πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης


πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης - atlaswiki

περιγραφή

Στο εργαστήριο των φυσικών επιστημών οι μαθητές θα εργαστούν σε ομάδες και θα εκτελέσουν μια σειρά από πειράματα ακολουθώντας οδηγίες και απαντώντας στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας. Όλες οι ομάδες θα έχουν τα ίδια υλικά μπροστά τους, τα οποία δε θα είναι πολύπλοκα, αλλά απλά υλικά καθημερινής χρήσης και θα πραγματοποιήσουν τις ίδιες μετρήσεις και τα ίδια πειράματα. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές θα κάνουν ένα μοντέλο της επιφάνειας της Σελήνης και θα εξετάσουν τις γεωλογικές διεργασίες και τα πετρώματα της κάθε περιοχής. Θα χρησιμοποιήσουν υλικά όπως πηλό, πλαστελίνες ή γύψο, ανάλογα με το τι υλικό θα ήθελαν να δουλέψουν, για να κατασκευάσουν την επιφάνεια της Σελήνης ώστε να ταιριάζει αυτή στους χάρτες ή τις φωτογραφίες που έχουν για το φεγγάρι. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για την περιγραφή των χαρακτηριστικών της επιφάνειας, θα εξηγήσουν τη γεωλογία και θα κάνουν μια τυπική λίστα από είδη βράχων που βρίσκονται στην περιοχή.

χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια αυτής της δραστηριότητας είναι δύο διδακτικές ώρες.

διδακτικό υλικό

πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης - atlaswiki

  • κείμενο και φωτογραφικό υλικό

Τo διδακτικό υλικό για τη δραστηριότητα θα είναι ένα κείμενο και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό, δηλαδή τα παρακάτω:

Εξερεύνηση της Σελήνης

Ο άνθρωπος περιεργάστηκε τη Σελήνη πρώτα με γυμνά μάτια ενώ τα τηλεσκόπια, από τον δέκατο έβδομο αιώνα και μετά, βοήθησαν ώστε να αποκαλυφθεί ο πλούτος και η λεπτεπίλεπτη δομή της σεληνιακής επιφάνειας.

Η Σελήνη δεν περιβάλλεται από ατμόσφαιρα. Η επιφάνειά της έτσι είναι άμεσα εκτεθειμένη σε πτώσεις αστεροειδών και μετεωριτών. Η επιφάνεια της σελήνης παρουσιάζει δύο διαφορετικούς τύπους εκτάσεων, σαφώς ορατούς στο γυμνό μάτι: οι φωτεινότερες ορεινές περιοχές, "terrae" ή "ήπειροι", που καλύπτουν το 80% της σεληνιακής επιφάνειας (65% της ορατής πλευράς), και περίπου 20 σκοτεινότερες περιοχές που κατά παράφραση ονομάζονται θάλασσες (mare). Οι θάλασσες έχουν κι αυτές, όπως οι πεδιάδες, λίγους μεγάλους κρατήρες. Οι κρατήρες δημιουργήθηκαν από μεγάλες συγκρούσεις με μετεωρίτες, πριν 3.9 και 3 δισεκατομμύρια χρόνια, γεμάτες με βασαλτική λάβα. Οι παλαιότερες λεκάνες έδωσαν ακανόνιστο σχήμα στις θάλασσες (όπως είναι η Tranquillitatis ή η Fecundidatis), ενώ οι πιο πρόσφατες έδωσαν περισσότερο κυκλικό σχήμα (όπως η Crisium, η Serentatis και η Nectaris). Οι περιοχές των θαλασσών συγκεντρώνονται στην ορατή πλευρά της σελήνης, όπου καλύπτουν το 35% της επιφάνειας. Στην αθέατη πλευρά της σελήνης οι θάλασσες καλύπτουν μόνο το 5%, με μεγαλύτερη τη θάλασσα της Μόσχας. Οι διαστημικές αποστολές ανέλαβαν να συνεχίσουν τη μελέτη και τη λεπτομερή χαρτογράφηση του συντρόφου της Γης στο αέναο ταξίδι της περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο.

Κρατήρες

Η επιφάνεια της Σελήνης είναι γεμάτη κρατήρες οι οποίοι καλύπτονται από ένα μείγμα το οποίο καλείται regolith και απαρτίζεται από θραύσματα πτώσης μετεωριτών και σεληνιακό χώμα. Άλλωστε σχεδόν όλοι οι κρατήρες έχουν διαμορφωθεί από την πρόσπτωση μετεωριτών κινούμενων με μεγάλες ταχύτητες, γεγονός που συμβαίνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Οι μεγαλύτεροι από τους κρατήρες δημιουργήθηκαν από την πρόσπτωση υπολειμμάτων από τον σχηματισμό των πλανητών, την εποχή που το ηλιακό σύστημα ήταν ακόμη νεαρό σε ηλικία και ως εκ τούτου περιείχε πολλά από αυτά. Σεισμογράφοι εγκατεστημένοι στην επιφάνεια του φεγγαριού εξακολουθούν να καταγράφουν την πτώση 70-150 μετεωριτών ανά έτος, οι μάζες των οποίων κυμαίνονται από 100γρ μέχρι και 1000Kgr! Φαίνεται πάντως ότι η εποχή των βίαιων αναταράξεων για το δορυφόρο μας πέρασε ανεπιστρεπτί.

Φωτογραφικό υλικό όπως:


πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης - atlaswiki

  • φύλλο εργασίας

πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης - atlaswiki

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από τις εργαστηριακές ασκήσεις με απλά καθημερινά υλικά και χωρίς πολύπλοκα όργανα και διατάξεις, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να συζητήσουν θέματα όπως η φύση του πειράματος, η απομυθοποίηση της δυσκολίας ενός εργαστηρίου φυσικών επιστημών, να κάνουν σύγκριση των αποτελεσμάτων τους και να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με το πείραμά τους.

χάρτης εννοιών

πειραματικό εργαστήρι για την επιφάνεια της σελήνης - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από την Ιωάννα
Στρατάκη και τη Σταυρούλα Χριστοφόρου

More pages