παιχνίδι ρόλων για τη Gertrude Belle Elion


Gertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswikiGertrude Belle Elion - atlaswiki


Ξεκινάμε τη διδασκαλία μας δίνοντας στα παιδιά ενδιαφέρουσες πληροφορίες και φωτογραφίες γύρω από τη ζωή και το έργο της Gertrude Belle Elion (χρήσιμο υλικό μπορούμε να βρούμε στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Gertrude+Belle+Elion). Στη συνέχεια, προβάλλουμε ένα σύντομο βίντεο, όπου η επιστημόνισσα δίνει μια μικρή σχετικά σε έκταση συνέντευξη, στην οποία λέει η ίδια κάποια πράγματα για τον εαυτό της, αλλά δίνει επίσης και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για όλους τους νέους ανθρώπους. Υποστηρίζει πως η έρευνα είναι κι αυτή ένα παιχνίδι, που αφορά όμως τους ενήλικες, καθώς και πως η τύχη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην έρευνα και μια καλή ιδέα μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και νέους τομείς στην έρευνα. Αναφέρει για τον εαυτό της ότι ασχολήθηκε με τη φαρμακολογία, τη βιοχημεία και τη νευρολογία και πως αποφοίτησε από το Λύκειο όταν ήταν μόλις 15 ετών!!! Δηλ. 4 χρόνια νωρίτερα κι αυτό διότι ήταν άριστη μαθήτρια και ρουφούσε σα σφουγγάρι, γιατί, πάνω από όλα, της άρεσε η μάθηση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να έχει πάρει πάνω από 25 βραβεία για το έργο της.

Δηλώνει επίσης πως είναι ήδη 79 ετών, αλλά παρόλα αυτά σκέφτεται σαν τους φοιτητές που θέλει να εμπνεύσει κι ότι αυτό που της δίνει ώθηση και ουσιαστικά την εμπνέει είναι να κάνει καλά τους αρρώστους και πως η επιθυμία της είναι να ασχοληθούν τα παιδιά με την επιστήμη γενικότερα και να γίνουν κι αυτά με τη σειρά τους χρήσιμα. Η συμβουλή που δίνει στους νέους είναι να επιμένουν και να μην αποθαρρύνονται εύκολα και φυσικά να μην αφήνουν κανέναν να τους αποθαρρύνει, αλλά να προσπαθούν πάντα για το καλύτερο.

Έπειτα, χωρίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες των 3 - 4 ατόμων και τους αναθέτουμε, με βάση τα όσα διάβασαν και είδαν, να δραματοποιήσουν πτυχές της ζωής της Gertrude B. Elion. Πιο συγκεκριμένα:


  • Η 1η ομάδα αναπαριστά την έφηβη Gertrude Elion να μιλάει με τη μητέρα της και να της ανακοινώνει την απόφασή της να ασχοληθεί με την επιστήμη.


Elion: Το σχολείο τελείωσε και πρέπει να σκεφτώ σοβαρά τι θα κάνω από δω και πέρα, τι θα σπουδάσω...

Μητέρα: Τι θα σου άρεσε, τι σκέφτεσαι περισσότερο;

Elion: Μετά τον θάνατο του αγαπημένου μου παππού θα ήθελα να κάνω κάτι για να πολεμίσω αυτή την αρρώστια... τον καρκίνο... Θα ήθελα να ακολουθήσω τον κλάδο της χημείας.

Μητέρα: Η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή μετά την πτώχευση του χρηματιστηρίου... Ευτυχώς που ο πατέρας σου έχει ακόμη τους πελάτες του στο οδοντιατρείο...

Elion: Οι βαθμοί μου όμως είναι αρκετά καλοί και μπορώ να μπω στο Hunter School δωρεάν!

Μητέρα: Αν είναι έτσι και το θέλεις πολύ, εγώ είμαι δίπλα σου! Πιστέυω πως θα έχεις μια λαμπρή καριέρα και να είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου, θα τα καταφέρεις!


  • Η 2η ομάδα αναπαριστά τη Gertrude Elion, μετά από πολλές απογοητεύσεις, να βρίσκει δουλειά με τη βοήθεια του πατέρα της και του Dr Hitchings.


Elion: Έχω απογοητευτεί. Δεν περίμενα πως οι εργοδότες θα με απέρριπταν απλά και μόνο επειδή είμαι γυναίκα... Η αιτολογία τους είναι ότι θα αποσπώ τους συνεργάτες μου στο εργαστήριο...

Πατέρας: Ξέρω από τη δουλειά μου ως οδοντίατρος ότι στο Burroughs Wellcome κάνουν πολύ καλή δουλειά. Γιατί δε ρωτάς μήπως έχουν καμιά δουλειά; Το Tuckahoe της Νέας Υόρκης δεν είναι μακριά!

(επικοινωνεί με το Burroughs Wellcome)

Elion: Γεια σας, ονομάζομαι Gertrude Elion και ήθελα να σας ρωτήσω αν προσφέρετε εργασία. Δεν έχω πολύ εμπειρία, αλλά έχω μάστερ στην οργανική χημεία.

(ακολουθεί συνέντευξη)

Dr.Hitchings: Προσλαμβάνεστε ως βοηθός μου.

(αργότερα)

Elion: Πατέρα με προσέλαβαν στο Burroughs Wellcome! Ο Dr.Hitchings μου έδωσε τη θέση του βοηθού του παρ΄όλο που είμαι γυναίκα! Για την ακρίβεια και η άλλη βοηθός του είναι γυναίκα! Δεν τον ενδιαφέρει αυτό, νομίζω πως είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και μια σπουδαία θέση!


παιχνίδι ρόλων για τη Gertrude Belle Elion - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για τη Gertrude Belle Elion - atlaswiki


  • Η 3η ομάδα αναπαριστά τη Gertrude Elion και το Dr. Hitchings να κάνουν απολογισμό της καριέρας και της πορείας τους, μετά τη νίκη του βραβείου Νόμπελ.


Elion: Δεν το έχω πιστέψει ακόμα ότι πήραμε ένα Νόμπελ στη φαρμακευτική!!!

Dr.Hitchings: Ναι! Αυτό θα έπρεπε να 'χε γίνει πριν 15 χρόνια, όταν ακόμη ερευνούσαμε και κάναμε τις ανακαλύψεις!

Elion: Για μένα το σοκ είναι τριπλό... Δεν είμαι κλινικός γιατρός, δεν έχω ντοκτορά και κυρίως δεν είμαι άντρας!!

Dr.Hitchings: Έχεις δίκιο, είναι αλήθεια πως έχουν υπάρξει κάποιες γυναίκες με Νόμπελ στη χημεία και τη φυσική! Αλλά η βιομηχανία δε θεωρείται το κατάλληλο μέρος για φαρμακευτικές ανακαλύψεις! Θα πρέπει να είσαι περήφανη γιατί ξέρω πως εκπλήρωσες το στόχο σου...

Elion: Η αλήθεια είναι ότι ο θάνατος του παππού μου από καρκίνο και του αρραβωνιαστικού μου από έλλειψη πενικιλίνης με είχαν κάνει να θέλω επίμονα να ανακαλύψω φάρμακα που θα σώσουν ζωές. Και ευτυχώς ακούω συνεχώς για τέτοια περιστατικά ανθρώπων που σώζονται από τα φάρμακά μας! Είναι μεγάλη ευχαρίστηση!

Dr.Hitchings: Είσαι πολύ γενναία! Παρά τις αντιξοότητες που σου έχουν τύχει έχεις καταφέρει πολλά σπουδαία πράγματα που κανείς δεν περιμένει, λόγω της προκατάληψης, από μια γυναίκα!

Elion: Σε αυτό συνέβαλε στην αρχή της καρίερας μου η μητέρα μου με τη μεγάλη της στήριξη και εμπιστοσύνη! Και φυσικά άνθρωποι σαν και εσένα που παρέβλεψαν τα στερεότυπα για το γυναικείο φύλο και με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι...


Σημείωση 1: Οι διάλογοι είναι ενδεικτικοί. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τους δικούς τους.
Σημείωση 2: Αν 3 ομάδες δεν επαρκούν για να καλύψουν όλο το μαθητικό πληθυσμό της τάξης, τότε περισσότερες ομάδες αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν το ίδιο γεγονός.δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Δεξιότητες:
Ανάπτυξη της καλλιτεχνικής φύσης των παιδιών και ευκαιρία για έκφραση.

Στάσεις: Καλλιέργεια της θετικής στάσης απέναντι στην αλλαγή λανθασμένων αντιλήψεων - ενεργειών, αλλά και θετική στάση για τη διδασκαλία και μάθηση των φυσικών επιστημών, καθώς οι φυσικές επιστήμες γίνονται ένα θέμα που τους αφορά όλους. Στάση αποδοχής της διαφορετικότητας, δηλαδή καλλιέργεια μη σεξιστικής στάσης.

μια διδακτική πρόταση από τη Δήμητρα Πούλιου και τη Μαρίνα Κρανιά

More pages