στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας"

στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswikiστοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswiki
στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswiki
η δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας
του Εγένιου Τριβιζά

από τη σειρά:
ΠΑΡΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΧΑΡΤΑΕΤΩΝ

Η δόνα Τερηδόνα είναι μια πεντάμορφη κυρά που ζει στην Ισπεπονία. Όμως, όσο όμορφο και φωτεινό είναι το χαμόγελό της, άλλο τόσο μαύρη και σκοτεινή είναι η καρδιά της. Κάθε μέρα κάθεται μπροστά στο μαγικό της καθρέφτη και τον ρωτάει ποια έχει το πιο φωτεινό χαμόγελο στον κόσμο. Και ο καθρέφτης της, της δίνει πάντα την ίδια απάντηση:
- Αναμφισβήτητα εσείς, Δόνα Τερηδόνα, και αυτό δεν το λέω για να σας κολακέψω!
'Ομως μια μέρα, η απάντηση του καφρέφτη δεν είναι αυτή που περίμενε να ακούσει η Δόνα Τερηδόνα. Κι αυτό γιατί πρόσφατα έχει μετακομίσει στην γειτονιά τους, η Λουκία, ένα κοριτσάκι με το πιο αστραφτερό χαμόγελο του κόσμου! Η Δόνα Τερηδόνα αφρίζει από το κακό της και καταστρώνει τα πιο υποχθόνια σχέδια για να καταστρέψει την αντίζηλό της. Οι προσπάθειές της όμως πέφτουν όλες στο κενό. Ώσπου ,στο τέλος, αποφασίζει να φυλακίσει στα υπόγεια του σκοτεινού της κάστρου τη Λουκία, για να την αναγκάσει να φάει ό, τι γλυκό της προσφέρει, με σκοπό να της σαπίσουν όλα τα δόντια και να καταστραφεί έτσι το χαμόγελό της. Και για να είναι πιο αποτελεσματικό το σχέδιό της, φυλακίζει σε διαφορετικό κελί και τον Θανάση, τον οδοντογιατρό. Όμως η σωτηρία τους βρίσκεται στο μυστικό της γαμήλιας τούρτας και στο σχέδιο που καταστρώνουν ο Θανάσης και η Λουκία με τη βοήθεια του Ποντικοσουρταφέρτα, του ποντικού της φυλακής. Η Δόνα Τερηδόνα πέφτει στην παγίδα που της στήνουν, τρώει όλα τα υπέρ - γλυκά με τη σούπερ - ζάχαρη που ετοίμασε για τη Λουκία και χάνει όλα τα δόντια της! Έτσι οι φίλοι μας γλιτώνουν από την καταχθόνια κυρά, ενώ οι μαθητές μας έχουν μάθει πώς να φροντίζουν τα δόντια τους.

δραστηριότητα για την τάξη
στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswikiστοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswikiστοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswiki
Α)Παιχνίδι ρόλων
Αρχικά διαβάζουμε στους μαθητές μας το συγκεκριμένο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά. Ακολουθεί συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο του βιβλίου. Τα παιδιά αναφέρουν τι τους έκανε περισσότερο εντύπωση, τι τους άρεσε και τι όχι. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ομοιότητες του παραμυθιού με αυτό της Χιονάτης και των επτά νάνων.
Στη συνέχεια αναφερόμαστε στις απαραίτητες καθημερινές συνήθειες για τη φροντίδα των δοντιών μας και κυρίως σε αυτές που προκύπτουν από την ανάγνωση του παραμυθιού (καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο).
Στη συνέχεια καλούμε τους μαθητές μας να αναπαραστήσουν θεατρικά το συγκεκριμένο παραμύθι για καλύτερη εμπέδωση των όσων λέγονται σε αυτό. Οι ρόλοι τους οποίους καλούνται να υποδυθούν τα παιδιά είναι οι εξής:

1)Δόνα Τερηδόνα : είναι η κακιά μάγισσα της Ισπεπονίας που στήνεται κάθε μέρα μπροστά στον καθρέφτη και τον ρωτά ποια έχει το ομορφότερο χαμόγελο στον κόσμο.
2)Λουκία: το κοριτσάκι που μετακόμισε πρόσφατα στην γειτονιά της Δόνας Τερηδόνας. Μόλις μαθαίνει πως άνοιξε ζαχαροπλαστείο δίπλα στο σπίτι της (αυτό της Δόνας Τερηδόνας) δεν παραλείπει να το επισκεφτεί. Όμως παρά τις δελεαστικές προσφορές που της κάνει η Δόνα Τερηδόνα με σκοπό να φάει πάρα πολλά γλυκά για να της χαλάσουν τα δόντια, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού η Λουκία καθημερινώς βουρτσίζει τα δόντια της. Τότε μπαίνει σε εφαρμογή το πρώτο σχέδιο της Δόνας Τερηδόνας, το οποίο καταστρώνεται με την βοήθεια των επόμενων τριών προσώπων του θεατρικού μας, που είναι:

3)Οι τρεις γορίλες. Αυτοί αναλαμβάνουν να μπουν ένα βράδυ κρυφά στο σπίτι της Λουκίας με σκοπό να αδειάσουν το σωληνάριο με την οδοντόκρεμά της και στη θέση της να βάλουν σαντιγί. Ελπίζουν έτσι ότι η Λουκία θα πλύνει τα δόντια της με σαντιγί και ότι θα της πέσουν όλα. Δεν γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και άλλη οδοντόκρεμα μέσα στο σπίτι. Έτσι η Λουκία καταλαβαίνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και βουρτσίζει τα δόντια της με την εφεδρική οδοντόκρεμα, ξεφεύγοντας έτσι από την παγίδα που της έχει στήσει η Δόνα Τερηδόνα . Μετά από την αποτυχία αυτή έξαλλη η Δόνα Τερηδόνα, διατάζει τους γορίλες να αιχμαλωτίσουν τη Λουκία στα υπόγεια του κάστρου της. Όμως δεν θα είναι η μόνη που θα αιχμαλωτιστεί, αφού μαζί με τη Λουκία έχουμε και την απαγωγή του επόμενου προσώπου που συμμετέχει στη θεατρική αναπαράσταση του παραμυθιού μας που είναι:

4)Ο Θανάσης, ο οδοντογιατρός. Αυτός μαθαίνει πως μαζί με αυτόν είναι φυλακισμένη και η Λουκία και πως υφίσταται φρικτά βασανιστήρια από την Δόνα Τερηδόνα, που την αφήνει εντελώς νηστική, με σκοπό να υποκύψει στον πειρασμό και να φάει τα σούπερ γλυκά με την υπέρ- ζάχαρη που της προσφέρει για να της χαλάσουν τα δόντια. Γράφει λοιπόν ένα γράμμα στη Λουκία που της λέει πως για να γλιτώσει από το μαρτύριό της, πρέπει να υπακούσει στις εντολές που θα της δώσει το επόμενο πρόσωπο του θεατρικού δρώμενού μας, που είναι:

5)Ο Ποντικοσουρταφέρτας, ο ποντικός της φυλακής. Αυτός πηγαίνει ένα βράδυ κρυφά στο κελί της Λουκίας και της ψυθιρίζει μυστικά στο αφτί το σχέδιο που έχουν καταστρώσει μαζί με τον Θανάση τον οδοντογιατρό. Το μυστικό βρίσκεται στη γαμήλια τούρτα που έχει φέρει η Δόνα Τερηδόνα στη Λουκία για βραδινό. Η Λουκία θα πρέπει να προσποιηθεί πως έφαγε όλη την τούρτα. Σ’ αυτό θα τη βοηθήσουν οι φίλοι του Ποντικοσουρταφέρτα, τα υπόλοιπα ποντίκια της φυλακής, που θα φάνε αυτά την τούρτα αντί για την Λουκία. Και για να πιστέψει η Δόνα Τερηδόνα πως η Λουκία έφαγε μόνη της την τούρτα, θα πρέπει να δει τα δόντια της χαλασμένα. Βγάζει λοιπόν ο Ποντικοσουρταφέρτας και της δίνει ένα καρβουνάκι. Με αυτό βάφει μαύρα τα δόντια της η Λουκία, τα βλέπει η Δόνα Τερηδόνα, πείθεται πως έχουν σαπίσει και πως έχει καταστραφεί το ωραίο της χαμόγελο, και αποφασίζει έτσι να ελευθερώσει και τη Λουκία και το Θανάση. Όταν μαθαίνει από τον μαγικό της καθρέφτη την πλεκτάνη που της έχουν στήσει, είναι πλέον πολύ αργά. Εξοργισμένη που την ξεγέλασαν το ρίχνει στο φαγητό .Τρώει όλα τα γλυκά που είχε ετοιμάσει για τη Λουκία και από το θυμό της ξεχνάει να βουρτσίσει τα δόντια της. Έτσι σαπίζουν και της πέφτουν όλα, οι φίλοι μας πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους και το άδοξο τέλος της Δόνας Τερηδόνας, ενώ οι μαθητές μας έχουν πάρει το μήνυμα της φροντίδας των δοντιών τους και της στοματικής υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να μοιάσουν στη Λουκία και να αποφύγουν να έχουν την κατάληξη που είχε η Δόνα Τερηδόνα.

Εκτός από τα εφτά αυτά πρόσωπα που συμμετέχουν στο θεατρικό δρώμενο, οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες μπορούν να υποδυθούν είτε τους περαστικούς που θαμπώνονται από το αστραφτερό χαμόγελο της Λουκίας και πέφτουν στις παγίδες με σάλτσα ή μαγιονέζα που έχει στήσει κάτω από το μπαλκόνι της (που αναφέρεται στην αρχή του παραμυθιού πριν την εμφάνιση της Λουκίας), είτε να υποδυθούν τα αμέτρητα ποντικάκια της φυλακής που τρώνε τη γαμήλια τούρτα μαζί με τον Ποντικοσουρταφέρτα. Έτσι εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων των παιδιών στη θεατρική δράση.


στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswiki
στοματική υγιεινή: παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη "δόνα τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" - atlaswiki

Β)Κολάζ
Τέλος, σαν επίλογο, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να χωριστούν σε δύο ομάδες με σκοπό τη δημιουργία κολλάζ.
Το ένα με θέμα τη σωστή στοματική υγιεινή, όπου θα περιέχονται εικόνες ή ζωγραφιές που θα δείχνουν οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να κάθονται πρόθυμα στην καρέκλα του οδοντιάτρου και να δέχονται τις φροντίδες του, γενικά ό, τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβάλει στη σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα των δοντιών. Και το άλλο να έχει ως θέμα του τις συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί κάνουν κακό στα δόντια μας, όπως η κατανάλωση πολλών γλυκών, η ζάχαρη, τα σνακς, κτλ.


μια διδακτική πρόταση από τη Χρυσούλα Καραγιάννη

More pages