προβολή βίντεο και δημιουργία κολάζ για την Rosalind Franklin


Σχεδιασμός εκπαιδευτικής δραστηριότητας σχετικά με την Rosalind Franklin - ο χώρος εργασιώνΣχεδιασμός εκπαιδευτικής δραστηριότητας σχετικά με την Rosalind Franklin - ο χώρος εργασιώνΣχεδιασμός εκπαιδευτικής δραστηριότητας σχετικά με την Rosalind Franklin - ο χώρος εργασιών


εποπτικά μέσα - υλικά:

Βιντεοπροβολέας (projector), φωτογραφίες της Rosalind Franklin, ένα σύντομο βίντεο για τη ζωή της (DNA’s Dark lady.wmv), σχετικά κείμενα, χαρτόνια σε διάφορα χρώματα, μαρκαδόροι, ψαλίδια, κόλλες.πορεία δραστηριότητας:

Αρχικά θα προβληθεί από το διδάσκοντα στον projector μια φωτογραφία της Rosalind Franklin και θα ζητηθεί από τους μαθητές και της μαθήτριες να μαντέψουν ποιο μπορεί να είναι το επάγγελμα της εικονιζόμενης γυναίκας. Οι μαθητές θα πρέπει να δικαιολογούν την απάντησή τους και να μοιραστούν με την υπόλοιπη τάξη τα χαρακτηριστικά της γυναίκας που τους υποδεικνύουν το εκάστοτε επάγγελμα.
Αφού ακουστούν όλες οι απόψεις, ο εκπαιδευτικός προβάλλει το βίντεο DNA’s Dark lady.wmv στο οποίο υπάρχει μια σύντομη αφήγηση για τη ζωή και το έργο της Franklin.

http://www.sciencentral.com/articles/view.php3?article_id=218391936


Μετά από την προβολή του βίντεο, οι μαθητές συνειδητοποιούν πως πρόκειται για μία επιστημόνισσα και μέσα από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει αρχίζουν να αποδομούν την κλασική εικόνα που έχουν στο μυαλό τους για τον επιστήμονα, δηλαδή την εικόνα μιας σκυθρωπής ανδρικής φιγούρας με άσπρα συνήθως μαλλιά, που φοράει την άσπρη ποδιά του εργαστηρίου και κρατάει συνήθως ένα δοκιμαστικό σωλήνα.
Συνειδητοποιούν λοιπόν, πως και οι γυναίκες μπορούν να ασχολούνται με την επιστήμη, όχι μόνο οι άνδρες πόσο μάλλον οι άνδρες με συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια θα γίνει και μια συζήτηση εστιασμένη στη ζωή και το έργο της Franklin, καθώς και στην αδικία που έγινε στο πρόσωπό της.
Η συζήτηση μπορεί να γενικευτεί στις γυναίκες επιστημόνισσες και στη θέση τους στην επιστήμη στην εποχή της Franklin και στη σημερινή εποχή.


Η δραστηριότητα μπορεί να κλείσει με τη δημιουργία από το σύνολο της τάξης ενός κολάζ με θέμα τη Rozalind Franklin. Τον τίτλο του κολάζ θα τον επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές ύστερα από συζήτηση.
Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που θα δοθούν από το διδάσκοντα στους μαθητές για επεξεργασία αφορούν στη ζωή και το έργο της Rosalind Franklin.


Αν το επιθυμούν οι μαθητές, μπορεί η δραστηριότητα αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία και άλλων αφισών με τη μέθοδο του κολάζ.
Θα μπορούσαν οι μαθητές λοιπόν να χωριστούν σε ομάδες και η καθεμία να αναλάβει να δημιουργήσει ένα κολάζ με την επιστημόνισσα της επιλογής τους, για την οποία θα συλλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές το υλικό. Ο δάσκαλος ή η δασκάλα θα μπορούσε να τους κατευθύνει προτείνοντάς τους ιστοσελίδες στο internet σχετικές με γυναίκες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστήμη.
Όταν όλες οι αφίσες είναι έτοιμες, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει προφορικά την εργασία της στην ολομέλεια της τάξης και θα απαντά σε τυχόν ερωτήσεις από τους υπόλοιπους συμμαθητές της, ενώ στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις ομάδες.Παιδιά που κάνουν σε δραματοποίηση το έργο της Franklin:
μια διδακτική πρόταση από
τη Μαρτινίδου Ελένη
και την Καρρά Μαρίνα

More pages