πείραμα για το ποια υλικά συγκρατούν νερό ή όχιπείραμα για το ποια υλικά συγκρατούν νερό ή όχι - atlaswikiπείραμα για το ποια υλικά συγκρατούν νερό ή όχι - atlaswikiπείραμα για το ποια υλικά συγκρατούν νερό ή όχι - atlaswiki


Μια βροχερή μέρα φοράμε αδιάβροχα, και τρέχουμε για λίγο έξω στη βροχή. Επιστρέφοντας στην τάξη διαπιστώνουμε, ότι τα ρούχα μας είναι εντελώς στεγνά. Το αδιάβροχο δεν αφήνει το νερό να τα διαπεράσει. Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση κάνουμε το εξής πείραμα:

Απλώνουμε στο τραπέζι εφημερίδες, πάνω τους τοποθετούμε διάφορα υλικά: Βαμβάκι, μετάξι, πλαστικό, χαρτί, αλουμινόχαρτο, ύφασμα, πέτρα, ξύλο. Μετά ζητάμε από τα παιδιά, να ρίξουν μερικές σταγόνες νερού με το σταγονόμετρο πάνω στα υλικά, και να μας πουν τις παρατηρήσεις τους: Άλλα υλικά απορροφούν το νερό, και σε άλλα το νερό γλιστράει.
Καλύπτουμε με κηρομπογιές επιφάνειες χαρτονιών. Παρακινούμε τα παιδιά να ρίξουν σταγόνες νερού με το σταγονόμετρο πάνω στην επιφάνεια που έχει κερωθεί. Διαπιστώνουμε ότι το απορροφητικό χαρτί έγινε μη απορροφητικό.


δεξιότητες που καλλιεργούνται:
Το παιδί μαθαίνει για φαινόμενα της φύσης ερχόμενο σε επαφή μαζί τους και ξεφεύγοντας λίγο από το χώρο του σχολείου. Εκτονώνει έτσι την ενέργειά του αλλά και μαθαίνει πως να χρησιμοποιεί, εποικοδομητικά, τα διάφορα υλικά στην καθημερινότητα του.

χρονική διάρκεια: 30 λεπτά
μία διδακτική πρόταση από την Στάμκου Χρύσα


More pages