παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet 2


παιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet 2 - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Emilie du Chatelet 2 - atlaswiki


Πριν την έναρξη του παιχνιδιού ρόλων, γίνεται αναφορά και συζήτηση γύρω από τη ζωή και το έργο της Emilie du Chatelet, ούτως ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία της και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή εκτυλίχθηκε (περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Emilie+du+Chastellet).


Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες - μία αγοριών και μία κοριτσιών - και η κάθε ομάδα αναλαμβάνει, κατά προτίμηση, ρόλους του αντίθετου φύλου. Μετά από κλήρωση, κάθε παιδί αναλαμβάνει την ενσάρκωση ενός ρόλου.

Οι ρόλοι που διανέμονται είναι οι ακόλουθοι:
 • Emilie du Chatelet
 • Βολταίρος
 • μητέρα της Emilie
 • πατέρας της Emilie
 • γυναίκες της εποχής που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν (λόγω προκαταλήψεων, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, λόγω οικογενειακών εμποδίων)
 • γυναίκες της εποχής που κατηγορούν την Emilie du Chatelet και στοχεύουν σε ένα καλό γάμο
 • άντρες της εποχής που στηρίζουν τις γυναίκες που μορφώνονται
 • άντρες της εποχής που απαξιώνουν τις δυνατότητες του γυναικείου μυαλού
 • γυναίκα επιστημόνισσα της εποχής μας
 • μαθήτρια του σήμερα που θέλει να διακριθεί στις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά
 • οι γονείς της μαθήτριας (μητέρα υποστηρίκτρια, πατέρας αρνητικά προδιατεθειμένος)

ΠΡΑΞΗ 1: Η Emilie και οι γονείς της συζητούν, διαφωνούν και αντιπαραθέτουν απόψεις περί μόρφωσης

ΠΡΑΞΗ 2: Σε μια συνάντηση στο πατρικό σπίτι της Emilie, η μικρή σε ηλικία Emilie προσπαθεί να πείσει άντρες μορφωμένους και καταξιωμένους για το ρόλο της γυναίκας στην επιστήμη. Κάποιοι την υποστηρίζουν, ενώ άλλοι την κατακεραυνώνουν.

ΠΡΑΞΗ 3: Η Emilie και ο Βολταίρος μιλούν για τις έρευνες που πραγματοποιούν, τους στόχους, τα όνειρα και τις επιδιώξεις τους.

ΠΡΑΞΗ 4: Σε μια χοροεσπερίδα, οι γυναίκες μετά το χορό συζητούν για την Emilie και παραθέτουν τις απόψεις τους περί μορφώσεως. Οι μισές την υποστηρίζουν και κρυφά εκδηλώνουν την αντίστοιχη επιθυμία τους που καταπιέζεται, ενώ οι άλλες μισές την ψέγουν για το προχωρημένο της μυαλό και υποστηρίζουν τις απόψεις τους για ένα καλό γάμο και μια καλή οικογενειακή και οικονομική κατάσταση.

ΠΡΑΞΗ 5: Σε ένα διαμορφωμένο χρονικά ιστορικό πλαίσιο, η Emilie du Chatelet, μια επιστημόνισσα της εποχής μας και μια μαθήτρια που ονειρεύεται να ασχοληθεί με την επιστήμη συζητούν για τις δυσκολίες της κάθε εποχής, τα όνειρά τους, τα κίνητρά τους και τους τρόπους να παλεύουν.

ΠΡΑΞΗ 6: Η μικρή μαθήτρια συζητάει με τους γονείς της τα όνειρά της και προσπαθεί να τους πείσει χρησιμοποιώντας τη ζωή της Emilie du Chatelet ως επιχείρημα. Η μητέρα της την υπερασπίζεται, ενώ ο πατέρας της διαφωνεί κάθετα λόγω ύπαρξης επαγγελμάτων που εναρμονίζονται περισσότερο με τη φύση της γυναίκας και παρέχουν δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης.
μια διδακτική πρόταση από τη Χρυσοδώρα Χριστίνα Σωτηρίου


More pages