συζήτηση για τα ταξίδια στο χρόνο

Η εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα σχεδιάστηκε να πραγματοποιήθει στην ΣΤ τάξη Δημοτικού.


Η μηχανή του χρόνουταξίδια στο χρόνο μέσα από τη ''Μηχανή του χρόνου'' - atlaswikiταξίδια στο χρόνο μέσα από τη ''Μηχανή του χρόνου'' - atlaswiki


στόχοι

  • Γνωριμία με το μυθιστόρημα ''Η Μηχανή του Χρόνου'', αλλά και γενικά με το είδος της επιστημονικής φαντασίας, μέσω της μορφής του βιβλίου και ταινιών.
  • Σχεδίαση κόμικ με θέμα το δικό τους ταξίδι στο χρόνο.
  • Γνωριμία με ταινίες επιστημονικής φαντασίας και με την 7η Τέχνη.
  • Ανάπτυξη μορφών δημιουργικότητας στα παιδιά, όπως η φαντασία και η καλλιτεχνία.
  • Γνώση πάνω στις έννοιες της ελαστικότητας του χρόνου, την σκωληκότρυπα, την θεωρία της σχετικότηκας, την ταχύτητα του φωτός, τα ταξίδια στο χρόνο, αλλά και γενικές γνώσεις για το διάστημα

οργάνωση δραστηριότητας

Στην αρχή τα παιδιά θα διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο "Η Μηχανή του Χρόνου" (τα αποσπάσματα μπορεί να τα επιλέξει και να τα φωτοτυπήσει ο εκπαιδευτικός). Στην συνέχεια τα παιδιά θα προβληθούν διάφορες ταινίες ή τα τρέιλερ ταινιών που πραγματεύονται τα ταξίδια στο χρόνο, π.χ. "Η μηχανή του χρόνου", "Επιστροφή στο μέλλον''

Μετά την παρακολούθηση των ταινιών (με ελληνικούς υπότιτλους) και το διάβασμα του αποσπάσματος του βιβλίου γίνεται μια μικρή συζήτηση η οποία θα χωριστεί σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα συζήτησης θα εστιαστεί στο γεγονός της ανάγκης του ανθρώπου να παρατηρήσει ότι η γη δεν είναι ο μόνος χώρος του γαλαξία μας και πρέπει σιγά σιγά να ταξιδέψει με το νου του στο διάστημα και μέσω του διαστήματος προς το μέλλον ή το παρελθόν. Τα παιδιά καλούνται να συζητήσουν και να στοχασθούν τι είναι αυτό που προτρέπει τον άνθρωπο να οραματίζεται τέτοιου είδους ταξίδια προκειμένου να νικήσει τον χρόνο. Ποιες είναι οι ωφέλειες τέτοιων ταξιδιών και γιατί η φαντασία μας θέλει διακαώς να τα κάνει πραγματικότητα; Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν το τι θα έκανε τα ίδια να θέλουν να μετακινηθούν σε ένα άλλο χώρο και χρόνο. Καλό θα είναι η συζήτηση αυτή να συνδυαστεί και με την παροχή εννοιών του διαστήματος από το δάσκαλο, όπως π.χ. τι είναι ο γαλαξίας, τα ουράνια σώματα, διαστολή σύμπαντος, οι μαύρες τρύπες κ.τ.λ.

Η δεύτερη ενότητα συζήτησης θα είχε σκοπό να διεγείρει την φαντασία των παιδιών πάνω στα ταξίδια του χρόνου. Τα παιδιά καλούνται να δώσουν τις δικές τους αφηγήσεις για το που θα ήθελαν να πάνε, τι να κάνουν και τι να αλλάξουν. Ρωτώνται για το πώς θα έμοιαζε μια τέτοιου είδους χρονομηχανή και καλούνται να την ζωγραφίσουν σε χαρτί. Στο σημείο αυτό θα γίνει και η σύνδεση των εννοιών του ταξιδιού στο χρόνο με την επιστήμή. Μπορούν τέτοιου είδους ταξίδια να γίνουν πραγματικότητα; Ο δάσκαλος καλείται σε αυτό το σημείο να εξήγησει - με όσο πιο απλουστευτικό τρόπο γίνεται - έννοιες όπως ελαστικότητα χρόνου, ταχύτητα φωτός, ενέργεια, κοσμικές σήραγγες και θεωρία της σχετικότητας.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει το δημιουργικό κομμάτι, όπου τα παιδιά θα προσπαθήσουν μόνα τους να φτιάξουν ένα κόμικ που να έχει σχέση με τα ταξίδι στο χρόνο, όπως αυτά το φαντάζονται. Θα πρέπει όμως μέσα στο κόμικ τους να χρησιμοποιούν και έννοιες της επιστήμης, έτσι ώστε να κάνουν το σενάριο και την πλοκή του κομίκ τους όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά.


φύλλο εργασίας

1η Ενότητα

Παρακολούθηση είτε των πιο πάνω ταινιών ή των τρειλέρ τους (Μηχανή του χρόνου, Επιστροφή στο μέλλον) καθώς και το διάβασμα του αποσπάσματος του βιβλίου. Όλες αυτές οι ταινίες αλλά και πολλές άλλες έχουν κάποιο κοινό, μιλάνε για τον χρόνο και για τα ταξίδια στο χρόνο

  • Γιατί ενδιαφέρει τόσο πολύ τον άνθρωπο να ταξιδέψει στο χρόνο;
  • Έσεις, παιδιά, γιατί θα σας ενδιέφερε να μεταφερθείτε πίσω ή μπροστά στο χρόνο;
2η Ενότητα

  • Πιστεύετε ότι πραγματικά μπορούν να γίνουν ταξίδια στο χρόνο;
Ταξίδια στο παρελθόν - ο χώρος εργασιών

Η επιστήμη έχει αποδείξει πειραματικά ότι μπορούμε να κάνουμε ταξίδια τόσο στο μέλλον όσο και στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση κάποιων δομών που λέγονται κοσμικές σήραγγές. Αυτές θα βρίσκονται στο διάστημα και θα έχουν την μορφή του σχήματος της δίπλα εικόνας. Θα μπαίνουμε από την μία πλευρά και θα βγαίνουμ από την άλλη σε διαφορετικό χρόνο και μέρος. Βέβαια δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να κατασκευάσουμε τέτοιου είδους τούνελ, αλλά πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα τα καταφέρουμε και θα μπορέσουμε να κάνουμε το ονειρό μας πραγματικότητα.

Για να τα καταφέρουμε θα χρειαστούμε πολύ ενέργεια για να τη διατηρήσουμε "ζωντανή", αλλά θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε πώς εξελιχθήκαμε και ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μας πριν φθάσουμε σε αυτό. Ίσως μας βοηθήσει να το αλλάξουμε, αν αυτό δεν μας αρέσει.

3η Ενότητα

  • Σχεδιάστε ένα κόμικ με τίτλο ¨Το δικό μου ταξίδι στο χρόνο". Στο κόμικ αυτό αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη να σκεφθεί τα πιο απίθανα σενάρια, ήρωες, σκηνικά, σκηνές και περιπέτειες που μπορεί να είχατε εσείς και η χρονομηχανή σας καθως διασχίζατε με ορμή το χρόνο. Πού θα θέλατε να πάτε, τι να κάνετε και τι να αλλάξετε αν σας δινόταν η ευκαιρία. Μη βάζετε όρια στη φαντασία σας.
μια διδακτική πρόταση από
την Ασβεστοπούλου Ζωή

More pages