παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι

παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας

στην αρχή του παιχνιδιού ρόλων, ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει σύντομα το θέμα, δηλαδή την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι στον ινδικό ωκεανό, και το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιείται το παιχνίδι, δηλαδή μετά το τελευταίο καταστροφικό τσουνάμι στα νησιά Σαμόα τον Σεπτέμβριο του 2009. Οι μαθητές χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες και κάθε μία απ’ αυτές επιλέγει έναν κλειστό φάκελο μέσα στον οποίο βρίσκεται ο ρόλος που πρέπει να υιοθετήσουν. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν τους εξής ρόλους:

Ηγέτες κρατών της Ν.Α. Ασίας, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής
Δημοσιογράφοι (συντονιστές της συζήτησης)
Φυσικοί επιστήμονες
Εκπρόσωποι του λαού από τις νήσους Σαμόα
Ο ρόλος που κάθε ομάδα καλείται να υποδυθεί στο πλαίσιο του παιχνιδιού, κουβαλάει μαζί του έναν τρόπο συμπεριφοράς ή μια κοινωνική τοποθέτηση, που η ομάδα επίσης υιοθετεί μαζί με το ρόλο της. Στο πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού μπορεί έτσι να προκληθεί ενδιαφέρον και συναισθηματική φόρτιση για θέματα ανισότιμων κοινωνικών σχέσεων. Επομένως θα αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά φαινόμενα, που σχετίζονται με το τσουνάμι και τις καταστροφές που προκαλεί, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν σ’ αυτά. Δίνεται σε όλες τις ομάδες ένας φάκελος με υλικό, που βοηθά να ενημερωθούν για το θέμα και να αντλήσουν από ’κει πληροφορίες για τον ρόλο που πρόκειται να υποδυθούν. Στη συνέχεια απαιτείται χρόνος για να μπορέσουν οι μαθητές να αρχίσουν την ενδοομαδική συνεργασία, δηλαδή, να συλλέξουν τις πληροφορίες και να αυτοσχεδιάσουν δημιουργώντας τους ρόλους τους. Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες, ξεκινά το παιχνίδι ρόλων. Στο τέλος οι μαθητές ενθαρρύνονται να αξιολογήσουν την επίδραση του παιχνιδιού ρόλων στη διαδικασία της μάθησης.
διδακτικό υλικό
( άρθρο 1 )

Καταστροφικός σεισμός με χιλιάδες θύματα

Πηγή: Δίκτυο 29 Δεκεμβρίου 2004
Σήμερα, ένα κέντρο μελέτης και προειδοποίησης για τα τσουνάμι που λειτουργεί στη Χαβάη πιστεεύεται ότι θα μπορούσε να προειδοποιήσει έγκαιρα τους πληθυσμούς για παρόμοια φαινόμενα στην περιοχή του Ειρηνικού.
ΤΑ ΜΜΕ για τον καταστρεπτικό σεισμό
«Κύμα ολέθρου», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph,
«Τα κύματα ήρθαν από το πουθενά», δηλώνει στην εφημερίδα ένας Αυστραλός που έκανε τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας άλλος που βρισκόταν στην Ινδονησία σημειώνει ότι «δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση». «Ο καιρός ήταν υπέροχος, δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο και μετά τα κύματα χτύπησαν την πόλη».
«Η παλίρροια του θανάτου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Independent η οποία επίσης αφιερώνει πολλές σελίδες στα δραματικά γεγονότα στη νοτιοανατολική Ασία, μία εκ των οποίων φέρει τον τίτλο «Τα κύμματα έφεραν τον θάνατο πιο γρήγορα και από ένα Τζάμπο Τζετ».
Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται ότι η καταστροφή αποκαλύπτει την πραγματικότητα της «άλλης πλευράς του παραδείσου». Αποκαλύπτει πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι φτωχές χώρες, γράφει ο αρθρογράφος υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους που πλήγηκαν.
«Τείχη νερού έφεραν σε χιλιάδες ανθρώπους το θάνατο» , είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Times, στο κεντρικό άρθρο της οποίας σημειώνεται ότι το κεντρικό ερώτημα μετά την καταστροφή είναι, «τι μπορούμε να κάμνουμε για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι «πολύ λίγα» γράφει η εφημερίδα. Στην Ιαπωνία πολλές παράκτιες πόλεις έχουν εγκαταστήσει συστήματα προειδοποίησης, τα οποία όμως είναι ακριβά και οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να τα προμηθευτούν, γράφει.
«Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις χωρών του Ινδικού Ωκεανού για την εγκατάσταση προειδοποιητικών συστημάτων, γράφει η εφημερίδα The Guardian στην πρώτη της σελίδα, στην οποία φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του Βρετανού επιστήμονα, Ρόμπερτ Μπράντνοκ.
Η εφημερίδα Financial Times υπογραμμίζει ότι μετά την καταστροφή το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έλλειψη προειδοποιητικού συστήματος, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η γεωλογική υπηρεσία της Αυστραλίας είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι η έλλειψη αυτή θα μπορούσε ένα φθάσεις σε συμφορά, γράφει η εφημερίδα, υποδεικνύοντας ότι οι χώρες του Ειρηνικού είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να υποδεχτούν παρόμοια φαινόμενα.
Τσουνάμι είναι ιαπωνική λέξη που σημαίνει το κύμα στο λιμάνι. Δεν είναι όμως ένα απλό παλιρροϊκό κύμα αλλά μια σειρά τεράστιων, γιγαντιαίων κυμάτων που προκαλείται από πολλές αιτίες και έχει πολύ μεγάλο μήκος κύματος λ όπως και περίοδο Τ. και φτάνουν στην ακτή με μια συχνότητα κάθε 10 με 45 λεπτά. Όταν δε το βάθος της ακτής είναι 15 μέτρα μόνο, η ταχύτητα του είναι 45 χιλιόμετρα την ώρα. Όμως εκατό χιλιόμετρα πιο μακριά υπάρχει άλλο ένα κύμα που πλησιάζει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Και πίσω από αυτό βρίσκεται κι άλλο με μεγαλύτερη ακόμα ταχύτητα. Καθώς λοιπόν τα κύματα του τσουνάμι συμπιέζονται κοντά στην ακτή το μήκος κύματος τους λ γίνεται ολοένα και μικρότερο και η ενέργεια του κύματος κατευθύνεται προς τα πάνω (κατακόρυφα) προκαλώντας έτσι μια μεγάλη αύξηση του ύψους του.
Και καθώς η ενέργεια των κυμάτων του τσουνάμι πρέπει να βρίσκεται μέσα σε μικρότερο όγκο νερού, τα κύματα γίνονται πάρα πολύ ψηλά. Ακόμα κι αν ένα κύμα ήταν ένα μέτρο ή λιγότερο όταν δημιουργήθηκε στον ανοικτό ωκεανό, όταν θα φτάσει στην ακτή μπορεί να έχει 30-35 μέτρα ύψος. Έτσι τα κύματα αυτά θα σκάσουν στην ακτή σαν ένας τοίχος νερού που έρχεται με τεράστια ταχύτητα και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του.
Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές παρανοήσεις για τα κύματα αυτά. Πίστευαν ότι είναι απλά παλιρροϊκά, που οφείλονται στην ανομοιόμορφη βαρυτική έλξη του ήλιου και της Σελήνης πάνω στη Γη. Τα τσουνάμι όμως δεν έχουν καμιά σχέση μ' αυτά.
Δεν έχουν σχέση και με τα κύματα που δημιουργούν οι άνεμοι στην επιφάνεια των θαλασσών. Ως γνωστόν αυτά έχουν μήκος κύματος περίπου 150 μέτρα και περίοδο περίπου 10 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τα τσουνάμι που έχουν περίοδο τής τάξεως της μιας ώρας.
Τα τσουνάμι μπορούν να θεωρηθούν κύματα ρηχών νερών. Γιατί ο λόγος τού βάθους του νερού προς το μήκος κύματος είναι πολύ μικρό (3/2.000.000 και 6/1.000.000).
Σε κάθε διαδοχική κυματική ταλάντωση, η πραγματική κίνηση του νερού στην επιφάνεια ακολουθεί κατακόρυφη τροχιά με διάμετρο ίση με το ύψος του κύματος, διαγράφοντας πλήρη κύκλο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου του κύματος.
Πίνακας με τα ισχυρότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην ιστορία
Ο πιο φονικός σεισμός του 20ου αιώνα, μεγέθους 7.5 Ρίχτερ, είχε χτυπήσει την πόλη Τάνγκσαν στη βόρεια Κίνα και οι νεκροί είχαν φτάσει τους 255.000. Ακολουθεί μια λίστα των φονικότερων σεισμών στην ιστορία:
Ημερομηνία Περιοχή Νεκροί Ρίχτερ
23/1/1556 Κίνα, Σανσί 830.000 ~8
27/7/1976 Κίνα, Τάνγκσαν 255.000 7,5
9/8/1138 Συρία, Αλέπο 230.000 -
22/5/1927 Κίνα, Ζινίνγκ 200.000 7,9
22/12/856 Ιράν, Νατμγκάν 200.000 -
16/12/1920 Κίνα, Γκανσού 200.000 8,6
23/3/893 Ιράν, Αρνταμπίλ 150.000 -
1/9/1923 Ιαπωνία, Κουάντο 143.000 -
5/10/1948 Τουρκμενιστάν 110.000 7,3
18/12/1908 Ιταλία, Μεσσίνα 70.000-100.000 7,2
9/1290 Κίνα, Τσιχλί 100.000 -
11/1667 Αζερμπαϊτζάν, Σεμάκχα 80.000 -
18/11/1727 Ιράν, Ταμπρίζ 77.000 -
1/11/1755 Πορτογαλία, Λισσαβόνα 70.000 8,7
25/12/1932 Κίνα, Γκανσού 70.000 7,6
31/5/1970 Περού 66.000 7,9
1268 Μικρά Ασία, Σιλισία 60.000 -
11/1/1693 Ιταλία, Σικελία 60.000
30/5/1935 Πακιστάν, Κουέτα 30.000-60.000 7,5
4/2/1783 Ιταλία, Καλάμπρια 50.000 -
20/6/1990 Ιράν, Γκιλάν 50.000 7,7
26/12/2003 Ιράν, Μπαμ 31.000 6,6
Πηγές: ΕΡΤ, AFP, BBC, Ελευθεροτυπία, in.gr, Ημερησία

( άρθρο 2 )

Μια απρόσμενη και απίστευτη καταστροφή συνέβη μετά το σεισμό των 8.9 Ρίχτερ δυτικά της Σουμάτρας την Κυριακή. Οι δονήσεις καταγράφηκαν ακόμα και στο Λονδίνο, 8.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, 9,2 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από το σεισμό αυτό επηρεάστηκε όλος ο πλανήτης, γιατί όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής της Ιταλίας, επηρεάστηκε ακόμα και η περιστροφή της Γης.
Κατά τη διάρκεια του καταστρεπτικού σεισμού εμφανίστηκε απότομα ένα ύψωμα 10 μέτρων και μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού, τα ξημερώματα της Κυριακής. Αυτό κατά τους επιστήμονες απελευθέρωσε ένα εκατομμύριο φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι η πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα, ενώ δισεκατομμύρια τόνοι νερού μετακινήθηκαν στο σεισμό, προκαλώντας ένα τσουνάμι που σάρωσε εννέα χώρες. Τα κύματα από το τσουνάμι εξαπλώθηκαν κυκλικά στη θάλασσα με ταχύτητα έως και 800 χιλιομέτρων την ώρα.
Ο σεισμός εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου η τεκτονική πλάκα του Ινδικού Ωκεανού βυθίζεται κάτω από τη Σουμάτρα, μέρος της ευρασιατικής πλάκας. Και η Ινδονησία, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 17.000 νησιών, είναι επιρρεπής σους σεισμούς γιατί βρίσκεται στα όρια των λιθοσφαιρικών πλακών.
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki

Οι νεκροί μέχρι το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου 2004
Μπορούσε να περιοριστεί η τραγωδία;
Πολλές ζωές θα είχαν σωθεί αν οι πληγείσες χώρες συμμετείχαν στο διεθνές σύστημα συναγερμού που προειδοποιεί τις παράκτιες κοινότητες για φονικά παλιρροϊκά κύματα. Ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει μάλλον τους 100.000. Ο συντονιστής του ΟΗΕ, Ιαν Εγκελαντ επισημαίνει: Ίσως είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας.

«Είναι μία πρωτοφανής καταστροφή... Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει κάτι παρόμοιο», δηλώνει η Iβέτ Στίβενς, αξιωματούχος του τμήματος αρωγής του OHE, «ίσως είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας», υποστηρίζει ο Iαν Eγκελαντ, συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για επείγουσες καταστάσεις: Λίγες μόνο φράσεις περικλείουν την ανείπωτη τραγωδία που εξακολουθεί να βιώνει η νότια Aσία.

Μια τραγωδία που θα μπορούσε, αν όχι να είχε αποφευχθεί, σίγουρα να περιοριστεί, εάν υπήρχαν τα απαραίτητα συστήματα συναγερμού στην περιοχή, εάν οι κυβερνήσεις των πληγέντων κρατών αλλά και η διεθνής κοινότητα κινητοποιούνταν άμεσα, εάν οι προειδοποιήσεις είχαν φτάσει εγκαίρως... Iσως τότε να ήταν αισθητά μικρότερος ο κατάλογος των νεκρών, ένας κατάλογος που αυξανόταν λεπτό προς λεπτό...
Ο αντίκτυπος του τσουνάμι θα είχε περιοριστεί, αμέτρητες ζωές θα είχαν σωθεί, εάν Iνδία και Σρι Λάνκα (δύο από τις χειρότερο πληγείσες χώρες) συμμετείχαν στο διεθνές σύστημα συναγερμού που προειδοποιεί τις παράκτιες κοινότητες για φονικά παλιρροϊκά κύματα, επισημαίνουν εμπειρογνώμονες. Tο σύστημα προειδοποιεί τις χώρες ότι θα πληγούν οι ακτές τους εντός των επομένων τριών έως και 14 ωρών.

Στον Iνδικό ωκεανό όμως δεν υπήρχαν αισθητήρες κυμάτων και περιοχές ολόκληρες αφέθηκαν στο έλεός τους΄ "Είναι επειδή τα τσουνάμι δεν είναι τόσο συχνά στον ινδικό ωκεανό", εξηγεί ο Tσαρλς MακKρίρι, διευθυντής του Kέντρου Προειδοποίησης Tσουνάμι του Eιρηνικού, "ο εξοπλισμός είναι υπερβολικά ακριβός για να τον αγοράσουμε", δηλώνει ο Mπούντι Oυαλούγιο, της Mετεωρολογικής και Γεωφυσικής Υπηρεσίας της Ινδονησίας. Εξηγήσεις που δεν δικαιολογούν όμως, ούτε στο ελάχιστο, την ανθρώπινη τραγωδία...
Τα κύματα του τσουνάμι έκαναν 2,5 ώρες να φθάσουν στην Ινδία. Χρονικά περιθώρια που, εάν οι αρμόδιοι είχαν εκμεταλλευτεί αναλόγως, ίσως θα μπορούσαν να αποβούν σωτήρια για χιλιάδες ανθρώπους. Aμερικανοί σεισμολόγοι του Kέντρου Προειδοποίησης Tσουνάμι του Eιρηνικού, όμως, κατήγγειλαν ότι προέβλεψαν το τσουνάμι αμέσως μόλις κατεγράφη ο σεισμός, δεν είχαν όμως πού να... τηλεφωνήσουν. Oι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν εξέδωσαν εγκαίρως προειδοποιήσεις διότι δεν γνώριζαν το μέγεθος της καταστροφής.
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
Το πρωί της Kυριακής, η μετεωρολογική υπηρεσία της Tαϊλάνδης εξέδωσε προειδοποίηση, ενώ το διαδίκτυο δημοσίευσε ανάλογη προειδοποίηση τρεις ώρες μετά. Ηταν πολύ αργά, 700 άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί...
Πρέπει να τονιστεί όμως ότι σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο, "η πιθανότητα να εκδηλωθεί μεγάλο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό έμοιαζε αδιανόητη" δήλωσε στις 27 Δεκεμβρίου ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τσουνάμι, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Παρ' όλα αυτά, λίγες μόλις εβδομάδες προτού συμβεί το αδιανόητο, ο ίδιος είχε επιχειρήσει να πείσει το Κέντρο της Χαβάης να επεκτείνει το δίκτυό του και στον Ινδικό Ωκεανό. Οι έρευνές του για τα τσουνάμι που είχαν χτυπήσει τη Νέα Γουινέα και τη Νικαράγουα τον είχαν πείσει ότι το φαινόμενο μπορούσε να συμβεί ακόμη και από απλές κατολισθήσεις στεριάς στη θάλασσα. Άρα, θεωρητικά, όλες οι παράκτιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κινδυνεύουν. Πόσο μάλλον τα νησιά της θάλασσας Άνταμαν, που γειτονεύουν με το αλήστου μνήμης ηφαίστειο Κρακατόα και τα δεκάδες άλλα ηφαίστεια της Σουμάτρας, και βρίσκονται πάνω στο σταυροδρόμι της ινδικής, της βιρμανέζικης και της αυστραλιανής πλάκας. Δυστυχώς, τους πρόλαβε όλους ο μεγάλος καταστρεπτικός σεισμός.
Δεν ήταν έκπληξη ο σεισμός
Από μία άποψη, ο καταστροφικός σεισμός της περασμένης Κυριακής δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ύστερα από πολλές δεκαετίες μελέτης των σεισμικών ρηγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ρήγματος μεταξύ των τεκτονικών πλακών στον Ινδικό ωκεανό, οι επιστήμονες είναι σε θέση να καταγράψουν τις περιοχές όπου είναι πιθανό να συμβούν μεγάλοι σεισμοί.
Αυτό που πραγματικά θέλει να μάθει όμως ο κόσμος - πότε και πού ακριβώς θα κτυπήσει ο επόμενος «μεγάλος» σεισμός - δεν είναι δυνατό να απαντηθεί. Παρά τις ανεπτυγμένες θεωρίες τους, παρά τα τεράστια ποσά (άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων) που έχουν δαπανηθεί σε εξοπλισμό για τη μελέτη των ρηγμάτων στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους ανθρώπους ότι έρχεται σεισμός.
Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι σεισμολόγοι, επισημαίνει η Σάντρα Μπλέικσλι στο σημερινό φύλλο των Νιου Γιορκ Τάιμς, είναι να προβλέψουν την πιθανότητα να ξαναγίνει ένας σεισμός σε περιοχές οι οποίες έχουν ήδη πληγεί. Οι πιθανότητες αυτές κυμαίνονται συνήθως σε διάστημα 10 ως 30 ετών. Και οι σχετικές προβλέψεις είναι χρήσιμες για να επιλέγονται οι τοποθεσίες όπου κτίζονται φράγματα, δρόμοι και ενεργειακοί σταθμοί σε σεισμογενείς περιοχές, αλλά δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που μένουν σε τέτοιες περιοχές.
Η επιστήμη της πρόβλεψης των σεισμών έχει μια μακρά, θλιβερή ιστορία, που περιλαμβάνει καλές ιδέες οι οποίες απέτυχαν, απογοητευτικά πειράματα και έναν ανεξάντλητο κατάλογο αντιεπιστημονικών ισχυρισμών.
Τη δεκαετία του '70, δημιουργήθηκαν ελπίδες ότι η λεγόμενη θεωρία του σεισμικού χάσματος θα οδηγούσε σε ακριβείς προβλέψεις. Ζώνες σεισμικών ρηγμάτων χωρίστηκαν σε μικρότερα τμήματα για τα οποία διατυπώθηκε η υπόθεση ότι θα κινούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλά στο Ρήγμα Σαν Αντρέας της Καλιφόρνια, η θεωρία αυτή δεν επαληθεύτηκε. "Δεν ξέρουμε γιατί", λέει ο Kerry Sieh, ένας σεισμολόγος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια που ανέπτυξε αυτή την τεχνική. "Ίσως επειδή υπάρχει μια αλληλεπίδραση πολλών ρηγμάτων".
Συνειδητοποιώντας ότι δεν θα λύσει ποτέ το αίνιγμα της πρόβλεψης στην Καλιφόρνια, ο Sieh έστρεψε πριν από δέκα χρόνια την προσοχή του στα ρήγματα ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρας.
Για την έρευνά του χρειαζόταν στοιχεία του παρελθόντος, στοιχεία που διηγούνται την εμφάνιση σεισμών, από τα οποία ελπίζει ότι θα βρει τη συνταγή πρόβλεψης των μελλούμενων να συμβούν. Για να βρει τέτοια στοιχεία, εδώ και μία δεκαετία ερευνά τον βυθό του ωκεανού, στο ρήγμα που εκτείνεται λίγο έξω από τις ακτές της Σουμάτρας, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτίως του σημείου όπου σημειώθηκε ο σεισμός της Κυριακής.
Χρονολογώντας, επίσης, στους κοραλλιογενείς υφάλους τα ίχνη νεκρών οργανισμών από μετατοπίσεις του ρήγματος και τσουνάμι, ο Sieh μπόρεσε να διασταυρώσει ότι μεγάλοι σεισμοί γίνονταν σε εκείνα τα μέρη, ανά δύο και σε διαστήματα 230 ετών κατά μέσον όρο.
Το 1797 σημειώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το 1833 άλλος ένας σεισμός 8,7 βαθμών. Ανάλογα ζευγάρια σημειώθηκαν γύρω στο 1300 και γύρω στο 1500.
"Βρισκόμαστε στην αρχή του επόμενου κύκλου", τονίζει ο αμερικανός σεισμολόγος. "Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί αρκετές μικρότερες δονήσεις στην περιοχή". Έτσι, ένας νέος πολύ μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή δεν θα είναι έκπληξη. Αλλά μπορεί να αργήσει για μερικές δεκαετίες.
Οι προβλέψεις των σεισμών στην ξηρά δεν έχουν αποδειχθεί ποτέ αξιόπιστες. Στις 4 Φεβρουαρίου 1975, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκκένωσε την πόλη Χαϊσίνγκ με βάση ορισμένες ενδείξεις ότι επρόκειτο να γίνει σεισμός (μεταβολές στη στάθμη της θάλασσας, μια σειρά μικρών δονήσεων, ανησυχία στα άλογα, τα σκυλιά και τα κοτόπουλα). Δύο ημέρες αργότερα σημειώθηκε πράγματι σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Αργότερα όμως αποδείχθηκε ότι ο ισχυρισμός της κινεζικής κυβέρνησης ήταν βασισμένος στην ιδεολογία, όχι στην επιστήμη. Ο σεισμός δεν είχε προβλεφθεί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Ένα χρόνο αργότερα, σημειώθηκε δόνηση 7,6 βαθμών στην επαρχία Τανγκσάν χωρίς να υπάρξει καμιά προειδοποίηση. Υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 250.000 άτομα.
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki

Πολλοί σεισμολόγοι λένε τώρα ότι ένας σεισμός δεν μπορεί ποτέ να προβλεφθεί

Πολλοί σεισμολόγοι λένε τώρα ότι ένας σεισμός δεν μπορεί ποτέ να προβλεφθεί επειδή ο φλοιός της γης είναι ετερογενής. Οποιοσδήποτε μικρός σεισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο γεγονός. Το κατά πόσον ένας μικρός σεισμός εξελίσσεται σε μεγάλο ή φθίνει σε ένταση εξαρτάται από μυριάδες λεπτομέρειες.
Ο δρ. Τζον Ραντλ, ένας σεισμολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, λέει ότι οι μεγαλύτερες ελπίδες για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση στηρίζονται σε μια στατιστική μέθοδο που εντοπίζει τα επικίνδυνα σημεία. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου χωρίζονται σε τετράγωνα που η κάθε πλευρά τους έχει μήκος δέκα χιλιομέτρων. Ειδικά μηχανήματα παρακολουθούν τις περιοχές όπου συμβαίνουν συχνοί μικροί σεισμοί, γύρω στα 3 Ρίχτερ. Όταν η δραστηριότητα αυτή αυξάνεται, ένας μεγάλος σεισμός είναι πιθανότερος εντός των επομένων πέντε ετών.
Η μέθοδος αυτή προέβλεψε την τοποθεσία των 12 από τους 14 μέτριους σεισμούς που σημειώθηκαν την περασμένη πενταετία στην Καλιφόρνια. «Και πάλι όμως», λέει ο δρ. Ραντλ, «η μέθοδος προβλέπει το πού, αλλά όχι ακριβώς το πότε».
Σήμερα, ένα κέντρο μελέτης και προειδοποίησης για τα τσουνάμι που λειτουργεί στη Χαβάη πιστεεύεται ότι θα μπορούσε να προειδοποιήσει έγκαιρα τους πληθυσμούς για παρόμοια φαινόμενα στην περιοχή του Ειρηνικού.
ΤΑ ΜΜΕ για τον καταστρεπτικό σεισμό
«Κύμα ολέθρου», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Daily Telegraph,
«Τα κύματα ήρθαν από το πουθενά», δηλώνει στην εφημερίδα ένας Αυστραλός που έκανε τις διακοπές του στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας άλλος που βρισκόταν στην Ινδονησία σημειώνει ότι «δεν υπήρχε η παραμικρή προειδοποίηση». «Ο καιρός ήταν υπέροχος, δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο και μετά τα κύματα χτύπησαν την πόλη».
«Η παλίρροια του θανάτου» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Independent η οποία επίσης αφιερώνει πολλές σελίδες στα δραματικά γεγονότα στη νοτιοανατολική Ασία, μία εκ των οποίων φέρει τον τίτλο «Τα κύμματα έφεραν τον θάνατο πιο γρήγορα και από ένα Τζάμπο Τζετ».
Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας σημειώνεται ότι η καταστροφή αποκαλύπτει την πραγματικότητα της «άλλης πλευράς του παραδείσου». Αποκαλύπτει πόσο ευάλωτες είναι αυτές οι φτωχές χώρες, γράφει ο αρθρογράφος υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους ανθρώπους που πλήγηκαν.
«Τείχη νερού έφεραν σε χιλιάδες ανθρώπους το θάνατο» , είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Times, στο κεντρικό άρθρο της οποίας σημειώνεται ότι το κεντρικό ερώτημα μετά την καταστροφή είναι, «τι μπορούμε να κάμνουμε για να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι «πολύ λίγα» γράφει η εφημερίδα. Στην Ιαπωνία πολλές παράκτιες πόλεις έχουν εγκαταστήσει συστήματα προειδοποίησης, τα οποία όμως είναι ακριβά και οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να τα προμηθευτούν, γράφει.
«Αγνοήθηκαν οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις χωρών του Ινδικού Ωκεανού για την εγκατάσταση προειδοποιητικών συστημάτων, γράφει η εφημερίδα The Guardian στην πρώτη της σελίδα, στην οποία φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του Βρετανού επιστήμονα, Ρόμπερτ Μπράντνοκ.
Η εφημερίδα Financial Times υπογραμμίζει ότι μετά την καταστροφή το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έλλειψη προειδοποιητικού συστήματος, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η γεωλογική υπηρεσία της Αυστραλίας είχε προειδοποιήσει τον Σεπτέμβριο ότι η έλλειψη αυτή θα μπορούσε ένα φθάσεις σε συμφορά, γράφει η εφημερίδα, υποδεικνύοντας ότι οι χώρες του Ειρηνικού είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να υποδεχτούν παρόμοια φαινόμενα.

(άρθρο 3 )

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από το τσουνάμι που έπληξε το αρχιπέλαγος των νήσων Σαμόα. Το τσουνάμι προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη στις 20:48 ώρα Ελλάδας.
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS),εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ νοτιοδυτικά της Απία.
Το τσουνάμι που προκλήθηκε έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.
Έως και αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές θα αυξηθεί.
"Μέχρι τώρα πιστεύουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους εκατό", δήλωσε ο υποδιευθυντής του κέντρου διαχείρισης καταστροφών της Δυτικής Σαμόα Αουσεγκάλια Μουιπόλα και πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοούμενων, τονίζοντας πως στο νησί Ουπόλου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή.
"Ορισμένες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και το τσουνάμι κάλυψε με άμμο μεγάλα τμήματα των νησιών, έτσι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα για να εντοπίσουμε τα πτώματα", επισήμανε ο ίδιος.
"Ο απολογισμός μπορεί να μεγαλώσει, διότι και άλλα θύματα δεν έχουν καταγραφεί λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας", δήλωσε ο Ταλουτάλα Μαουάλα γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού.
Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και αυτό που έκαναν πρώτα ήταν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.
Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια.
Σύμφωνα τον Μίζα Τελεφόνι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αυτής της χώρας που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα, ύψους έως και 4,5 μέτρων, που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του.
Επίσης ο Τελεφόνι δήλωσε ότι τα δυο πιο τουριστικά ξενοδοχεία, τα Sinalei Reef Resort και Coconuts Beach Resort, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του κυριότερου νησιού, του Ούπολου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
"Μας ενημέρωσαν ότι σε αυτήν την πλευρά του νησιού τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί", δήλωσε ο Τελεφόνι.
Η αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών των Σαμόα, Αουσεγκάλια Μουλιπόλα, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για θύματα του τσουνάμι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μερικά χωριά στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας έχουν καταστραφεί.
Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Τογκιόλα Τουλαφόνο από τη Χαβάη, διευκρινίζοντας πως ένα μεγάλο τμήμα του νησιού Τουτουίλα έχει καταστραφεί. Επίσης οι αρχές της Τόνγκα ανακοίνωσαν πως δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Νιουατοπουτάτου.
Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για μεγάλη περιοχή του νότιου Ειρηνικού η οποία αργότερα ανακλήθηκε.
Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, αν και η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη δεν είχε απαιτούμενη ενέργεια για να προκαλέσει ένα μεγαλύτερο τσουνάμι, όπως αυτό του 2004 στην Ασία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 230 χιλιάδες ανθρώπους σε 11 κράτη.
Τέλος, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις αγνοούνται στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα, το οποίο επίσης επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι.
Βοήθεια προς τους πληγέντες υποσχέθηκε η Ε.Ε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, υποσχέθηκε σήμερα την αποστολή βοήθειας από τους Ευρωπαίους προς τα θύματα των φυσικών καταστροφών, οι οποίες έπληξαν την Ασία αυτή την εβδομάδα.
"Η Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κινητοποιηθεί για την παροχή αρωγής και έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την βοήθεια στην περιοχή", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σολάνα.
Εξέφρασε ακόμη τη βαθιά του θλίψη για τις νέες τρομερές φυσικές καταστροφές που έπληξαν την περιοχή του Ειρηνικού τις τελευταίες ημέρες. "Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. Απευθύνω τα συλλυπητήρια μου στους ανθρώπους και στις αρχές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, των νησιών της Σαμόα, της Τόνγκα και του Βιετνάμ", πρόσθεσε.
Δεκάδες νεκροί από ισχυρό σεισμό και στην Ινδονησία


(άρθρο 4)

12/01/05 15:31
Με 4 εκατ. δολάρια
Η Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσει το σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
Associated Press
Ο Ιάπωνας πρωθυπουγός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι
Μαδρίτη
Προηγούμενο άρθρο:
Κάλεσμα του ΟΗΕ για την εγκατάσταση δίκτυου προειδοποίησης για τσουνάμι στη ΝΑ Ασία(3/1/2005)

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης παλιρροϊκών κυμάτων στον Ινδικό Ωκεανό. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα θα διαθέσει 4 εκατ.δολάρια. Εάν το σύστημα υπήρχε, θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές.
Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του συστήματος προειδοποίησης φυσικών καταστροφών στην περιοχή θα δώσει ο ίδιος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στη διάρκεια διάσκεψης του ΟΗΕ στο Κόμπε, πόλη που έχει πληγεί ιδιαίτερα από σεισμούς.

Ήδη, το Τόκιο έχει αποδεσμεύσει κονδύλια ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση των πληγέντων στη Νοτιοανατολική Ασία.
Την εγκατάσταση δικτύου προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές ζητούν και τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι το κόστος δεν θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται ότι η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία συμμετέχουν στο σχετικό δίκτυο προειδοποίησης, αλλά μόνο για τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.


( άρθρο 5 )

03/01/05 13:58
Εντός του 2006
Κάλεσμα του ΟΗΕ για την εγκατάσταση δίκτυου προειδοποίησης για τσουνάμι στη ΝΑ Ασία
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
Associated Press
Ένα από τα νησιά των Μαλδίβων όπου έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι
Ηνωμένα Έθνη
Προηγούμενο άρθρο:
Έως και 10 χρόνια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση των χωρών της ΝΑ Ασίας(2/1/2005)
Επόμενο άρθρο:
Η Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσει το σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό(12/1/2005)

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, όπως παλιρροϊκά κύματα, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας, θα υπογραμμίσει ο ΟΗΕ στη διάρκεια της διάσκεψης που θα γίνει την Πέμπτη στην Ινδονησία. Στόχος του Οργανισμού η λειτουργία του εντός του 2006.
Μιλώντας στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Σαλβάνο Μπρισένο, διευθυντής του γραφείου για φυσικές καταστροφές του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών είναι να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο, ώστε να μην επαναληφθεί η τραγωδία.
Από οικονομικής άποψης, το σχετικό πρόγραμμα δεν κοστίζει περισσότερο από 30 εκατομμύρια δολάρια.
Το θέμα αναμένεται να θέσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη διάρκεια της διάσκεψης δωρητών, που αρχίζει την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία συμμετέχουν στο σχετικό δίκτυο προειδοποίησης, αλλά μόνο για τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του: «Είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουν οι τουρίστες στις ακτές με αίσθημα ασφάλειας» τόνισε.


( άρθρο 6 )

28/12/04 17:14
Γέφυρα ανθρωπιάς
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους πληγέντες στη ΝΑ Ασία
παιχνίδι ρόλων σχετικά με το τσουνάμι - atlaswiki
ΑΠΕ
Πολύτιμη είναι τη στιγμή αυτή κάθε βοήθεια στα χιλιάδες θύματα
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση03/01/05 18:15Με τρόφιμα μακράς διαρκείας, χρήματα, παιδικές τροφές, φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες και κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια μπορούν να ενισχύσουν τους πληγέντες από τα τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία όσοι Έλληνες επιθυμούν. Πού μπορούν να απευθυνθούν όσοι θέλουν να προσφέρουν βοήθεια;
1- Στη μη κυβερνητική οργάνωση της Αρχιεπισκοπής Αλληλεγγύη, τηλ.: 210-8659.039, Ανοιχτή Γραμμή 8001137777 και στον Oργανισμό Εργατικής Εστίας. που από κοινού ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια.
Tα δέκα γραφεία διανομής του Oργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική που θα δέχονται τρόφιμα και άλλη βοήθεια είναι:
Αθήνα: Πατησίων 125 (τηλ.: 210-8841.950), Αγίου Μάρκου 11(210-3245297), Περιστερίου-Θίσβης 11 (210-5743.907).
Πειραιάς: Oμηρίδου Σκυλίτση 19 (210-4120.746).
Ταύρος: Τιμοθέου Ευεγενικού 5 (210-3424.934).
Ελευσίνα: Χαριλάου 30 (210- 5545.360).
Ν.Ιωνία: Β΄ συγκρ. εργ. Κατοικιών (210- 2717.636).
Αργυρούπολη: Αργυρουπόλεως 94-96 (210-9958.956).
Χολαργός: Αγαμέμνονος 18 (210- 6542.155).
Αιγάλεω: Θεσσαλονίκης (210- 5312.795).
Χρήματα μπορούν να δοθούν στους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς: Αγροτική Τράπεζα: 00201091000460020109100046, Eurobank: 0260530200 156646762, Τράπεζα Πειραιώς: 5054018129257
2- «Τηλεμαραθώνιο ανθρωπιάς» για τα θύματα της τραγωδίας στη ΝΑ Ασία οργανώνει η ΕΡΤ από τις 5:45 το πρωί της Τρίτης και για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όλες οι εκπομπές θα είναι προσαρμοσμένες στον τηλεμαραθώνιο, ενώ θα εμφανίζονται συνεχώς τρέιλερ με τους τραπεζικούς λογαριασμούς για τη βοήθεια των πληγέντων.
Από τις 5:45 το πρωί της Τρίτης (4/1)έως τα ξημερώματα της Τετάρτης ολόκληρο το πρόγραμμα της ΝΕΤ θα προσαρμοστεί για τις ανάγκες του σκοπού αυτού, ενώ στην τηλεόραση θα εμφανίζονται συνεχώς τρέϊλερ με τους αριθμούς των λογαριασμών που έχει ανοίξει η ΕΡΤ για τη βοήθεια των πληγέντων.
Oι αριθμοί των λογαριασμών είναι οι εξής: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 84977667, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 180/47047032, ALPHA BANK 115-00-2002-018887. Επίσης, οι πολίτες που θα προσφέρουν χρήματα θα μπορούν να δημοσιοποιούν προηγουμένως την προσφορά τους κατά τη διάρκεια των εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο 210-9556400.
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν από τη Δευτέρα στον τηλεμαραθώνιο μπορούν να στέλνουν μήνυμα από το κινητό τους γράφοντας τη λέξη ΑSIΑ και στέλνοντας το στο 4536, προσφέροντας έτσι 1 ευρώ. Επίσης στην πλατεία Συντάγματος και στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», από τα ξημερώματα της Τρίτης έως αργά το βράδυ, θα λειτουργούν ειδικά περίπτερα όπου θα μπορούν όσοι θέλουν να καταθέτουν τις προσφορές τους.
3- Πανελλαδική γραμμή κλήσης 24ωρης λειτουργίας δημιούργησε η Unicef για τις δωρεές πολιτών: 80150012345 (χρέωση 1 αστική μονάδα).
Η Ελληνική Επιτροπή της Unicef θέλοντας να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για την ανακούφιση των παιδιών στις παράκτιες περιοχές της ΝΑ Ασίας που επλήγησαν από τα τσουνάμι ανακοινώνει τη διάθεση 50.000 ευρώ σε πρώτη φάση για τις άμεσες ανάγκες των παιδιών.
Συγχρόνως, απευθύνει έκκληση στην ελληνική κοινωνία για οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, ώστε να καλυφθούν οι πρώτες άμεσες ανάγκες. Για το σκοπό αυτό από την Τετάρτη διαθέτει τηλεφωνική Γραμμή Ζωής που θα βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία για να δέχεται τις δωρεές των συμπολιτών μας.
4- Οι Γιατροί του Κόσμουχρειάζονται άμεσα: εθελοντές (γιατρούς και νοσηλευτές), χρήματα, σκηνές, κουβέρτες, παιδικές τροφές (γάλα σκόνη, εβαπορέ), τρόφιμα (ρύζι, φασόλια, ζάχαρη), φάρμακα (αντιβιοτικά, αντιβηχικά, αντιπυρετικά, δερματικές αλοιφές.) Πληροφορίε: Σαπφούς 12, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210-3213150, 801 1000 100
Λογαριασμοί τραπεζών:
ΕΘΝΙΚΗ: 141/29611217
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 001-29534144
ALPHA BANK: 199-00-2002-002401
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 36 88 783
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 00204003076610020400307661

5- Επίσης, η ActionAid (τηλ.:21092123212109212321) απευθύνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν την παροχή άμεσης βοηθείας στους πληγέντες. Ειδικός λογαριασμός έχει ανοιχθεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με αριθμό 127-480071-06.
Οργανώσεις ανά τον κόσμο
Σε παγκόσμια κλίμακα, χρήματα για τα παιδιά συγκεντρώνουν οι εξής οργανώσεις:
· Σώστε τα Παιδιά: www.savethechildren.org
· Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης των Ηνωμένων Εθνών: www.wfp.org
· Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: www.redcross.org
· Στρατός της Σωτηρίας: www.salvationarmy.org
· Γιατροί Χωρίς Σύνορα: www.msf.org
· Μουσουλμανική Βοήθεια: www.muslimaid.org
· Χρήματα από Ευρωπαίους συγκεντρώνει και η «Βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς στην Ασία» στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: quakerelief@europe.com
Πηγές Πληροφόρησης του ΟΗΕ για την τραγωδία στον Ινδικό Ωκεανό
· Ειδήσεις από τον ΟΗE: http://www.un.org/News/
· Γραφείο για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων(OCHA): http://ochaonline.un.org/
· UN ReliefWeb: http://www.reliefweb.int/
· Διεθνής Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Καταστροφών (ISDR): http://www.unisdr.org/
002010910004600204003076612109212321


χρονική διάρκεια
δύο διδακτικές ώρες. Στο πρώτο τέταρτο χωρίζετε τα παιδιά σε ομάδες, εξηγείτε τα στάδια και τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, μοιράζετε τους φακέλους με τους ρόλους και τους φακέλους με το επιλεγμένο υλικό. Μέχρι το τέλος της πρώτης ώρας αφήνετε τα παιδιά να προετοιμαστούν με την επεξεργασία του υλικού και την μεταξύ τους συνεργασία. Στο παιχνίδι θα αφιερωθούν τα 35 λεπτά της δεύτερης ώρας και στα δέκα λεπτά που υπολείπονται τα παιδιά θα κληθούν να αξιολογήσουν την επίδραση του παιχνιδιού στη διαδικασία της μάθησης για το συγκεκριμένο φαινόμενο.


θεματικές που εμπλέκονται
Η δραστηριότητα αυτή διαπλέκει το μάθημα της φυσικής με αυτό της γλώσσας και της έκφρασης, όπως και της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Το παιχνίδι ρόλων
οξύνει τις ικανότητες της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης και εκθέτει τους συμμετέχοντες στην πολυπλοκότητα των πραγματικών προβλημάτων. Παράλληλα οδηγεί στην επαναξιολόγηση διαφορετικών θέσεων και αυξάνει τον βαθμό κατανόησης της πραγματικής συμμετοχής στις αληθινές καταστάσεις της ζωής και τέλος αναπτύσσει πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες, όπως η ικανότητα αντίληψης μιας κατάστασης από πολλές οπτικές γωνίες.

μια διδακτική πρόταση από τις Χαντζιάρα Μαργαρίτα και Τρικούπη Ροδονίκη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages