παιχνίδι ρόλων για τη Francoise Barre-Sinoussi


παιχνίδι ρόλων για τη Francoise Barre-Sinoussi - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για τη Francoise Barre-Sinoussi - atlaswiki[Untitled]

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και το επιστημονικό έργο της Francoise Barre-Sinoussi υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Francoise+Barre-Sinoussi


δραστηριότητα

Στη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν τη Francoise Barre-Sinoussi και να δραματοποιήσουν τους κυριότερους σταθμούς της ζωής της.

Θα ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας την αφορμή που οδήγησε αυτή τη σημαντική επιστημόνισσα σε μια λαμπρή καριέρα. Παρακάτω παραθέτουμε το κείμενο που μας ενέπνευσε:
«Τις διακοπές μου ως παιδί, ωστόσο, τις έζησα στην κεντρική Γαλλία, όπου με ευχαρίστηση πέρασα τις μέρες μου στη ύπαιθρο, παρατηρώντας τα θαύματα της φύσης. Ακόμη και τα μικροσκοπικά έντομα μπορούσαν να μου τραβήξουν την προσοχή για ώρες. Αυτός ο ενθουσιασμός για τον φυσικό κόσμο ήταν ίσως η πρώτη ένδειξη από την μελλοντική κατεύθυνση που θα έπαιρνε η ζωή μου.»

Παραθέτοντας αυτό το απόσπασμα βοηθούμε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι επιστήμες είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους και είναι προσιτές από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Έτσι προκύπτει ότι η ενασχόληση με αυτές δεν συνδέεται με το φύλο ή οποιονδήποτε άλλο στερεοτυπικό παράγοντα. Το μόνο που απαιτείται είναι το πάθος του ατόμου να γνωρίσει τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Έπειτα, δίνουμε προφορικά ορισμένα στοιχεία γύρω από τη ζωή της και αναπαριστούμε σχηματικά στον πίνακα τα βασικά σημεία του έργου της. Παρακάτω παραθέτουμε κείμενο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Ύστερα, θα επιδοθούμε στην οργάνωση παιχνιδιών ρόλων. Πιο αναλυτικά, χωρίζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες ανομοιογενείς ως προς τη σύστασή τους, δηλαδή ομάδες αποτελούμενες από παιδιά που διαφέρουν ως προς το φύλο, την επίδοση και το κοινωνικό υπόβαθρο. Ακολούθως, κάθε μία από τις τρεις ομάδες καλείται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες και να αναπαραστήσει ένα κομμάτι από τη ζωή, το έργο και μια απ’ τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της (όπως αυτή της απονομής του βραβείου Νόμπελ) αντίστοιχα.

Επειδή μας ενδιαφέρει η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών τα αφήνουμε να επινοήσουν και να επιλέξουν τους ρόλους τους. Αφού τους αφήσουμε κάποιο χρονικό διάστημα να οργανώσουν τους διαλόγους τους, τα παιδιά παρουσιάζουν το σκετσάκι τους σε όλη την τάξη.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά εμπεδώνουν καλύτερα τις πληροφορίες και συγχρόνως καλούνται να τις μεταδώσουν στους συμμαθητές τους. Παράλληλα, οι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν τις δυνατότητες και των δύο φύλων, καταρρίπτοντας έτσι τις προκαταλήψεις και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις όσον αφορά το φύλο.
Κατά αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνονται η μάθηση και η εργασία πάνω στις θετικές επιστήμες, ενώ παράλληλα το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο.


διδακτικό υλικό

Ποια είναι η Françoise Barré-Sinoussi;

Η Françoise Barré-Sinoussi γεννήθηκε το 1947 στο Παρίσι της Γαλλίας. Στις διακοπές της ως παιδί, με ευχαρίστηση περνούσε τις μέρες της στην εξοχή, παρατηρώντας τα θαύματα της φύσης. Ακόμη και τα μικροσκοπικά έντομα μπορούσαν να της τραβήξουν την προσοχή για ώρες. Αυτός ο ενθουσιασμός για τον φυσικό κόσμο ήταν ίσως η πρώτη ένδειξη από την μελλοντική κατεύθυνση που θα έπαιρνε η ζωή της. Ακολούθησαν πολλά χρόνια σπουδών, που οδήγησαν σε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Ωστόσο, όπως παραδέχεται και η ίδια αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες στην προσπάθεια της να εργαστεί στον χώρο της επιστήμης, όμως το θάρρος και η αποφασιστικότητά της, την βοήθησαν να τα καταφέρει. Το 1978 γνώρισε τον σύζυγό της και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε.
Μετά από πολλά χρόνια ερευνών, η Françoise Barré-Sinoussi σε συνεργασία με τον Luc Mountagnier κατάφερε να ανακαλύψει τον ιό ΗΙV, ο οποίος είναι υπεύθυνος για μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που απειλούν τον παγκόσμιο πληθυσμό, το AIDS. Για να το πετύχει αυτό πήρε τον ιό από ασθενή άτομα και τον τοποθέτησε σε κύτταρα στον χώρο του εργαστηρίου, εξασφαλίζοντάς του το κατάλληλο περιβάλλον για να ενεργοποιηθεί. Έτσι, κατάφερε να μελετήσει την συμπεριφορά του, η οποία είναι η εξής. Με την είσοδο του στο σώμα, ο ιός μολύνει μερικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (δηλαδή της ασπίδας του οργανισμού) και παραμένει εκεί χωρίς να προκαλεί βλάβες για κάποιο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, για λόγους που δεν είναι γνωστοί, ο ιός ξυπνάει και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Στη συνέχεια, οι νέοι ιοί αφού καταστρέψουν το αρχικό κύτταρο βγαίνουν και μολύνουν άλλα υγιή κύτταρα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο ιός μεταμφιέζεται διαρκώς, ξεγελώντας το. Τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει όλες τις δυνάμεις του κι έτσι ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί ούτε απέναντι σε ένα απλό κρυολόγημα, οδηγώντας έτσι τον άνθρωπο στον θάνατο.
Μετά από μία τέτοια ανακάλυψη αναμενόμενη ήταν η απονομή σε αυτή του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής του 2008. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Σουηδία παρουσία της βασιλικής οικογένειας και των μεγαλύτερων εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας. Μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά και τον ενθουσιασμό της επιστημόνισσας, μα πάνω από όλα την ικανοποίησή της, για την δικαίωση των κόπων της.


μια διδακτική πρόταση από
την Μπουρονίκου Γεωργία, τη Σιάγκα Ελπινίκη και τη Σουλίδου Αρχοντία

More pages