πείραμα για τη φθορίωση των δοντιών

πείραμα για τη φθορίωση των δοντιών - atlaswikiπείραμα για τη φθορίωση των δοντιών - atlaswiki

περιγραφή δραστηριότητας
πείραμα για τη φθορίωση των δοντιών - atlaswikiΚατά τη διάρκεια της διδασκαλίας για τη δράση του φθορίου στην αδαμαντίνη των δοντιών ο δάσκαλος παρουσιάζει στην τάξη ένα πείραμα με καθημερινά υλικά (1 αυγό, 1 αυγοθήκη, 1 φθοριούχο οδοντόκρεμα, 1 μαρκαδόρο, 1 ποτήρι άσπρο ξύδι, λίγο βαμβάκι και 1 διαφανές ποτήρι) που έχει φροντίσει να τα φέρει από το σπίτι του. Τοποθετεί τα θρανία σε σχήμα Π και αυτός στέκεται στο κέντρο ώστε να μπορούν οι μαθητές να βλέπουν το πείραμα. Έπειτα ο δάσκαλος παίρνει το αυγό και με μαρκαδόρο τραβάει μια οριζόντια γραμμή που χωρίζει το αυγό στα δύο. Γεμίζει την αυγοθήκη με τη φθοριούχο οδοντόκρεμα, βάζει το αυγό μέσα, έτσι ώστε το μισό αυγό να καλύπτεται με την οδοντόκρεμα. Με αυτόν τον τρόπο το φθόριο της οδοντόκρεμας επιδρά πάνω στο μισό αυγό, μέχρι τη γραμμή του μαρκαδόρου. Μετά από λίγη ώρα γεμίζει το ποτήρι με άσπρο ξύδι, βγάζει το αυγό από την αυγοθήκη και σκουπίζει την οδοντόκρεμα με ένα βαμβάκι. Στη συνέχεια βάζει το αυγό μέσα στο ποτήρι με το ξύδι. Αυτό που παρατηρείται είναι ότι η πλευρά του αυγού που δεν καλύφθηκε με οδοντόκρεμα εμφανίζει μικρές φουσκάλες. Ρωτάτε τα παιδιά αν ξέρουν γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αφού ακουστούν οι απόψεις τους, εξηγείτε στα παιδιά ότι το οξύ από το ξύδι επιδρά πάνω στο ασβέστιο που έχει το τσόφλι του αυγού και αρχίζει σιγά σιγά να το βγάζει δηλαδή γίνεται απασβεστίωση. Αντίθετα, δεν εμφανίζονται φουσκάλες στην πλευρά του αυγού που ήταν καλυμμένη με οδοντόκρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει μπει στο τσόφλι του αυγού το προστατεύει από το οξύ που περιέχει το ξύδι. Το πείραμα δείχνει στους μαθητές ότι αυτό που συμβαίνει με το ξύδι και το αυγό συμβαίνει και στα δόντια. Όταν χρησιμοποιούμε φθόριο αυτό μπαίνει στην αδαμαντίνη και την προστατεύει από τα οξέα που παράγουν τα μικρόβια.

διδακτικό υλικό
1 αυγό, 1 αυγοθήκη, 1 φθοριούχο οδοντόκρεμα, 1 μαρκαδόρο, 1 ποτήρι άσπρο ξύδι, λίγο βαμβάκι, 1 διαφανές γυάλινο ποτήρι.

χρονική διάρκεια
1 διδακτική ώρα

θεματικές που εμπλέκονται
Το σχολείο συνδέεται με την κοινωνία καθώς εντάσσει στο χώρο του στοιχεία από την καθημερινή ζωή των μαθητών όπως υλικά καθημερινής χρήσης που είναι οικεία στα παιδιά.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Οι μαθητές αποκτούν μια θετική στάση απέναντι στις φυσικές επιστήμες καθώς διαπιστώνουν ότι αυτές μπορούν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα της καθημερινής ζωής. Αναπτύσσουν δεξιότητες όπως την ικανότητα διεξαγωγής ενός πειράματος και μαθαίνουν να συνδέουν την θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της. Συνειδητοποιούν το ρόλο που παίζουν οι οδοντόκρεμες για την προστασία των δοντιών και συνειδητά πλέον αρχίζουν να τα φροντίζουν. Μαθαίνουν να οργανώνουν τη σκέψη τους και να γίνονται πιο υπεύθυνοι απέναντι στην υγιεινή των δοντιών και γενικότερα στη ζωή τους. Γίνονται πιο μεθοδικοί καθώς μαθαίνουν να οργανώνουν τη σκέψη τους.

μια διδακτική πρόταση από τις Καραλή Αικατερίνη και Δραγάτη Παναγιώτα,εμπλουτισμένη από τιςΡέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages