συγγραφή ποιημάτων για το τσουνάμι

συγγραφή ποιημάτων για το τσουνάμι - atlaswiki συγγραφή ποιημάτων για το τσουνάμι - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας

στόχος της δραστηριότητας είναι να εξωτερικεύσουν οι μαθητές σκέψεις και συναισθήματα αφήνοντας στο χαρτί κάτι απόλυτα δικό τους. Αρχικά γίνεται η προβολή ενός σχετικού βίντεο προκειμένου να διεγερθούν οι μαθητές συναισθηματικά και να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο καθένας εργάζεται ατομικά. Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε γίνεται παρουσίαση των ποιημάτων, κατά την οποία οι μαθητές/τριες εξηγούν τι από το βίντεο ή από τις δραστηριότητες που προηγήθηκαν, τους παρακίνησε για να γράψουν το συγκεκριμένο ποίημα και ακολουθεί συζήτηση για το κεντρικό θέμα κάθε ποιήματος.


διδακτικό υλικό
το βίντεο

ένα φύλλο που θα μοιραστεί στα παιδιά για να γράψουν το ποίημά τους

χρονική διάρκεια
1 διδακτική ώρα

θεματικές που εμπλέκονται
φυσική, γλώσσα (γραπτός λόγος), έκφραση (αποτύπωση ιδεών), λογοτεχνία (ποιητική δημιουργία) και κοινωνική και πολιτική αγωγή (συζήτηση πάνω σε θέματα, που αφορούν κοινωνίες και πολιτισμούς).


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βοηθάει στην ανάπτυξη της έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων και στην γραπτή αποτύπωση τους με τρόπο λογοτεχνικό - ποιητικό. Επιπλέον συνεισφέρει στην ανακάλυψη του συγγραφικού ταλέντου, που ίσως ενυπάρχει σε κάποια παιδιά και στην καλλιέργειά του καθώς επίσης και στον προβληματισμό πάνω σε κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα, μέσα από το πρίσμα της φυσικής. Τέλος συμβάλλει στην υιοθέτηση από το κάθε παιδί των αξιόλογων και ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ποιημάτων, με τα οποία θα έρθει σε επαφή.

μια διδακτική πρόταση από τις Χαντζιάρα Μαργαρίτα και Τρικούπη Ροδονίκη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία


More pages