παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer


Παιχνίδι ρόλων σχετικά με την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιώνΠαιχνίδι ρόλων σχετικά με την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιώνΠαιχνίδι ρόλων σχετικά με την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιών
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παιχνίδι ρόλων για να κατανοήσουν οι μαθητές, της πέμπτης τάξης, την έλλειψη του γυναικείου φύλου από τις θετικές επιστήμες.
Μέσα από αυτό το παιχνίδι θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν τη διαφορά στο ποσοστό των γυναικών με αυτό των αντρών στο χώρο της επιστήμης. Αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες επιστήμονες από την κοινωνία.
Ακόμη μέσα από την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας θα κατανοήσουν και τη δυσκολία που είχαν για εύρεση δουλειάς, εξαιτίας των αντιλήψεων εκείνης της εποχής.
Τέλος θα μπορέσουν να κατανοήσουν το λόγω που τα κορίτσια στρέφονται εναντίον των θετικών επιστημών.οδηγίες για τη διδασκαλία:

Ένα παιχνίδι ρόλων για να κατανοήσουν οι μαθητές την έλλειψη του γυναικείου φύλου από τις θετικές επιστήμες. Για την πραγματοποίηση του παιχνιδιού ρόλου είναι απαραίτητο να χωρισθεί η τάξη σε τέσσερις ομάδες:


1η ομάδα ρόλων: είναι οι γυναίκες επιστήμονες
2η ομάδα ρόλων: είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν διάφορες θέσεις εργασίας σχετικές με τον επιστημονικό τομέα
3η ομάδα ρόλων: συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους – μέλη της κοινωνίας
4η ομάδα ρόλων: συμπεριλαμβάνει τους άντρες επιστήμονες


Η 1η ομάδα θα περιλαμβάνει μόνο κορίτσια, ενώ η 2η κ η 4η μόνο αγόρια. Η 3η ομάδα θα συμπεριλαμβάνει αγόρια και κορίτσια.
Έπειτα θα δοθούν στους μαθητές πληροφορίες για τη σχέση των γυναικών με τις θετικές επιστήμες, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κοινωνία, αλλά και από τους εργοδότες στην προσπάθεια αναζήτησης της δουλειάς. Επιπλέον θα τους δοθεί ένα κείμενο σχετικό με τη Maria Goeppert Mayer που θα σχετίζεται με την προσπάθεια της να διαπρέψει στο χώρο των θετικών επιστημών και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει.
Μέσα από κείμενα και εικόνες που θα τους δώσουμε θα πρέπει να δημιουργήσουν δικούς τους διαλόγους, που θα εκφράζουν την πραγματικότητα, έτσι όπως την κατανοούν.χρονική διάρκεια:

Μέσα σε δύο ώρες θα πρέπει να διαβάσετε τα κείμενα και να μελετήσετε τις εικόνες, αλλά και να συζητήσετε μεταξύ σας για τη δημιουργία των διαλόγων.
Έτσι την επόμενη φόρα θα είναι όλα έτοιμα για την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης.
διδακτικό υλικό:

Εικόνες και κείμενα:


"Θηλυκό άγγιγμα στις θετικές επιστήμες…"


Η επιστήμη είναι ουσιαστικό γένους θηλυκού, όμως η θεμελίωσή της και η ανάπτυξη της έγινε κατά κύριο λόγω από άνδρες. Στην ιστορία της μια γυναίκα έγινε ευρέως γνωστή -η Μαρία Κιουρί- που ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε το βραβείο Νόμπελ φυσικής, δεν έγινε ποτέ μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Η εξαίρεση αυτή επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι το κάστρο της επιστήμης ήταν κάστρο άπαρτο για πολλά χρόνια από τις γυναίκες.

Μόλις τον 10ο αιώνα οι γυναίκες αρχίζουν να κάνουν την είσοδο τους στον χώρο των θετικών επιστημών και στους δυο αιώνες που πέρασαν από τότε η εξέλιξη είναι τεράστια. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι η συμμετοχή είναι ανάλογη της αριθμητικής τους υπόστασης, ούτε ότι έχουν πάψει να υπάρχουν προκαταλήψεις εις βάρος τους. Βέβαια στον δυτικό κόσμο οι γυναίκες έχουν το νομικό δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής, όμως στον υπόλοιπο κόσμο η κατάσταση είναι διαφορετική.

Παρά τη νομική ισότητα και την ίση πρόσβαση στη γνώση, οι γυναίκες στις θετικές επιστήμες πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων σε σχέση με τους άνδρες. Σε πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής, φαίνεται ,ότι οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις ως προς τους μισθούς και τον τύπο των συμβάσεων τους, της επαγγελματικής τους ανέλιξης ενώ απουσιάζουν από τις υψηλότερες βαθμίδες και δεν απολαμβάνουν συχνά διακρίσεις για το έργο τους και επίσης αποκλείονται από φορείς κύρους. Συχνά είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν διπλά από τους άνδρες για να αποδείξουν την αξία τους. Έτσι ή οι γυναίκες δεν αγαπούν τις επιστήμες ή οι επιστήμες δεν αγαπούν τις γυναίκες.


Είναι λάθος των γυναικών που δεν έχουν φιλοδοξίες ή είναι εγγενής η αδυναμία του φύλου τους στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες;.....
Οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες στη γλωσσική ευφράδεια, στην ταχύτητα αντίληψης όπως η αναγνώριση προσώπων, στους αριθμητικούς υπολογισμούς και στην ακρίβεια εκτέλεσης λεπτών χειρισμών. Οι άνδρες από την άλλη διακρίνονται στην εξερεύνηση του χώρου, στη μαθηματική σκέψη και στις κινητικές ενέργειες που κατευθύνονται με στόχο. Οι διαφορές αυτές στις ικανότητες ανδρών και γυναικών αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει «’έξυπνο» φύλο, ούτε επομένως ανώτερο ή κατώτερο...


Η βιολογία παρόλο που υποδεικνύει διαφορές στον εγκέφαλο των δυο φύλων δεν αποδεικνύει την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι όταν λέμε ότι ένας άνδρας έχει «θηλυκό» μυαλό αυτό συγκαταλέγεται στα προτερήματά του!
Παρόλο λοιπόν που τα κορίτσια είναι εξίσου άξια με τα αγόρια, προτιμούν τις θεωρητικές κατευθύνσεις που είναι τομείς όπου νομίζουν ότι ταιριάζουν περισσότερο στη φύση τους και στις δυνατότητές τους... Οι έρευνες που έχουν γίνει όμως δεν αποδεικνύουν αυτό που θεωρείται περίπου ως αυτονόητο: ότι τ’ αγόρια τα καταφέρνουν καλύτερα από τα κορίτσια, δηλαδή τον βαθμό επιτυχίας κάθε φύλου παρά το βαθμό συμμετοχής του. Συνεπώς δεν καλούμαστε να ερμηνεύσουμε την αποτυχία των κοριτσιών στις θετικές επιστήμες αλλά την πραγματική υστέρηση στην επιλογή τους...Παιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιώνΠαιχνίδι ρόλων σχετικά με την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιώνΠαιχνίδι ρόλων για την Maria Goeppert Mayer - ο χώρος εργασιών


Maria Goeppert MayerΗ Maria Goeppert Mayer ήταν σπουδαία επιστήμονας, η οποία κατάφερε να διαπρέψει στο χώρο της επιστήμης παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει.
Όμως οι γονείς της και ειδικά ο πατέρας της την ενθάρρυναν και την υποστήριζαν. Ειδικά εκείνη την εποχή 1906-1972 οι κοινωνίες δεν παρότρυναν τα κορίτσια να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες.

Ήταν μία γυναίκα με θάρρος και πυγμή, η οποία κατάφερε να προσφέρει σε αυτό το χώρο παρά τις αντιλήψεις που επικρατούσαν. Κατάφερε να βρει δουλειά με πληρωμή μόλις τέσσερα χρόνια πριν πάρει βραβείο Νόμπελ, το οποίο το μοιράστηκε με άλλους δύο άντρες επιστήμονες. Ακόμη εκεί όπου ζούσε υπήρχε μόνο μία ιδιωτική σχολή για γυναίκες. Πάντα δούλευε ως εθελόντρια και ακολουθούσε το σύζυγο της.

Είναι εμφανές ότι εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να βγει στην επιφάνεια μία γυναίκα επιστήμονα, εξαιτίας της οικογενειοκρατίας και των αυστηρών κανόνων, οι οποίοι συντελούσαν την κοινωνία. Δεν μπορούσε να συνεργαστεί με άλλους, εκτός με το σύζυγό της. Οι εκάστοτε εργοδότες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το μυαλό της χωρίς κάποια ανταμοιβή. Σε αντίθεση οι άντρες επιστήμονες μπορούσαν πιο εύκολα να διαπρέψουν στο χώρο των θετικών επιστημών, να βρουν δουλειά με ανταμοιβή, αλλά και γίνουν γνωστοί στην κοινωνία.

Παρόλα αυτά τα κατάφερε, επειδή είχε ικανότητες και θέληση και ενθάρρυνε όλες τις γυναίκες έτσι ώστε να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες.
Φύλλο εργασίας

1.Υποθέστε ότι ζείτε στην εποχή της Maria Goeppert Mayer (1906-1972). Διαβάστε τα παραπάνω κείμενα και αφού χωριστείτε σε τέσσερις ομάδες ανταποκριθείτε στους ρόλους σας.
- Στην 1η ομάδα ρόλων θα ανήκουν κάποια κορίτσια, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν τη Maria Goeppert Mayer, η οποία προσπαθεί να διαπρέψει στον τομέα της.
- Στην 2η ομάδα ρόλων θα ανήκουν κάποια αγόρια, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους που δίνουν θέσεις εργασίας στο χώρο των θετικών επιστημών.
- Στην 3η ομάδα ρόλων θα ανήκουν αγόρια και κορίτσια που θα αντιπροσωπεύουν τα μέλη της κοινωνίας.
- Στην 4η ομάδα ρόλων θα ανήκουν κάποια αγόρια, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν τους άνδρες επιστήμονες2. Αντλώντας πληροφορίες από τα παραπάνω κείμενα και παρατηρώντας προσεχτικά τις εικόνες που δίνει ο εκπαιδευτικός, η κάθε ομάδα να εκφράσει τα συναισθήματα της, τις σκέψεις της και να εκφράσει διάφορα επιχειρήματα.


Έπειτα είναι αναγκαίο οι ομάδες να συζητήσουν μεταξύ τους και να φτιάξουν τους διαλόγους, μέσα από τους οποίους θα φαίνονται όλα τα παραπάνω.
Οι διάλογοι σχετίζονται με την προσπάθεια μίας γυναίκας να ακολουθήσει τον τομέα των θετικών επιστημών και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει σε αυτό το εγχείρημα.μια διδακτική πρόταση από
τη Σιούτη Καλλιόπη
και τη Φυτίλη Παναγιώτα

More pages