές οπτικές γωνίες συνθέτουν ουσιαστικά τον κόσμο γύρω μας. Ταυτόχρονα, η μεταφορά σε έναν άλλο ιστορικό χρόνο, η αναβίωση γεγονότων του παρελθόντος που συνδέονται με προβληματικές καταστάσεις του παρόντος και η εξέτασή τους από μια άλλη οπτική γωνία συμβάλλει στην φανέρωση και την απομυθοποίηση στερεοτύπων που λανθασμένα έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά και στην επαναξιολόγηση των θέσεών τους. Η δυναμική που περικλείει ένα παιχνίδι ρόλων χρησιμοποιείται στην προκειμένη περίπτωση ώστε να προβληθεί η συνεισφορά της Emilie du Châtelet στις επιστήμες, να αναδειχθεί ο προβληματισμός σχετικά με τη σχέση του φύλου και των φυσικών επιστημών και να αποδομηθεί ο σεξισμός και η πεποίθηση της ανδρικής ταυτότητας στις φυσικές επιστήμες με απώτερο σκοπό την ενθάρρυνση όλων, αγοριών και κοριτσιών, στη συμμετοχή τους.

μια διδακτική πρόταση από τη Μαρία Ουζουνίδου

More pages