προβολή ταινίας για τα μολυσμένα ποτάμια

????? ???????ΑσωπόςςςΑσωπός

Αυτή η δραστηριότητα θα περιλαμβάνει την προβολή αποσπασμάτων της ταινίας. Έριν Μπρόκοβιτς η οποία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία με τη βοήθεια υπολογιστή και προζέκτορα. Έχει ως στόχο οι μαθητές να πληροφορηθούν για τις αιτίες, τις επιπτώσεις μόλυνσης και τους τρόπους αντιμετώπισης. Πριν την προβολή της ταινίας θα γίνει ενημέρωση για το θέμα της. Μετά το τέλος της ταινίας θα δοθεί ένα φύλλο εργασίας και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ταινία.


1. περιγραφή

Η δραστηριότητα αυτή, που περιέχει την προβολή αποσπασμάτων της ταινίας ‘’ Έριν Μπρόκοβιτς’’ αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο της παρουσίασης του προβλήματος των μολυσμένων υδάτων, που ξεφεύγει από τα στενά όρια του βιβλίου, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των παιδιών. Η συνολική διάρκεια της ταινίας είναι δύο ώρες και πέντε λεπτά. Θα παρουσιάσουμε στα παιδιά έντεκα αποσπάσματα. Στο πρώτο απόσπασμα (29:37-31:52) η Έριν επισκέπτεται την κ.Τζένσεν και γίνεται η πρώτη αναφορά για το χρώμιο. Στη συνέχεια η Έριν συμβουλεύεται έναν τοξικολόγο ο οποίος την ενημερώνει σχετικά με την δράση του βλαβερού εξασθενούς χρωμίου και τις επιπτώσεις στους ανθρώπους. Στο δεύτερο απόσπασμα (34:10 -34:58) η Έριν πηγαίνει στον οίκο υδάτων όπου συλλέγει πληροφορίες για την μόλυνση της περιοχής από το χρώμιο και συνειδητοποιεί ότι επεκτείνεται ραγδαίως. Στο τρίτο απόσπασμα (42:40-43:20) η Έριν αναφέρει στον Έντ ότι το εργοστάσιο ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το χρώμιο δεν είναι βλαβερό. Στο τέταρτο απόσπασμα (46:04-47:48) η Έριν ενημερώνει την κ.Τζένσεν για την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνη, ενώ αρχικά δεν φαίνεται να πείθεται, στην συνέχεια έντρομη φωνάζει στα παιδιά της να βγουν από την πισίνα φοβισμένη για την υγεία τους. Στο πέμπτο απόσπασμα (51:49-53:15) ένα αντρόγυνο έρχεται σε επαφή με την Έριν και της αναφέρει τη δυσκολία τους να αποκτήσουν παιδιά, λόγω συνεχών αποβολών, αλλά και τα κρούσματα θανάτων στα ζώα τους. Στο έκτο απόσπασμα (57:52-58:33) αναφέρονται κάποια ακόμη περιστατικά που αφορούν σε χρόνια εξανθήματα και γαστρεντερικό καρκίνο. Στο έβδομο απόσπασμα (1:03:44-1:04:40) η Έριν πηγαίνει στο ποτάμι κοντά στο εργοστάσιο και συλλέγει δείγματα μολυσμένου νερού και πεθαμένων οργανισμών. Στο όγδοο απόσπασμα (1;11;44-1;12:40) μετά από εννέα μήνες, η Έριν εξηγεί στον τρόπο με τον οποίο το εργοστάσιο χρησιμοποιεί το χρώμιο, και πώς αυτό δρα αρνητικά στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στο νερό. Στο ένατο και τελευταίο απόσπασμα (1:51:12-1:53:00) ένας εργάτης περιγράφει στην Έριν το θάνατο ενός συναδέλφου του λόγω της μόλυνσης από το χρώμιο. Κατά υη διάρκεια της προβολής τα παιδιά σημειώνουν τις απορίες τους και τα σημεία που προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους. Μετά το τέλος της προβολής τα παιδιά θα απαντήσουν ένα φύλλο εργασίας και θα γίνει συζήτηση για το σχετικό θέμα.

2. χρονική διάρκεια
Η συνολική διάρκεια των αποσπασμάτων θα είναι περίπου δέκα πέντε λεπτά και η συζήτηση τα υπόλοιπα τριάντα λεπτά της διδακτικής ώρας. το φύλλο εργασίας θα χρειαστεί μία ακόμη διδακτική ώρα. Άρα η όλη δραστηριότητα θα διαρκέσει δύο διδακτικές ώρες.3. διδακτικό υλικό
- Ταινία (DVD)- Η/Υ- Προτζέκτορας- Φύλλο Εργασίας

φύλλο εργασίας
4. διάφορες θεματικές περιοχές που εμπλέκονται
1)Αναφέρεται τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου στους ανθρώπους σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ταινίας.2)Γιατί πιστεύετε ότι το εργοστάσιο προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους πως το χρώμιο δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις;3)Πώς θα χειριζόσασταν εσείς την κατάσταση αν ήσασταν στη θέση της Έριν;4)Αποτυπώστε στο χαρτί την εικόνα που σας προκάλεσε το ενδιαφέρον περισσότερο στην ταινία.5)Περιγράψτε τα συναισθήματα σας μετά την ταινία.
- Γλώσσα (κατανόηση κειμένου)- Γεωγραφία- Πληροφορική- Μελέτη περιβάλλοντος

5. δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη
Η προβολή της ταινίας έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για περιβαλλοντικά ζητήματα και να εδραιώσει την οικολογική τους συνείδηση. Τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με το πρόβλημα, συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα της κατάστασης προβληματίζονται και ευαισθητοποιούνται σχετικά με κρίσιμα θέματα που αφορούν και τα ίδια σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που θα τα κάνει ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες. Επίσης μέσα από την παρακολούθηση της ταινίας, εκτός του ότι τροφοδοτείται η αντιληπτική ικανότητα και η παρατηρητικότητά τους, εμπλουτίζεται ο γραπτός και ο προφορικός τους λόγος. Τέλος, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με νέες τεχνολογίες και την πληροφορική, ενώ ζητώντας τους να αποτυπώσουν εικόνες στο χαρτί καλλιεργείται η καλλιτεχνική τους φύση.μια διδακτική πρόταση από την Γιαγμουρίδου Ελπίδα, τη Θεολόγου Κωνσταντίνα,
την Καρασακαλίδου Δήμητρα και την Αϊβαλιώτη Ευαγγελία

More pages