προβολή ταινίας για το λιώσιμο των πάγων (2)

προβολή ταινίας για το λιώσιμο των πάγων (2) - atlaswiki προβολή ταινίας για το λιώσιμο των πάγων (2) - atlaswikiπροβολή ταινίας για το λιώσιμο των πάγων (2) - atlaswiki

Η πήξη και η τήξη των πάγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλανήτη μας και της ζωής. Οι παγετώνες που επικρατούσαν ανά περιόδους στη γη επηρέαζαν και τον πληθυσμό της, καθώς επιβίωναν ελάχιστα είδη κάθε φορά στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Είναι σημαντικό λοιπόν για τα παιδιά να γνωρίσουν την πορεία μέσα από την οποία πέρασε η ζωή πάνω στη γη και κυρίως να αντιληφθούν την επίδραση του φαινομένου της τήξης και της πήξης στην πορεία αυτή.


οδηγίες για τη διδασκαλία

Τον τρόπο που η φύση αλληλεπιδρά με τη ζωή και κατ’ επέκταση με τους ανθρώπους προσπαθούμε να τον διδάξουμε όχι παραδοσιακά, αλλά μέσα από μια δραστηριότητα που παρουσιάζει τη φύση των φυσικών επιστημών με έναν γόνιμο και δημιουργικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η διδασκαλία του θέματος αυτού γίνεται με την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Εποχή των παγετώνων 2, η Απόψυξη», η οποία παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο τις επιπτώσεις που επέφεραν οι παγετώνες στη ζωή ορισμένων ζώων και γενικά στον πλανήτη γη.
Οι μαθητές, αφού παρακολουθήσουν την ταινία θα τους ζητηθεί να συμμετέχουν σε μια συζήτηση κατά την οποία θα εκφράσουν τις εντυπώσεις τους, τις απόψεις τους και τις απορίες τους για τα όσα διαδραματίζονται και υπονοούνται μέσα σε αυτήν. Συγχρόνως θα κατανοήσουν βαθύτερα την τήξη και την πήξη( στη συγκεκριμένη περίπτωση των πάγων ), καθώς και τη σημασία τους για τη ζωή. Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί ο δάσκαλος θα επεμβαίνει μόνο για να την συντονίζει.


διδακτικό υλικό

Η ταινία κινουμένων σχεδίων: Η Εποχή των Παγετώνων 2, η Απόψυξη


χρονική διάρκεια

2 ώρες


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Η δραστηριότητα αυτή συνδυάζει με διαθεματικό τρόπο την μάθηση και τη διασκέδαση. Τα παιδιά παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ταινία αποκομίζοντας ταυτόχρονα γνώσεις. Επιπλέον, η προβολή της ταινίας καλλιεργεί σε αυτά ορισμένες επιστημονικές δεξιότητες. Μερικές από αυτές είναι η ικανότητα παρατήρησης του γύρω τους κόσμου, η ικανότητα σχολιασμού και σύγκρισης των διάφορων καταστάσεων, αλλά και η ικανότητα διατύπωσης ερωτήσεων. Παράλληλα, οι μαθητές εξασκούνται στην συλλογή πληροφοριών που τους ενδιαφέρουν, μέσα από το κινηματογραφικό είδος αφήγησης.μια διδακτική πρόταση από τις Βαβούλη Αγγελική και Κατσιούδη Χριστίνα

More pages