στοματική υγιεινή: Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

στοματική υγιεινή: Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. - atlaswiki
περιγραφή δραστηριότητας
Για να γίνει το μάθημα της στοματικής υγείας πιο ενδιαφέρον και πιο ευχάριστο στους μαθητές θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος εξηγεί τις παθήσεις των δοντιών, τη δομή τους, τις τροφές που κάνουν καλό στα δόντια και αυτές που πρέπει να αποφεύγουμε, δείχνει το σωστό τρόπο βουρτσίσματος, τον τρόπο χρήσης του νήματος. Τονίζει στα παιδιά ότι είναι καλό να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ακόμη ο οδοντίατρος δείχνει διαφάνειες οι οποίες παρουσιάζουν δόντια που έχουν υποστεί παθήσεις όπως τερηδόνα ή ουλίτιδα, και άλλες που δείχνουν το σωστό τρόπο βουρτσίσματος. Συμβουλεύει τα παιδιά να πλένουν τα δόντια τακτικά με φθοριούχες οδοντόκρεμες, να χρησιμοποιούν φθοριούχο στοματόπλυμα και οδοντικό νήμα και δείχνει τα αντίστοιχά υλικά. Τέλος μοιράζει οδοντόβουρτσες και ενημερωτικό υλικό που θα τους χρησιμεύσει στην πρόληψη των παθήσεων. Με την επιστροφή στο σχολείο δίνεται στους μαθητές μια φωτοτυπία που ζητά τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη και όλα όσα έμαθαν για τα δόντια από τον οδοντίατρο.
στοματική υγιεινή: Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. - atlaswiki

διδακτικό υλικό
Τα ενημερωτικά φυλλάδια που θα δώσει ο οδοντίατρος, οι διαφάνειες που χρησιμοποιεί, οι φθοριούχες οδοντόκρεμες, το φθοριούχο στοματόπλυμα και το οδοντικό νήμα. Επίσης η φωτοτυπία που δίνεται στα παιδιά για να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους.

χρονική διάρκεια
Δύο διδακτικές ώρες για την επίσκεψη και μια διδακτική ώρα για την καταγραφή των εντυπώσεων και συζήτηση.

θεματικές που εμπλέκονται
Οι μαθητές με αυτόν τον τρόπο μπορούν να γνωρίσουν το χώρο της δουλειάς του οδοντίατρου και γενικότερα να αποκτήσουν κάποια εμπειρία για τους χώρους εργασίας και παραγωγής των ενηλίκων.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τον οδοντίατρο και ενημερώνονται από έναν ειδικό για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγιεινή των δοντιών, τους σωστούς τρόπους περιποίησης των δοντιών. Μαθαίνουν με ποιο τρόπο πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να λύσουν τις απορίες τους. Καλλιεργούνται κάποιες κοινωνικές δραστηριότητες. Η σωστή φροντίδα των δοντιών εξασφαλίζει ένα όμορφο χαμόγελο που συνεπάγεται υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και τονώνει την αυτοπεποίθηση των ατόμων. Επίσης τα παιδιά μαθαίνουν να προσέχουν, να ακούν και να υιοθετούν με κριτική στάση τα λεγόμενα του συνομιλητή τους.

μια διδακτική πρόταση από τις Καραλή Αικατερίνη και Δραγάτη Παναγιώτα, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages