παρουσίαση πληροφοριών και συζήτηση για τη Lise Meitner


παρουσίαση πληροφοριών και συζήτηση για τη Lise Meitner - atlaswikiπαρουσίαση πληροφοριών και συζήτηση για τη Lise Meitner - atlaswiki

1. Αρχικά θα γίνει μία ενημέρωση μέσα στην τάξη για τη ζωή της Lise Meitner. Τα θέματα στα οποία θα αναφερθούμε είναι:

  • Η γέννηση και η παιδική της ηλικία
  • Η εκπαίδευση και η επαγγελματική της πορεία
  • Η πορεία προς την ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης
  • Η απόσυρσή της στην Αγγλία και ο θάνατός της

Παράλληλα, θα προβάλλεται πλήθος από φωτογραφίες που τραβήχτηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της και απεικονίζουν στιγμές της καθημερινότητας, αλλά και όψεις της επιστημονικής της πορείας.

Χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες ως προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βρεθούν στον εξής δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/Lise+Meitner. Επιπλέον, θα μπορούσε να παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο The Path to Nuclear Fission: The Story of Lise Meitner and Otto Hahn, που αφορά στην έρευνα της επιστημόνισσας σχετικά με την πυρηνική σχάση και είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο: http://vimeo.com/40668043# (μόνο στην αγγλική γλώσσα).

2. Στη συνέχεια, αφού τα παιδιά γνωρίσουν αναλυτικά τη ζωή και το έργο της Lise Meitner, θα ακολουθήσει μια συζήτηση στην τάξη για το γεγονός πως αγνοήθηκε από την επιτροπή Νόμπελ και θα ζητηθεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες να εντοπίσουν σ’ όλη την διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας στιγμές που φανερώνουν τη ρατσιστική συμπεριφορά των συναδέλφων της απεναντί της λόγω του φύλου της.

3. Τέλος, χρήσιμο είναι να συζητηθεί και η στάση της οικογενείας της και ειδικότερα του πατέρα της όταν κατάλαβαν την κλίση της προς τις θετικές επιστήμες.
μια διδακτική πρόταση από το Χρήστο Σαράφη

More pages