πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα
πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki
πραγματοποίηση πειραμάτων
Τα παιδιά χαρισμένα σε τέσσερις ομάδες ( πέντε – έξι ατόμων) θα κληθούν να υλοποιήσουν κάποια πειράματα.
Μέσω των πειραμάτων οι μαθητές θα κατανοήσουν τις έννοιες του βιολογικού καθαρισμού, της πετρελαιοκηλίδας, της όξινης βροχής και του κύκλου του νερού μέσω τα δημιουργίας σύννεφου.
Με την ολοκλήρωση των πειραμάτων θα πρέπει να εξάγουν συμπεράσματα και να τα κοινοποιήσουν στο σύνολο της τάξης.
Στις ομάδες θα δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες βήμα προς βήμα για την υλοποίηση των πειραμάτων, καθώς επίσης και τα υλικά που θα χρειαστούν.
Τα παιδιά θα συνεργαστούν μεταξύ τους για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας, με την παροχή βοήθειας από τον εκπαιδευτικό όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Οι πειραματικές εφαρμογές που επιλέχτηκαν είναι απλές και ακίνδυνες επιτρέποντας στους μαθητές να δουλέψουν με σχετική αυτονομία.πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswikiπείραμα 1ο : “δημιούργησε όξινη βροχή”

υλικά
 • 2 μεγάλα βάζα
 • 1 ψεκαστήρα
 • 2 φυτά μέσα σε γλάστρες
 • ετικέτες
 • ξύδι και νερό

υλοποίηση
 • γεμίζουμε ένα βάζο με νερό και ένα άλλο μισό με ξύδι και μισό με νερό
 • στη μια γλάστρα κολλάμε μια ετικέτα που γράφει νερό και στην άλλη οξύ
 • ψεκάζουμε τα φυτά για πολλές μέρες με το υγρό που αντιστοιχεί στην καθεμιά, ενώ παράλληλα παρατηρούμε την αντίδραση του φυτού

Τα παιδιά σ’ αυτή τη φάση θα επιχειρήσουν να διατυπώσουν προβλέψεις για τα αποτελέσματα της εφαρμογής. Καθώς το συγκεκριμένο πείραμα απαιτεί παρατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα , αρχικά θα κοινοποιήσουν τις προβλέψεις τους και θα συνεχίσουν να καταγράφουν τις παρατηρήσεις τους στο πέρασμα του χρόνου έως ότου διατυπώσουν το τελικό συμπέρασμα. Τα παιδιά καλούνται να συσχετίσουν τα συμπεράσματα τους με τα αποτελέσματα της όξινης βροχής. Για το λόγο αυτό θα τους δοθεί το παρακάτω άρθρο που εξηγεί τι είναι η όξινη βροχή και παραθέτει τις επιπτώσεις της.

πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό

γενικά
Η όξινη βροχή είναι μετεωρολογικό φαινόμενο με σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις. Είναι σχετικά καινούριο φαινόμενο και συνδέεται με την ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Είναι η επιστροφή στη γη των ρύπων της ατμόσφαιρας υπό μορφή βροχής. Το φαινόμενο έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις επειδή η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή δε γνωρίζουν σύνορα και οι μετεωρολογικές συνθήκες διευκολύνουν τη μετακίνηση των ρύπων από τη μια περιοχή στην άλλη .
Για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές των αερίων που την δημιουργούν καθώς και γενικότερα να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση για περίπου 100 χρόνια.
Έτσι αυτό το πρόβλημα θα απασχολεί τους επιστήμονες και όχι μόνο και για τις επόμενες δεκαετίες.


παράγοντες ρύπανσης
H αλόγιστη καύση διαφόρων υλικών, όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο, αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες ρύπανσης του περιβάλλοντος . Απελευθερώνονται από τις καμινάδες βιομηχανιών και σπιτιών καθώς και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, αεροπλάνων και γενικότερα των μέσων μεταφοράς. Αυτές οι ουσίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον πέφτουν μαζί με τη βροχή προκαλώντας φοβερές καταστροφές. Βασικά του θύματα είναι τα φυτά, τα οποία "καίγονται" και καταστρέφονται. Επίσης προκαλεί σημαντική καταστροφή στα μνημεία. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το πρόβλημα για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχουν χιλιάδες αρχαίων μνημείων.


επιδράσεις όξινης βροχής

α. Στα υδρόβια οικοσυστήματα
οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε ζωντανούς οργανισμούς και η χημεία των υδρόβιων συνηθειών τους είναι εξαιρετικά περίπλοκες

εάν ο πληθυσμός ενός είδους μειωθεί σαν αποτέλεσμα της όξινης βροχής ή της οξύτητας του νερού, τότε το οικοσύστημα ολόκληρης της θάλασσας επηρρεάζεται λόγω της σχέσης κυνηγού - θηράματος της τροφικής αλυσίδας

πεταλίδες, έντομα και μερικά είδη πλαγκτόν αρχίζουν να εξαφανίζονται, ενώ στη συνέχεια μεγάλες αλλαγές γίνονται στην δομή του πληθυσμού του πλαγκτόν με επικράτηση των λιγότερο χρήσιμων μορφών

μεγάλος αριθμός αδύναμων ψαριών εξαφανίζεται ενώ τα ισχυρότερα δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικά στην οξύτητα του νερού της θάλασσας

β. στην επίγεια βλάστηση
• Από την όξινη βροχή επηρεάζονται τόσο η βλάστηση όσο και οι καρποί της.
• καταστρέφεται το προστατευτικό περίβλημα των φύλλων.
• καταστρέφεται επίσης το σύστημα αναπαραγωγής του
· τα φυτά δεν μπορούν να πάρουν θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος.

γ. στην ζωή των ζώων
Οι επιπτώσεις της όξινης βροχής στα ζώα είναι σημαντικές. Ο αριθμός των ζώων μειώνεται , ενώ η τροφική αλυσίδα διαταράσσεται.


δ. στην ανθρώπινη υγεία
• Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η όξινη βροχή έχει άμεση σχέση με τα αναπνευστικά προβλήματα στις ευαίσθητες ηλικίες, όπως τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις
• Η μικρότερη παραγωγή στην αλιεία, υλοτομία και γεωργία.
• διάβρωση των μνημείων και των κτιρίων.

συμπέρασμα
Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος δημιούργησε έναν πανίσχυρο εχθρό που σκοτώνει τα ψάρια, καταστρέφει τα δέντρα και διαβρώνει τα κτίρια και τα ιστορικά μνημεία. Λέγεται όξινη βροχή και όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί, τόσο μεγαλύτερες γίνονται οι πιθανότητες διάσωσης του πλανήτη μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιγραφής αυτής της ταφόπετρας, σκαλισμένης στα 1817, έχει διαβρωθεί εξαιτίας της όξινης βροχής.

κείμενο από το διαδίκτυο(http://xg2.blogspot.com/2008/06/blog-post_734.html)

πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki


πείραμα 2ο : “Μονάδες βιολογικού καθαρισμού”

υλικά
 • 2 κανάτες νερού
 • ψαλίδι
 • χώμα
 • χοντρή άμμος
 • χαλίκι
 • 1 στυπόχαρτο
 • φύλλα και χορταράκια
 • 1 καθαρή και άδεια γλάστρα

υλοποίηση
 • γεμίζουμε την πρώτη κανάτα με νερό, λίγο χώμα, άμμο, χαλίκι, φύλλα και χορταράκια και ανακατεύουμε
 • τοποθετούμε τη γλάστρα πάνω στο στυπόχαρτο και χαράζουμε ένα κύκλο γύρω από τη βάση του
 • στη συνέχεια, κόβουμε τον κύκλο από το στυπόχαρτο κατά μήκος της γραμμής που σχεδιάσαμε και το τοποθετούμε στον πάτο της γλάστρας
 • γεμίζουμε τη γλάστρα με άμμο μέχρι τη μέση και προσθέτουμε ένα στρώμα χαλίκι. Τοποθετούμε τη γλάστρα πάνω στην άδεια κανάτα
 • ρίχνουμε αργά το μείγμα από το λασπωμένο νερό και παρατηρούμε το νερό που στάζει μέσα στην κανάτα
Σκοπός του πειράματος είναι να παρατηρήσουν και να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα του βιολογικού καθαρισμού αναφορικά με την ποιότητα του νερού , μέσω μιας απλής αυτοσχέδιας μονάδας. Επιπλέον, θα δοθεί το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό , ώστε οι μαθητές να προσεγγίσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και να εκτιμήσουν την ανάγκη λειτουργίας του.
πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswikiπείραμα 3ο : “ μικρή πετρελαιοκηλίδα”

υλικά
 • 1 ποτήρι λάδι
 • μελάνι
 • 1 γυάλινο βάζο γεμάτο νερό
 • 1 παλιό κομμάτι ύφασμα

υλοποίηση
 • ρίχνουμε το μελάνι στο ποτήρι με το λάδι μέχρι να χρωματιστεί όλο
 • ρίχνουμε το ποτήρι με το χρωματισμένο λάδι μέσα στο βάζο με το νερό
 • παρατηρούμε ότι το λάδι επιπλέει μέσα στο νερό λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται πυκνότητα, το λάδι έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό και γι’ αυτό το λόγο επιπλέει

Σκοπός του πειράματος είναι να κατανοήσουν τον τρόπο σχηματισμού της πετρελαιοκηλίδας.Το άρθρο που παρατίθεται θα βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις συνέπειες που επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και στους ζωντανούς οργανισμούς με παράδειγμα τα πουλιά.


παγίδα για τα πουλιά δημιούργησε η πετρελαιοκηλίδα στην εκβολή Ασωπού
Αθήνα, 5 / 9 / 2000
Σε παγίδα θανάτου για τα πουλιά μετατράπηκε ο υγρότοπος στις εκβολές του Ασωπού ποταμού από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε μετά την βύθιση του «Eurobulker X» την περασμένη Παρασκευή.

τα αποτελέσματα επιτόπιας έρευνας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην περιοχή έδειξαν ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή στις εκβολές του Ασωπού, καθώς το ρέμα αυτή την εποχή δεν παρουσιάζει ροή νερού και το πετρέλαιο έχει εγκλωβιστεί μέσα στην κοίτη του ποταμού.

το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα των πουλιών -λόγω φθινοπωρινής μετανάστευσης- έχουν μετατρέψει τις εκβολές του ποταμού από υγρότοπο σε παγίδα θανάτου για τα υδρόβια και καλοβατικά πουλιά. Ήδη παρατηρήθηκαν πετρελαιωμένοι ερωδιοί και γλάροι.

ηΕλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζήτησε ήδη από την Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να δοθεί έμφαση στον άμεσο καθαρισμό των εκβολών του ποταμού και παράλληλα οργανώνει αποστολή εθελοντών για την απομάκρυνση των πουλιών από την περιοχή για όσο διάστημα η τελευταία θα είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για αυτά.

η κατάσταση στους υπόλοιπους υγροτόπους της περιοχής είναι σχετικά καλύτερη καθώς στην κλειστή λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπού λόγω της εποχής δεν υπάρχει επικοινωνία με τη θάλασσα και έτσι προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η ρύπανση στο εσωτερικό του υγρότοπου.

στην Αλυκή Κοπανά (Ν. Λάμψακου) Χαλκίδας τοποθετήθηκαν προληπτικά, από μέλη της Ορνιθολογικής, πρόχειρα φράγματα στον θαλασσαγωγό της αλυκής, ώστε να αποτρέψουν την ρύπανση στην περίπτωση αλλαγής της κατεύθυνσης της πετρελαιοκηλίδας.

Σημειώνεται τέλος, ότι το πετρέλαιο καταστρέφει τις μονωτικές ιδιότητες του φτερώματος των πουλιών με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη συνέχεια από το κρύο. Προκαλεί επίσης παθολογικές διαταραχές όταν τα πουλιά καταπίνουν πετρέλαιο είτε στην προσπάθειά τους να τραφούν είτε να καθαρίσουν το φτέρωμά τους.
Κείμενο από το διαδίκτυο: ( http://www.ornithologiki.gr/gr/hos/dt/dt_5_9.html)


πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki πειράματα για την όξινη βροχή,το βιολογικό καθαρισμό.την πετρελαιοκηλίδα και τα σύννεφα - atlaswiki


πείραμα 4ο : “ Φτιάξε σύννεφα”

υλικά
 • 1 βραστήρα
 • 1 βάζο
 • 1 βαθύ πιάτο
 • παγάκια

υλοποίηση
 • βράζουμε νερό στο βραστήρα και ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά στο βάζο
 • καλύπτουμε το βάζο με το πιάτο, πάνω στο οποίο έχουμε βάλει τα παγάκια
 • παρατηρούμε το σχηματισμό “σύννεφων”

Σκοπός του πειράματος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά πως σχηματίζονται τα σύννεφα εξαιτίας της συμπύκνωσης του νερού.

χρονική διάρκεια
Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο διδακτικές ώρες. Η μια για την εφαρμογή των πειραμάτων και τη κοινοποίηση των συμπερασμάτων και η άλλη για την ανάλυση ή παραγωγή κειμένου.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

 • Να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό κα τη διεξαγωγή απλών πειραμάτων και να ενθαρρυνθούν στην ομαδική εργασία
 • Να αποκτήσουν ικανότητες παρατήρησης , συσχέτισης και σύγκρισης και καταγραφής- διατύπωσης των παρατηρήσεων τους
 • Να εκφράσουν με γραπτό και προφορικό λόγο τις ιδέες και τα συμπεράσματα τους
 • Να κατανοήσουν διάφορα φυσικά φαινόμενα
 • Να συσχετίσουν τη δραστηριότητα του ανθρώπου με τη μόλυνση του περιβάλλοντος


διαφορετικές θεματικές που εμπλέκονται
Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας εμπλέκονται οι περιοχές της γλώσσας και της φυσικής.
Τα φαινόμενα που μελετώνται ανήκουν στο μάθημα της φυσικής , ενώ η ανάλυση, κατανόηση και παραγωγή κειμένου σ’ αυτό της γλώσσας.


μία διδακτική πρόταση από τον Μουρτογιάννη Γιώργο

More pages