συζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner


συζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswikiσυζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswikiσυζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswikiΤο φύλλο εργασίας αφορά παιδιά της έκτης δημοτικού.


Αρχικά προβάλλουμε στα παιδιά το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=X-srTUFyqEs&feature=related .

Πρόκειται για μια σύντομη αναφορά στη ζωή και στο έργο της Lise Meitner με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Συνοδευτικά μοιράζουμε στα παιδιά φωτοτυπίες με το παρακάτω κείμενο που δίνει πληροφορίες για τη ζωή και το επιστημονικό έργο της Lise Meitner, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό.
Lise Meitner: Μία μάχη για την αλήθεια


Η Lise Meitner γεννήθηκε στη Βιέννη στις 7 Νοεμβρίου 1878. Ήταν το τρίτο από τα οχτώ παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της Philipp Meitner ήταν δικηγόρος και προσέλαβε εκπαιδευτικούς για να διδάξουν τα παιδιά και η Lise έλαβε ένα καλό υπόβαθρο στα μαθηματικά. Η μουσική ήταν σημαντική για όλα την οικογένεια και όλα τα παιδιά έμαθαν να παίζουν πιάνο.
Η επίσημη εκπαίδευσή της ως παιδί τελείωσε στην ηλικία των 14 ετών αλλά η ίδια εξακολουθούσε να θέλει να μάθει. Ρώτησε τον πατέρα της αν θα μπορούσε να μελετήσει στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης όμως οι τάξεις ήταν κλειστές για τις γυναίκες και τους Εβραίους. Η Meitner ως γυναίκα και Εβραία είχε αποκλειστεί. Οι γονείς της όμως την προέτρεπαν να γίνει δασκάλα πρώτα και μετά να πάρει ανώτερη εκπαίδευση για να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της οικονομικά.
Η Meitner μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό όταν ενηλικιώθηκε.

Το 1899 το πανεπιστήμιο άρχισε να δέχεται γυναίκες.
Η Meitner λοιπόν άρχισε την προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις, τις λεγόμενες Matura. Τελείωσε οχτώ χρόνια σπουδών μέσα σε δύο χρόνια, έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε. Δεκατέσσερις γυναίκες έδωσαν εξετάσεις αλλά μόνο τέσσερις πέρασαν. Η Meitner ήταν μία από αυτές. Είχε πλέον το δικαίωμα να εγγραφεί και να παρακολουθεί μαθήματα φυσικής μαζί με τους άντρες. Ήταν 23 χρονών και μετά από πέντε χρόνια πήρε διδακτορικό στη φυσική. Η Meitner πήγε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου όπου σαν γυναίκα δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί το ίδιο εργαστήριο με τους άντρες για τα πειράματά της. Στο Βερολίνο γνώρισε και συνεργάστηκε με τον Otto Hahn. Μαζί ανακάλυψαν ραδιενεργά στοιχεία μεταξύ των οποίων και το πρωτακτίνιο. Έκανε την περισσότερη δουλειά γιατί ο Hahn έπρεπε να υπηρετήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παραταύτα ο Hahn έλαβε το σύνολο των πιστώσεων για το έργο.
Το 1944 ο Hahn πήρε το Βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης. Η Meitner όμως δεν αναφέρθηκε . Μερικοί λένε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη παράβλεψη της επιτροπής για το βραβείο Νόμπελ. Έμεινε στο Βερολίνο για όσο διάστημα μπορούσε όμως τελικά αναγκάστηκε να φύγει γιατί οι ναζί ήταν έτοιμοι να τη συλλάβουν. Μετά από 30 χρόνια στο Βερολίνο πήγε στη Σουηδία. Μερικές φορές έγγραφε και δημοσίευε επιστημονικά άρθρα και τα υπέγραφε ως «L. Meitner».
Ο εκδότης πίστευε ότι ήταν άντρας και όταν έμαθε ότι είναι γυναίκα σταμάτησε να τα εκδίδει.
Τα πειράματα που έκανε με τον Hahn οδήγησαν σε αυτό που ονόμασαν πυρηνική σχάση. Χωρίς η ίδια να το γνωρίζει, άλλοι επιστήμονες στηρίχθηκαν στο έργο της και ανέπτυξαν το Σχέδιο Μανχάτταν, που στην πραγματικότητα ήταν η ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Η Meitner αρνήθηκε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός όπλου. Δεν γνώριζε ότι το τελικό αποτέλεσμα της έρευνάς της θα οδηγούσε στη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής. Ήθελε οι ανακαλύψεις της να χρησιμοποιηθούν για ειρηνικούς σκοπούς , προς απογοήτευσή της η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία που οδήγησαν στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια των 60 χρόνων δουλειάς της στο πεδίο της ατομικής φυσικής έγγραψε 128 άρθρα που υπηρέτησαν τις επιστημονικές επιτροπές και την επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την ατομική ενέργεια. Για πολλά χρόνια εργάστηκε με τον ανιψιό της Otto Robert Frisch και το 1945 δεσμεύτηκε με την Eleanor Roosevelt να συνεργαστούν για την παγκόσμια ειρήνη. Ο Αϊνστάιν την θαύμαζε και την αποκαλούσε «η δική μας Μαρί Κιουρί».
Δύο χρόνια πριν πεθάνει δέχτηκε το βραβείο Enrico Fermi μαζί με τους συνεργάτες της Strassman και Ηahn. Το 1997, 29 χρόνια μετά το θάνατό της το χημικό στοιχείο 109, το βαρύτερο γνωστό στοιχείο πήρε το όνομά του « μαϊτνέριο» προς τιμήν της.

Στην ταφόπλακά της είναι γραμμένο: «Lise Meitner: η φυσικός που δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά της».

Μετά από αυτά δείχνουμε στα παιδιά το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=RRDQhBFhuiE .
Επειδή είναι αρκετά μεγάλο μπορούμε να διαλέξουμε αποσπάσματα. Πρόκειται για μία παρουσίαση του έργου και της ζωής της Lise Meitner από τη συγγραφέα του βιβλίου «Lise Meitner: A Life in Physics», Ruth Lewin Sime.
Είναι μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση τόσο της ζωής όσο και του έργου της Meitner που τονίζει ιδιαίτερα τις διακρίσεις που υπέστει λόγω φύλου.


Για να κινήσουμε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών φέρνουμε στην τάξη το βιβλίο: «Lise Meitner: Had the Right Vision About Nuclear Fission» του Mike Venezia, το οποίο περιέχει εικόνες κόμικς και είναι περισσότερο προσιτό στα παιδιά. Θα τους δώσουμε έτσι την δυνατότητα να το ξεφυλλίσουν, να δουν τις πρωτότυπες εικόνες και να διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο. Κατόπιν ακολουθεί κουβέντα μεταξύ του εκπαιδευτικού και των παιδιών, όπου συζητούνται αυτά που είδαμε, διαβάσαμε και ακούσαμε, διατυπώνονται ερωτήσεις και τα παιδιά εκφράζουν τις απόψεις τους.συζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswikiσυζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswikiσυζήτηση, παιχνίδι ρόλων και κολάζ για την Lise Meitner - atlaswiki


Αφού γίνουν αυτά, μοιράζουμε στα παιδιά το φύλλο εργασίας.παιχνίδι ρόλων

Χωρίζουμε την τάξη σε 4 ομάδες.
Κατόπιν η κάθε ομάδα διαλέγει έναν από τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και όπου δίνονται βασικές κατευθύνσεις για τις ομάδες.
Η κάθε ομάδα καλείται να ερμηνεύσει και να αναπτύξει την ομάδα ρόλων που της έχει δοθεί.Οι ομάδες ρόλων είναι:
  1. Η Meitner στα παιδικά της χρόνια και μέχρι την ενηλικίωση της. Το οικογενειακό της περιβάλλον και οι σπουδές της.
  2. Η Meitner στο Βερολίνο, η συνεργασία της με τον Otto Hahn και τα χρόνια πριν την αναγκαστική φυγή στη Σουηδία λόγω της Γερμανικής κυριαρχίας.
  3. Η ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης από τους Meitner , Hahn και Strassmann. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων και το Βραβείο Νόμπελ 1944.
  4. Τα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ζωή και η δράση της Lise Meitner.


Στη συνέχεια δίνουμε στα παιδιά το φύλλο εργασίας.

φύλλο εργασίας 1

Ομάδα:

Ημερομηνία:

Ανάλογα με την ομάδα ρόλων που έχετε αναλάβει:

  • Σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας σας με βάση τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει.

  • Σκεφτείτε ένα θέμα που αφορά την ομάδα ρόλων σας και σχεδιάστε ένα διάλογο τον οποίο και θα παρουσιάσετε στην τάξη.

αφίσα με τεχνική κολλάζ

φύλλο εργασίας 2

Ομάδα:

Ημερομηνία:

  • Αξιοποιώντας το υλικό που σας δόθηκε (κείμενο, φωτογραφικό υλικό), καθώς επίσης και τα βίντεο που είδατε όπως και κάθε άλλη προηγούμενη γνώση κατασκευάστε με την τεχνική του κολλάζ μια αφίσα με θέμα την Lise Meitner.

  • Ετοιμάστε, γραπτά ή προφορικά, μια παρουσίαση της αφίσας σας και προετοιμαστείτε για να απαντήσετε σε πιθανές ερωτήσεις των συμμαθητών σας.

  • Τέλος, δημιουργήστε μια έκθεση με τις αφίσες από όλες τις ομάδες και οργανώστε μία παρουσίαση σε συμμαθητές σας από άλλα τμήματα.

μια διδακτική πρόταση από τις Παρασκευά Ιωάννα και Παρασκευά Μαγδαληνή

More pages