προβολή βίντεο για τον κύκλο του νερού


προβολή βίντεο για τον κύκλο του νερού - atlaswikiπροβολή βίντεο για τον κύκλο του νερού - atlaswikiπροβολή βίντεο για τον κύκλο του νερού - atlaswiki

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος και το ερέθισμα δόθηκε με αφορμή τη «Παγκόσμια Ημέρα του ΝΕΡΟΥ» στις 22 Μαρτίου. Το νερό είναι ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα αγαθά για τη ζωή μας. Υπάρχει παντού και όλοι μας το χρησιμοποιούμε για ποικίλες χρήσεις στη καθημερινότητά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό, αλλά όχι χωρίς νερό. Παράλληλα, το μεγαλύτερο τμήμα της γήινης επιφάνειας, περίπου το 70%, είναι νερό. Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτό είναι αλμυρό και βρίσκεται στους ωκεανούς και στις θάλασσες. Το γλυκό νερό είναι μόνο το 3% του νερού πάνω στη γη. Από αυτό το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στους πόλους της γης σαν πάγος. Το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από το έδαφος (υπόγεια νερά) και ένα άλλο στα ποτάμια και τις λίμνες (επιφανειακά νερά) καθώς και στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό λοιπόν, τα παιδιά ως μελλοντική γενιά οφείλουν να γνωρίσουν και να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως τη σημασία αυτού του αγαθού, έτσι ώστε να δραστηριοποιηθούν και να προστατεύσουν τις φυσικές πηγές και γενικότερα το περιβάλλον.


δραστηριότητα

Σε αυτή τη δραστηριότητα γίνεται προβολή δύο βίντεο μέσω προτζέκτορα για την εισαγωγή στη θεματική ενότητα «ο κύκλος του νερού».
Τίτλος πρώτου βίντεο: «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»Πρόκειται για ένα βίντεο που θα παρουσιαστεί με σκοπό να προκαλέσει την έναρξη της κουβέντας-ενασχόλησης μας με τους μικρούς μαθητές για το νερό. Το παραμύθι παρουσιάζει με πολύ απλές εικόνες, βγαλμένες από τη καθημερινότητα των μαθητών και με ένα λεξιλόγιο οικείο για το μαθητή των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού, την πορεία ζωής της «Ασπροσυννεφούλας», η οποία είναι και η ηρωίδα του παραμυθιού.

Η ιστορία του παραμυθιού είναι η εξής:
«Η μικρή νεράιδα Ασπροσυννεφούλα φόρεσε την καλή της φορεσιά και ξεκίνησε για μια βόλτα ψηλά στ’ αστέρια! Κανείς όμως δεν της είχε πει ότι εκείνο το βράδυ είχε βγει έξω και η ολόγιομη πανσέληνος…. και έτσι σκόρπισε την μικρή Ασπροσυννεφούλα και πλημμύρισε ο ουρανός από μικρά άσπρα σαν βαμβάκι συννεφάκια …κάποια γκρίζα σχηματίστηκαν και ήταν τα σημεία εκείνα που η φίλη μας πόνεσε πολύ… Το φεγγάρι όμως την λυπήθηκε και της υποσχέθηκε πως θα γιάνει τις πληγές της φωτίζοντας τις περισσότερο! Έτσι έδωσε όλο του το φως και ήταν τόσο δυνατό που η Συννεφούλα δεν πονούσε πια! Και τότε ο ουρανός θύμωσε πολύ! Παρήγγειλε να του φέρουν τα γκρίζα σύννεφα του που του ‘χαν ράψει περίτεχνα χέρια ουρανονεραιδών για τέτοιες περιπτώσεις… και με μιας σκοτείνιασε όλος ο τόπος. Την άλλη μέρα ο ουρανός αποφάσισε να βγάλει την θυμωμένη μπλούζα του και τότε φάνηκε αμέσως μια μεγάλη ακτίνα ήλιου. Ο ήλιος ξεθάρρεψε και για μια στιγμή νόμισε πως ο ουρανός καλοσύνεψε και θα ‘βαζε την φανταχτερή τιρκουάζ στολή του… Μα τότε ακούστηκε ένα τρανταχτό γέλιο, συνοδευόμενο από μια δυνατή φωνή από κει ψηλά: «Χα,χα,χα… μην παίρνεις πολύ θάρρος ήλιε! Θαρρείς πως είσαι δυνατότερος από μένα; Κρατώ ακόμη τον θυμό μου και έως ότου μου περάσει θα μείνω έτσι κακός και σκοτεινός. Εκτός αν….» Ο ήλιος φοβήθηκε ο καημένος και έτρεξε γρήγορα να κρύψει και αυτή του την ακτίνα, μη τυχόν και του τη σκοτεινιάσει! Κι έτσι σιγά σιγά άρχισε να νυχτώνει…. κι ένα βαθύ σκοτάδι έπεσε στη γη… Μα ξαφνικά ο ουρανός γέμισε αστραπές!!! Η Ασπροσυννεφούλα τρομαγμένη, έτρεξε και κρύφτηκε πίσω από το σπιτάκι με τα αναμμένα φώτα…. «Αχ! Δεν είναι ζωή αυτή!» αναστέναξε και την επόμενη μέρα έπεσε απαλά στη Γη σα σιγανή βροχούλα. Κι αφού δρόσισε το χώμα, κατέληξε στο κοντινό ποτάμι και ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι… για τη μεγάλη γαλάζια θάλασσα…. να δροσιστεί και να δροσίσει τους ανθρώπους…. Ήξερε πως μια μέρα θα γινόταν πάλι συννεφάκι και η ψυχή της είχε γαληνέψει…. Αυτός ήταν ο κύκλος της ζωής της κι η Ασπροσυννεφούλα τον δεχόταν με πολύ χαρά.»


Τίτλος δεύτερου βίντεο: «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζονται πλέον όσα αναφέρονται και παραπάνω με τη διαφορά ότι είναι πιο αναπαραστατικά. Ενώ προηγουμένως είχαμε αφήγηση του παραμυθιού, εδώ ο κύκλος του νερού δηλώνεται ξεκάθαρα και άμεσα. Συγκεκριμένα, το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης εξατμίζεται από τη θερμότητα του ήλιου. Οι υδρατμοί μαζεύονται σε σύννεφα πάνω στον ουρανό. Όταν κρυώσουν και συμπυκνωθούν επιστρέφουν στη γη με τη μορφή της βροχής, του χαλαζιού ή του χιονιού. Δε σταματάει όμως εδώ το ταξίδι του νερού. Μετά τη βροχή ένα μέρος του εξατμίζεται πάλι αμέσως, ενώ ένα άλλο συγκεντρώνεται σε χείμαρρους και σε ποτάμια που καταλήγουν σε λίμνες και στη θάλασσα. Τέλος, μέρος αυτού απορροφάται και από το έδαφος σχηματίζοντας έτσι τα υπόγεια νερά.
Το δεύτερο βίντεο έρχεται να επιβεβαιώσει την ιστορία της «Ασπροσυννεφούλας» με τη σχηματική αναπαράσταση του κύκλου του νερού. Εδώ παρουσιάζεται ξεκάθαρα η πορεία που ακολουθεί το νερό. Πρέπει να δοθεί πολλή προσοχή στο να αποσαφηνιστούν οι τυχόν απορίες των μαθητών και να αποτυπωθεί στη μνήμη τους η λογική ακολουθία των γεγονότων, δηλαδή ποιο στάδιο ακολουθεί ποιο μέχρι να καταλήξουμε πάλι στο αρχικό. Μπορούμε επίσης να αναπαραστήσουμε σχηματικά στον πίνακα τον κύκλο του νερού κάνοντας το παρακάτω σχέδιο:

προβολή βίντεο για τον κύκλο του νερού - atlaswiki


χρονική διάρκεια

Για την προβολή των βίντεο θα χρειαστούμε 15 λεπτά στην αρχή της διδακτικής ώρας.


διδακτικό υλικό

Στην παρούσα φάση χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα παρουσιάσεων διαφανειών - προτζέκτορα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Στόχος της προβολής των παραπάνω βίντεο είναι να εισάγουμε ομαλά τους μαθητές στη θεματική «κύκλος του νερού» με έναν άμεσο και πιο ευχάριστο τρόπο απ' ότι η παραδοσιακή διδασκαλία και να καταστήσουμε τους μαθητές ικανούς να:
  • κατανοήσουν την πορεία του νερού στη φύση, τη δημιουργία των καιρινών φαινομένων, τον τρόπο με τον οποίο ανεφοδιάζονται ποτάμια, λίμνες και θάλασσα, καθώς και τη συμβολή του εδάφους και των δασών στην όλη διαδικασία.
  • έρθουν σε επαφή με γεωλογικά χαρακτηριστικά.
  • παρατηρούν, να σχολιάζουν, να κρίνουν, να βγάζουν συμπεράσματα και να μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις.
  • προσεγγίζουν και να αποσαφηνίζουν βασικές χρονικές έννοιες, πριν -τώρα - μετά.
  • «διαβάζουν» απλά σύμβολα, σχεδιαγράμματα και χάρτες.

μια διδακτική πρόταση από
την Καραβασιλείου Σμαρώ
    More pages